Εποικοδομητικό ήταν το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Κίνα, αφού οι συνεργάτες που τον συνόδευαν, υπέγραψαν ορισμένες σημαντικές διμερείς συνεργασίες με την κινεζική πλευρά. Ο Α. Σαμαράς συζήτησε με τον ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, για την προοπτική της συνεργασίας των δύο χωρών σε συγκεκριμένους τομείς, για τους οποίους έχει εκφραστεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας, όπως η επέκταση της δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και για το ενδεχόμενο να επενδύσουν οι Κινέζοι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Επίσης, ενδιαφέρον από κινεζικής πλευράς υπάρχει και για άλλα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφορία, είναι το λιμάνι «Φίλιππος Β΄» και ο αερολιμένας «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας. Οι Κινέζοι φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ακόμα, για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, τα γουναρικά και τα μάρμαρα. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας υπάρχει αξιόλογη παραγωγή στο ελαιόλαδο, στο κρασί και στα μάρμαρα. Ένας άλλος τομέας που μπορεί να αναπτυχθεί συνεργασία, είναι και ο τουρισμός. Για τους Κινέζους, η Ελλάδα είναι ο πρώτος προορισμός στην Ευρώπη και εκτιμάται ότι ο αριθμός των τουριστών μπορεί να αυξηθεί, καθώς αυξάνεται η μεσαία τάξη της χώρας. Τέλος, ένας ακόμα τομέας που επιδέχεται περαιτέρω ανάπτυξης είναι η ναυτιλία. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει, τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια δολάρια στην κινεζική οικονομία, ναυπηγώντας εκεί τα πλοία τους, ενώ ένα σημαντικό τμήμα της διακίνησης των κινεζικών προϊόντων γίνεται από πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας.
«Πακέτο» τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης
Σχετικά με τα λιμάνια, εκτός από την επέκταση της επενδυτικής δραστηριότητας της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, οι Κινέζοι φέρεται ότι ζήτησαν από τον Α. Σαμαρά να επενδύσουν «πακέτο» στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια των επαφών που πραγματοποιήθηκαν υπογράφηκαν οι εξής συμφωνίες: Ο πρόεδρος του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., Στέλιος Σταυρίδης, υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών. Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece, Στέφανος Ησαΐας, υπέγραψε συμφωνητικό συνεργασίας με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως ο τουρισμός, τα ακίνητα, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η ενέργεια και η χρηματοδότηση επενδύσεων. Η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, από το οποίο προκύπτει ότι η εταιρεία, τα επόμενα τρία χρόνια, θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. Επίσης, η εταιρεία Huawei επιθυμεί να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παρέχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.
Ο Κ. Χατζηδάκης υπέγραψε, ακόμα, μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η εταιρεία είναι εκ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως. Έχει πελατειακή βάση με περισσότερους από 500 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως και παρουσία σε 140 και πλέον χώρες.
http://www.k-tipos.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου