Νέα τροπή ενδέχεται να πάρει η υπόθεση της Proton Bank μετά τις συνομιλίες που φέρεται να έχει πραγματοποιήσει ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης με υπηκόους της Σιγκαπούρης και της Ελβετίας, με τους οποίους κανόνιζε την ίδρυση υπεράκτιων εταιρειών στο εξωτερικό. Οι δικαστικές Αρχές «ψάχνουν» το μυστικό για τα 500 εκατ. ευρώ του σκανδάλου της Proton, τα οποία παραμένουν «εξαφανισμένα», πλην εκείνων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην Ελβετία.
Οι συνομιλίες του επιχειρηματία καταγράφηκαν στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που γινόταν για την απόπειρα ανθρωποκτονίας που σημειώθηκε –στις 15 Ιουνίου 2012- σε βάρος του επιχειρηματία Ανδριανάκη. Τα στοιχεία που αποτελούν μέρος της δικογραφίας εμφανίζουν τον Λαυρεντιάδη την ημέρα της απόπειρας να χρησιμοποιεί συγκεκριμένη συσκευή τηλεφώνου για δυο λόγους.
Αφενός προκειμένου να μιλήσει με έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων της επίθεσης στον Ανδριανάκη και αφετέρου προκειμένου να επικοινωνήσει με «συνεργάτες» του στο εξωτερικό προκειμένου να τον διευκολύνουν στην ίδρυση offshore εταιριών αλλά και να μεταφέρει χρηματικά εμβάσματα.
Όσα καταγράφονται –και επίσημα- στο διαβιβαστικό σημείωμα των Αστυνομικών Αρχών εμφανίζουν τον επιχειρηματία –την 15η Ιουνίου 2012- να αλλάζει κάρτα σε συγκεκριμένη τηλεφωνική συσκευή και να επικοινωνεί με «αλλοδαπούς υπηκόους Σιγκαπούρης και Ελβετίας με τους οποίους αναφερόταν στην ίδρυση υπεράκτιων εταιρειών (Ανγκουίλα, Χονγκ Κονγκ), στην αγορά ακινήτων, στην μεταφορά εμβασμάτων (Μπαλί) και σε διάφορες συναλλάγές σε τραπεζικούς λογαριασμούς (Παναμά)».
Έξι μήνες πριν την προφυλάκιση
Είναι γνωστό ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο επιχειρηματίας ήταν ήδη υπόδικος καθώς σε βάρος του εκκρεμούσαν κακουργηματικές διώξεις ύστερα από την εισαγγελική έρευνα που είχε διενεργήσει ο κ. Ιωάννης Δραγάτσης για το αποκαλούμενο σκάνδαλο της Proton. Την ίδια περίοδο η ειδική ανακρίτρια κ. Χατζάκη είχε αρχίσει ήδη τις ανακριτικές πράξεις οι οποίες κορυφώθηκαν με την επ” αυτοφώρω σύλληψη του επιχειρηματία το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου στη βίλα του στη Βάρη.
Ένα από τα πλέον βασικά επιχειρήματα του υπόδικου επιχειρηματία ήταν ότι οι δεσμευμένοι του λογαριασμοί (σε Ελβετία και αλλού) δεν του επέτρεπαν να επιστρέψει τα εκατομμύρια που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε από την Proton. Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάρτιο του 2012, λίγο μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων, ζητούσε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Τέντε να «ξεπαγώσουν» λογαριασμοί στην Ελβετία προκειμένου να επιστρέψει τα 160 εκατ.
Δικαστικοί κύκλοι, πλέον, επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η «επιθυμία» του επιχειρηματία να συνεργαστεί με τις Αρχές για την επιστροφή των χρημάτων ήταν προσχηματική. Μάλιστα αναμένεται ότι η ειδική ανακρίτρια θα κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου οι συγκεκριμένες συνομιλίες να συσχετισθούν με το φάκελο «Proton» καθώς το περιεχόμενό τους ενδέχεται να ξεκλειδώσει το μυστικό των χαμένων εκατομμυρίων…
zougla.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου