Την αποκάλυψη ενός παράνομου δικτύου πώλησης τάφων στο δημοτικό κοιμητήριο Κομοτηνής, είχε σαν αποτέλεσμα η προσπάθεια του αντιδημάρχου Βασίλη Κυπριανίδη και του υπευθύνου των νεκροταφείων Γιώργου Λαζαρίδη να καταρτίσουν το νέο κανονισμό λειτουργίας του. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και σε όλη τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας εκτυλίσσεται το σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκονται επίορκοι δημοτικοί υπάλληλοι, η ταυτότητα των οποίων, φέρεται να είναι γνωστή στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, μετά τη σχετική έρευνα, ενώ ένας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποβιώσει. Τουλάχιστον 54 πλαστούς τίτλους αγοράς τάφων έχει στα χέρια του ο κ. Κυπριανίδης. Ένα μάλιστα επέδειξε και στο δημοτικό συμβούλιο, που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα του πολυλειτουργικού κέντρου της πόλης μας.
ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
«Υπάρχουν πράγματα τα οποία και εμείς δεν πιστεύαμε ότι θα βρούμε σε έναν ιερό χώρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανίδης, σημειώνοντας τα εξής «δυστυχώς στο παρελθόν υπήρξαν και επίορκοι υπάλληλοι και πλαστοί τίτλοι, ενώ δεν είναι λίγοι οι κενοί τάφοι όπου δεν υπάρχουν θανόντες και δε ξέρουμε σε ποιους ανήκουν. Οι πλαστοί τίτλοι είναι γύρω στους 60 και η έρευνα συνεχίζεται. Ήδη έχουν κληθεί οι δημότες που αγόρασαν τάφους με πλαστούς τίτλους. Φυσικά την ευθύνη φέρει στο ακέραιο η υπηρεσία, η οποία έπρεπε να γνωρίζει, αλλά όφειλαν και εκείνοι να είναι προσεκτικοί. Πάντως το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα να τελματώνουν», διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος κάνοντας γνωστό ότι η έρευνα συνεχίζεται. Να σημειωθεί ότι οι τάφοι αγοράζονταν και πληρώνονταν αντί 700.000 δραχμών, χρήματα που κατέληγαν στις τσέπες επίορκων υπαλλήλων δίνοντας στους ενδιαφερόμενους «μαϊμού» τάφους. Για το θέμα έχει συσταθεί επιτροπή, τα αποτελέσματα της οποίας θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αν αποδοθούν ευθύνες.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Η εσωτερική λειτουργία των υπηρεσιών του δημοτικού κοιμητηρίου ρυθμίζεται με τον Κανονισμό και τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, που καταρτίστηκε και παρουσιάστηκε 50 σχεδόν χρόνια μετά τον πρώτο κανονισμό λειτουργίας. Ο πρώτος κανονισμός λειτουργίας εφαρμόστηκε το 1967 και τροποποιήθηκε το 1984. Ο νέος κανονισμός έγινε «προκειμένου να υπάρξει καλύτερη οργάνωση σε επίπεδο υποδομών και διοίκησης, αλλά το σημαντικότερο είναι να βάλουμε κάποιους κανόνες λειτουργίας», ανέφερε σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.
ΜΗΤΡΩΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΑΦΩΝ
Όπως γίνεται γνωστό μέσω του Οργανισμού Λειτουργίας κατά την αντίληψη της υπηρεσίας του Δημοτικού Κοιμητηρίου υπάρχουν τάφοι που πιθανόν εξέλιπαν οι αρχικοί δικαιούχοι και οι κατιόντες αυτών, ή οι τάφοι εγκαταλείφθηκαν ολοσχερώς για μεγάλο χρονικό διάστημα ή οι τάφοι δεν φέρουν κανένα διακριτικό σταυρό με όνομα, κράσπεδο ή κάτι άλλο που να φανερώνει ότι υπάρχει τάφος θα θεωρούνται ελεύθεροι προς μελλοντική διάθεση με απόφαση δημοτικού συμβουλίου κατόπιν εισήγησης Επιτροπής, η οποία συστήνεται για το σκοπό αυτό και αποτελείται από τα τρία λαϊκά μέλη της «Κοσμητείας του Ναού». Κατόπιν εισήγησης της υπηρεσίας του Κοιμητηρίου, η Επιτροπή υποβάλει πρακτικό μέσω της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης στο δημοτικό συμβούλιο. Η περίληψη της απόφασης θα δημοσιεύεται σε δύο ημερήσιες εφημερίδες της περιοχής του Δήμου Κομοτηνής. Μετά την παρέλευση μηνών από την δημοσίευση και σε περίπτωση που δεν υπάρχει δικαιούχος χρήσεως, ο τάφος επανέρχεται στο Δήμο, τα δε οστά που τυχόν υπάρχουν στον τάφο τοποθετούνται στον κοινό λάκκο ή χωνευτήριο. Για τον παραπάνω λόγο δημιουργείται «Μητρώο Διαθέσιμων Τάφων» στο οποίο καταχωρείται υποχρεωτικά κάθε τάφος, ο οποίος με την προηγούμενη διαδικασία έχει επανέλθει στον Δήμο. Επίσης, στο ίδιο Μητρώο καταχωρούνται και όλοι οι τάφοι, οι οποίοι σε εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού χαρακτηρίζονται από την υπηρεσία «τάφοι προς ανακομιδή».
ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ
Η διοίκηση και διαχείριση του κοιμητηριακού ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής ασκείται από κοινού από το μητροπολίτη και το Δήμο διοικείται δε από πενταμελή Επιτροπή, που αποτελείται από τον εφημέριο του ναού (ή επί περισσοτέρων εφημερίων από αυτόν που ορίζει ο οικείος μητροπολίτης) ως πρόεδρο και τέσσερα λαϊκά μέλη, από τα οποία το μεν ένα διορίζεται από το οικείο μητροπολιτικό συμβούλιο, τα υπόλοιπα τρία από το δημοτικό συμβούλιο, με τριετή θητεία. Η επιτροπή καλείται «Κοσμητεία του ναού» και επιμελείται της ευκοσμίας και ευπρέπειας του ναού. Τα έσοδα του ναού, του οποίου η διαχείριση γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί διοίκησης και διαχείρισης της δημοτικής και κοινοτικής περιουσίας, διατίθενται αποκλειστικά και μόνο για τη λειτουργία και συντήρηση του ναού και τη συντήρηση των δημοτικών νεκροταφείων.
ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟΣ ΝΕΚΡΩΝ
α) Η ταφή των νεκρών ενεργείται υποχρεωτικά μέσα στα Κοιμητήρια και στους χώρους που παραχωρούνται γι' αυτό το σκοπό. β) Η ταφή των νεκρών επιτρέπεται τουλάχιστον μετά από δώδεκα ώρες από τη νόμιμη πιστοποίηση του θανάτου και σε περίπτωση νεκροτομής αμέσως μετά από αυτή. γ) Κανένας νεκρός δεν ενταφιάζεται αν δεν προσκομισθεί στην υπηρεσία του Κοιμητηρίου άδεια ενταφιασμού. δ) Οι εργολάβοι κηδειών υποχρεούνται όπως προ οκτώ ωρών το λιγότερο, από την ώρα που επιθυμούν οι οικείοι του νεκρού να γίνει η κηδεία, να ειδοποιήσουν την Υπηρεσία του Δημοτικού Κοιμητηρίου και να συνεννοούνται για τον ακριβή καθορισμό της ώρας για την τελετή αυτή. Επίσης θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του υπευθύνου της υπηρεσίας του Κοιμητηρίου σχετικά με τη θέση τάφου που θα τους υποδεικνύει, καθώς και να παρέχουν πλήρη στοιχεία των θανόντων (τηλ. συγγενών) κ.λ.π. ε) Η ταφή των νεκρών θα γίνεται υποχρεωτικά εντός ξύλινων φέρετρων για την αποτελεσματικότερη διάλυση τους, εκτός των περιπτώσεων ταφής νεκρών εκ του εξωτερικού σε μεταλλικό φέρετρο. ζ) Καμία κηδεία δε θα γίνεται πριν τις 10.30΄ π.μ. η) Η δήλωση των κηδειών τηλεφωνικά θα γίνεται από τα γραφεία τελετών, όμως η καταβολή των δικαιωμάτων ταφής, θα μπορεί να γίνεται τόσο από τα γραφεία τελετών όσο και από τους οικείους του θανόντος. θ) Καθορίζεται ως χώρος ταφής ακρωτηριασμένων μελών, τα οποία προέρχονται από χειρουργικές επεμβάσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σε εφαρμογή της ΚΥΑ 37591/2031/2003 (ΦΕΚ 1419/2003), ο χώρος του χωνευτηρίου. Πριν την πράξη του ενταφιασμού ακρωτηριασμένων μελών εκδίδεται από την υπηρεσία πρωτόκολλο παραλαβής.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΣΤΕΟΦΥΛΑΚΙΟΥ
Στο Δημοτικό Κοιμητήριο λειτουργεί οστεοφυλάκιο για τη διαφύλαξη των ανακομιζομένων οστών, εφ' όσον καταβληθούν τα αναλογούντα Δημοτικά τέλη. Σε περίπτωση που επί ένα έτος δεν καταβληθεί το δικαίωμα που έχει καθοριστεί για τη διαφύλαξη των οστών σε οστεοθήκες, η Υπηρεσία Δημοτικού Κοιμητηρίου ενημερώνει στην αρχή κάθε έτους με ανακοίνωση της που αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του δημοτικού μεγάρου καθώς και σε εμφανή σημεία του Δημοτικού Κοιμητηρίου, τους δικαιούχους. Μετά την παρέλευση του πρώτου διμήνου του έτους, τα οστά με ευθύνη της υπηρεσίας μεταφέρονται από τις οστεοθήκες και τοποθετούνται στον κοινό λάκκο ή χωνευτήριο. Οι δημότες υποχρεούνται να φέρουν την ημέρα της ανακομιδής, ξύλινο κιβώτιο διαστάσεων 0,30 επί 0,30 επί 0,50cm (ύψος-πλάτος-βάθος) χρώματος σκούρο καφέ, στο οποίο θα αναγράφεται το όνομα, η ημερομηνία ταφής, και είναι στην ευχέρεια των συγγενών η τοποθέτηση φωτογραφίας του θανόντος. O ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει εφ άπαξ το τέλος φύλαξης των οστών για πέντε χρόνια. Η ανακομιδή των οστών στο χωνευτήρι ενεργείται μετά την παρέλευση πέντε ετών από την ταφή οπωσδήποτε, με ευθύνη των συγγενών των νεκρών.
Ωράριο λειτουργίας
Το Δημοτικό Κοιμητήριο λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας 07:00΄- 17:00΄ κατά τη χειμερινή περίοδο και 07:00΄-20:00΄ κατά τη θερινή. Το γραφείο διοίκησης και οργάνωσης λειτουργεί Δευτέρα-Παρασκευή 07:30΄-14:00’.
ΔΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΓΚΑΚΙΑ, ΒΡΥΣΕΣ, ΤΕΝΤΕΣ
Σε ώρες που δεν λειτουργεί το Κοιμητήριο απαγορεύεται η είσοδος σε οποιονδήποτε. Απαγορεύεται κάθε κατασκευή (βρύση, παγκάκια, τέντες κ.λπ.) ή φύτευση δένδρων σε χώρο των κοιμητηρίων άνευ αδείας η οποία χορηγείται από την αρμόδια διεύθυνση, με τη σύμφωνα γνώμη του αρμόδιου αντιδημάρχου, κατόπιν υποβολής εγγράφου αιτήματος, διαφορετικά θα απομακρύνεται από τον συγγενή με ευθύνη του κατασκευαστή ή από το Δήμο και το κόστος θα καταλογίζεται στον συγγενή του νεκρού, ο οποίος σε κάθε περίπτωση υποχρεούται να συμμορφώνεται με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.
Τέλη και Δικαιώματα
Τα δικαιώματα για την παροχή υπηρεσιών και για την χρήση χώρων στο Δημοτικό Κοιμητήριο, τις εγκαταστάσεις του και του Ιερού Ναού, ρυθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας «περί Προσόδων Δήμων και Κοινοτήτων» η δε βεβαίωση και είσπραξη διέπεται από την νομοθεσία περί βεβαιώσεως και εισπράξεως Δημοτικών Προσόδων .
Τα τέλη και δικαιώματα του Δημοτικού νεκροταφείου είναι τα ακόλουθα:
α) Δικαίωμα τάφων πενταετούς ταφής-τέλος ενταφιασμού
β) Δικαίωμα οικογενειακών τάφων δημοτών και ετεροδημοτών
γ) Τέλος ανακομιδής
δ) Τέλος παράτασης ανακομιδής
ε) Τέλος αφής κανδηλιών
ζ) Τέλος φύλαξης οστών
η) Τέλος φύλαξης στο ψυγείο νεκρών
θ) Τέλος νέας κατασκευής τάφου
Τα παραπάνω δικαιώματα και τέλη καθορίζονται ή αναπροσαρμόζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στο τέλος κάθε έτους.
Ο παρών Κανονισμός θα δοθεί στη δημοσιότητα και αντίγραφά του θα αναρτηθούν στο δημοτικό κατάστημα, στα γραφεία του Κοιμητηρίου της πόλης Κομοτηνής. Επίσης αντίγραφα του Κανονισμού αυτού θα μπορούν να παραλάβουν τα γραφεία τελετών. Ο κανονισμός λειτουργίας της πόλης Κομοτηνής θα επεκταθεί στις υπόλοιπες τοπικές κοινότητες όταν θα υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του.
Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
«Υπάρχουν πράγματα τα οποία και εμείς δεν πιστεύαμε ότι θα βρούμε σε έναν ιερό χώρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανίδης, σημειώνοντας τα εξής «δυστυχώς στο παρελθόν υπήρξαν και επίορκοι υπάλληλοι και πλαστοί τίτλοι, ενώ δεν είναι λίγοι οι κενοί τάφοι όπου δεν υπάρχουν θανόντες και δε ξέρουμε σε ποιους ανήκουν. Οι πλαστοί τίτλοι είναι γύρω στους 60 και η έρευνα συνεχίζεται. Ήδη έχουν κληθεί οι δημότες που αγόρασαν τάφους με πλαστούς τίτλους. Φυσικά την ευθύνη φέρει στο ακέραιο η υπηρεσία, η οποία έπρεπε να γνωρίζει, αλλά όφειλαν και εκείνοι να είναι προσεκτικοί. Πάντως το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα να τελματώνουν», διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος κάνοντας γνωστό ότι η έρευνα συνεχίζεται. Να σημειωθεί ότι οι τάφοι αγοράζονταν και πληρώνονταν αντί 700.000 δραχμών, χρήματα που κατέληγαν στις τσέπες επίορκων υπαλλήλων δίνοντας στους ενδιαφερόμενους «μαϊμού» τάφους. Για το θέμα έχει συσταθεί επιτροπή, τα αποτελέσματα της οποίας θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αν αποδοθούν ευθύνες.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Η εσωτερική λειτουργία των υπηρεσιών του δημοτικού κοιμητηρίου ρυθμίζεται με τον Κανονισμό και τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, που καταρτίστηκε και παρουσιάστηκε 50 σχεδόν χρόνια μετά τον πρώτο κανονισμό λειτουργίας. Ο πρώτος κανονισμός λειτουργίας εφαρμόστηκε το 1967 και τροποποιήθηκε το 1984. Ο νέος κανονισμός έγινε «προκειμένου να υπάρξει καλύτερη οργάνωση σε επίπεδο υποδομών και διοίκησης, αλλά το σημαντικότερο είναι να βάλουμε κάποιους κανόνες λειτουργίας», ανέφερε σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.
ΜΗΤΡΩΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΑΦΩΝ
Όπως γίνεται γνωστό μέσω του Οργανισμού Λειτουργίας κατά την αντίληψη της υπηρεσίας του Δημοτικού Κοιμητηρίου υπάρχουν τάφοι που πιθανόν εξέλιπαν οι αρχικοί δικαιούχοι και οι κατιόντες αυτών, ή οι τάφοι εγκαταλείφθηκαν ολοσχερώς για μεγάλο χρονικό διάστημα ή οι τάφοι δεν φέρουν κανένα διακριτικό σταυρό με όνομα, κράσπεδο ή κάτι άλλο που να φανερώνει ότι υπάρχει τάφος θα θεωρούνται ελεύθεροι προς μελλοντική διάθεση με απόφαση δημοτικού συμβουλίου κατόπιν εισήγησης Επιτροπής, η οποία συστήνεται για το σκοπό αυτό και αποτελείται από τα τρία λαϊκά μέλη της «Κοσμητείας του Ναού». Κατόπιν εισήγησης της υπηρεσίας του Κοιμητηρίου, η Επιτροπή υποβάλει πρακτικό μέσω της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης στο δημοτικό συμβούλιο. Η περίληψη της απόφασης θα δημοσιεύεται σε δύο ημερήσιες εφημερίδες της περιοχής του Δήμου Κομοτηνής. Μετά την παρέλευση μηνών από την δημοσίευση και σε περίπτωση που δεν υπάρχει δικαιούχος χρήσεως, ο τάφος επανέρχεται στο Δήμο, τα δε οστά που τυχόν υπάρχουν στον τάφο τοποθετούνται στον κοινό λάκκο ή χωνευτήριο. Για τον παραπάνω λόγο δημιουργείται «Μητρώο Διαθέσιμων Τάφων» στο οποίο καταχωρείται υποχρεωτικά κάθε τάφος, ο οποίος με την προηγούμενη διαδικασία έχει επανέλθει στον Δήμο. Επίσης, στο ίδιο Μητρώο καταχωρούνται και όλοι οι τάφοι, οι οποίοι σε εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού χαρακτηρίζονται από την υπηρεσία «τάφοι προς ανακομιδή».
ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ
Η διοίκηση και διαχείριση του κοιμητηριακού ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής ασκείται από κοινού από το μητροπολίτη και το Δήμο διοικείται δε από πενταμελή Επιτροπή, που αποτελείται από τον εφημέριο του ναού (ή επί περισσοτέρων εφημερίων από αυτόν που ορίζει ο οικείος μητροπολίτης) ως πρόεδρο και τέσσερα λαϊκά μέλη, από τα οποία το μεν ένα διορίζεται από το οικείο μητροπολιτικό συμβούλιο, τα υπόλοιπα τρία από το δημοτικό συμβούλιο, με τριετή θητεία. Η επιτροπή καλείται «Κοσμητεία του ναού» και επιμελείται της ευκοσμίας και ευπρέπειας του ναού. Τα έσοδα του ναού, του οποίου η διαχείριση γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί διοίκησης και διαχείρισης της δημοτικής και κοινοτικής περιουσίας, διατίθενται αποκλειστικά και μόνο για τη λειτουργία και συντήρηση του ναού και τη συντήρηση των δημοτικών νεκροταφείων.
ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟΣ ΝΕΚΡΩΝ
α) Η ταφή των νεκρών ενεργείται υποχρεωτικά μέσα στα Κοιμητήρια και στους χώρους που παραχωρούνται γι' αυτό το σκοπό. β) Η ταφή των νεκρών επιτρέπεται τουλάχιστον μετά από δώδεκα ώρες από τη νόμιμη πιστοποίηση του θανάτου και σε περίπτωση νεκροτομής αμέσως μετά από αυτή. γ) Κανένας νεκρός δεν ενταφιάζεται αν δεν προσκομισθεί στην υπηρεσία του Κοιμητηρίου άδεια ενταφιασμού. δ) Οι εργολάβοι κηδειών υποχρεούνται όπως προ οκτώ ωρών το λιγότερο, από την ώρα που επιθυμούν οι οικείοι του νεκρού να γίνει η κηδεία, να ειδοποιήσουν την Υπηρεσία του Δημοτικού Κοιμητηρίου και να συνεννοούνται για τον ακριβή καθορισμό της ώρας για την τελετή αυτή. Επίσης θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του υπευθύνου της υπηρεσίας του Κοιμητηρίου σχετικά με τη θέση τάφου που θα τους υποδεικνύει, καθώς και να παρέχουν πλήρη στοιχεία των θανόντων (τηλ. συγγενών) κ.λ.π. ε) Η ταφή των νεκρών θα γίνεται υποχρεωτικά εντός ξύλινων φέρετρων για την αποτελεσματικότερη διάλυση τους, εκτός των περιπτώσεων ταφής νεκρών εκ του εξωτερικού σε μεταλλικό φέρετρο. ζ) Καμία κηδεία δε θα γίνεται πριν τις 10.30΄ π.μ. η) Η δήλωση των κηδειών τηλεφωνικά θα γίνεται από τα γραφεία τελετών, όμως η καταβολή των δικαιωμάτων ταφής, θα μπορεί να γίνεται τόσο από τα γραφεία τελετών όσο και από τους οικείους του θανόντος. θ) Καθορίζεται ως χώρος ταφής ακρωτηριασμένων μελών, τα οποία προέρχονται από χειρουργικές επεμβάσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σε εφαρμογή της ΚΥΑ 37591/2031/2003 (ΦΕΚ 1419/2003), ο χώρος του χωνευτηρίου. Πριν την πράξη του ενταφιασμού ακρωτηριασμένων μελών εκδίδεται από την υπηρεσία πρωτόκολλο παραλαβής.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΣΤΕΟΦΥΛΑΚΙΟΥ
Στο Δημοτικό Κοιμητήριο λειτουργεί οστεοφυλάκιο για τη διαφύλαξη των ανακομιζομένων οστών, εφ' όσον καταβληθούν τα αναλογούντα Δημοτικά τέλη. Σε περίπτωση που επί ένα έτος δεν καταβληθεί το δικαίωμα που έχει καθοριστεί για τη διαφύλαξη των οστών σε οστεοθήκες, η Υπηρεσία Δημοτικού Κοιμητηρίου ενημερώνει στην αρχή κάθε έτους με ανακοίνωση της που αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του δημοτικού μεγάρου καθώς και σε εμφανή σημεία του Δημοτικού Κοιμητηρίου, τους δικαιούχους. Μετά την παρέλευση του πρώτου διμήνου του έτους, τα οστά με ευθύνη της υπηρεσίας μεταφέρονται από τις οστεοθήκες και τοποθετούνται στον κοινό λάκκο ή χωνευτήριο. Οι δημότες υποχρεούνται να φέρουν την ημέρα της ανακομιδής, ξύλινο κιβώτιο διαστάσεων 0,30 επί 0,30 επί 0,50cm (ύψος-πλάτος-βάθος) χρώματος σκούρο καφέ, στο οποίο θα αναγράφεται το όνομα, η ημερομηνία ταφής, και είναι στην ευχέρεια των συγγενών η τοποθέτηση φωτογραφίας του θανόντος. O ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει εφ άπαξ το τέλος φύλαξης των οστών για πέντε χρόνια. Η ανακομιδή των οστών στο χωνευτήρι ενεργείται μετά την παρέλευση πέντε ετών από την ταφή οπωσδήποτε, με ευθύνη των συγγενών των νεκρών.
Ωράριο λειτουργίας
Το Δημοτικό Κοιμητήριο λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας 07:00΄- 17:00΄ κατά τη χειμερινή περίοδο και 07:00΄-20:00΄ κατά τη θερινή. Το γραφείο διοίκησης και οργάνωσης λειτουργεί Δευτέρα-Παρασκευή 07:30΄-14:00’.
ΔΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΓΚΑΚΙΑ, ΒΡΥΣΕΣ, ΤΕΝΤΕΣ
Σε ώρες που δεν λειτουργεί το Κοιμητήριο απαγορεύεται η είσοδος σε οποιονδήποτε. Απαγορεύεται κάθε κατασκευή (βρύση, παγκάκια, τέντες κ.λπ.) ή φύτευση δένδρων σε χώρο των κοιμητηρίων άνευ αδείας η οποία χορηγείται από την αρμόδια διεύθυνση, με τη σύμφωνα γνώμη του αρμόδιου αντιδημάρχου, κατόπιν υποβολής εγγράφου αιτήματος, διαφορετικά θα απομακρύνεται από τον συγγενή με ευθύνη του κατασκευαστή ή από το Δήμο και το κόστος θα καταλογίζεται στον συγγενή του νεκρού, ο οποίος σε κάθε περίπτωση υποχρεούται να συμμορφώνεται με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.
Τέλη και Δικαιώματα
Τα δικαιώματα για την παροχή υπηρεσιών και για την χρήση χώρων στο Δημοτικό Κοιμητήριο, τις εγκαταστάσεις του και του Ιερού Ναού, ρυθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας «περί Προσόδων Δήμων και Κοινοτήτων» η δε βεβαίωση και είσπραξη διέπεται από την νομοθεσία περί βεβαιώσεως και εισπράξεως Δημοτικών Προσόδων .
Τα τέλη και δικαιώματα του Δημοτικού νεκροταφείου είναι τα ακόλουθα:
α) Δικαίωμα τάφων πενταετούς ταφής-τέλος ενταφιασμού
β) Δικαίωμα οικογενειακών τάφων δημοτών και ετεροδημοτών
γ) Τέλος ανακομιδής
δ) Τέλος παράτασης ανακομιδής
ε) Τέλος αφής κανδηλιών
ζ) Τέλος φύλαξης οστών
η) Τέλος φύλαξης στο ψυγείο νεκρών
θ) Τέλος νέας κατασκευής τάφου
Τα παραπάνω δικαιώματα και τέλη καθορίζονται ή αναπροσαρμόζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στο τέλος κάθε έτους.
Ο παρών Κανονισμός θα δοθεί στη δημοσιότητα και αντίγραφά του θα αναρτηθούν στο δημοτικό κατάστημα, στα γραφεία του Κοιμητηρίου της πόλης Κομοτηνής. Επίσης αντίγραφα του Κανονισμού αυτού θα μπορούν να παραλάβουν τα γραφεία τελετών. Ο κανονισμός λειτουργίας της πόλης Κομοτηνής θα επεκταθεί στις υπόλοιπες τοπικές κοινότητες όταν θα υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του.
Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου