ΚΑΒΑΛΑ Που θα πηγαίνει ο «περιφερειακός φόρος» 5% από τα πετρέλαια της

Την δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγ. Λιβιεράτου, πήρε ο πρ. Υπουργός Γιώργος Καλαντζής, χθες, όταν του έθεσε το ζήτημα του περιφερειακού φόρου, ότι υπάρχει τρόπος και ότι θα καταβάλλεται στους φορείς (προφανώς Δήμους) του νομού Καβάλας και μόνο.
Πρόκειται για τον περιφερειακό φόρο ο οποίος θα καταβάλλεται μαζί με το φόρο του δημοσίου 20% ως φόρος εισοδήματος, από τις ανάδοχες εταιρείες εκμετάλλευσης των πετρελαίων της Καβάλας. Ο φόρος αυτός επιβλήθηκε με τον ν. 4001/11, αλλά μέχρι τώρα από καμιά εταιρεία δεν εφαρμόστηκε επειδή δεν είχε γίνει εναρμόνιση των συμβάσεων με το δημόσιο. Οι ανάδοχες εταιρείες των πετρελαίων της Καβάλας θα είναι οι πρώτες που θα καταβάλλουν τον περιφερειακό φόρο 5%, αλλά δεν ήταν γνωστό σε μας σε ποιους φορείς θα αποδιδόταν. Χθες είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι θα πηγαίνει στο ταμείο της Περιφέρειας, πράγμα βέβαια που δεν είναι σωστό, αφού διεθνώς ο φόρος αυτός αποδίδεται στις περιοχές κοντά σε τέτοιες εγκαταστάσεις. Ο αρμόδιος, λοιπόν, Υπουργός Περιβάλλοντος, Βαγγ. Λιβιεράτος, παρείχε την κατηγορηματική διαβεβαίωση, στον Γιώργο Καλαντζή, όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος, ότι θα διανέμεται αποκλειστικά στο νομό Καβάλας.
Στους προβληματισμούς και τις αιτιάσεις που αναπτύχθηκαν προχθές το μεσημέρι στη σύσκεψη που είχε καλέσει ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, για το ζήτημα της σύμβασης των πετρελαίων, αναφέρονται τα στοιχεία που μας έστειλε η διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας Κατερίνα Βαρσάμη. Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας γράψαμε τα κυριότερα σημεία αναφοράς της σύσκεψης. Κυρίως αναφέρονται τα στοιχεία αυτά, στα όσα είπαν κάποιοι στη σύσκεψη ότι μπορεί να υπάρχει ανομία, αφού κανείς δεν ξέρει που πηγαίνει ο «περιφερειακός φόρος» του 5%.

Η Κατερίνα Βαρσάμη, εκ μέρους της Ενεργειακής για το πιο πάνω ζήτημα αναφέρει:
«Διαβάζοντας σήμερα το ρεπορτάζ σας, με τίτλο «Μας έριχναν στάχτη στα μάτια όλες οι πλευρές», σας αποστέλλω προς πλήρη ενημέρωση δική σας και των αναγνωστών σας την κωδικοποίηση του νόμου 2289/1995 βάσει των αλλαγών που έχουν γίνει με τον 4001/2011, τον συγκεντρωτικό δηλαδή νόμο για την «Λειτουργία των Ενεργειακών Αγορών και της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων που βρίσκεται σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2011).

Προς πλήρη ενημέρωση, λοιπόν, στο Άρθρο 8 του ν. 2289/1995, με τίτλο «Φορολογία Εισοδήματος» και πιο συγκεκριμένα στην Παράγραφο 1, στην σελίδα 15, αναφέρεται ότι «Ο Ανάδοχος υπόκειται σε ειδικό φόρο εισοδήματος με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), καθώς και σε περιφερειακό φόρο με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%), χωρίς καμία πρόσθετη τακτική ή έκτακτη εισφορά….». Παράλληλα, στο ίδιο Άρθρο αλλά στην Παράγραφο 5 (στην σελίδα 16), αναφέρεται όλη η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του Φόρου. Στην τελευταία παράγραφο αναφέρεται το εξής «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προσδιορίζεται ο τρόπος καταβολής του περιφερειακού φόρου, η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου και κάθε σχετική αναγκαία λεπτομέρεια».

1. Η 1η τροποποίηση της Σύμβασης για τις Περιοχές Εκμετάλλευσης Πρίνου και Νότιας Καβάλαςυπεγράφη στις 31 Οκτωβρίου 2012.
2. Η προβλεπόμενη κύρωση της νέας πλέον Σύμβασης έγινε χθες, Τρίτη 5 Μαρτίου 2013.
3. Στο ενδιάμεσο, η προς κύρωση Σύμβαση είχε παρουσιαστεί στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013.
4. Ακολούθησε η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013, όπου αποφασίστηκε επιτόπου η Ονομαστική Ψηφοφορία να γίνει χθες, Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013.
5. Ο Προγραμματισμός τόσο των Επιτροπών της Βουλής, όσο και της Ολομέλειας βρίσκονται αναρτημένες στο Διαδίκτυο, στην σελίδα της Βουλής… προφανώς, για λόγους ενημέρωσης, διαφάνειας και για να μην αιφνιδιάζεται κανείς.
6. Μιλάμε τόσο καιρό για εναρμόνιση Σύμβασης με την Εθνική Νομοθεσία περί υδρογονανθράκων, δηλαδή τον Νόμο 2289/1995 όπως αυτός εμπλουτίστηκε, επικαιροποιήθηκε και βρίσκεται σε ισχύ με τον 4001/2011 ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ βάσει των οποίων ορίζεται η διάρκεια των αδειών περιοχών με εγκεκριμένη την εμπορική τους εκμεταλλευσιμότητα σε 25 χρόνια, με δυνατότητα δύο πενταετών παρατάσεων.
Επιπλέον, με την εναρμόνιση εντασσόμαστε ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ στο προβλεπόμενο νέο φορολογικό καθεστώς, το οποίο για πρώτη φορά προβλέπει περιφερειακό φόρο.

Στο καθεστώς αυτό εντασσόμαστε με την ισχύ της Σύμβασης. Ως έναρξη της ισχύος της Σύμβασης ορίζεται σύμφωνα με το Άρθρο 12 και Παράγραφος 3 της Τροποποίησης «η ημερομηνία συνομολογήσεως της και υπογραφής της από τα Συμβαλλόμενα Μέρη και θα κυρωθεί δια νόμου από την Βουλή των Ελλήνων». Επομένως, δεν υπάρχει καμία ανομία ή αποφυγή απόδοσης του περιφερειακού φόρου. Αντίθετα, η εναρμόνιση δημιουργεί τις συνθήκες για την απόδοση του περιφερειακού φόρου».

Γιώργος Γανίτης
Πηγή: www.k-tipos.gr
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου