ΣΕΒΕ H εξωστρέφεια των Τεχνικών Εταιρειών και της Βιομηχανίας Δομικών Υλικών πρέπει να αποτελέσει σταθερό στόχο της Χώρας μας

Η έξοδος εκτός Ελλάδος για τις τεχνικές εταιρείες και τους μηχανικούς, δεν μπορεί να έχει περιστασιακό, αλλά μόνιμο προσανατολισμό, να βασίζεται σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό και να στηρίζεται αποφασιστικά από το κράτος.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα που κυριάρχησε κατά την Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα "Τεχνικές Εταιρείες - όχημα εξωστρέφειας για τη λεκάνη της Μεσογείου, τη Μέση Ανατολή και τη ΝΑ Ευρώπη" και συνδιοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) με τη συνεργασία των Γραφείων της Αν. Γενικής Γραμματέα ΔΟΣ & ΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών Μάγδας Καρακόλη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Στράτου Σιμόπουλου.
Όπως τονίστηκε, ο κατασκευαστικός είναι ένας δυναμικός κλάδος της οικονομίας μας, έχει την ικανότητα να διεισδύσει στις διεθνείς αγορές, ιδίως στα κράτη της Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Αραβικής Χερσονήσου και να γίνει γέφυρα για τις εξαγωγές από χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις (βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές) με άμεση και έμμεση σχέση στην κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών έργων.
Για το σκοπό αυτό χρειάζεται η συνδρομή και συνύπαρξη πολλών δράσεων, οπωσδήποτε "η ύπαρξη μιας εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας" υπογράμμισε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών Μάγδα Καρακόλη. "Ο κατασκευαστικός τομέας αποτέλεσε μια από τις κινητήριες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες" πρόσθεσε, αλλά η οικονομική κρίση επέφερε σημαντικό πλήγμα και στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και σε ένα πλήθος επιχειρήσεων και επαγγελμάτων που συνδέονται μ' αυτόν. Αυτή την κρίση, όμως, τόνισε, θα πρέπει να μεταμορφώσουμε σε ευκαιρία για νέους δρόμους. Η εξωστρέφεια είναι περίπου μονόδρομος, είπε, αλλά αυτή πρέπει να επιδιωχθεί με μεθοδικότητα.
Οι τεχνικές εταιρείες μπορούν να γίνουν πρεσβευτές της Ελλάδας σε πολλές χώρες, να ανοίξουν δρόμο για διεύρυνση των εξαγωγών πολλών προϊόντων, όπως τα δομικά υλικά και ο εξοπλισμός, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με οργάνωση και κατά συστηματικό τρόπο, είπε ο Γ.Γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, οι Οικονομικοί Ακόλουθοι θα πρέπει να ενταχθούν στο δυναμικό του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, για καλύτερη παρακολούθηση όσων συμβαίνουν στις διεθνείς αγορές. Μάλιστα σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων θα συμβάλλει στην δημιουργία μίας Τράπεζας Δεδομένων όπου θα καταγράφονται τόσο οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις, όσο και οι μηχανικοί που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται σε επαφή μαζί τους.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς, επέμεινε ότι οι τεχνικές εταιρείες μπορούν και πρέπει να γίνουν "όχημα" για αύξηση των εξαγωγών, οπωσδήποτε των οικοδομικών υλικών, ενός κλάδου που δέχθηκε ισχυρό κτύπημα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, κυρίως λόγω της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Η εξωστρέφεια είναι περισσότερο αναγκαία σήμερα, είπε, κι αυτή μπορεί να γίνει υπό καλές προϋποθέσεις. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε, οι εξαγωγές δομικών υλικών αντιπροσωπεύουν το 1/4 των συνολικών ελληνικών εξαγωγών (3,9 δις ευρώ το 2012), κάτι που συνιστά απόδειξη ότι είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.
Οι αριθμοί, τόσο των διπλωματούχων μηχανικών και των πτυχιούχων ΤΕΙ, όσο και των τεχνικών εταιρειών στη χώρα μας, επιβάλλουν την εξωστρέφεια, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Γιώργος Βλάχος. Αυτό το πλήθος των εμπλεκομένων στον κατασκευαστικό τομέα και μαζί το ακόμη μεγαλύτερο πλήθος των άμεσα και έμμεσα σχετιζόμενων επιχειρήσεων και επαγγελμάτων, δεν θα μπορεί και στο μέλλον να εξασφαλίσει δουλειά στο εσωτερικό. Ωστόσο, επεσήμανε, για να βγουν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, όλες οι επιχειρήσεις, αλλά και οι εργαζόμενοι σ' αυτές, θα πρέπει να έχουν μάθει να εργάζονται σωστά εντός συνόρων. Γι' αυτό ζήτησε να εφαρμοστούν άμεσα και στη χώρα μας όλες οι προδιαγραφές και οι κανονισμοί που ισχύουν στα ευρωπαϊκά, αλλά και τα άλλα κράτη, στην ανάθεση και εκτέλεση των δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Επιπροσθέτως, είπε, θα πρέπει να στηριχτεί η προσπάθεια εξόδου από την πολιτική ηγεσία, κάτι που - όπως διαπιστώνουμε - γίνεται από τις ηγεσίες όλων των κρατών σε κάθε περίπτωση και με συστηματικό τρόπο. Χρειάζεται ακόμη να ξεπεραστούν τα προβλήματα της γραφειοκρατίας (στα παλιά προστίθενται και νέα, είπε χαρακτηριστικά) και να επιλυθεί ένα σοβαρό πρόβλημα, όπως είναι αυτό των εγγυητικών επιστολών, καθώς δεν γίνονται δεκτές εκτός Ελλάδας οι εγγυητικές ελληνικών τραπεζών.
Την ανάγκη εναρμόνισης με τις ευρωπαϊκές προβλέψεις και κανονισμούς επεσήμανε και ο εκπρόσωπος του ΣΕΓΜ Θ. Δεληγιαννίδης. Μόνο έτσι θα καταστούν ισχυρά και τα ελληνικά Γραφεία Μελετών, τα οποία μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν ένα κρίσιμο ρόλο στην εξωστρέφεια του τεχνικού κλάδου και όλων εκείνων των επιχειρήσεων που συνδέονται μαζί του υπογράμμισε.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για το πλήθος που συμμετείχε στην Ημερίδα (πάνω από 250 άτομα, εκπρόσωποι τεχνικών εταιρειών, αλλά και επιχειρήσεων παραγωγής δομικών υλικών, εξοπλισμού και τεχνολογίας) ήταν οι ομιλίες εκπροσώπων τεχνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, καθώς από τη μια έδωσαν το πλαίσιο μέσα στο οποίο εργάζονται και τις προοπτικές που σήμερα υπάρχουν, από την άλλη, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, παρουσίασαν τα προβλήματα που συναντά αυτή η έξοδος, πολλά από τα οποία οφείλονται στην ελληνική γραφειοκρατία.
Οι ομιλητές εκπροσώπησαν εταιρείες όλων των τάξεων: από την 7η ο Εμμανουήλ Βράιλας, μέλος του Δ.Σ. της "ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ", με έργα στα Βαλκάνια, αλλά και τα Εμιράτα, από την 6η ο Δημήτριος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΕ" με έργα στην Ιορδανία, Τουρκία, Υεμένη, Κύπρο και Ισραήλ, από την 4η ο Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, διευθύνων σύμβουλος της "ΕΡΓΑΣΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ", με έργα στα Βαλκάνια, την Κύπρο και Τουρκία, επίσης από την 4η ο Κωνσταντίνος Ζήκος, εκπρόσωπος της "ΕΒΟΞ ΑΤΤΕΕ" , με έργα στα Σκόπια και από τη 2η η Βασιλική Μπαλιάκα, η οποία ηγείται ατομικής επιχείρησης, με έργα στην Αίγυπτο.
Από τις ομιλίες έγινε φανερό ότι οι δυνατότητες εξόδου δεν περιορίζονται μόνο στις μεγάλες τεχνικές εταιρείες – οι οποίες στο σύνολό τους δραστηριοποιούνται σε έργα του εξωτερικού -  αλλά αφορούν και τις μικρότερες του κλάδου, από τις οποίες σημαντικός, επίσης, αριθμός δραστηριοποιείται στο εξωτερικό. Παράλληλα, οι εισηγητές τόνισαν ότι λόγω των σημερινών οικονομικών συνθηκών της χώρας μας και της αδυναμίας των ελληνικών τραπεζών διακινδυνεύεται η συνέχιση και η ανάπτυξη της εξωστρέφειας των τεχνικών εταιρειών, ζήτησαν την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας στην σημερινή δύσκολη συγκυρία και επεσήμαναν ότι απαιτείται η άμεση υιοθέτηση των ακόλουθων μέτρων: η απομείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων για τα έργα εξωτερικού, τόσο των εταιριών όσο και του προσωπικού τους, η επίλυση του θέματος εγγυητικών και πιστοδοτήσεων, η επιδότηση αγοράς εξοπλισμού για έργα εξωτερικού, μέσω του αναπτυξιακού, η καθιέρωση της ασφάλισης πιστώσεων (εσόδων) για τα έργα εξωτερικού κατά τα πρότυπα του Hermes, Coface και Atradius (ημικρατικές εταιρείες Γαλλίας, Ολλανδίας κ.λπ.), η ενίσχυση των διπλωματικών αποστολών μας και η παρακολούθηση εκ μέρους τους των έργων κάθε χώρας και του θεσμικού πλαισίου, η επέκταση της σύναψης συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας.
Βασικός στόχος της Ημερίδας ήταν να φέρει σε άμεση επαφή τον τεχνικό κόσμο με τους παραγωγούς δομικών υλικών και άλλων προϊόντων, στόχος που επιτεύχθηκε, καθώς μετά το τέλος των ομιλιών, πραγματοποιήθηκαν πολλές επαφές μεταξύ όσων συμμετείχαν στην Ημερίδα και ανταλλάγησαν ιδέες και προτάσεις, με σκοπό αυτές να εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου