ΝΟΕΣ ΔΡΑΜΑΣ Ψήφισμα για το Σχέδιο Αθηνά



Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013 σε μια γεμάτη κόσμο αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Δράμας, η κεντρική προσυνεδριακή εκδήλωση της Ν.Ο.Ε.Σ. για το Δήμο Δράμας, με κύρια θέματα προς συζήτηση: -         Η θέση του ΠΑΣΟΚ στο ιδεολογικό και πολιτικό φάσμα
-         Η οργανωτική φυσιογνωμία και δομή του Κινήματος
-         Διατύπωση θέσεων για τις στρατηγικές επιλογές της χώρας
Συζητήθηκαν επίσης θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, με κύριο άξονα την ανάπτυξη του νομού και την κοινή διαπίστωση ότι αυτή ακολουθεί αντίστροφη πορεία, δεκαετίες τώρα. Ειδικά όσον αφορά το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, η Ν.Ο.Ε.Σ. Δράμας, διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι με τις εξαγγελλόμενες ρυθμίσεις, η Δράμα πάλι «πληρώνει το μάρμαρο» μιας  μεταρρύθμισης και ρίχνεται βαθύτερα στο πηγάδι της εγκατάλειψης, υιοθέτησε το εξής ψήφισμα:
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υφίσταται ανάγκη αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Μια τέτοια προσπάθεια όμως πρέπει να εντάσσεται σε ενιαίο στρατηγικό σχέδιο και να λαμβάνει υπόψη τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας. Πρέπει επίσης να στηριχθεί σε αξιολόγηση των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. και σε ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό ανά περιφέρεια. Να βασίζεται τέλος σε σταθερά, ενιαία, αντικειμενικά, ορθολογικά, επιστημονικά κριτήρια, που να τεκμηριώνουν επαρκώς τις προωθούμενες μεταβολές και να μην αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.
Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, αντί να είναι μια τέτοια προσπάθεια, ξεκινάει μεν με ευχολόγια και καλές προθέσεις, τα οποία όμως διαψεύδει και καταστρατηγεί αμέσως μετά στην πράξη. Οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις στον ακαδημαϊκό χάρτη καταδεικνύουν ότι ΑΛΛΑ είναι τελικά τα κριτήρια για το κόψε-ράψε στα Πανεπιστήμια και κυρίως στα Τ.Ε.Ι. της χώρας. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα με την πόλη, το ίδρυμα, τα γνωστικά αντικείμενα ή το ποιος εκλέγεται ή κατάγεται από την περιοχή!
Αδιάσειστη απόδειξη αυτών των «κριτηρίων» αποτελεί η προκλητική δήλωση του Προέδρου των Τ.Ε.Ι. Σερρών, ο οποίος ευχαρίστησε δημόσια τον Κ.Καραμανλή για την παρέμβασή του, ώστε όχι μόνο να μην μειωθούν τα τμήματα στην πόλη του, αλλά να προστεθούν και νέα τμήματα που αφαιρούνται από αλλού. Τελικά το μόνο που επιτυγχάνει το σχέδιο «Αθηνά» είναι όχι ο εξορθολογισμός, αλλά ο τοπικός και ακαδημαϊκός αλληλοσπαραγμός!
Ειδικά για την περιοχή μας, το σχέδιο «Αθηνά» μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, όταν η Δράμα είχε μόνο ένα Τ.Ε.Ι. Δασοπονίας, τη στιγμή που σε όλη τη γύρω περιοχή, από Έβρο μέχρι Σέρρες, «φύτρωναν» Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. σαν μανιτάρια. Το ίδιο συνεχίζεται και σήμερα:
-         Στην Περιφέρειά μας: παραμένει το 100% των Τμημάτων της Αλεξανδρούπολης, το 100% των Τμημάτων της Ορεστιάδας, το 100% των Τμημάτων του Διδυμοτείχου, το 100% των Τμημάτων της Ξάνθης, το 78% των Τμημάτων της Κομοτηνής, το 66% των Τμημάτων της Καβάλας και μόλις το 25% των Τμημάτων της Δράμας, δηλαδή 1 στα 4 Τμήματα, εκ των οποίων βέβαια κάποιοι φρόντισαν το ένα να μη λειτουργήσει ποτέ και το άλλο να κλείσει, παρόλο που υπάρχουν κτιριακές υποδομές για ΟΛΑ.
-         Το ΤΕΙ Καβάλας μετονομάζεται μεν σε «Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης» με παραρτήματα σε άλλες πόλεις, αλλά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο παραμένει μόνο «Θράκης», με μηδενική πλέον προοπτική ανάπτυξής του σε άλλες πόλεις.
Οι καταστροφικές ρυθμίσεις του σχεδίου «Αθηνά» για τη Δράμα είναι το τελευταίο κρούσμα σε μια σειρά από πλήγματα που δέχθηκε διαχρονικά η περιοχή:
  1. Είμαστε η μόνη πόλη που έμεινε χωρίς πρόσβαση στην Εγνατία.
  2. Έκλεισε το εργοστάσιο χαρτιού της SOFTEX, αφήνοντας εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο.
  3. Δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί η υποχρέωση της ΔΕΗ για κατασκευή του τρίτου φράγματος και του Υδροηλεκτρικού Σταθμού στο Τέμενος Δράμας.
  4. Έκλεισαν στρατόπεδα, το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Παρανεστίου, όπου δημιουργήθηκε Κέντρο Φιλοξενίας Παράνομων Μεταναστών, και το Στρατολογικό Γραφείο.
  5. Έκλεισε το Επαρχείο Νευροκοπίου
  6. Έκλεισαν τα Ειρηνοδικεία Νευροκοπίου και Προσοτσάνης, και η ΔΟΥ Κάτω Νευροκοπίου.
  7. Έκλεισε το Τελωνείο Εξοχής και το Τελωνείο Δράμας μετατρέπεται σε Παράρτημα της Καβάλας.
  8. Παράρτημα της Καβάλας τείνει να καταστεί και το Νοσοκομείο Δράμας, καθώς και το ΙΚΑ Δράμας, τα οποία υπολειτουργούν και συνεχώς υποβαθμίζονται.
  9. Έχει κλείσει το Καπνολογικό Ινστιτούτο
  10. Έχει περιοριστεί η δραστηριότητα του Δασαρχείου αφήνοντας να ερημώνει το Δασικό Χωριό στο δάσος Ελατιάς, μοναδικό στη χώρα.
  11. Έχουν καταργηθεί ή συγχωνευθεί πάρα πολλά σχολεία.
  12. Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός έχει υποβαθμιστεί και από πέντε δρομολόγια ημερησίως πραγματοποιούνται πλέον μόνο δύο.
  13. Οι φυλακές στο Νικηφόρο Δράμας έχουν στοιχειώσει,
  14. Μένει ημιτελής ο οδικός άξονας Δράμας – Παρανεστίου, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται σχεδόν είκοσι χρόνια πριν,
  15. Η έδρα της διοίκησης των συγχωνευθεισών Προνοιακών Μονάδων της ΑΜΑΘ μεταφέρθηκε στην Καβάλα, παρότι το έργο των Μονάδων της Δράμας είναι πολύ μεγαλύτερο του συνόλου των υπολοίπων Μονάδων όλης της Περιφέρειας.
  16. Είμαστε διαχρονικά από τους πρώτους σε ανεργία Νομούς στη χώρα.

Εμείς, δρώντες πρωτίστως σαν δραμινοί ενεργοί πολίτες δηλώνουμε προς ΟΛΟΥΣ, κυβερνώντες, συγκυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους, ότι δεν θα ανεχθούμε άλλη υποβάθμιση του τόπου μας. Η Δράμα χρειάζεται ανάπτυξη ΤΩΡΑ. Με ΠΡΑΞΕΙΣ. Αλλιώς θα μας βρουν ΟΛΟΙ οι υπεύθυνοι για το μαρασμό του τόπου απέναντί τους και κανένας δεν θα πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους.

Νομαρχιακή Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου
ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΔΡΑΜΑΣ
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου