Η Γραμματεία της δημοτικής παράταξη Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δήμου Δράμας , που αποτελείται από τους:
Ανέστη Σπυρίδη (βιοτέχνη), Θανάση Λατσίνογλου (πολ μηχανικό,) και την Γιάννα Καραγαϊτάνη (μηχανικό παραγωγης κ διοίκησης), παρουσίασε σήμερα τη Διακήρυξη Αρχών της παράταξης.
Ακολουθεί Δελτίο Τύπου και η διακήρυξη της παράταξης:
Η ΑΠΔΔ είναι μια δημοτική κίνηση που δραστηριοποιείται στην πόλη μας από το 2010 που ιδρύθηκε και συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές του 2010 με επικεφαλής τον Ανέστη Σπυρίδη.
Γνωρίζουμε όλοι πως ο επόμενες Δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε μια δύσκολη, από κάθε άποψη, περίοδο καθώς όλη η χώρα και φυσικά και η πόλη μας, εισπράττει τα καταστροφικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του Μνημονίου.
Εκτός από τους πολίτες και η ΤΑ απετέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της επικίνδυνης και διαλυτικής πολιτικής , καθώς κλήθηκε πρώτη από τους θεσμούς να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.
Και κλήθηκε από τους πρώτους διότι διέθετε και την απαραίτητη θεσμική προσαρμογή που της επιβλήθηκε , η οποία δεν είναι άλλη από το περίφημο Σχέδιο Καλλικράτη.
Ο Καλλικράτης δεν ήταν μόνο οι συνενώσεις δήμων και ο ορισμός νέων «πρωτευουσών» - αυτό που αναδείχθηκε από τις καθεστωτικές δημοτικές παρατάξεις για να αποσιωπηθεί ο πραγματικός του ρόλος.
Ήταν η νεοφιλελεύθερη αντίληψη για λιγότερο δημόσιο και περισσότερο κράτος.
Απεδείχθη περίτρανα ότι αποτέλεσε το εργαλείο για την εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου στην αυτοδιοίκηση.
Διευκόλυνε και θα διευκολύνει τη δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους , τις απολύσεις εργαζομένων και το σημαντικότερο τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών που προσφέρει ο δήμος με αμφίβολη αποτελεσματικότητα και υψηλό κόστος
Αλλά και σε θεσμικό επίπεδο είναι σοβαρό πλήγμα για τη δημοκρατία και την τοπική συμμετοχή, παρά τα όποια αποσπασματικά θετικά μέτρα που αποτέλουν άλλοθι στην υποτιθέμενη δημοκρατικότητα του.
Παραδείγματα που αποδεικνύουν την παραπάνω εκτίμηση μας υπάρχουν πολλά:
Η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε τα τελευταία χρόνια στο 60% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.
Αυτό σημαίνει λιγότερες, ακριβότερες και χειρότερες υπηρεσίες προς τους δημότες είτε αφορούν τον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών (Βοήθεια στο Σπίτι, δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, ωδείο, ΚΑΠΗ, Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης κλπ) είτε αφορά την καθαριότητα και γενικότερα τη διαχείριση των απορριμμάτων (όπου υφίσταται φυσικά, γιατί στη Δράμα δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα …απλά δεν υπάρχει) , είτε υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης, συντήρησης πάσης φύσης υποδομών, είτε αφορά συγχώνευση σχολικών μονάδων με βασικό κριτήριο τη μείωση δαπανών κλπ. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν θα παρέχονται υπηρεσίες σε όποιον τις έχει ανάγκη, αλλά σε όποιον έχει να τις πληρώσει.
Η δε εφαρμογή του Παρατηρητηρίου για τον έλεγχο των δαπανών, ουσιαστικά καταργεί το αυτοδιοίκητο, καθώς εμπλέκεται σε θέματα σκοπιμότητας και όχι νομιμότητας και η οποιαδήποτε παρέκκλιση από στόχους συμφωνημένους ερήμην της Αυτοδιοίκησης, επιφέρει την πλήρη διάλυση και την περιθωριοποίηση του ρόλου της σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς δημοτικών υπηρεσιών.
Και ως επιστέγασμα, η θεσμική δυνατότητα που δίνεται από τον Καλλικράτη (για αυτό λέμε ότι σχεδιάστηκε για να προσφέρει «νομιμότητα» στο Μνημόνιο) για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που παρέχουν οι δήμοι, σε μια εποχή που η τάση στην Ευρώπη είναι να ανακτώνται τέτοιες υπηρεσίες που ήταν χρόνια σε χέρια ιδιωτών, με αποτέλεσμα να γίνουν πανάκριβες αυτές οι υπηρεσίες προς τους δημότες , να ρημάξουν οι υποδομές λόγω μη επαρκούς ή και καθόλου συντήρησης – καθώς δεν συμφέρει υποτίθεται τον ιδιώτη- και το χειρότερο σε τομείς όπως η ύδρευση να κινδυνεύει και η δημόσια υγεία (πχ Δήμος Παρισιού) .
Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να υλοποιηθούν αν η δημοκρατική λειτουργία των καλλικρατικών δήμων διασφαλίζονταν από τη συμμετοχή των πολιτών σε μία πραγματικά αποκεντρωμένη και συμμετοχική αυτοδιοίκηση.
Η πλήρης υποβάθμιση του ρόλου των τοπικών κοινοτήτων είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα του παραπάνω ισχυρισμού. Ακόμα και θετικά κατ΄ αρχήν μέτρα, όπως η Επιτροπή Διαβούλευσης, προνόησε ο νομοθέτης να λειτουργήσουν μόνο ως επίφαση δημοκρατίας καθώς ο ρόλος αυτός των Επιτροπών είναι συμβουλευτικός ενώ θα έπρεπε να είναι δεσμευτικός.
Μέσα λοιπόν στο παραπάνω πλαίσιο, οι πολίτες θα κληθούν το 2014 να αποφασίσουν για τη νέα δημοτική αρχή.
Η σημερινή δημοτική αρχή αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων που συμμετέχουν ή δεν συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο για όλα τα παραπάνω αποφεύγουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση καθώς συμφωνούν μεν, αλλά δε το ομολογούν δε.
Γιατί το να έχεις δημοτικό σταθμό με δωρεάν τροφεία, το να έχεις ασφαλείς παιδικές χαρές, το να έχεις φτηνό και καλό νερό, καθαρή και όμορφη πόλη, ασπίδα κοινωνικής προστασίας με κοινωνικές υπηρεσίες για αυτούς που τώρα κυρίως τις χρειάζονται,
Προϋποθέτει πρώτα- πρώτα να μην υποστηρίζεις την καταστροφική πολιτική του Μνημονίου και να αντιπαρατεθείς με τους εκφραστές της.
Προϋποθέτει να έχεις άλλη αντίληψη για το δημόσιο χώρο ως κοινωνικό αγαθό.
Προϋποθέτει να έχεις άλλη αντίληψη για τον Δήμο ως οργανισμό και όχι ως Ανώνυμη Εταιρεία,
Προϋποθέτει να μην αντιμετωπίζεται ο δήμος σαν επιχείρηση που πουλάει υπηρεσίες μόνο σε όσους έχουν χρήματα να τις πληρώσουν· που δεν αναπαράγει επαγγελματίες πολιτικούς, αλλά συνειδητοποιημένους πολίτες.
Προϋποθέτει να διαθέτεις άλλη άποψη για τις σχέσεις Δήμου και Δημοτών –όχι πελατειακές– και να πρωτοστατείς σε διεκδικητικά κινήματα δημοτών για όλα τα παραπάνω
Στην κίνηση μας συμμετέχουν ενεργοί πολίτες της Δράμας, που είναι παρόντες σε δράσεις και κινήματά της. Πιστεύουμε βαθιά στη δύναμη των κινημάτων, είμαστε κομμάτι τους και τα υπηρετούμε σταθερά για την ανάδειξη και εφαρμογή, στα δημόσια πράγματα, στις μεγάλες επιλογές και αποφάσεις για την πόλη, των αξιών της συλλογικής συμμετοχής και συναπόφασης, της αυτο-οργάνωσης και της άμεσης δημοκρατίας,
της «αυτοδιοίκησης» τελικά, έτσι όπως εμείς την οραματιζόμαστε,
Δεν ικανοποιούμαστε και δε βολευόμαστε με τη σημερινή κατάσταση της πόλης μας, που συνθλίβεται από την ανεργία, τη μερική απασχόληση και την ανασφάλιστη εργασία, που γερνάει, που στερείται συνολικού πολεοδομικού σχεδιασμού, που δεν έχει (ενώ έχει!!!) ιστορικό κέντρο, που έχει οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα, που πολλές τοπικές κοινότητες είναι αφημένες στην τύχη τους, που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα απορρίμματά της, που η αδιαφάνεια και η κακοδιαχείριση βασιλεύουν….
Πιστεύουμε στις αξίες της συλλογικής συμμετοχής και της συναπόφασης, για μια αυτοδιοίκηση όχι απλά δίπλα στον πολίτη αλλά και πολλές φορές μπροστά από τον πολίτη.
Αυτά είναι η δύναμη μας.
Ζητάμε την στήριξη και την ευκαιρία να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε και να κάνουμε πράξη μαζί, όλα όσα οραματιζόμαστε για μια δημοτική αρχή που θα οραματιστεί και θα αγωνιστεί για ένα Δήμο που:
Θα υλοποιήσει έργα ικανά να αλλάξουν πραγματικά τη ζωή των ανθρώπων και να δίνουν ταυτότητα στην πόλη, αναδεικνύοντας το φυσικό κάλος, τον πολιτισμό και την ιστορία της.
Θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση με αξιοπρεπείς αμοιβές .
Θα υπερασπίζεται το δημόσιο χώρο από τις επιθέσεις της αγοράς. Δεν θέλουμε μια αυτοδιοίκηση – manager, ούτε ικανό λογιστή που θα συναινεί στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών κα υπηρεσιών πχ η «Βοήθεια στο σπίτι», η ιδιωτικοποίηση του νερού, η επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμους .
Λέμε όχι στα ΣΔΙΤ την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα Η επιχειρηματικότητα στην πόλη να στηρίζεται με υποδομές και παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών .
Θα συνεργάζεται με τα ενεργά κινήματα και τις συλλογικότητες της πόλης και θα ενισχύει τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες (και όχι σωματεία-σφραγίδες) φροντίζοντας παράλληλα για τις ανάλογες υποδομές.
Που θα αποδίδει στις τοπικές κοινότητες τη σημασία που τους οφείλεται και άδικα τους στερείται, ανεξάρτητα και πέρα από τους περιορισμούς του Καλλικράτη.
Που δε θα ασκεί φιλανθρωπία προς άγρα ψήφων και συνειδήσεων αλλά θα δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης και ασφάλειας για τους πολίτες που περνούν στο περιθώριο και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (τρίτη ηλικία, ανθρώπους με αναπηρία, εξαρτημένα άτομα, μετανάστες, τσιγγάνους, θύματα κακοποίησης ή διακρίσεων) κάνοντας πράξη το αίτημα «κανένας μόνος του στην κρίση.
Που θα φροντίζει όχι απλώς την καθαριότητα της πόλης, αλλά να εφαρμόζει – επιτέλους –ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι δημόσιο αγαθό που παρέχεται στους πολίτες ανταποδοτικά και δεν είναι για πούλημα.
Που θα συνεργάζεται με τους εργαζόμενους του Δήμου και θα ασκεί διοίκηση με βάση τις αρχές της αμοιβαίας εμπιστοσύνης για την επίτευξη των στόχων της δημοτικής αρχής.
Που θα καθορίσει δίκαια δημοτικά τέλη με στόχο την κοινωνική αναδιανομή και θα διαχειρίζεται με σύνεση, εντιμότητα και πλήρη διαφάνεια τα ζητήματα της πόλης προωθώντας παράλληλα συμμετοχικές και κινηματικές διαδικασίες , διασφαλίζοντας όλες τις προϋποθέσεις γι' αυτό (λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικός προϋπολογισμός…).
Η επιλογή μας αυτή όμως, δεν μπορεί να έχει μόνο αυτοδιοικητικά κριτήρια στη παρούσα συγκυρία.
Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει:
Να υπερασπίζεται την εργασία, το ασφαλιστικό σύστημα, τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Να καταδικάζει τον ρατσισμό, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς κάθε φύσης και τον κοινωνικό συντηρητισμό.
Να είναι στο πλευρό όλων των εργαζομένων με επιλογές αποφασιστικής αντίστασης απέναντι στον πιο σκληρό νεοφιλελευθερισμό που είδαμε ποτέ.
Να ασκήσει πολιτική και όχι απλά να διαχειρίζεται τη μιζέρια.
Απευθυνόμαστε στους Πολίτες της Δράμας και τους λέμε ότι:
Δεν μας αφορούν οι φιλοδοξίες των ανθρώπων και των κομμάτων εξουσίας, να βάψουν τον Δήμο στις αποχρώσεις του γαλάζιου της ΝΔ ή του πράσινου του ΠΑΣΟΚ, ή ακόμα και του «λευκού» των δήθεν ανεξάρτητων, ελπίζοντας έτσι να καλύψουν κάτω απ’ τη μπογιά, τις ευθύνες τους για τα χάλια της αυτοδιοίκησης. Τις ευθύνες τους για τη μετατροπή της πόλης και των πολιτών σε «χρήστες» και «πελάτες» της όποιας εξουσίας τους.
Δεν είμαστε «ανεξάρτητοι»· έχουμε κι εμείς χρώματα. Τη σκέψη και τη δράση μας τη χρωματίζουν…
το κόκκινο της κοινωνικής δικαιοσύνης,
το πράσινο της οικολογίας και του περιβάλλοντος, και
όλα τα άλλα χρώματα της συμμετοχής, της αυτο-οργάνωσης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.
Η παρούσα διακήρυξη είναι κάλεσμα διαλόγου προς όλους τους πολίτες που πιστεύουν, όπως εμείς, ότι υπάρχουν τα περιθώρια να αντιστρέψουμε τη λειτουργία του Δήμου μας, ότι μπορούμε, με όραμα και συνεργασία, να προβάλλουμε και να συμβάλλουμε στην υλοποίηση ενός αξιόπιστου - εναλλακτικού μοντέλου για την πρόοδο της Δράμας.
Γύρω από το πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση αυτοδιοικητικών και κοινωνικών δυνάμεων
Ξέρουμε όμως ότι όλα αυτά, είτε θα τα συναποφασίσουμε, θα τα απαιτήσουμε και θα τα εφαρμόσουμε μαζί, είτε δε θα γίνουν ποτέ…
Φιλοδοξώντας να είμαστε «Η ΑΛΛΗ ΔΥΝΑΜΗ» που θα βάλει μπροστά και σε κίνηση τους ανθρώπους της πόλης μας, για να κάνει πράξη όλα αυτά,
Σας καλούμε
να μοιραστείτε μαζί μας τις ιδέες (είμαστε σίγουροι πως είναι πολλές), ώστε να χαράξουμε όλοι μαζί, μια άλλη διαδρομή για τον Δήμο μας.
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Πολίτες του Δήμου της Δράμας,
οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν και στην πόλη μας μέσα σε κλίμα πολιτικής έντασης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων που ασκούν ασφυκτική πίεση και πλήττουν τη μεγάλη πλειοψηφία και των δραμινών πολιτών.
Η δημοτική αρχή λειτουργεί στο αυτοδιοικητικό πλαίσιο που ορίζει ο «Καλλικράτης», ένας νόμος που σχεδιάστηκε προκειμένου να αποτελέσει εργαλείο λεηλασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και προδιαγράφεται από τις μνημονιακές πολιτικές. Εκτός από την οικονομική ασφυξία που επιβάλλει στην τοπική αυτοδιοίκηση και την ιδιωτικοποίηση πολλών λειτουργιών της, καταργεί τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και των περιφερειών ασκώντας πλέον έλεγχο σκοπιμότητας αντί για έλεγχο νομιμότητας των πράξεων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο πολίτης απομακρύνεται περισσότερο από την αυτοδιοίκηση και τα συμφέροντά του.
Ένα πράγμα όμως δεν υπολόγισαν καλά οι αρχιτέκτονες αυτής της πολιτικής…: τον ανθρώπινο παράγοντα στις τοπικές κοινωνίες. Όλους αυτούς που αρνούνται να μένουν στο ίδιο έργο θεατές και μάλιστα στην πιο κακοπαιγμένη εκδοχή του, τον «καλλικράτη» της μνημονιακής εποχής.
Στην κίνηση μας συμμετέχουν ενεργοί πολίτες της Δράμας, που είναι παρόντες σε δράσεις και κινήματά της. Πιστεύουμε βαθιά στη δύναμη των κινημάτων, είμαστε κομμάτι τους και τα υπηρετούμε σταθερά για την ανάδειξη και εφαρμογή, στα δημόσια πράγματα, στις μεγάλες επιλογές και αποφάσεις για την πόλη, των αξιών της συλλογικής συμμετοχής και συναπόφασης, της αυτο-οργάνωσης και της άμεσης δημοκρατίας,
της «αυτοδιοίκησης» τελικά, έτσι όπως εμείς την οραματιζόμαστε,
της αυτοδιοίκησης που σέβεται και εφαρμόζει δίκαια και αξιοκρατικά την άποψη του πολίτη. Του πολίτη, που προσφέρει με χαρά ακόμα και τις υπηρεσίες του και δεν πιστεύει σε από μηχανής θεούς του τύπου «καλλικράτη» ή «ξενοκράτη» ή «επιστάτη»... Αυτές είναι επιλογές και αξίες που ενισχύουν την συνοχή και την αυτονομία μιας τοπικής κοινωνίας ανθρώπων, αλλά και καλλιεργούν στις σχέσεις μεταξύ τους τον αλληλοσεβασμό, την ανοχή στη διαφορετικότητα, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, παιδείας και πολιτισμού.
Αντλούμε δύναμη, έμπνευση και εμπειρία από τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αναζητήσεις και προσπάθειες για ανθρώπινες πόλεις, αποκεντρωμένη διοίκηση με δημοκρατία και ποιότητα ζωής. Σημείο αναφοράς μας είναι οι ανησυχίες και η δράση πολιτικών χώρων, ομάδων και ανθρώπων που αντιστέκονται συνειδητά στη λογική του κέρδους και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που ζημιώνουν τις τοπικές κοινωνίες και τις σχέσεις των ανθρώπων.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», οφείλει να εφαρμόσει ενεργητικές πολιτικές που θα απλώνουν ένα τοίχο προστασίας, μια ασπίδα αλληλεγγύης για όλους τους κατοίκους της πόλης που το χρειάζονται.
Η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», όπως στάθηκε πάντα στο πλευρό των δραμινών και των διεκδικήσεών τους για πιο ανθρώπινη πόλη και καλύτερη ποιότητα ζωής σ’ αυτήν, θα συνεχίσει να εργάζεται για την αναβάθμιση της Δράμας.
Η ιστορία δείχνει ότι οι εκάστοτε δημοτικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της τωρινής, λειτούργησαν με πελατειακά κριτήρια και, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες του τόπου, επιχείρησαν να ισοπεδώσουν κάθε ανθρώπινη αξία και σεβασμό προς τη φύση του λαού αυτής της δραμινής τοπικής κοινωνίας μας. Είναι ντροπή για όποιον έχει στοιχειώδη αυτοσεβασμό να συνειδητοποιεί ότι οι δημοτικές αρχές όλα αυτά τα χρόνια, είτε με την καθυστέρηση είτε με την παντελή έλλειψη παρεμβάσεων φιλικών προς τους πολίτες και τις ανάγκες τους και προς το φυσικό και αστικό περιβάλλον, έφεραν την πόλη να συγκαταλέγεται στις πιο καθυστερημένες, από άποψη υποδομών και αισθητικής, επαρχιακές πόλεις στην Ελλάδα.
Παρόλα αυτά, η πόλη μας έχει όμορφα, φιλικά και ανθρώπινα στοιχεία. Υπάρχουν ακόμη τα περιθώρια χάρη στις προσπάθειες και τις αντιστάσεις ενεργών πολιτών και συλλογικοτήτων.
Παράλληλα όμως είναι φανερό σε όλους τους πολίτες της ότι οι ασκούμενες για χρόνια πολιτικές, τόσο οι κεντρικές όσο και οι τοπικές, βάζουν χειρόφρενο στην πρόοδό της, στρεβλώνουν το περιεχόμενο των όρων «αναπτυξιακό έργο», «ποιότητα ζωής», «αισθητική», «σεβασμός στο περιβάλλον», «συμμετοχή των πολιτών».
Δεν ικανοποιούμαστε και δε βολευόμαστε με τη σημερινή κατάσταση της πόλης μας, που συνθλίβεται από την ανεργία, τη μερική απασχόληση και την ανασφάλιστη εργασία, που γερνάει, γιατί οι περισσότεροι νέοι της αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν, που στερείται συνολικού πολεοδομικού σχεδιασμού, που δεν έχει (ενώ έχει!!!) ιστορικό κέντρο, που έχει οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα, που πολλά δημοτικά διαμερίσματα είναι αφημένα στην τύχη τους, που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα απορρίμματά της, που η αδιαφάνεια και η κακοδιαχείριση βασιλεύουν….
Είναι αλήθεια πως έχουμε χάσει χρόνο και ευκαιρίες για να μετατρέψουμε τη Δράμα μας στην πόλη που οραματιζόμαστε. Όλοι έχουμε ευθύνες γι’ αυτό, κι εμείς που ήμασταν δίπλα (ούτε μπροστά, ούτε πίσω) στα κοινωνικά κινήματα και τους αγώνες των συμπολιτών μας για μια καλύτερη πόλη, για μια καλύτερη ζωή.
Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις κόντρα στον μικροκομματισμό, τον εφησυχασμό, την απουσία συμμετοχικού και δημοκρατικού αυτοδιοικητικού οράματος. Οι ιδέες και προτάσεις μας θέλουμε να στηρίζονται στην αποδοχή των πολιτών, η δράση μας στηρίζεται στη συμμετοχή τους.
Αυτά είναι τα θεμέλια για ένα αυτόνομο, μαχητικό και σύγχρονο αυτοδιοικητικό κίνημα στη Δράμα που η εφαρμογή του θα αλλάζει την εικόνα και την καθημερινότητα της πόλης και θα παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πολιτών της.
Αυτά είναι η δύναμη μας. Ζητάμε την στήριξη και την ευκαιρία να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε και να κάνουμε πράξη μαζί, όλα όσα οραματιζόμαστε για μια δημοτική αρχή που θα αγωνιστεί:
στο πλευρό των πολιτών για την κατάργηση του μνημονίου και όλων των αντιλαϊκών πολιτικών που το συναποτελούν, για την αντικατάσταση του από ένα θεσμικό πλαίσιο που θα έχει κεντρικούς άξονες την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την ουσιαστική αναβάθμιση των αιρετών οργάνων της αυτοδιοίκησης, τη δημιουργία χώρου άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών, που θα κάνει την αυτοδιοίκηση μοχλό της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης με επίκεντρο το κοινωνικό όφελος, τον δημόσιο χώρο και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οραματιζόμαστε έναν Δήμο που:
Θα συγκεντρώνει τις δυνάμεις του όχι στα έργα βιτρίνας, όχι στα εφήμερα, αλλά στα έργα μακράς πνοής που αλλάζουν πραγματικά τη ζωή των ανθρώπων και δίνουν ταυτότητα στην πόλη, αναδεικνύοντας το φυσικό κάλος, τον πολιτισμό και την ιστορία της. Που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας ανακουφίζοντας από το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Η υποταγή στα έργα τετραετίας, χωρίς συνολικό σχεδιασμό, έχει οδηγήσει σε πολλές ανορθογραφίες τη Δράμα.
Θα υπερασπίζεται το δημόσιο χώρο από τις επιθέσεις της αγοράς. Δεν θέλουμε μια αυτοδιοίκηση – manager, ούτε λογιστή που θα συναινεί στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Λέμε όχι στα ΣΔΙΤ, είμαστε αντίθετοι με την άποψη που θέλει οι κοινωνικές δομές, όπως πχ η «Βοήθεια στο σπίτι», να περάσουν στα χέρια ιδιωτών.
Θα συνεργάζεται με τα κινήματα και τις συλλογικότητες της πόλης και θα ενισχύει τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες φροντίζοντας παράλληλα για τις ανάλογες υποδομές.
Στα τοπικά διαμερίσματα θα αποδοθεί η σημασία που τους οφείλεται και άδικα τους στερείται, ανεξάρτητα και πέρα από τους περιορισμούς του καλλικράτη.
Θα έχει προγραμματική του προτεραιότητα την ανάπτυξη δράσεων αλληλεγγύης και όχι φιλανθρωπίας προς άγρα ψήφων και συνειδήσεων. Στη παρούσα οικονομική κρίση, που μας έχουν οδηγήσει οι ασκούμενες πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης και ασφάλειας για τους πολίτες που περνούν στο περιθώριο, αλλά και να ενισχύει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (τρίτη ηλικία, ανθρώπους με αναπηρία, εξαρτημένα άτομα, μετανάστες, τσιγγάνους, θύματα κακοποίησης ή διακρίσεων…), και που όπως όλα δείχνουν, θα πολλαπλασιάζονται (δομές κοινωνικής αλληλεγγύης).
Να φροντίζει όχι απλώς την καθαριότητα της πόλης, αλλά και να εφαρμόζει – επιτέλους – ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων που χρόνια τώρα εξαγγέλλεται, αλλά χρόνια τώρα δεν τη βλέπουμε. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι δημόσιο αγαθό που παρέχεται στους πολίτες ανταποδοτικά και δεν είναι για πούλημα.
Θα συνεργάζεται με τους εργαζόμενους του Δήμου και θα ασκεί διοίκηση με βάση τις αρχές της αμοιβαίας εμπιστοσύνης για την επίτευξη των στόχων της δημοτικής αρχής.
Θα καθορίσει δίκαια δημοτικά τέλη με στόχο την κοινωνική αναδιανομή και θα διαχειρίζεται με σύνεση, εντιμότητα και πλήρη διαφάνεια τα ζητήματα της πόλης προωθώντας παράλληλα συμμετοχικές και κινηματικές διαδικασίες. Το κυρίαρχο για μας είναι η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών. Συνεπώς, η δημοτική αρχή οφείλει να εξασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις γι' αυτό (λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικός προϋπολογισμός…).
Θα καταργήσει τα τροφεία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλες τις οικογένειες που το χρειάζονται.
Θα πρωτοστατεί και θα στηρίζει πρωτοβουλίες για την κοινωνική αλληλεγγύη στην κατεύθυνση «κανένας μόνος του στην κρίση» ακόμα και ενισχύοντας δράσεις εναλλακτικής οικονομίας (όπως ομάδων «δίκαιου» εμπορίου, δικτύων μη-εμπορευματικής ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών κ.ά.).
Η επιλογή μας αυτή όμως, δεν μπορεί να έχει μόνο αυτοδιοικητικά κριτήρια στη παρούσα συγκυρία. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει:
Να υπερασπίζεται την εργασία, το ασφαλιστικό σύστημα, τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Να καταδικάζει τον ρατσισμό, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς κάθε φύσης και τον κοινωνικό συντηρητισμό.
Να είναι στο πλευρό όλων των εργαζομένων με επιλογές αποφασιστικής αντίστασης απέναντι στον πιο σκληρό νεοφιλελευθερισμό που είδαμε ποτέ.
Να ασκήσει πολιτική και όχι απλά να διαχειριστεί τη μιζέρια.
Πολίτες της Δράμας,
Δεν μας αφορούν οι φιλοδοξίες των ανθρώπων και των κομμάτων εξουσίας, να βάψουν τον Δήμο στις αποχρώσεις του γαλάζιου της ΝΔ ή του πράσινου του ΠΑΣΟΚ, ή ακόμα και του «λευκού» των δήθεν ανεξάρτητων, ελπίζοντας έτσι να καλύψουν κάτω απ’ τη μπογιά, τις ευθύνες τους για τα χάλια της αυτοδιοίκησης. Τις ευθύνες τους για τη μετατροπή της πόλης και των πολιτών σε «χρήστες» και «πελάτες» της όποιας εξουσίας τους.
Δεν είμαστε «ανεξάρτητοι»· έχουμε κι εμείς χρώματα.
Τη σκέψη και τη δράση μας τη χρωματίζουν…
το κόκκινο της κοινωνικής δικαιοσύνης,
το πράσινο της οικολογίας και του περιβάλλοντος, και
όλα τα άλλα χρώματα της συμμετοχής, της αυτο-οργάνωσης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.
Η παρούσα διακήρυξη είναι κάλεσμα διαλόγου προς όλους τους πολίτες που πιστεύουν, όπως εμείς, ότι υπάρχουν τα περιθώρια να αντιστρέψουμε τη λειτουργία του Δήμου μας, ότι μπορούμε, με όραμα και συνεργασία, να προβάλλουμε και να συμβάλλουμε στην υλοποίηση ενός αξιόπιστου – εναλλακτικού μοντέλου για την πρόοδο της Δράμας. Γύρω από το πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση αυτοδιοικητικών και κοινωνικών δυνάμεων
Ξέρουμε όμως ότι όλα αυτά, είτε θα τα συναποφασίσουμε, θα τα απαιτήσουμε και θα τα εφαρμόσουμε μαζί, είτε δε θα γίνουν ποτέ…
Φιλοδοξώντας να είμαστε «Η ΑΛΛΗ ΔΥΝΑΜΗ» που θα βάλει μπροστά και σε κίνηση τους ανθρώπους της πόλης μας για να κάνει πράξη όλα αυτά
Σας καλούμε
Να μοιραστείτε μαζί μας τις ιδέες (είμαστε σίγουροι πως είναι πολλές), ώστε να δρομολογήσουμε μαζί μια άλλη διαδρομή για τον Δήμο μας.
Ανέστη Σπυρίδη (βιοτέχνη), Θανάση Λατσίνογλου (πολ μηχανικό,) και την Γιάννα Καραγαϊτάνη (μηχανικό παραγωγης κ διοίκησης), παρουσίασε σήμερα τη Διακήρυξη Αρχών της παράταξης.
Ακολουθεί Δελτίο Τύπου και η διακήρυξη της παράταξης:
Η ΑΠΔΔ είναι μια δημοτική κίνηση που δραστηριοποιείται στην πόλη μας από το 2010 που ιδρύθηκε και συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές του 2010 με επικεφαλής τον Ανέστη Σπυρίδη.
Γνωρίζουμε όλοι πως ο επόμενες Δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε μια δύσκολη, από κάθε άποψη, περίοδο καθώς όλη η χώρα και φυσικά και η πόλη μας, εισπράττει τα καταστροφικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του Μνημονίου.
Εκτός από τους πολίτες και η ΤΑ απετέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της επικίνδυνης και διαλυτικής πολιτικής , καθώς κλήθηκε πρώτη από τους θεσμούς να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.
Και κλήθηκε από τους πρώτους διότι διέθετε και την απαραίτητη θεσμική προσαρμογή που της επιβλήθηκε , η οποία δεν είναι άλλη από το περίφημο Σχέδιο Καλλικράτη.
Ο Καλλικράτης δεν ήταν μόνο οι συνενώσεις δήμων και ο ορισμός νέων «πρωτευουσών» - αυτό που αναδείχθηκε από τις καθεστωτικές δημοτικές παρατάξεις για να αποσιωπηθεί ο πραγματικός του ρόλος.
Ήταν η νεοφιλελεύθερη αντίληψη για λιγότερο δημόσιο και περισσότερο κράτος.
Απεδείχθη περίτρανα ότι αποτέλεσε το εργαλείο για την εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου στην αυτοδιοίκηση.
Διευκόλυνε και θα διευκολύνει τη δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους , τις απολύσεις εργαζομένων και το σημαντικότερο τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών που προσφέρει ο δήμος με αμφίβολη αποτελεσματικότητα και υψηλό κόστος
Αλλά και σε θεσμικό επίπεδο είναι σοβαρό πλήγμα για τη δημοκρατία και την τοπική συμμετοχή, παρά τα όποια αποσπασματικά θετικά μέτρα που αποτέλουν άλλοθι στην υποτιθέμενη δημοκρατικότητα του.
Παραδείγματα που αποδεικνύουν την παραπάνω εκτίμηση μας υπάρχουν πολλά:
Η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε τα τελευταία χρόνια στο 60% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.
Αυτό σημαίνει λιγότερες, ακριβότερες και χειρότερες υπηρεσίες προς τους δημότες είτε αφορούν τον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών (Βοήθεια στο Σπίτι, δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, ωδείο, ΚΑΠΗ, Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης κλπ) είτε αφορά την καθαριότητα και γενικότερα τη διαχείριση των απορριμμάτων (όπου υφίσταται φυσικά, γιατί στη Δράμα δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα …απλά δεν υπάρχει) , είτε υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης, συντήρησης πάσης φύσης υποδομών, είτε αφορά συγχώνευση σχολικών μονάδων με βασικό κριτήριο τη μείωση δαπανών κλπ. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν θα παρέχονται υπηρεσίες σε όποιον τις έχει ανάγκη, αλλά σε όποιον έχει να τις πληρώσει.
Η δε εφαρμογή του Παρατηρητηρίου για τον έλεγχο των δαπανών, ουσιαστικά καταργεί το αυτοδιοίκητο, καθώς εμπλέκεται σε θέματα σκοπιμότητας και όχι νομιμότητας και η οποιαδήποτε παρέκκλιση από στόχους συμφωνημένους ερήμην της Αυτοδιοίκησης, επιφέρει την πλήρη διάλυση και την περιθωριοποίηση του ρόλου της σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς δημοτικών υπηρεσιών.
Και ως επιστέγασμα, η θεσμική δυνατότητα που δίνεται από τον Καλλικράτη (για αυτό λέμε ότι σχεδιάστηκε για να προσφέρει «νομιμότητα» στο Μνημόνιο) για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που παρέχουν οι δήμοι, σε μια εποχή που η τάση στην Ευρώπη είναι να ανακτώνται τέτοιες υπηρεσίες που ήταν χρόνια σε χέρια ιδιωτών, με αποτέλεσμα να γίνουν πανάκριβες αυτές οι υπηρεσίες προς τους δημότες , να ρημάξουν οι υποδομές λόγω μη επαρκούς ή και καθόλου συντήρησης – καθώς δεν συμφέρει υποτίθεται τον ιδιώτη- και το χειρότερο σε τομείς όπως η ύδρευση να κινδυνεύει και η δημόσια υγεία (πχ Δήμος Παρισιού) .
Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να υλοποιηθούν αν η δημοκρατική λειτουργία των καλλικρατικών δήμων διασφαλίζονταν από τη συμμετοχή των πολιτών σε μία πραγματικά αποκεντρωμένη και συμμετοχική αυτοδιοίκηση.
Η πλήρης υποβάθμιση του ρόλου των τοπικών κοινοτήτων είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα του παραπάνω ισχυρισμού. Ακόμα και θετικά κατ΄ αρχήν μέτρα, όπως η Επιτροπή Διαβούλευσης, προνόησε ο νομοθέτης να λειτουργήσουν μόνο ως επίφαση δημοκρατίας καθώς ο ρόλος αυτός των Επιτροπών είναι συμβουλευτικός ενώ θα έπρεπε να είναι δεσμευτικός.
Μέσα λοιπόν στο παραπάνω πλαίσιο, οι πολίτες θα κληθούν το 2014 να αποφασίσουν για τη νέα δημοτική αρχή.
Η σημερινή δημοτική αρχή αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων που συμμετέχουν ή δεν συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο για όλα τα παραπάνω αποφεύγουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση καθώς συμφωνούν μεν, αλλά δε το ομολογούν δε.
Γιατί το να έχεις δημοτικό σταθμό με δωρεάν τροφεία, το να έχεις ασφαλείς παιδικές χαρές, το να έχεις φτηνό και καλό νερό, καθαρή και όμορφη πόλη, ασπίδα κοινωνικής προστασίας με κοινωνικές υπηρεσίες για αυτούς που τώρα κυρίως τις χρειάζονται,
Προϋποθέτει πρώτα- πρώτα να μην υποστηρίζεις την καταστροφική πολιτική του Μνημονίου και να αντιπαρατεθείς με τους εκφραστές της.
Προϋποθέτει να έχεις άλλη αντίληψη για το δημόσιο χώρο ως κοινωνικό αγαθό.
Προϋποθέτει να έχεις άλλη αντίληψη για τον Δήμο ως οργανισμό και όχι ως Ανώνυμη Εταιρεία,
Προϋποθέτει να μην αντιμετωπίζεται ο δήμος σαν επιχείρηση που πουλάει υπηρεσίες μόνο σε όσους έχουν χρήματα να τις πληρώσουν· που δεν αναπαράγει επαγγελματίες πολιτικούς, αλλά συνειδητοποιημένους πολίτες.
Προϋποθέτει να διαθέτεις άλλη άποψη για τις σχέσεις Δήμου και Δημοτών –όχι πελατειακές– και να πρωτοστατείς σε διεκδικητικά κινήματα δημοτών για όλα τα παραπάνω
Στην κίνηση μας συμμετέχουν ενεργοί πολίτες της Δράμας, που είναι παρόντες σε δράσεις και κινήματά της. Πιστεύουμε βαθιά στη δύναμη των κινημάτων, είμαστε κομμάτι τους και τα υπηρετούμε σταθερά για την ανάδειξη και εφαρμογή, στα δημόσια πράγματα, στις μεγάλες επιλογές και αποφάσεις για την πόλη, των αξιών της συλλογικής συμμετοχής και συναπόφασης, της αυτο-οργάνωσης και της άμεσης δημοκρατίας,
της «αυτοδιοίκησης» τελικά, έτσι όπως εμείς την οραματιζόμαστε,
Δεν ικανοποιούμαστε και δε βολευόμαστε με τη σημερινή κατάσταση της πόλης μας, που συνθλίβεται από την ανεργία, τη μερική απασχόληση και την ανασφάλιστη εργασία, που γερνάει, που στερείται συνολικού πολεοδομικού σχεδιασμού, που δεν έχει (ενώ έχει!!!) ιστορικό κέντρο, που έχει οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα, που πολλές τοπικές κοινότητες είναι αφημένες στην τύχη τους, που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα απορρίμματά της, που η αδιαφάνεια και η κακοδιαχείριση βασιλεύουν….
Πιστεύουμε στις αξίες της συλλογικής συμμετοχής και της συναπόφασης, για μια αυτοδιοίκηση όχι απλά δίπλα στον πολίτη αλλά και πολλές φορές μπροστά από τον πολίτη.
Αυτά είναι η δύναμη μας.
Ζητάμε την στήριξη και την ευκαιρία να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε και να κάνουμε πράξη μαζί, όλα όσα οραματιζόμαστε για μια δημοτική αρχή που θα οραματιστεί και θα αγωνιστεί για ένα Δήμο που:
Θα υλοποιήσει έργα ικανά να αλλάξουν πραγματικά τη ζωή των ανθρώπων και να δίνουν ταυτότητα στην πόλη, αναδεικνύοντας το φυσικό κάλος, τον πολιτισμό και την ιστορία της.
Θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση με αξιοπρεπείς αμοιβές .
Θα υπερασπίζεται το δημόσιο χώρο από τις επιθέσεις της αγοράς. Δεν θέλουμε μια αυτοδιοίκηση – manager, ούτε ικανό λογιστή που θα συναινεί στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών κα υπηρεσιών πχ η «Βοήθεια στο σπίτι», η ιδιωτικοποίηση του νερού, η επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμους .
Λέμε όχι στα ΣΔΙΤ την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα Η επιχειρηματικότητα στην πόλη να στηρίζεται με υποδομές και παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών .
Θα συνεργάζεται με τα ενεργά κινήματα και τις συλλογικότητες της πόλης και θα ενισχύει τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες (και όχι σωματεία-σφραγίδες) φροντίζοντας παράλληλα για τις ανάλογες υποδομές.
Που θα αποδίδει στις τοπικές κοινότητες τη σημασία που τους οφείλεται και άδικα τους στερείται, ανεξάρτητα και πέρα από τους περιορισμούς του Καλλικράτη.
Που δε θα ασκεί φιλανθρωπία προς άγρα ψήφων και συνειδήσεων αλλά θα δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης και ασφάλειας για τους πολίτες που περνούν στο περιθώριο και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (τρίτη ηλικία, ανθρώπους με αναπηρία, εξαρτημένα άτομα, μετανάστες, τσιγγάνους, θύματα κακοποίησης ή διακρίσεων) κάνοντας πράξη το αίτημα «κανένας μόνος του στην κρίση.
Που θα φροντίζει όχι απλώς την καθαριότητα της πόλης, αλλά να εφαρμόζει – επιτέλους –ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι δημόσιο αγαθό που παρέχεται στους πολίτες ανταποδοτικά και δεν είναι για πούλημα.
Που θα συνεργάζεται με τους εργαζόμενους του Δήμου και θα ασκεί διοίκηση με βάση τις αρχές της αμοιβαίας εμπιστοσύνης για την επίτευξη των στόχων της δημοτικής αρχής.
Που θα καθορίσει δίκαια δημοτικά τέλη με στόχο την κοινωνική αναδιανομή και θα διαχειρίζεται με σύνεση, εντιμότητα και πλήρη διαφάνεια τα ζητήματα της πόλης προωθώντας παράλληλα συμμετοχικές και κινηματικές διαδικασίες , διασφαλίζοντας όλες τις προϋποθέσεις γι' αυτό (λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικός προϋπολογισμός…).
Η επιλογή μας αυτή όμως, δεν μπορεί να έχει μόνο αυτοδιοικητικά κριτήρια στη παρούσα συγκυρία.
Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει:
Να υπερασπίζεται την εργασία, το ασφαλιστικό σύστημα, τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Να καταδικάζει τον ρατσισμό, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς κάθε φύσης και τον κοινωνικό συντηρητισμό.
Να είναι στο πλευρό όλων των εργαζομένων με επιλογές αποφασιστικής αντίστασης απέναντι στον πιο σκληρό νεοφιλελευθερισμό που είδαμε ποτέ.
Να ασκήσει πολιτική και όχι απλά να διαχειρίζεται τη μιζέρια.
Απευθυνόμαστε στους Πολίτες της Δράμας και τους λέμε ότι:
Δεν μας αφορούν οι φιλοδοξίες των ανθρώπων και των κομμάτων εξουσίας, να βάψουν τον Δήμο στις αποχρώσεις του γαλάζιου της ΝΔ ή του πράσινου του ΠΑΣΟΚ, ή ακόμα και του «λευκού» των δήθεν ανεξάρτητων, ελπίζοντας έτσι να καλύψουν κάτω απ’ τη μπογιά, τις ευθύνες τους για τα χάλια της αυτοδιοίκησης. Τις ευθύνες τους για τη μετατροπή της πόλης και των πολιτών σε «χρήστες» και «πελάτες» της όποιας εξουσίας τους.
Δεν είμαστε «ανεξάρτητοι»· έχουμε κι εμείς χρώματα. Τη σκέψη και τη δράση μας τη χρωματίζουν…
το κόκκινο της κοινωνικής δικαιοσύνης,
το πράσινο της οικολογίας και του περιβάλλοντος, και
όλα τα άλλα χρώματα της συμμετοχής, της αυτο-οργάνωσης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.
Η παρούσα διακήρυξη είναι κάλεσμα διαλόγου προς όλους τους πολίτες που πιστεύουν, όπως εμείς, ότι υπάρχουν τα περιθώρια να αντιστρέψουμε τη λειτουργία του Δήμου μας, ότι μπορούμε, με όραμα και συνεργασία, να προβάλλουμε και να συμβάλλουμε στην υλοποίηση ενός αξιόπιστου - εναλλακτικού μοντέλου για την πρόοδο της Δράμας.
Γύρω από το πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση αυτοδιοικητικών και κοινωνικών δυνάμεων
Ξέρουμε όμως ότι όλα αυτά, είτε θα τα συναποφασίσουμε, θα τα απαιτήσουμε και θα τα εφαρμόσουμε μαζί, είτε δε θα γίνουν ποτέ…
Φιλοδοξώντας να είμαστε «Η ΑΛΛΗ ΔΥΝΑΜΗ» που θα βάλει μπροστά και σε κίνηση τους ανθρώπους της πόλης μας, για να κάνει πράξη όλα αυτά,
Σας καλούμε
να μοιραστείτε μαζί μας τις ιδέες (είμαστε σίγουροι πως είναι πολλές), ώστε να χαράξουμε όλοι μαζί, μια άλλη διαδρομή για τον Δήμο μας.
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Πολίτες του Δήμου της Δράμας,
οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν και στην πόλη μας μέσα σε κλίμα πολιτικής έντασης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων που ασκούν ασφυκτική πίεση και πλήττουν τη μεγάλη πλειοψηφία και των δραμινών πολιτών.
Η δημοτική αρχή λειτουργεί στο αυτοδιοικητικό πλαίσιο που ορίζει ο «Καλλικράτης», ένας νόμος που σχεδιάστηκε προκειμένου να αποτελέσει εργαλείο λεηλασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και προδιαγράφεται από τις μνημονιακές πολιτικές. Εκτός από την οικονομική ασφυξία που επιβάλλει στην τοπική αυτοδιοίκηση και την ιδιωτικοποίηση πολλών λειτουργιών της, καταργεί τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και των περιφερειών ασκώντας πλέον έλεγχο σκοπιμότητας αντί για έλεγχο νομιμότητας των πράξεων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο πολίτης απομακρύνεται περισσότερο από την αυτοδιοίκηση και τα συμφέροντά του.
Ένα πράγμα όμως δεν υπολόγισαν καλά οι αρχιτέκτονες αυτής της πολιτικής…: τον ανθρώπινο παράγοντα στις τοπικές κοινωνίες. Όλους αυτούς που αρνούνται να μένουν στο ίδιο έργο θεατές και μάλιστα στην πιο κακοπαιγμένη εκδοχή του, τον «καλλικράτη» της μνημονιακής εποχής.
Στην κίνηση μας συμμετέχουν ενεργοί πολίτες της Δράμας, που είναι παρόντες σε δράσεις και κινήματά της. Πιστεύουμε βαθιά στη δύναμη των κινημάτων, είμαστε κομμάτι τους και τα υπηρετούμε σταθερά για την ανάδειξη και εφαρμογή, στα δημόσια πράγματα, στις μεγάλες επιλογές και αποφάσεις για την πόλη, των αξιών της συλλογικής συμμετοχής και συναπόφασης, της αυτο-οργάνωσης και της άμεσης δημοκρατίας,
της «αυτοδιοίκησης» τελικά, έτσι όπως εμείς την οραματιζόμαστε,
της αυτοδιοίκησης που σέβεται και εφαρμόζει δίκαια και αξιοκρατικά την άποψη του πολίτη. Του πολίτη, που προσφέρει με χαρά ακόμα και τις υπηρεσίες του και δεν πιστεύει σε από μηχανής θεούς του τύπου «καλλικράτη» ή «ξενοκράτη» ή «επιστάτη»... Αυτές είναι επιλογές και αξίες που ενισχύουν την συνοχή και την αυτονομία μιας τοπικής κοινωνίας ανθρώπων, αλλά και καλλιεργούν στις σχέσεις μεταξύ τους τον αλληλοσεβασμό, την ανοχή στη διαφορετικότητα, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, παιδείας και πολιτισμού.
Αντλούμε δύναμη, έμπνευση και εμπειρία από τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αναζητήσεις και προσπάθειες για ανθρώπινες πόλεις, αποκεντρωμένη διοίκηση με δημοκρατία και ποιότητα ζωής. Σημείο αναφοράς μας είναι οι ανησυχίες και η δράση πολιτικών χώρων, ομάδων και ανθρώπων που αντιστέκονται συνειδητά στη λογική του κέρδους και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που ζημιώνουν τις τοπικές κοινωνίες και τις σχέσεις των ανθρώπων.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», οφείλει να εφαρμόσει ενεργητικές πολιτικές που θα απλώνουν ένα τοίχο προστασίας, μια ασπίδα αλληλεγγύης για όλους τους κατοίκους της πόλης που το χρειάζονται.
Η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», όπως στάθηκε πάντα στο πλευρό των δραμινών και των διεκδικήσεών τους για πιο ανθρώπινη πόλη και καλύτερη ποιότητα ζωής σ’ αυτήν, θα συνεχίσει να εργάζεται για την αναβάθμιση της Δράμας.
Η ιστορία δείχνει ότι οι εκάστοτε δημοτικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της τωρινής, λειτούργησαν με πελατειακά κριτήρια και, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες του τόπου, επιχείρησαν να ισοπεδώσουν κάθε ανθρώπινη αξία και σεβασμό προς τη φύση του λαού αυτής της δραμινής τοπικής κοινωνίας μας. Είναι ντροπή για όποιον έχει στοιχειώδη αυτοσεβασμό να συνειδητοποιεί ότι οι δημοτικές αρχές όλα αυτά τα χρόνια, είτε με την καθυστέρηση είτε με την παντελή έλλειψη παρεμβάσεων φιλικών προς τους πολίτες και τις ανάγκες τους και προς το φυσικό και αστικό περιβάλλον, έφεραν την πόλη να συγκαταλέγεται στις πιο καθυστερημένες, από άποψη υποδομών και αισθητικής, επαρχιακές πόλεις στην Ελλάδα.
Παρόλα αυτά, η πόλη μας έχει όμορφα, φιλικά και ανθρώπινα στοιχεία. Υπάρχουν ακόμη τα περιθώρια χάρη στις προσπάθειες και τις αντιστάσεις ενεργών πολιτών και συλλογικοτήτων.
Παράλληλα όμως είναι φανερό σε όλους τους πολίτες της ότι οι ασκούμενες για χρόνια πολιτικές, τόσο οι κεντρικές όσο και οι τοπικές, βάζουν χειρόφρενο στην πρόοδό της, στρεβλώνουν το περιεχόμενο των όρων «αναπτυξιακό έργο», «ποιότητα ζωής», «αισθητική», «σεβασμός στο περιβάλλον», «συμμετοχή των πολιτών».
Δεν ικανοποιούμαστε και δε βολευόμαστε με τη σημερινή κατάσταση της πόλης μας, που συνθλίβεται από την ανεργία, τη μερική απασχόληση και την ανασφάλιστη εργασία, που γερνάει, γιατί οι περισσότεροι νέοι της αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν, που στερείται συνολικού πολεοδομικού σχεδιασμού, που δεν έχει (ενώ έχει!!!) ιστορικό κέντρο, που έχει οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα, που πολλά δημοτικά διαμερίσματα είναι αφημένα στην τύχη τους, που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα απορρίμματά της, που η αδιαφάνεια και η κακοδιαχείριση βασιλεύουν….
Είναι αλήθεια πως έχουμε χάσει χρόνο και ευκαιρίες για να μετατρέψουμε τη Δράμα μας στην πόλη που οραματιζόμαστε. Όλοι έχουμε ευθύνες γι’ αυτό, κι εμείς που ήμασταν δίπλα (ούτε μπροστά, ούτε πίσω) στα κοινωνικά κινήματα και τους αγώνες των συμπολιτών μας για μια καλύτερη πόλη, για μια καλύτερη ζωή.
Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις κόντρα στον μικροκομματισμό, τον εφησυχασμό, την απουσία συμμετοχικού και δημοκρατικού αυτοδιοικητικού οράματος. Οι ιδέες και προτάσεις μας θέλουμε να στηρίζονται στην αποδοχή των πολιτών, η δράση μας στηρίζεται στη συμμετοχή τους.
Αυτά είναι τα θεμέλια για ένα αυτόνομο, μαχητικό και σύγχρονο αυτοδιοικητικό κίνημα στη Δράμα που η εφαρμογή του θα αλλάζει την εικόνα και την καθημερινότητα της πόλης και θα παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πολιτών της.
Αυτά είναι η δύναμη μας. Ζητάμε την στήριξη και την ευκαιρία να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε και να κάνουμε πράξη μαζί, όλα όσα οραματιζόμαστε για μια δημοτική αρχή που θα αγωνιστεί:
στο πλευρό των πολιτών για την κατάργηση του μνημονίου και όλων των αντιλαϊκών πολιτικών που το συναποτελούν, για την αντικατάσταση του από ένα θεσμικό πλαίσιο που θα έχει κεντρικούς άξονες την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την ουσιαστική αναβάθμιση των αιρετών οργάνων της αυτοδιοίκησης, τη δημιουργία χώρου άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών, που θα κάνει την αυτοδιοίκηση μοχλό της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης με επίκεντρο το κοινωνικό όφελος, τον δημόσιο χώρο και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οραματιζόμαστε έναν Δήμο που:
Θα συγκεντρώνει τις δυνάμεις του όχι στα έργα βιτρίνας, όχι στα εφήμερα, αλλά στα έργα μακράς πνοής που αλλάζουν πραγματικά τη ζωή των ανθρώπων και δίνουν ταυτότητα στην πόλη, αναδεικνύοντας το φυσικό κάλος, τον πολιτισμό και την ιστορία της. Που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας ανακουφίζοντας από το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Η υποταγή στα έργα τετραετίας, χωρίς συνολικό σχεδιασμό, έχει οδηγήσει σε πολλές ανορθογραφίες τη Δράμα.
Θα υπερασπίζεται το δημόσιο χώρο από τις επιθέσεις της αγοράς. Δεν θέλουμε μια αυτοδιοίκηση – manager, ούτε λογιστή που θα συναινεί στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Λέμε όχι στα ΣΔΙΤ, είμαστε αντίθετοι με την άποψη που θέλει οι κοινωνικές δομές, όπως πχ η «Βοήθεια στο σπίτι», να περάσουν στα χέρια ιδιωτών.
Θα συνεργάζεται με τα κινήματα και τις συλλογικότητες της πόλης και θα ενισχύει τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες φροντίζοντας παράλληλα για τις ανάλογες υποδομές.
Στα τοπικά διαμερίσματα θα αποδοθεί η σημασία που τους οφείλεται και άδικα τους στερείται, ανεξάρτητα και πέρα από τους περιορισμούς του καλλικράτη.
Θα έχει προγραμματική του προτεραιότητα την ανάπτυξη δράσεων αλληλεγγύης και όχι φιλανθρωπίας προς άγρα ψήφων και συνειδήσεων. Στη παρούσα οικονομική κρίση, που μας έχουν οδηγήσει οι ασκούμενες πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης και ασφάλειας για τους πολίτες που περνούν στο περιθώριο, αλλά και να ενισχύει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (τρίτη ηλικία, ανθρώπους με αναπηρία, εξαρτημένα άτομα, μετανάστες, τσιγγάνους, θύματα κακοποίησης ή διακρίσεων…), και που όπως όλα δείχνουν, θα πολλαπλασιάζονται (δομές κοινωνικής αλληλεγγύης).
Να φροντίζει όχι απλώς την καθαριότητα της πόλης, αλλά και να εφαρμόζει – επιτέλους – ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων που χρόνια τώρα εξαγγέλλεται, αλλά χρόνια τώρα δεν τη βλέπουμε. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι δημόσιο αγαθό που παρέχεται στους πολίτες ανταποδοτικά και δεν είναι για πούλημα.
Θα συνεργάζεται με τους εργαζόμενους του Δήμου και θα ασκεί διοίκηση με βάση τις αρχές της αμοιβαίας εμπιστοσύνης για την επίτευξη των στόχων της δημοτικής αρχής.
Θα καθορίσει δίκαια δημοτικά τέλη με στόχο την κοινωνική αναδιανομή και θα διαχειρίζεται με σύνεση, εντιμότητα και πλήρη διαφάνεια τα ζητήματα της πόλης προωθώντας παράλληλα συμμετοχικές και κινηματικές διαδικασίες. Το κυρίαρχο για μας είναι η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών. Συνεπώς, η δημοτική αρχή οφείλει να εξασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις γι' αυτό (λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικός προϋπολογισμός…).
Θα καταργήσει τα τροφεία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλες τις οικογένειες που το χρειάζονται.
Θα πρωτοστατεί και θα στηρίζει πρωτοβουλίες για την κοινωνική αλληλεγγύη στην κατεύθυνση «κανένας μόνος του στην κρίση» ακόμα και ενισχύοντας δράσεις εναλλακτικής οικονομίας (όπως ομάδων «δίκαιου» εμπορίου, δικτύων μη-εμπορευματικής ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών κ.ά.).
Η επιλογή μας αυτή όμως, δεν μπορεί να έχει μόνο αυτοδιοικητικά κριτήρια στη παρούσα συγκυρία. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει:
Να υπερασπίζεται την εργασία, το ασφαλιστικό σύστημα, τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Να καταδικάζει τον ρατσισμό, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς κάθε φύσης και τον κοινωνικό συντηρητισμό.
Να είναι στο πλευρό όλων των εργαζομένων με επιλογές αποφασιστικής αντίστασης απέναντι στον πιο σκληρό νεοφιλελευθερισμό που είδαμε ποτέ.
Να ασκήσει πολιτική και όχι απλά να διαχειριστεί τη μιζέρια.
Πολίτες της Δράμας,
Δεν μας αφορούν οι φιλοδοξίες των ανθρώπων και των κομμάτων εξουσίας, να βάψουν τον Δήμο στις αποχρώσεις του γαλάζιου της ΝΔ ή του πράσινου του ΠΑΣΟΚ, ή ακόμα και του «λευκού» των δήθεν ανεξάρτητων, ελπίζοντας έτσι να καλύψουν κάτω απ’ τη μπογιά, τις ευθύνες τους για τα χάλια της αυτοδιοίκησης. Τις ευθύνες τους για τη μετατροπή της πόλης και των πολιτών σε «χρήστες» και «πελάτες» της όποιας εξουσίας τους.
Δεν είμαστε «ανεξάρτητοι»· έχουμε κι εμείς χρώματα.
Τη σκέψη και τη δράση μας τη χρωματίζουν…
το κόκκινο της κοινωνικής δικαιοσύνης,
το πράσινο της οικολογίας και του περιβάλλοντος, και
όλα τα άλλα χρώματα της συμμετοχής, της αυτο-οργάνωσης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.
Η παρούσα διακήρυξη είναι κάλεσμα διαλόγου προς όλους τους πολίτες που πιστεύουν, όπως εμείς, ότι υπάρχουν τα περιθώρια να αντιστρέψουμε τη λειτουργία του Δήμου μας, ότι μπορούμε, με όραμα και συνεργασία, να προβάλλουμε και να συμβάλλουμε στην υλοποίηση ενός αξιόπιστου – εναλλακτικού μοντέλου για την πρόοδο της Δράμας. Γύρω από το πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση αυτοδιοικητικών και κοινωνικών δυνάμεων
Ξέρουμε όμως ότι όλα αυτά, είτε θα τα συναποφασίσουμε, θα τα απαιτήσουμε και θα τα εφαρμόσουμε μαζί, είτε δε θα γίνουν ποτέ…
Φιλοδοξώντας να είμαστε «Η ΑΛΛΗ ΔΥΝΑΜΗ» που θα βάλει μπροστά και σε κίνηση τους ανθρώπους της πόλης μας για να κάνει πράξη όλα αυτά
Σας καλούμε
Να μοιραστείτε μαζί μας τις ιδέες (είμαστε σίγουροι πως είναι πολλές), ώστε να δρομολογήσουμε μαζί μια άλλη διαδρομή για τον Δήμο μας.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου