ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ Παρουσιάστηκε το 1ο στάδιο της σχετικής μελέτης που αλλάζει την αισθητική του παζαριού

Το πρώτο στάδιο της μελέτης για τη δημιουργία πρότυπων λυόμενων κατασκευών για τους εκθέτες του παζαριού (Λαϊκής Αγοράς) παρουσιάστηκε από τα συμπράττοντα μελετητικά γραφεία που έχουν αναλάβει την εκπόνηση του έργου στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης.

Η κα. Ειρήνη Στολίδου, εκπρόσωπος ενός εκ των συμπραττόντων μελετητικών γραφείων, έδωσε συνοπτικά τα βασικά σημεία του πρώτου σταδίου της μελέτης, που περιλαμβάνει μια σύντονη ιστορική αναδρομή της λαϊκής αγοράς της Ξάνθης, η οποία όπως ανέφερε αρχικά λειτουργούσε στην Κεντρική Πλατεία της πόλης ενώ από το 1930 μέχρι και σήμερα έχει τη γνωστή της μορφής.

Η εισηγήτρια που φάνηκε πάντως να γνωρίζει καλά το θέμα, αρχικά έκανε μια παρουσίαση των σημερινών δεδομένων και της τωρινής κατάστασης, ενώ στη συνέχεια και στη συνέχεια μετά τον εντοπισμό των προβλημάτων, κατάθεσε και τις προτάσεις επίλυσής τους.

Η Πλατεία Εμπορίου (χώρος του παζαριού), λειτουργεί με διττή ιδιότητα, ως χώρος παρκινγκ καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ενώ κάθε Σάββατο μετατρέπεται σε χώρος φιλοξενίας των μικροπωλητών και των προϊόντων τους με βάση τον υπάρχον κανονισμό λειτουργίας του παζαριού. «Υπάρχουν περίπου 323 θέσεις διάθεσης προϊόντων παρατηρούνται στην οδό Ύδρας και στην οδό Θύρας, πέραν της Πλατείας Εμπορίου» επεσήμανε η κα Στολίδου, εξηγώντας πως «επικρατέστερο μέγεθος όσον αναφορά την πρόσοψη των κατασκευών που χρησιμοποιούν οι μικροπωλητές είναι τα τέσσερα μέτρα, ενώ υπάρχουν και κατασκευές τριών μέτρων, ανάλογα με το αντικείμενο στο οποίο εμπορεύεται κάποιος μικροπωλητής».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η εκπρόσωπος των μελετητών αναφερόμενη στις παραφωνίες που παρουσιάζει σήμερα η λαϊκή αγορά Ξάνθης, «οι κατασκευές είναι παλιάς μορφής και απουσιάζει η ομοιομορφία. Ο χαρακτήρας του χώρου προσδιορίζεται από τη στάθμευση των οχημάτων. Δεν είναι οριοθετημένη η κίνηση των επισκεπτών, η χρήση του παζαριού δυσχεράνει τη λειτουργία των γύρω καταστημάτων ενώ υπάρχουν και προβλήματα διέλευσης των πυροσβεστικών οχημάτων ενώ υπάρχουν πολλές υποβαθμισμένες υποδομές».

Στο πρώτο στάδιο της μελέτης προτείνονται εναλλακτικά σενάρια επίλυσης των ως άνω προβλημάτων τα οποία συνοπτικά περιλαμβάνουν τη υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου μεγέθους για τις κατασκευές που χρησιμοποιούν οι μικροπωλητές, της τάξης των 3,75 μέτρων, που θα επιτρέπει τη διέλευση των οχημάτων και θα εκμεταλλεύεται στο μέγιστο δυνατό τις θέσεις στάθμευσης.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ

Από τους μελετητές του έργου προτείνεται να μην υπάρχουν υποβαθμισμένες θέσεις των μικροπωλητών, αλλά να υπάρξει μια ίση κατανομή όπως επίσης να υπάρξει διατήρηση των εισόδων του παζαριού για τους πεζούς και παράλληλα να υπάρξει πρόσβαση σε οχήματα έκτακτης ανάγκης. Στη τελική πρόταση των μελετητών περιλαμβάνεται επίσης η άνετη διέλευση των επισκεπτών χωρίς να πέφτει ο ένας πάνω στον άλλο, η αξιοποίηση του πράσινου και των δέντρων της περιοχής καθώς και η δημιουργία μιας μεταβατικής ζώνης μεταξύ των καταστημάτων της Παναγή Τσαλδάρη και Βας. Σοφίας και της υπαίθριας αγοράς.

ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

«Να εξουσιοδοτήσουμε την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να καθίσουμε να δούμε αναλυτικά όλα τα σενάρια και να φέρουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο» πρότεινε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, τονίζοντας πως «έχουμε τον υπό διάνοιξη δρόμο στην περιοχή και όλες οι κατασκευές που είναι μπροστά από την Πυροσβεστική μπορούν να πάνε σε εκείνο τον δρόμο. Σύμφωνα με την τελική πρόταση ο κόσμος θα περνάει μέσα από το πράσινο, θα το καταργήσουμε δηλαδή το πράσινο;».

Έντονη κριτική στη σημερινή μορφή του παζαριού και από την αντιπολίτευση. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θανάσης Ξυνίδης, από την παράταξη Πολίτες για την Αλλαγή σημείωσε πως «εγώ θεωρώ ότι είναι στρεβλό το πώς λειτουργεί σήμερα το παζάρι. Το μόνο μειονέκτημα που έχει αυτή νέα πρόταση είναι ότι δημιουργεί διαφορετική ποιότητα θέσεων, αλλά το θέμα δεν είναι να έχουμε 404 ικανοποιημένους μικροπωλητές αλλά ένα βελτιωμένο αισθητικά παζάρι. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε, ας έρθει στην Ποιότητα Ζωής και βλέπουμε».

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ .

Τα βασικά σημεία της τελικής πρότασης των μελετητών για την οποία τον τελικό λόγο θα έχει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που θα συνεδριάσει με αποκλειστικό αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό και την ανάπλαση του σημερινού παζαριού.

-Χωροθέτηση 404 θέσεις μικροπωλητών (σύμφωνα με το υπάρχον ΦΕΚ)

-Χωρικός προσδιορισμός της θέσης και του εμβαδού που καταλαμβάνει ο κάθε μικροπωλητής (να στήνουν σε συγκεκριμένη θέση)

-Δημιουργία μιας κεντρικής ελεύθερης θέσης διέλευσης των πεζών

-Δημιουργία 16 κάθετων δευτερευόντων αξόνων οι οποίοι επιτρέπουν την ίση κατανομή των θέσεων, δημιουργούν φυγές στα καταστήματα της περιοχής, συνδέουν την έως σήμερα παραμελημένη πλευρά του παζαριού με την προς διάνοιξη νέο οδό στη νότια πλευρά

Πηγή: adesmeuti-thrakis
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου