ΘΑΣΟΣ Βάλτες & Αμμουδιές στο Σφυρί

Με απορία και έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι μέσα στη λίστα των προς εκποίηση «ασημικών» της χώρας, περιλαμβάνονται εκτός άλλων και η αμμουδιά της Σκάλας Παναγίας καθώς και η Βάλτα του Ραχωνίου. Καθώς οι βάλτες και οι αμμουδιές είναι το ίδιο όπως τα ποτάμια, οι λίμνες, τα βουνά αντιληφθήκαμε ότι πωλούνται κομμάτια από το κορμί της Ελλάδας.

Εκεί φτάσαμε λοιπόν?
Το τι σημαίνει η αμμουδιά της Σκάλας Παναγίας είναι σε όλους γνωστό. Είναι αμμοσυσώρευση δεκάδων χιλιάδων χρόνων, ένα μνημείο της φύσης που προσελκύει όλους τους τουρίστες της Θάσου. Είναι ένας χώρος προσκυνήματος για αυτούς. Είναι η παραλία όπου εκτονώνεται το πλήθος των λουομένων της περιοχής του Λιμένα και της Σκάλας Ποταμιάς λόγω των ανύπαρκτων παραλιών στα γεμάτα με ξενοδοχεία μέρη αυτά.

Θαλάσσιος τουρισμός στην Θάσο χωρίς παραλίες δεν νοείται. Εκτός και αν θέλουν κάποιοι να εφαρμοστεί το ισπανικό μοντέλο όπου ηλιαζόμενοι στοιβάζονται σε ξαπλώστρες γύρω από μια πισίνα με χλωριωμένο νερό ατενίζοντας ένα κομμάτι θάλασσα.

Πώς προέκυψε κάτι τέτοιο?
Υπήρξε αβλεψία κατά την σύνταξη του ρυμοτομικού σχεδίου της Σκάλας Παναγίας αφήνοντας εκτός ορίων του ρυμοτομικού την αμμουδιά των 181 στρεμμάτων ? Υπήρξε πρόθεση? Υποθέτουμε οτι οι αρμόδιοι για τα δημόσια κτήματα εκτελώντας την εντολή για εξεύρεση φιλέτων προς πώληση υπερέβησαν κάθε όριο χυδαιότητας και γραικυλισμού προτείνοντας αμμουδιές και βάλτες .

Τους διέφυγε ίσως το Υψάριο καθότι ως φιλέτο χιλιάδων στρεμμάτων προσφέρεται για κατασκευή Καζίνου και ξενοδοχείου τύπου Μον Παρνές. Σε κάθε περίπτωση αυτοί που πρότειναν την εκποίηση της αμμουδιάς της Παναγίας σωστό θα ήταν να προτείνουν και την μετονομασία της Χρυσής Αμμουδιάς σε Τσιμεντένια Αμμουδιά ,για να συμπληρώσουν το πάζλ του εκμαυλισμού.

Η δε Βάλτα του Ραχωνίου αντιστεκόμενη επί γενεές σε ανθρώπινη επέμβαση είναι αναπόσπαστο τμήμα της υδατικής ισορροπίας της περιοχής και αν υπάρχει κάποιος να μας πεί τι θα προκύψει μετά την αποστράγγιση της και την τσιμεντοποίηση της ισχυριζόμαστε ότι μόνο υποθέσεις θα κάνει.

Όλα αυτά μας οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: η ασάφεια που εσκεμμένα τόσα χρόνια χαρακτήριζε ζωτικές περιοχές της Θάσου δίνοντας έδαφος σε κάθε λογής βουλιμικές ορέξεις των επιτήδειων πρέπει επιτέλους να σταματήσει.
Ως τοπική κοινωνία να απαιτήσουμε την θεσμική θωράκιση ευαίσθητων περιοχών με πρώτη την περιοχή του Υψαρίου.
Να απαιτήσουμε το υπό εξέλιξη Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο να γίνει εργαλείο προστασίας της Θάσου ώστε οι επόμενες γενεές να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Να προωθηθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν θα καταστρέφει την φύση αλλά θα την προστατεύει.
Να παραμερίσουμε εφήμερα μικροσυμφέροντα και να κοιτάξουμε παραπέρα.
Να αντισταθούμε μαζικά ως τοπική κοινωνία στην ληστρική επιδρομή που δρομολογείται.

Το ΔΣ της Περιβαλλοντικής Κίνησης Θάσου
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου