ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ σε βαθμό κακουργήματος για Παπακωνσταντίνου

 «Πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες μου» είπε ο πρώην υπουργός
Με συντριπτική πλειοψηφία υπερψηφίστηκε στη Βουλή η πρόταση για επέκταση της προκαταρκτικής εξέταση σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και για το «αξιόποινο αδίκημα της απιστίας στην Υπηρεσία», όσον αφορά στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός, κάνοντας χρήση του δικαιώματος του να μιλήσει, έκανε λόγο για επιχείρηση εξόντωσής του.

Ειδικότερα, σε σύνολο 266 παρόντων βουλευτών ψήφισαν 234 υπέρ, 21 κατά, 3 λευκά, 7 «παρών» ενώ ένα ψηφοδέλτιο ήταν άκυρο. Όλα τα κόμματα είχαν ταχθεί δια των εισηγήσεων στην Ολομέλεια υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.

Λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε με σφοδρότητα απέναντι στον Ε. Βενιζέλο αλλά και τον Ι. Διώτη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να τον διασύρει ώστε να ξεχάσει η κοινωνία τα μέτρα που επιβάλλονται σε βάρος της και την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι αν είχε αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ δεν θα χρειαζόταν να κοπούν μισθοί και συντάξεις.

«Πολιτικό παιχνίδι είναι δυστυχώς αυτό που παίζεται σήμερα εδώ σε αυτή την αίθουσα. Στις πλάτες ενός ανθρώπου. Και όλοι εδώ μέσα το ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό συμβαίνει. Μόνο που όσο και αν βολεύει η δική μου εξόντωση δεν είμαι βολική περίπτωση. Δεν έχω σκιές στη ζωή μου, δεν έδωσα δικαιώματα σε θέματα διαφάνειας, δεν έχω κάνει ούτε μισό ρουσφέτι, δεν είχα πάρε δώσε, δεν προσπορίστηκα ποτέ τίποτα, δεν έχω δυσθεώρητο πόθεν έσχες, μόνο χρέη έχω», τόνισε.

Σχολιάζοντας το βασικό επιχείρημα για την επέκταση του κατηγορητηρίου, δηλαδή την επιστολή των γαλλικών αρχών, είπε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο, πρώτος εκείνος αναφέρθηκε σε αυτήν και καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και στον Οικονομικό Εισαγγελέα. «Είχα πει τότε: παραδόθηκε δια της διπλωματικής οδού στο υπουργείο Οικονομικών ένα ψηφιακό αρχείο-CD- χωρίς διακριτικά και με ένα συνοδευτικό σημείωμα υπογεγραμμένο από Γάλλο αξιωματούχο, το οποίο ζητούσε τη διαχείριση των στοιχείων με μυστικότητα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι συνεπώς «η επιστολή αυτή δεν αποτελεί νέο στοιχείο. Την ξέραμε. Απλώς κάποιους δεν βόλευε η κατηγορία της απιστίας και τώρα την επιστρατεύουν».

Έκανε διεξοδική αναφορά στον τρόπο που έχει συνταχθεί η επιστολή των γαλλικών αρχών επισημαίνοντας ότι χρησιμοποιήθηκε η φράση ότι τα στοιχεία που στέλνονται πρέπει να κρατηθούν απόρρητα. Επισήμανε ακόμη πως και οι Γάλλοι δεν πρωτοκόλλησαν την επιστολή που μας έστειλαν και δεν περιέγραφαν στην επιστολή τα στοιχεία που μας έστειλαν αλλά επέλεξαν τη διατύπωση «βρείτε συνημμένα τα αιτηθέντα στοιχεία». Στην ομιλία του έκανε μικρή μόνο αναφορά στην επιστολή του πρώην Γενικού Γραμματέα κ. Πλασκοβίτη. Περιορίστηκε να σχολιάσει πως «ούτε και αυτή είχε πρωτοκολληθεί. Τόσο επίσημη αλληλογραφία ήταν».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι κινήθηκε με μόνο γνώμονα την προσπάθεια να πιαστούν φοροφυγάδες και επέμεινε ότι δεν πρωτοκόλλησε το CD με τη λίστα των καταθετών στην HSBC γιατί δεν ήθελε και δεν έπρεπε να υπάρχει παραδοχή επίσημης κτήσης των παράνομων στοιχείων από την ελληνική διοίκηση.

Χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου, τονίζοντας ότι «ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να με ταυτίσει με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Ως βάρος που δεν μπορεί να κουβαλάει. Δεν ήμουν όμως εγώ αυτός που υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος ήταν»

Για τη διαχείριση της λίστας από τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε αν εμπόδισε τον Βενιζέλο και τον Διώτη η έλλειψη του χαρτιού των Γάλλων για να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες. «Γιατί τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν από τον κ. Διώτη στο διάδοχό μου Υπουργό Οικονομικών και μετά καταχωνιάστηκαν σε ένα συρτάρι επί 16 ολόκληρους μήνες; Ποιον κοροϊδεύουμε εδώ πέρα; Και αλήθεια αυτό ήταν το πρόβλημα; Τότε γιατί δεν με ρωτούσαν να τους διευκρινίσω πως ακριβώς ήρθαν τα στοιχεία; Τηλέφωνα δεν υπήρχαν; Γιατί δεν σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Διώτης να μου πει, υπουργέ, προβληματίζομαι πώς να χρησιμοποιήσω τα στοιχεία που μου έδωσες. Και γιατί δεν σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Βενιζέλος; Ή γιατί δεν με ρώτησε στο περιθώριο των αναρίθμητων συσκέψεων που βρεθήκαμε από κοινού "που τα βρήκες αυτά τα στοιχεία που έδωσες στο Διώτη και δεν ξέρουμε τώρα τι να τα κάνουμε;". Ή αν δεν ήθελε να ρωτήσει εμένα γιατί δεν ρώτησε την κα Λαγκάρντ», είπε.

Αναρωτήθηκε επίσης για τον Ε. Βενιζέλο «ο οποίος είχε στη διάθεσή του επί τόσους μήνες το USB, τι ακριβώς έκανε ο ίδιος για τη λίστα αυτή»; «Τα στοιχεία ήταν στην Ελλάδα με εμένα υπουργό από τον Οκτώβριο του 2010 έως τις αρχές Ιουνίου του 2011: σύνολο 8 μήνες και κάτι. Ήταν στο υπουργείο Οικονομικών με υπουργό τον κ. Βενιζέλο από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2012: σύνολο 9 μήνες και κάτι. Στη συνέχεια παρέμειναν στην κατοχή του κ. Βενιζέλου αφότου εγκατέλειψε το υπουργείο και άλλους 7 μήνες. Σύνολο 16 μήνες. Και έχει ξαναέρθει η λίστα από τη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 2012. Από τότε έχουν περάσει 6 μήνες. Και μέσα σε 6 μήνες το ΣΔΟΕ δεν έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο μέσα σε συνθήκες πίεσης τον έλεγχο σε 3 συγγενείς μου», δήλωσε.

«Κατηγορώ» για την προανακριτική επιτροπή

Ο πρώην υπουργός επέκρινε τις «επιλεκτικές και στοχευμένες διαρροές» μελών της Επιτροπής και σχολίασε ότι «δεκάδες είναι οι εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ στις οποίες προδικάζουν πριν την έκδοση πορίσματος και αναφέρονται στις εν εξελίξει εργασίες οι οποίες κατά τα άλλα καλύπτονται από μυστικότητα». «Σε αντίθεση με τα μέλη της Προανακριτικής, εγώ όσο διαρκεί αυτή η διαδικασία ό,τι έχω να πω το λέω εδώ μέσα. Όχι στα κανάλια και τις εφημερίδες», είπε.


enet.gr Πληροφορίες ΑΜΠΕ
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου