Ανάπτυξη και οικονομική συνεργασία ενώνουν Ελλάδα και Τουρκία

Ανταποδίδοντας την επίσκεψη Νταβούτογλου, που έγινε τον Οκτώβριο στην Αθήνα και προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος και την Ατζέντα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Μαρτίου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφθηκε την Άγκυρα, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου...
 Η υποδοχή και το κλίμα των συναντήσεων ήταν εξαιρετικά θερμό. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, σε μία συνάντηση που ξεπέρασε κατά πολύ τον προγραμματισθέντα χρόνο. Τους συνδέει εξάλλου φιλία χρόνων, από την εποχή ακόμη που και οι δύο ήταν Δήμαρχοι σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε ‘σταθεί’ στον Ταγίπ  Ερντογάν,  κατά την περιπέτεια της φυλάκισής του.

Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν αποκλειστικά οι συμφωνίες σε θέματα ‘χαμηλής’ πολιτικής, που θα υπογραφούν κατά το Συμβούλιο Συνεργασίας. Όπως τόνισαν οι δύο Υπουργοί έμφαση θα δοθεί στους Τομείς της Ανάπτυξης, της Οικονομικής Συνεργασίας, του Τουρισμού, της Υγείας, όπου μάλιστα για πρώτη φορά θα υπογραφούν και τέσσερις συμφωνίες, του Αθλητισμού και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στον Τομέα της φιλοξενίας και ανταλλαγής επισκέψεων μεταξύ νέων, ενώ εξετάσθηκε και η συνεργασία στον Τομέα ενίσχυσης της Γυναικείας επιχειρηματικότητας. Ο Έλληνας Υπουργός ‘άνοιξε’ το κεφάλαιο της παροχής Ολυμπιακής Τεχνογνωσίας στους Τούρκους, κάτι που έγινε άμεσα αποδεκτό, δεδομένης και της επιθυμίας τους να διεκδικήσουν μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει και το θέμα της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Η Ελληνική υποστήριξη τονίσθηκε για μια ακόμη φορά, όπως και το ‘παράπονο΄ των Τούρκων για τον επί δεκαετίες εγκλωβισμό τους στον προθάλαμο της Ευρώπης. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστήριξε ότι είναι τόσο στενά δεμένη η Ευρωπαϊκή ιστορία με την Τουρκία, όπου η ιστορία 22 Ευρωπαϊκών κρατών δεν μπορεί να μελετηθεί χωρίς αναφορά στα Τουρκικά Αρχεία. Εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αμφισημία, Παρισιού και Λονδίνου, ως προς την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και το μέλλον της Ευρώπης, ενώ τόνισε την πίστη του στη συμμαχία των Ευρωπαϊκών κρατών του Μεσογειακού Νότου, στα οποία περιλαμβάνει και την Τουρκία.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το τρίγωνο Ρώμης, Αθηνών και Κωνσταντινούπολης, είναι η πεμπτουσία και το σημείο αναφοράς της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η ‘επίθεση φιλίας’ συνεχίστηκε κατά τρόπο που ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στο Τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο δεν ακούγονται αρνητικά σχόλια για την Ελλάδα για να δεχτεί το ‘κάρφωμα’ από την Ελληνική πλευρά, ότι προφανώς (οι Τούρκοι) αρνητικά σχόλια κάνουν μόνο στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης.

Ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι τον δρόμο στην προσέγγιση των δύο χωρών, τον δείχνουν πρώτα οι ίδιοι οι άνθρωποι, που τολμούν . Χαρακτηριστικό είναι το ‘κύμα’ των Τούρκων τουριστών την τελευταία χρονιά στην  Ελλάδα, όπως και οι διαρκώς διευρυνόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες, που θα φτάσουν τα 4, 9 δισεκατομμύρια δολάρια, με απώτερο στόχο τον διπλασιασμό τους (ήδη με τον Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας έχει συμφωνηθεί και η διοργάνωση μεγάλου επιχειρηματικού φόρουμ). Η Ελλάδα, όπως είπε ο Αρχηγός της Ελληνικής Διπλωματίας θέλει την Τουρκία στην Ενωμένη Ευρώπη.  Μέσα πάντα από την ενσωμάτωση , των κανόνων του Κοινοτικού Κεκτημένου και τον σεβασμό και τη συμμόρφωση,  με τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Πηγή: kafeneio-gr.blogspot.com

Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου