ΚΟΜΟΤΗΝΗ Στον αέρα ο ΟΚΑΝΑ;

Πρόβλημα φαίνεται να έχει δημιουργηθεί στη λειτουργία της Θεραπευτικής Μονάδας Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, που παρέχει υποκατάστατο ναρκωτικών για την απεξάρτηση χρηστών, τόσο στην Κομοτηνή όσο και σε πολλά άλλα νοσοκομεία που έχουν ανάλογες τέτοιες δομές.

Αφορμή η εντολή της 4ης Δ.Υ.Π.Ε που απαγορεύει την πληρωμή με Α.Π.Υ (μπλοκάκι) σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά για το αν είναι δυνατόν να συνεχίσει η λειτουργία των κέντρων του ΟΚΑΝΑ.

Ειδικότερα στην Κομοτηνή, σημείωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Ηρακλής Χατζηνέστωρος, το κέντρο του ΟΚΑΝΑ λειτουργεί με την βοήθεια της ψυχολόγου του Νοσοκομείου, αλλά ο ΟΚΑΝΑ έχει κάνει και πρόσληψη μιας Γενικής Ιατρού με μπλοκάκι.

Έτσι τίθεται εν αμφιβόλω η λειτουργία της μονάδας, η οποία εξυπηρετεί περίπου 90 χρήστες, οι οποίοι αν δεν πάρουν το υποκατάστατο τους, θα διατρέχουν τον κίνδυνο να ξαναπέσουν στη χρήση της ηρωίνης.

Πάντως ο κ. Χατζηνέστωρος σημείωσε ότι ακόμα και αν συμβεί το χειρότερο, το νοσοκομείο θα προσπαθήσει να λειτουργήσει τη μονάδα με όποιο τρόπο μπορεί, για να μην διακοπεί η παροχή του υποκατάστατου.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι πλέον, για να γίνει η πρόσληψη με μπλοκάκι, θα πρέπει να υπάρχει πράξη υπουργικού συμβουλίου, μετά από ΚΥΑ που θα συνυπογράφουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Μια τέτοια διαδικασία όμως παίρνει χρόνο, για αυτό και οι διοικητές των Νοσοκομείων, τουλάχιστον της 4ης ΥΠΕ, έχουν ασκήσει πίεση στο διοικητή της που με τη σειρά του έχει ασκήσει πίεση στον Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας, ο οποίος διερευνά το θέμα και τη δυνατότητα επίλυσής του.

Πρόβλημα και με την κάλυψη των κέντρων Μεταναστών

Το πρόβλημα με τα μπλοκάκια επηρέασε όμως και το σχεδιασμό των τεσσάρων νοσοκομείων της Θράκης, για την κάλυψη των αναγκών των μεταναστών στα κέντρα συγκέντρωσης λόγω της αποχώρησης στα τέλη Απριλίου, του ΚΕΕΛΠΝΟ, το πρόγραμμα του οποίου ολοκληρώθηκε.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε τοποθετήσει γιατρούς και νοσηλευτές στα κέντρα, κάτι που βοήθησε τόσο στην καταπολέμηση ασθενειών ανάμεσα στον πληθυσμό των μεταναστών, αλλά και στην προστασία τους από αρρώστιες, δημιουργώντας ένα ανάχωμα προστασίας μεταξύ των κέντρων και των Νοσοκομείων.

Το Κέντρο θα υλοποιήσει εκ νέου ανάλογο πρόβλημα, όμως όπως σημείωσε ο κ. Χατζηνέστωρος, τα νοσοκομεία της Θράκης από κοινού αποφάσισαν να καλύψουν αυτά το κενό που θα δημιουργούνταν, θέλοντας να διατηρήσουν αυτό το ανάχωμα προστασίας μέχρι αν αναλάβει ξανά το ΚΕΕΛΠΝΟ, με την πρόσληψη προσωπικού με μπλοκάκι.

Μάλιστα το Νοσοκομείο Κομοτηνής έβγαλε την ανάλογη προκήρυξη, υποβλήθηκαν δικαιολογητικά από τους υποψηφίους ενώ έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία, αναμένοντας να επιτραπούν οι συγκεκριμένες προσλήψεις, μετά από την παρέμβαση στο υπουργείο, όπως γράφτηκε και νωρίτερα.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης
eleftherovima.gr/
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου