ΚΑΒΑΛΑ Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. επικεφαλής εταίρος στο έργο WASTENET

Την Πέμπτη 23 Μαΐου ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας Χρήστος Τσοχαταρίδης, υπέγραψε τη σύμβαση επιχορήγησης με τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της συμβασιοποίησης και την έναρξη υλοποίησης του έργου με τίτλο «WASTEnet - Δίκτυο για την προώθηση φυσικών συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης νερού και υγρών αποβλήτων σε κλίμακα λεκάνης απορροής στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».
«Μέσω αυτού του έργου, ανέφερε ο Χρήστος Τσοχαταρίδης, «η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου διάδοσης των πλεονεκτημάτων και διάχυσης των τεχνολογιών επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, μικρού και μεσαίου μεγέθους κοινοτήτων, όπως αυτές της ορεινής ζώνης του Δήμου Καβάλας, μέσω τεχνητών υγροτόπων».
Οι τεχνητοί υγρότοποι είναι μία σχετικά νέα, χαμηλού κόστους, εναλλακτική τεχνολογία επεξεργασίας αστικών ή βιομηχανικών λυμάτων, καθώς και γεωργικών και κτηνοτροφικών απορροών η οποία έχει γίνει ελάχιστα γνωστή στις περιοχές της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα η Δ.Ε.Υ.Α.Κ .σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να αποτελούν φορείς μεταφοράς της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Οι κύριες δραστηριότητες του έργου περιλαμβάνουν:
α) Την εκτίμηση της σημερινής κατάστασης διαχείρισης λυμάτων μέσω τεχνητών υγροτόπων στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.
β) Την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας υπαρχόντων συστημάτων.
γ) Την εκπόνηση δύο ολοκληρωμένων μελετών εφαρμογής για την εγκατάσταση συστημάτων τεχνητών υγροτόπων.
δ) Την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού σχετικό με τη τεχνική σχεδίαση τέτοιων συστημάτων.
ε) Την οργάνωση δύο ημερίδων προβολής, δύο τεχνικών σεμιναρίων και ενός επιστημονικού συνεδρίου σε θέματα σχετικά με τις τεχνολογίες τεχνητών υγροτόπων.
στ) Την παραγωγή υλικού προβολής και διάχυσης των δράσεων του έργου.
Μέσω των παραπάνω δράσεων το δίκτυο WASTEnet αποσκοπεί να ενημερώσει και να επιμορφώσει πάνω από 500 στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, τεχνικούς και μηχανικούς δημοσίων οργανισμών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς, μη-κυβερνητικές οργανώσεις, ιδιώτες μηχανικούς και τεχνικούς κατασκευαστές των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής αναφερόμενος στη σπουδαιότητα του έργου επεσήμανε ότι «η ένταξη του WASTENET σ’ ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό διακρατικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες δήμους και δεκάδες περιφέρειες από οκτώ διαφορετικές χώρες αποτελεί μία αξιόλογη διάκριση για το ανθρώπινο δυναμικό της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που σχεδίασαν και υπέβαλλαν επιτυχώς την πρόταση. «Αξίζει να σημειωθεί», συνέχισε ο κ. Σιμιτσής «ότι σε σύνολο τριανταεπτά εγκεκριμένων έργων η Καβάλα έχει εντάξει τρία και αυτό εν μέσω μία πραγματικά δυσμενούς συγκυρίας».
«Το έργο WASTEnet», πρόσθεσε ο δήμαρχος, «θα επιτρέψει την Καβάλα να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη περισσότερων πρωτοβουλιών συνεργασίας στην καινοτομία σε τεχνολογίες και διαχείριση συστημάτων στερεών και υγρών αποβλήτων αξιοποιώντας τον ηγετικό της ρόλο στη Διεθνή Λέσχη της Μαύρης Θάλασσας, ενώ παράλληλα θα μας παραδώσει πολύτιμες μελέτες για την εφαρμογή λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον στις ορεινές κοινότητες του Δήμου».

Τι είναι το WASTEnet;

Το πρόγραμμα WASTEnet θα έχει διετή διάρκεια, από 1/7/2013 έως 30/6/2015. Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ενώ συμμετέχουν το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Αρμενίας, το Κρατικό Πανεπιστήμιο Ilia της Γεωργίας, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης του Δέλτα του Δούναβη της Ρουμανίας, η Περιφέρεια της Οδησσού (Ουκρανία), η μη-κυβερνητική οργάνωση ECO-TIRAS της Μολδαβίας και από τη Τουρκία το Πανεπιστήμιο της Γιάλοβα και ο Δήμος του Kocaeli. Ο εγκεκριμένος συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 633.302,33 €.
http://www.k-tipos.gr
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου