ΚΟΜΟΤΗΝΗ Κτίριο του νοσοκομείου θα στεγάσει τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών

Το ιδιόκτητο κτίριο του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη στέγαση της Μονάδας Ψυχικής Υγείας, αξιοποιεί ο Δήμος Κομοτηνής για τη λειτουργία του ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Η τελική έγκριση στην παραχώρηση του κτιρίου στην οδό Κότυος αναμένεται από το υπουργείο Υγείας, αφού η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ήδη συμφωνήσει. Τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας έχουν θεσμοθετηθεί ως αποκεντρωμένες μονάδες των Νοσοκομείων της χώρας μας από το 1983. Στην Κομοτηνή το 1994 αγοράστηκε από το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο κτίριο, πρώην οικία, επί της οδού Κότυος, προκειμένου εκεί να στεγαστεί το Κέντρο. Όμως επί 15ετία η υπόθεση «ψυχική υγεία» στην περιοχή μας παρέμενε βαλτωμένη. Όμως για να μην χαθούν τα 500.000 ευρώ, χρήματα που προκύπτουν από το ΕΣΠΑ για την λειτουργία του Κέντρου, αποφασίστηκε το κέντρο να λειτουργήσει στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΦΙΑ πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), πίσω από το Μουσικό Γυμνάσιο Κομοτηνής.

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Προκειμένου όμως το κτίριο της οδού Κότυος να μη συνεχίσει να παραμένει αναξιοποίητο, ο δήμος και η διοίκηση του νοσοκομείου κατέληξαν σε συμφωνία. Προηγήθηκε μία μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους της δημοτικής αρχής για την εξεύρεση χώρου που θα πληρούσε τις προϋποθέσεις του χρηματοδοτικού προγράμματος. Ακόμα και πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ιδιώτες είχε απευθύνει ο Δήμος χωρίς όμως αποτέλεσμα. «Το κτίριο αυτό ήταν άδειο και δε μπορούσε να αξιοποιηθεί από το νοσοκομείο. Για εμάς είναι θετικό το γεγονός ότι θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα.

Μας βόλευε σαν λύση γιατί τα τετραγωνικά ήταν τα απαιτούμενα. Το ζητήσαμε από το νοσοκομείο και μας παραχωρήθηκε», ανέφερε σχετικά ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ιωάννης Γκαράνης. Ο Δήμος Κομοτηνής όπως είναι γνωστό θα υλοποιήσει δράση με τίτλο «Aνάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013.

Η σημαντική αυτή δομή έρχεται ως αποτέλεσμα αξιοποίησης ευρωπαϊκού προγράμματος, που έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2015 και χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου τη δημιουργία και τα λειτουργικά έξοδά της. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μοναδική, που θα λειτουργήσει σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο ξενώνας στην Κομοτηνή θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 9 γυναικών με τα παιδιά τους. Δεδομένης και της οικονομικής κρίσης η οποία επιτείνει τις συμπεριφορές της βίας και καθώς υπάρχουν θύματα κακοποίησης τόσο από σωματική όσο και ψυχολογική βία, η συγκεκριμένη δομή έρχεται να καλύψει ένα κενό φιλοξενώντας γυναίκες με τα παιδιά τους.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Στο μεταξύ τρέχει η προκήρυξη για την πρόσληψη τεσσάρων ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την υλοποίηση της δράσης «Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας στο Δήμο Κομοτηνής», στο πλαίσιο της υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος «Ανάπτυξη δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των Γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας», θα προχωρήσει ο Δήμος Κομοτηνής. Συγκεκριμένα αναμένεται να καλυφθούν: Μία θέση Π.Ε. ή Τ.Ε. Κοινωνικών λειτουργών, Μία θέση 1 Π.Ε. Ψυχολόγων, Μία θέση 1 Π.Ε. Ψυχολόγων (με ειδίκευση στην Παιδοψυχολογία), Μία θέση 1 Υ.Ε.

Βοηθητικού προσωπικού (γενικών καθηκόντων) Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό Έντυπο ΑΣΕΠ ΣΟΧ.2 και να την υποβάλουν είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας στη διεύθυνση: Δημαρχείο Κομοτηνής, Πλ. Γ. Βιζυηνού 1 – 69100 Κομοτηνή, απευθύνοντάς την στο Τμήμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, υπ’ όψιν Αναστασίας Καραφωτίου (τηλ. επικοινωνίας: 2531352443).

ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη δομή και λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των δράσεων που αφορούν στην κοινωνική πολιτική του Δήμου Θεσσαλονίκης και άπτονται της ισότητας των φύλων επικεντρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013, από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα. Αναλυτική παρουσίαση της δομής του Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης σήμερα Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013 και ώρα 19.00, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Δημαρχείο, Βασ. Γεωργίου Α’ 1, 1ος όροφος). «Καθώς ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να επιδοτεί δομές όπως ο Ξενώνας Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους μετά το πέρας του προγράμματος τους προσδοκεί όλα αυτά τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιεί να συνεχίζουν τη δράση τους με ενεργοποίηση του θεσμού της «Κοινωνικής Οικονομίας» από κινήσεις που δημιουργούνται από πολίτες, οργανώσεις και φορείς αλλά και άτυπες ομάδες που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να αναλάβουν με υπευθυνότητα και να συνεχίσουν τα προγράμματα αυτά».

Παρουσιάζοντας στοιχεία που αφορούν στην κατασκευή, σύσταση και λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, επισήμανε ότι η σημαντική αυτή δομή θα ξεκινήσει να λειτουργεί στον προσεχή μήνα -μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων του προσωπικού- έχοντας εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τα επόμενα δύο χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και μέσω της τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής της στην οποία μπορούν να απευθύνονται σε 24ωρη βάση οι γυναίκες- θύματα κακοποίησης, για τις οποίες υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας και ψυχολογικής υποστήριξης, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί η νομική τους υποστήριξη και αν χρειαστεί η νοσοκομειακή τους περίθαλψη.

Δήμητρα Συμεωνίδου xronos.gr
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου