Πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων με τη συμμετοχή και των επισκεπτών θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2ου Φεστιβάλ «ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΥΣΕΙΣ", που θα ανοίξει τις πύλες του την Παρασκευή 7 Ιουνίου, στις 6:00μμ, στον Πευκώνα της Ορεστιάδας. Στις εκδηλώσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά προσχολικής ηλικίας τα οποία θα ασχοληθούν με τα Ζυμώματα, μεγαλύτερα παιδιά τα οποία θα μαγειρέψουν υπό την καθοδήγηση του σεφ Νίκου Φωτιάδη, αλλά και άτομα κάθε ηλικίας, όπως οι γιαγιάδες, αλλά και οι παππούδες, οι οποίοι καλούνται να συμμετέχουν με τα εγγόνια τους στο διαγωνισμό "Τρεις γενιές θρακιώτικων γεύσεων". Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πολλά μουσικά και χορευτικά δρώμενα.
Το Φεστιβάλ διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Βιομηχάνων Βορείου Έβρου, η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ορεστιάδας & Περιφέρειας, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, το Επιμελητήριο Έβρου και ο Δήμος Νέας Ορεστιάδας. Η λειτουργία της έκθεσης θα είναι την Παρασκευή 7/6 6μμ-10μμ και το Σαββατοκύριακο 10πμ-2μμ και 6μμ-10μμ.
Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσίασαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Αλεξανδρούπολη εκπρόσωποι των διοργανωτών: η αντιπεριφερειάρχης Έβρου κα Νικολάου Γεωργία, η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών - Βιομηχάνων Βορείου Έβρου κα Χρύσα Μανουηλίδου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κος Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ορεστιάδας και Περιφέρειας και ο κος Αθανάσιος Μπέλλας πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου.
Κρασιά, τυριά, μέλι, ζυμαρικά, τραχανάς, σπαράγγια, σκόρδα, αλλά και ξηροί καρποί και πολλά άλλα παραδοσιακά προϊόντα, θα προσφερθούν στους επισκέπτες από τις επιχειρήσεις του Βορείου Έβρου, οι οποίες θα εκθέσουν τα προϊόντα τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Η εκδήλωση απευθύνεται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, στους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και των γειτονικών χωρών, με στόχο να αναδειχθεί η ταυτότητα της τοπικής κουζίνας, το διατροφικό πρότυπο και τα προϊόντα που αποτελούν τους πρεσβευτές της γαστρονομίας της Θράκης, γιατί αυτά συγκροτούν τον διατροφικό πολιτισμό του τόπου μας, ενός τόπου με αστείρευτο γαστρονομικό πλούτο.
Η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ορεστιάδας & Περιφέρειας και ο Εμπορικός Σύλλογος Ορεστιάδας έχουν καλέσει τους επαγγελματίες να ανοίξουν τα καταστήματά τους το απόγευμα του Σαββάτου από τις 6μμ έως τις 9μμ και την Κυριακή από τις 11πμ μέχρι τις 4μμ.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:
10:00πμ - 2:00μμ
&
6:00μμ - 10:00μμ
Λειτουργία Έκθεσης, Πευκώνας Ορεστιάδας
10:30πμ - 11:30μμ
Ζυμώματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, Πευκώνας Ορεστιάδας
11:30πμ - 12:30μμ
Μαγειρέματα με φαντασία για παιδιά σχολικής ηλικίας, Πευκώνας Ορεστιάδας
12:30μμ - 1:30μμ
Επίδειξη ανοίγματος παραδοσιακού φύλλου από γυναίκες του Συνεταιρισμού ΓΑΙΑ - Σπηλαίου Τριγώνου Έβρου, Πευκώνας Ορεστιάδας
4:30μμ – 6:00μ
Εμπορικές συναντήσεις με επιχειρηματίες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης
6:30μμ - 8:00μμ
Παρουσίαση Παραδοσιακής Κουζίνας με Σύγχρονο Τρόπο από τον Executive chef Νίκο Φωτιάδη, Πευκώνας Ορεστιάδας
8:00μμ - 9:30μμ
Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια με συμμετοχή συγκροτημάτων από Ορεστιάδα, Ανδριανούπολη και Lyubimets, Θεατράκι Πευκώνα
10:00μμ - 11:00μμ
Μουσικά Δρώμενα στους πεζόδρομους της πόλης από το Σύλλογο Μουσικών & Φίλων Μουσικής «Δημητρός Αραμπατζής»
Βραβεύσεις, Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας
6:30μμ - 7:30μμ:
Δραστηριότητες στον Πευκώνα:
αναγνώριση βοτάνων και προϊόντων από παιδιά και εφήβους ζωγραφική παιδιών με θέμα "γαστρονομικές μνήμες" αναζήτηση & παρουσίαση ξεχασμένων παραδοσιακών σκευών μαγειρικής του Έβρου (καταγραφή – φωτογράφηση)
8:00μμ - 9:00μμ
Χορευτική Παράσταση στο Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Ο Αλέξης Κωστάλας παρουσιάζει "Τα Πρώτα Βήματα του Χορού" με τη συμμετοχή επαγγελματιών χορευτών
10:00μμ – 11:00μμ
Μουσικά Δρώμενα στους πεζόδρομους της πόλης από το Σύλλογο Μουσικών & Φίλων Μουσικής «Δημητρός Αραμπατζής»
Πρόγραμμα Ημερίδας:
11:00 - 11:15
Προσέλευση
11:15 - 11:30
Χαιρετισμοί Επισήμων
11:30 - 11:45
Ανδρομάχη Οικονόμου, Κύρια Ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
«Ο θρακιώτικος διατροφικός πολιτισμός: γεύση-μνήμη-ταυτότητα»
11:45 - 12:00
Νίκος Φωτιάδης, Executive Chef Μεγάλου Χρηματοοικονομικού Οργανισμού.
«Η παραδοσιακή θρακιώτικη γαστρονομία στη σύγχρονη μορφή της»
12:00 - 12:15
Γιώργος Κουράσης, Γεν.Γραμματέας ΠΟΕΣΕ, Μέλος Προεδρείου ΓΣΕΒΕΕ
«Μαζική Εστίαση, Ασφάλεια και Υγιεινή»
12:15 - 12:30
Σκεντερλής Γιώργος, Μέλος ΔΣ Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Παντοπωλών ΑΚΡΙΤΑΣ
«Ο ρόλος του λιανεμπορίου στην διακίνηση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων»
12:30 - 12:45
Γιώργος Οικονόμου, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΒΕΚ, Γενικός Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ
«Η σημασία της προβολής και προώθησης στην ανάδειξη των αγροδιατροφικών προϊόντων»
12:45 - 13:15
Συζήτηση
13:15 - 14:00
Απονομή βραβείων Διαγωνισμού
14:00 - 14:30
Γευσιγνωσία θρακιώτικων μεζέδων μαγειρευμένων με σύγχρονο τρόπο
Αίθουσα:
ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο. Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας
Κωνσταντινουπόλεως 59, Ορεστιάδα, 68200
Το Φεστιβάλ διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Βιομηχάνων Βορείου Έβρου, η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ορεστιάδας & Περιφέρειας, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, το Επιμελητήριο Έβρου και ο Δήμος Νέας Ορεστιάδας. Η λειτουργία της έκθεσης θα είναι την Παρασκευή 7/6 6μμ-10μμ και το Σαββατοκύριακο 10πμ-2μμ και 6μμ-10μμ.
Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσίασαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Αλεξανδρούπολη εκπρόσωποι των διοργανωτών: η αντιπεριφερειάρχης Έβρου κα Νικολάου Γεωργία, η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών - Βιομηχάνων Βορείου Έβρου κα Χρύσα Μανουηλίδου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κος Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ορεστιάδας και Περιφέρειας και ο κος Αθανάσιος Μπέλλας πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου.
Κρασιά, τυριά, μέλι, ζυμαρικά, τραχανάς, σπαράγγια, σκόρδα, αλλά και ξηροί καρποί και πολλά άλλα παραδοσιακά προϊόντα, θα προσφερθούν στους επισκέπτες από τις επιχειρήσεις του Βορείου Έβρου, οι οποίες θα εκθέσουν τα προϊόντα τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Η εκδήλωση απευθύνεται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, στους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και των γειτονικών χωρών, με στόχο να αναδειχθεί η ταυτότητα της τοπικής κουζίνας, το διατροφικό πρότυπο και τα προϊόντα που αποτελούν τους πρεσβευτές της γαστρονομίας της Θράκης, γιατί αυτά συγκροτούν τον διατροφικό πολιτισμό του τόπου μας, ενός τόπου με αστείρευτο γαστρονομικό πλούτο.
Η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ορεστιάδας & Περιφέρειας και ο Εμπορικός Σύλλογος Ορεστιάδας έχουν καλέσει τους επαγγελματίες να ανοίξουν τα καταστήματά τους το απόγευμα του Σαββάτου από τις 6μμ έως τις 9μμ και την Κυριακή από τις 11πμ μέχρι τις 4μμ.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:
Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013
6:00μμ - 10:00μμ
Λειτουργία Έκθεσης, Πευκώνας Ορεστιάδας
7:00μμ - 8:00μμ
Εγκαίνια Έκθεσης: Παρουσίαση Αλέξης Κωστάλας
10:00μμ - 11:00μμ
Μουσικά Δρώμενα στους πεζόδρομους της πόλης από το Σύλλογο Μουσικών & Φίλων Μουσικής «Δημητρός Αραμπατζής»
Λειτουργία Έκθεσης, Πευκώνας Ορεστιάδας
7:00μμ - 8:00μμ
Εγκαίνια Έκθεσης: Παρουσίαση Αλέξης Κωστάλας
10:00μμ - 11:00μμ
Μουσικά Δρώμενα στους πεζόδρομους της πόλης από το Σύλλογο Μουσικών & Φίλων Μουσικής «Δημητρός Αραμπατζής»
Σάββατο 8 Ιουνίου 2013
10:00πμ - 2:00μμ
&
6:00μμ - 10:00μμ
Λειτουργία Έκθεσης, Πευκώνας Ορεστιάδας
10:30πμ - 11:30μμ
Ζυμώματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, Πευκώνας Ορεστιάδας
11:30πμ - 12:30μμ
Μαγειρέματα με φαντασία για παιδιά σχολικής ηλικίας, Πευκώνας Ορεστιάδας
12:30μμ - 1:30μμ
Επίδειξη ανοίγματος παραδοσιακού φύλλου από γυναίκες του Συνεταιρισμού ΓΑΙΑ - Σπηλαίου Τριγώνου Έβρου, Πευκώνας Ορεστιάδας
4:30μμ – 6:00μ
Εμπορικές συναντήσεις με επιχειρηματίες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης
6:30μμ - 8:00μμ
Παρουσίαση Παραδοσιακής Κουζίνας με Σύγχρονο Τρόπο από τον Executive chef Νίκο Φωτιάδη, Πευκώνας Ορεστιάδας
8:00μμ - 9:30μμ
Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια με συμμετοχή συγκροτημάτων από Ορεστιάδα, Ανδριανούπολη και Lyubimets, Θεατράκι Πευκώνα
10:00μμ - 11:00μμ
Μουσικά Δρώμενα στους πεζόδρομους της πόλης από το Σύλλογο Μουσικών & Φίλων Μουσικής «Δημητρός Αραμπατζής»
Κυριακή 9 Ιουνίου
10:00πμ - 2:00μμ
&
6:00μμ - 10:00μμ
Λειτουργία Έκθεσης, Πευκώνας Ορεστιάδας
10:30πμ -2:00μμ
Εργαστήρι Χορού από τον Γιάννη Μαργαρώνη στον Πευκώνα Ελεύθερη συμμετοχή για παιδιά και ενήλικες
11:30πμ - 1:30μμ
Ημερίδα με θέμα «Η τοπική γαστρονομία ως εργαλείο προβολής και ανάπτυξης»
Διαγωνισμός μαγειρικής τέχνης «Τρεις γενιές θρακιώτικες γεύσεις»
&
6:00μμ - 10:00μμ
Λειτουργία Έκθεσης, Πευκώνας Ορεστιάδας
10:30πμ -2:00μμ
Εργαστήρι Χορού από τον Γιάννη Μαργαρώνη στον Πευκώνα Ελεύθερη συμμετοχή για παιδιά και ενήλικες
11:30πμ - 1:30μμ
Ημερίδα με θέμα «Η τοπική γαστρονομία ως εργαλείο προβολής και ανάπτυξης»
Διαγωνισμός μαγειρικής τέχνης «Τρεις γενιές θρακιώτικες γεύσεις»
Βραβεύσεις, Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας
6:30μμ - 7:30μμ:
Δραστηριότητες στον Πευκώνα:
αναγνώριση βοτάνων και προϊόντων από παιδιά και εφήβους ζωγραφική παιδιών με θέμα "γαστρονομικές μνήμες" αναζήτηση & παρουσίαση ξεχασμένων παραδοσιακών σκευών μαγειρικής του Έβρου (καταγραφή – φωτογράφηση)
8:00μμ - 9:00μμ
Χορευτική Παράσταση στο Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Ο Αλέξης Κωστάλας παρουσιάζει "Τα Πρώτα Βήματα του Χορού" με τη συμμετοχή επαγγελματιών χορευτών
10:00μμ – 11:00μμ
Μουσικά Δρώμενα στους πεζόδρομους της πόλης από το Σύλλογο Μουσικών & Φίλων Μουσικής «Δημητρός Αραμπατζής»
Πρόγραμμα Ημερίδας:
«ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΥΣΕΙΣ»
Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013
«Η Τοπική Γαστρονομία ως Εργαλείο Προβολής και Ανάπτυξης»Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013
11:00 - 11:15
Προσέλευση
11:15 - 11:30
Χαιρετισμοί Επισήμων
11:30 - 11:45
Ανδρομάχη Οικονόμου, Κύρια Ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
«Ο θρακιώτικος διατροφικός πολιτισμός: γεύση-μνήμη-ταυτότητα»
11:45 - 12:00
Νίκος Φωτιάδης, Executive Chef Μεγάλου Χρηματοοικονομικού Οργανισμού.
«Η παραδοσιακή θρακιώτικη γαστρονομία στη σύγχρονη μορφή της»
12:00 - 12:15
Γιώργος Κουράσης, Γεν.Γραμματέας ΠΟΕΣΕ, Μέλος Προεδρείου ΓΣΕΒΕΕ
«Μαζική Εστίαση, Ασφάλεια και Υγιεινή»
12:15 - 12:30
Σκεντερλής Γιώργος, Μέλος ΔΣ Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Παντοπωλών ΑΚΡΙΤΑΣ
«Ο ρόλος του λιανεμπορίου στην διακίνηση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων»
12:30 - 12:45
Γιώργος Οικονόμου, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΒΕΚ, Γενικός Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ
«Η σημασία της προβολής και προώθησης στην ανάδειξη των αγροδιατροφικών προϊόντων»
12:45 - 13:15
Συζήτηση
13:15 - 14:00
Απονομή βραβείων Διαγωνισμού
14:00 - 14:30
Γευσιγνωσία θρακιώτικων μεζέδων μαγειρευμένων με σύγχρονο τρόπο
Αίθουσα:
ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο. Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας
Κωνσταντινουπόλεως 59, Ορεστιάδα, 68200
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου