«Το έργο προκαλεί εμπόδια στην κίνηση ασθενοφόρων και στην επέμβαση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, κυκλοφοριακό χάος και εμπορική ασφυξία».
Πηγή: http://inkomotini.blogspot.gr
Την αντίθεσή τους στον σχεδιασμό και στον τρόπο κατασκευής του ποδηλατόδρομου Κομοτηνής, εκφράζουν όλο και πιο μαζικά και δυναμικά οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες των περιοχών απ’ όπου διέρχεται το έργο, και καλούν το Δημοτικό Συμβούλιο να επανεξετάσει το θέμα.
Σε συνέλευση που πραγματοποίησαν κάτοικοι και δραστηριοποιούμενοι στις οδούς Ορφέως και Δημοκρίτου, ξεκαθάρισαν πως δεν διαφωνούν με τη δημιουργία του ποδηλατόδρομου, ωστόσο ζητούν τροποποιήσειςστην κατασκευή του.
Τις θέσεις τους, τις περιγράφουν στην κάτωθι οικονομοτεχνική έκθεσή τους.
«Κατ’ αρχάς δηλώνουμε ρητά και απερίφραστα ότι υποστηρίζουμε απόλυτα το ποδήλατο...
...ως μέσω μεταφοράς και μετακίνησης ειδικά στην πόλη μας, καθώς επίσης και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων. Εκπροσωπούμε την πλειοψηφία των κατοίκων, εμπόρων και επαγγελματιών καταστηματαρχών των οδών Δημοκρίτου και Ορφέως. Ως γνωστόν, εκεί δραστηριοποιούνται τα 2/3 των εμπόρων και επαγγελματιών της πόλης μας. Το συγκεκριμένο έργο «Εργα δακτυλίου Ποδηλατοδρόμου», που είναι προϋπολογισμού 2,7 εκ. ευρώ, αφορά όχι ένα πλήρες δίκτυο ποδηλατοδρόμων που να επεκτείνεται ευρέως σε όλο το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης, αλλά έναν μικρό δακτύλιο εντός του εμπορικού κέντρου, αποκομμένου κατά τα άλλα από τα υπόλοιπα σημεία – γειτονιές της πόλης μας. Δεν απαντάται το ερώτημα πώς θα φτάσει στον δακτύλιο ο ποδηλάτης κάτοικος των στρατώνων ή του σταθμού ή του νοσοκομείου ή της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ – Μοσινούπολης ή της οδού Μαραθώνος κ.λπ.
Ξεκίνησε βιαστικά, με ανάθεση σύνταξης μελέτης τον Σεπτέμβριο του 2009 σε μελετητικό γραφείο της Αθήνας. Η μελέτη παρελήφθη από τη νέα Δημοτική Αρχή τον Δεκέμβριο του 2011. Τον Ιανουάριο του 2012 το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με απόφαση του Περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ. Τον Μάρτιο του 2012 προκηρύχθηκε και τον Ιούνιο του 2012 ξεκίνησαν τα έργα από την Ν. Ζωίδη. Όπως φαίνεται από τις ημερομηνίες, η μελέτη ανατέθηκε από την πρώην δημοτική αρχή βιαστικά σε τεχνικό γραφείο της Αθήνας. Στη συνέχεια, και μετά από έναν και πλέον χρόνο, η μελέτη παραδόθηκε στη νέα δημοτική αρχή, η οποία επίσης βιαστικά, διότι δεν είχε προθεσμίες, την υπέβαλε για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Με δεδομένο όπως αναφέρουμε στην αμέσως επόμενη παράγραφο, ότι άλλαξε και η αρχική της διαδρομή, χωρίς να γνωρίζουμε πότε και γιατί, πιστεύουμε, και αυτό αποδεικνύεται από τα γεγονότα, ότι ξεκίνησε βιαστικά από την προηγούμενη δημοτική αρχή, άλλαξε στη συνέχεια η αρχική διαδρομή στην πορεία από τη νέα δημοτική αρχή, και εντάχθηκε πολύ βιαστικά στο ΕΣΠΑ. Η διαβούλευση ακόμη κι αν μας ενημέρωναν έγκαιρα και συμμετείχαμε με προτάσεις, αφορούσε στην αρχική διαδρομή, που όμως παρότι εγκρίθηκε τον Μάιο του 2010, στην πορεία άλλαξε (χωρίς διαβούλευση) και τελικά εκτελείται διαφοροποιημένη διαδρομή.
Ως υποέργο ενταγμένο στο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Κομοτηνής», εγκρίθηκε τελικώς από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Μάιο του 2010 και με περισσότερες οδούς από όπου διέρχονταν: Αγ. Γεωργίου, Αϊδινίου, Αλεξ. Συμεωνίδη, Αδνρούτσου, Απ. Σούζου, Β. Γεωργίου, Δημοκρατίας, Δημοκτίτου, Ηροδότου, Θησέως, Κακουλίδη, Μακεδονίας, Μαρωνείας, Ν. Ζωίδη, Ορφέως, Θ. Σοφούλη, Στίλπωνος Κυριακίδη, Σοφ. Κομνηνού και Φιλικής Εταιρίας. Ενώ με βάση την τελική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για υπαγωγή του στο ΕΣΠΑ (τέλη Δεκεμβρίου 2011), η διαδρομή μεταβλήθηκε σε λιγότερες οδούς: Πλ. Βιζυηνού – άλσος Αγ. Παρασκευής – κόμβος Ηρώου – Ορφέως – Δημοκρατίας και καταλήγει στον κόμβο Μακεδονίας – Δημοκρίτου – συνεχίζει στον κόμβο ΙΚΑ, και δια της Ν. Ζωίδη – Απ. Σούζου καταλήγει στην πλατεία Βιζυηνού.
Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έπεσε στην αντίληψή μας να έχει δημοσιευθεί, όπως έπρεπε σύμφωνα με το νόμο, το σχέδιο του δακτύλιου ποδηλατόδρομου.
Ειδικές επισημάνσεις:
Σε ότι αφορά τις οδούς Ορφέως και Δημοκρίτου όπου έχουμε τις κατοικίες ή τα εμπορικά μας καταστήματα ή γραφεία, φαρμακεία, ιατρεία κ.λπ., πρέπει να ξέρετε ότι αυτές οι οδοί είναι χαρακτηρισμένο εθνικό οδικό δίκτυο και υπάγεται σε ειδικό νομοθετικό καθεστώς για κυκλοφοριακές παρεμβάσεις τέτοιου τύπου, γεγονός που πιθανόν δεν γνώριζε το τεχνικό γραφείο που συνέταξε τη μελέτη.
Επίσης να υπενθυμίσουμε προς όλους τους συμπολίτες μας, ότι η διαδρομή του ποδηλατόδρομου επί των δύο ως άνω οδών, θα διέρχεται πάνω από την κλειστή κοίτη του ποταμού, γεγονός που πιθανότατα δεν γνώριζε το τεχνικό γραφείο που συνέταξε τη μελέτη. Στις ως άνω οδούς πολεοδομικά απαγορεύονταν η σύσταση χώρων στάθμευσης στις κείμενες οικοδομές, οπότε τα αυτοκίνητα των ενοίκων που είναι ουκ ολίγα ως πυκνοκατοικημένη περιοχή, βρίσκουν υποχρεωτικά χώρο στάθμευσης επί των οδών αυτών, γεγονός που επίσης πιθανόν δεν γνώριζε το τεχνικό γραφείο.
Από τη μελέτη χρησιμοποιήθηκε ως διαδρομή του ποδηλατόδρομου, ΟΧΙ το μέσον, η νησίδα που είναι αρκούντος πλατιά και εύκολα διαμορφώσιμη στις δύο εν λόγω οδούς, αλλά το μέρος του πεζοδρομίου και μέρος των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας, με συνέπεια, και δεδομένης της ρυμοτομίας της περιοχής, όλα σχεδόν τα εμπορικά καταστήματα να ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ από την επικοινωνία τους με την οδό. Δηλαδή, ΔΕΝ προβλέφθηκεη φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων και η εν γένει δυνατότητα προμήθειας και τροφοδοσίας των καταστημάτων μας.
Λόγω του σχεδιασμού δύο ρευμάτων και μάλιστα διπλής κυκλοφορίας του ποδηλατόδρομου, περιορίζεται ο χώρος στάθμευσης οχημάτων μόνο στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας της οδού, γεγονός που θα δημιουργήσει πρόβλημα ασφυξίας στα οχήματα των μονίμων κατοίκων της περιοχής που ούτως ή άλλως είναι πυκνοκατοικημένη.
ΣΥΝΕΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
Α) Να εξετασθεί ακόμη και τώρα ο επανασχεδιασμός και η ένταξη στο ΕΣΠΑ μεγαλύτερου δικτύου ποδηλατοδρόμων, ώστε να εξυπηρετηθεί πραγματικά ο ποδηλάτης σε όλο το ρυμοτομικό σχέδιο και σε όλες τις γειτονιές της πόλης μας.
Β) Ειδικά για τις οδούς Ορφέως και Δημοκρίτου, προτείνουμε να αλλάξει οπωσδήποτε ο σχεδιασμός του ποδηλατόδρομου και να διέλθει από το μέσον, δηλαδή από τη νησίδα, ακόμη και με κάλυψη της οδού όπου είναι απαραίτητο. Αυτό θα επιτρέψει αφενός τη δημιουργία επιπλέον χώρων στάθμευσης οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας των οδών, και αφετέρου δεν θα αποκλείσει την τροφοδοσία των καταστημάτων μας.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Η ένταξη του ποδηλάτου στον σύγχρονο τρόπο ζωής αναμφισβήτητα μόνο θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ωστόσο η εκ νέου εισαγωγή του θα πρέπει να εξεταστεί με περισσότερη σοβαρότητα.
Θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν πλήθος παραμέτρων, ώστε μέσω των κατάλληλων τεχνικών έργων και κατάλληλης χάραξης, τόσο όσον αφορά τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά όσο και της λειτουργικότητας που θα προσφέρει στους δημότες, να μπορεί να επιφέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα σε όλα τα επίπεδα.
Για την ορθή εισαγωγή του ποδηλατοδρόμου εντός των πόλεων απαιτείται η μετατροπή των οδών επί των οποίων θα διέρχεται, σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.
Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι έχουν προβλεφθεί και έχουν υλοποιηθεί οι απαραίτητες υποδομές που θα στηρίξουν αλλά και θα προωθήσουν μία τέτοια μετατροπή.
Εξαιρετικά σημαντική λοιπόν είναι η ύπαρξη επαρκούς χώρου στάθμευσης ώστε να μπορεί πραγματικά να γίνει ένα τέτοιου είδους έργο αποτελεσματικό, λειτουργικό και να αναβαθμίσει ουσιαστικά μία πόλη.
Στην περίπτωση της Κομοτηνής, πέραν του parking της Νομαρχίας του οποίου η χωρητικότητα είναι περιορισμένη, δεν υπάρχουν ανάλογες υποδομές (ούτε τουλάχιστον είναι γνωστό ότι θα εκτελεσθούν άμεσα), που θα μπορέσουν να απορροφήσουν το φορτίο των αυτοκινήτων και θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση των οδών σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.
Το βασικό εντούτοις ερώτημα είναι πως ένας δρόμος χαρακτηρισμένος ως εθνικό οδικό δίκτυο (Ορφέως & Δημοκρίτου) ή ακόμα πως μία βασική οδική αρτηρία (Ν. Ζωίδη), μετατρέπονται σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας;
Οι εν λόγω δρόμοι αποτελούν βασικές οδικές αρτηρίες και όχι συλλεκτήριες οδοί οι οποίες έχουν εξαιρετικά λειτουργικό χαρακτήρα. Όταν σε αυτά προστεθεί το γεγονός ότι στις προαναφερόμενες οδούς υπάρχει έντονη παρόδια δόμηση στην οποία στεγάζονται μόνιμες κατοικίες δημοτών, πλήθος ιατρειών, ποικίλες επιχειρήσεις, τραπεζικά καταστήματα που είτε έχουν την κύρια είσοδο είτε βοηθητική επί των συγκεκριμένων οδών, αλλά και η κύρια είσοδος-έξοδος της Πυροσβεστικής, αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι με την μετατροπή των οδών αυτών σε ήπιας κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη ικανοποιητικού χώρου στάθμευσης, θα προκληθούν τουλάχιστον χαοτικές συνθήκες στο κέντρο της πόλης.
Από τη μέχρι τώρα υλοποίηση του έργου οι απόψεις διαφέρουν. Σίγουρα αρκετοί είδαν θετικά το έργο, υπάρχει όμως και ένα σημαντικό μέρος δημοτών που έχει αντιδράσει στην επιλογή του συγκεκριμένου τύπου διατομής του ποδηλατοδρόμου. Παρόλο που το έργο εκτελείται περισσότερο από μισό χρόνο και οι κυριότερες εργασίες ανακατασκευής των οδών Ν. Ζωίδη & Απ. Σούζου έχουν γίνει, δεν έχουμε δει ακόμα τι είδους υποδομή προβλέπεται, (διασταυρώσεις, ανύψωση οδοστρώματος, ανακατασκευή λωρίδας του οδοστρώματος και τοποθέτηση άλλου υλικού όπως χρωματιστοί κυβόλιθοι ή θα εφαρμοστεί απλή διαγράμμιση). Οι διασταυρώσεις του ποδηλατοδρόμου με το κατάστρωμα της οδού αποτελούν και ένα από τα κυριότερα προβλήματα στην χάραξη του, καθώς είναι και από τα πιο επικίνδυνα τμήματα για την πρόκληση ατυχήματος, διότι σε αυτά τα τμήματα καταργείται αναγκαστικά η απομόνωση του ποδηλάτη από τα αυτοκίνητα και συνεπώς τα δύο είδη κίνησης συνυπάρχουν. Για αυτόν τον λόγο θα έπρεπε και να κατασκευάζονται σχεδόν παράλληλα με την κατασκευή του ποδηλατοδρόμου. Επιπλέον, παρ’ όλο που το έργο έχει ξεκινήσει από αρχές καλοκαιριού στη Ν. Ζωίδη, δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα η επιφάνεια κύλισης του ποδηλάτου αλλά ούτε έχουν τοποθετηθεί και τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για τη μη χρησιμοποίηση του ποδηλατοδρόμου (αφού δεν έχει γίνει παράδοση του έργου ακόμα) και συνεπώς την αποφυγή τυχόν μικροατυχημάτων είτε των πεζών είτε των ποδηλάτων.
Κατά μήκος της Ν. Ζωίδη δεν παρατηρείται πουθενά η ύπαρξη συγκεκριμένου χώρου για την τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων και κατά συνέπεια τη διευκόλυνση του οχήματος για την αποκομιδή τους.
Εντύπωση ακόμα προκαλεί η σημειακά απότομη αλλαγή της διατομής της οδού, ιδίως στο ύψος της συμβολής της με την Αγ. Γεωργίου. Στα σημεία αυτά ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων είναι αυξημένος διότι σε κύριες αστικές οδούς με έντονη παρόδια δόμηση κατά το συνεχές σύστημα και με στενούς οδικούς χώρους θα πρέπει να έχει τα στοιχεία καθοδήγησης έντονα και η τυπική διατομή να παραμένει όσο είναι δυνατόν αναλλοίωτη ώστε να μην αιφνιδιάζει τον οδηγό αυτοκινήτου που έχει ήδη προσαρμοστεί σε μία άλλη διατομή. Τέλος, όσον αφορά την Ν. Ζωίδη, παρατηρούνται και πλήθος εγκάρσιων τομών στο εναπομείναντα κατάστρωμα της οδού κάτι που θεωρητικά τουλάχιστον σημαίνει ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να δημοπρατηθεί έργο αφαίρεσης του υπάρχοντος ασφαλτικού (φρεζάρισμα) και κατασκευή ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας άρα και νέο κλείσιμο, φυσικά χρονικά μικρότερο, των πολύπαθων οδών και νέα αναστάτωση των επιχειρήσεων και των κατοίκων. Εκτός αν προβλέπεται στο ίδιο έργο η ανακατασκευή του οδοστρώματος, εύλογα όμως κάποιος θα ρωτούσε γιατί δεν έγινε η ανακατασκευή κατά τη διάρκεια κατασκευής του ποδηλατοδρόμου;
Επί της οδού Ηροδότου επιλέχθηκε η τοποθέτηση έγχρωμων βιομηχανικών κυβόλιθων για τη χρήση τμήματος του πεζοδρομίου από ποδηλάτες. Οπτικά τουλάχιστον είναι έντονος ο διαχωρισμός του χώρου, παρόλα αυτά δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα κάποια ειδική σήμανση ούτε κάποιο ειδικό διαχωριστικό για πεζούς, παρόλο που η οδός έχει παραδοθεί σε κυκλοφορία. Το κυριότερο όμως μειονέκτημα είναι ότι παρατηρούνται αρκετά τμήματα οπού το επιτρεπόμενο πλάτος για τη διέλευση των πεζών είναι τόσο μικρό, ώστε δύο πεζοί σε σειρά δεν χωράνε παρά μόνο αν εισέλθουν στον ποδηλατόδρομο. Η εμπλοκή του πεζού στον ποδηλατόδρομο είναι κατά κανόνα μη επιθυμητή. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ποδηλάτης μπορεί να ανήκει σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα και συνεπώς δεν υπακούει σε συγκεκριμένο κώδικα οδήγησης (όπως ο Κ.Ο.Κ. για οδηγούς μηχανοκίνητων οχημάτων). Ακόμα, η αίσθηση ελευθερίας είναι πολύ περισσότερο ανεπτυγμένη στον ποδηλάτη, κάτι που μπορεί να τον οδηγήσει σε λάθος εκτίμηση για την ταχύτητα και το μήκος πεδήσεως. Τέλος, στην Ελλάδα γενικότερα παρατηρείται χαμηλή ποιότητα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των αναβατών του ποδηλάτου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συχνά η μη ορθολογική του χρήση.
Ο ποδηλατόδρομος της οδού Ηροδότου προφανώς εξυπηρετεί τον ποδηλάτη που έχει κατεύθυνση την κεντρική πλατεία Κομοτηνής, δεν έχει καταστεί σαφής όμως η περαιτέρω ανάπτυξη του ποδηλατοδρόμου πέραν της Ηροδότου και πως πραγματικά θα εξυπηρετεί τον ποδηλάτη μετά το ύψος της συμβολής του με την Σ. Βέμπο. Όπως και στην περίπτωση της Ν. Ζωίδημ ούτε και εδώ έχει εκτελεστεί κάποιου είδους υποδομή/διαγράμμιση ώστε να γίνει ασφαλής η διέλευση του ποδηλάτου από τα σημεία των διασταυρώσεων. Τέλος, από τις πρώτες κιόλας μέρες της παράδοσης σε κυκλοφορία του δρόμου, παρατηρήθηκαν κατασκευαστικές αστοχίες, κάτι που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται ποια θα είναι η κατάσταση του δρόμου ακόμα και μετά την οριστική παραλαβή του έργου.
Για όλα αυτά που παρατηρήθηκαν στις ανωτέρω οδούς, εύλογα προκύπτει προβληματισμός το πώς δύο κύριες αρτηρίες της πόλης οι οποίες είναι σημεία συσσώρευσης σημαντικού αριθμού δραστηριοτήτων και εξυπηρετούνται από το διαθέσιμο σύστημα μεταφορών, θα μπορέσουν να μετατραπούν σε ήπιας κυκλοφορίας για να εξυπηρετήσουν πραγματικά τις ανάγκες των ποδηλατών.
Στους παραπάνω προβληματισμούς θα πρέπει να προστεθούν μερικά ακόμα ερωτήματα:
- Έχει εξεταστεί (από τη στιγμή που δεν υπάρχει σύνδεση του κέντρου με την περιφέρεια της πόλης) για το πώς θα μπορέσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς να διευκολύνουν τον ποδηλάτη που θέλει να έρθει στο κέντρο συνδυάζοντας το λεωφορείο και το ποδήλατο και να μπορέσει ουσιαστικά και όχι στα λόγια να εισάγει το ποδήλατο στην καθημερινή του μετακίνηση;
- Έχει προβλεφθεί η τοποθέτηση ειδικών πρόσθετων θέσεων στο λεωφορείο για να μπορεί να μεταφέρει κάποιος το ποδήλατό του από κάποιον διπλανό οικισμό όπως λ.χ. Ροδίτη και να μην χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο του για το οποίο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει να βρει χώρο στάθμευσης;
- Έχει διερευνηθεί πως από το κέντρο θα μπορέσει να αναπτυχθεί ο ποδηλατόδρομος στις γύρω περιοχές (Στρατώνες, Εκτενεπόλ, κ.α.);
- Υπάρχει γενικότερο όραμα για το σύνολο της πόλης;
- Έχουν οριστεί οι χώροι στους οποίους θα μπορεί ο ποδηλάτης να σταθμεύει το όχημα του χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος κλοπής; Όλοι άλλωστε γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον στην Κομοτηνή οι κλοπές των ποδηλάτων είναι ουκ ολίγες. Πως σκοπεύει η δημοτική αρχή να εξασφαλίσει την ασφάλεια κατοχής του ποδήλατου;
- Εάν ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου είναι δεκαπέντε μήνες, τότε σήμερα είμαστε στα μέσα περίπου της προθεσμίας, και άρα λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι χρειάστηκαν περίπου επτά μήνες για εργασίες στη Ν. Ζωίδη & Απ. Σούζου χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι Η/Μ εργασίες, η τοποθέτηση επιφάνειας κύλισης των ποδηλάτων και η τοποθέτηση σήμανσης. Τότε λοιπόν έχουμε οκτώ περίπου μήνες για την εκτέλεση των εργασιών στις οδούς Ορφέως και Δημοκρίτου και έναρξη των εργασιών σε αυτές στην καρδιά του χειμώνα. Συγκρίνοντας τα μεγέθη μόνο των οδών, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το έργο θα είναι εκτός χρονοδιαγράμματος. Προφανώς λοιπόν κατά τα ελληνικά δεδομένα θα δοθεί παράταση. Το ερώτημα είναι πόση θα είναι αυτή; Άρα πόσο επιπλέον χρόνο θα πρέπει να υπολογίζουν οι καταστηματάρχες και οι δημότες της πόλης και αν δεν φτάσει η πρώτη παράταση θα δοθεί και δεύτερη;
Κλείνοντας, δεν πρέπει κάποιος να πιστέψει ότι μερίδα των συμπολιτών του είναι κατά του ποδηλατοδρόμου, αλλά ότι είναι κατά της προχειρότητας, της σχεδόν βίαιης αλλαγής του σχεδιασμού προκειμένου να μη χαθούν οι πόροι, και της έλλειψης σεβασμού σε μερίδα του κόσμου που πραγματικά ζει από αυτές τις περιοχές.
Είναι κρίμα να προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε εγωιστικές τάσεις αγνοώντας την επιβίωση κάποιον άλλων.
Δυόμιση και κάτι εκατομμύρια είναι πάρα πολλά για έναν ποδηλατόδρομο τη στιγμή που υπάρχουν περιοχές - ντροπή στην Κομοτηνή όπως το Αλαν Κουγιού.
Είναι θέμα συνολικού οράματος για την πόλη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Απλές σκέψεις δημοτών με αφορμή την κατασκευή του δακτυλίου ποδηλατοδρόμων στην Κομοτηνή:
- Η δυσχέρεια πρόσβασης και κυκλοφορίας στο κέντρο θα εκμηδενίσει την εμπορική κίνηση για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.
- Πως θα γίνεται η τροφοδοσία των καταστημάτων όχι μόνον επί των οδών Δημοκρίτου και Ορφέως αλλά και αυτών που βρίσκονται στους παραπλεύρους δρόμους και πεζοδρόμους
- Πώς θα σταματούν οι μεταφορικές εταιρείες στον δρόμο των 3,5 μέτρων για να εκφορτώνουν εμπορεύματα, αφού τα αυτοκίνητα που θα ακολουθούν θα αναγκάζονται να σταματούν μέχρι να γίνει η εκφόρτωση; Το μποτιλιάρισμα θα είναι αναπόφευκτο καθώς ανά λεπτό διέρχονται 30-40 οχήματα και από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Πώς θα περνά ασθενοφόρο όταν το προπορευόμενο αυτοκίνητο δεν θα έχει χώρο για να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση του οχήματος εκτάκτου ανάγκης;
- Πώς θα περάσουν οχήματα πυροσβεστικής (που έχει την έδρα της επί της Ορφέως) σε έναν δρόμο μόλις 3,5 μέτρων;
- Το ίδιο ισχύει και για τα οχήματα της Αστυνομίας και αυτό το είδαμε προσφάτως στην περίπτωση της εξέγερσης των λαθρομεταναστών στις Σχολές Αστυνομίας.
- Πως θα γίνεται η διακίνηση χρηματοποστολών για τις τράπεζες που έχουν την έδρα και υποκαταστήματα επί της Ορφέως και Δημοκρίτου;
- Πώς οι δημότες θα αγοράζουν εμπορεύματα που χρειάζονται όχημα για τη μεταφορά τους (ηλεκτρικές συσκευές, ζωοτροφές, βιομηχανικά είδη) καθώς το εμπορικό κέντρο της πόλη είναι δομημένο κατ’ αυτόν τον τρόπο, λειτουργεί πολλές δεκαετίες και αποτελεί σημαντικό πυρήνα εργασίας για πολλούς συνδημότες μας;
- Πως θα εξασφαλίζεται η εκτροπή της κυκλοφορίας για τους επισκέπτες της πόλης που θα κατευθύνονται προς τη Νομαρχία, την Αστυνομία, το Νοσοκομείο, την Εφορία, τη Δημαρχεία, κ.ο.κ. τη στιγμή μάλιστα που και η Ν. Ζωίδη έχει μειωμένες δυνατότητες εξυπηρέτησης;
- Το εμπορικό κέντρο της πόλης όπως σε αυτό έχει διαμορφωθεί η οικονομική γεωγραφία των Ορφέως και Δημοκρίτου ,παρουσιάζει την εξής δομή (κατά προσέγγιση):
4 ΤΡΑΠΕΖΕΣ | Χρηματαποστολές, καταθέτες, ηλικιωμένοι συνταξιούχοι. |
6 ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ | Κάθε μέρα σταματούν 2-3 φορτηγά για εφοδιασμό. |
6 ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΑΡΤΟΥ | Κάθε μέρα σταματούν 2-3 φορτηγά για εφοδιασμό. |
5 ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ | Εκτός του προγραμματισμένου εφοδιασμού τους με φάρμακα υπάρχουν έκτακτες περιπτώσεις μεταφοράς φαρμάκων στη διάρκεια της ημέρας ενώ κατά τη διημέρευση και διανυκτέρευση παρατηρείται έντονη κινητικότητα ασθενών με οχήματα. |
2 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ | Εκτός της τροφοδοσίας απαιτείται ιδιαίτερος χώρος για στάθμευση λεωφορείων, εξυπηρέτηση πελατών κ.ο.κ. |
2 ΜΑΝΑΒΙΚΑ | |
10 ΙΑΤΡΕΙΑ 1 ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ | Κατά μέσο όρο επισκέπτονται 20 ασθενείς με ιδιαίτερες ανάγκες το κάθε ιατρείο γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβάρα υπόψιν. Σε περιόδους εξάρσεων επιδημιών ο αριθμός αυξάνεται ενώ υπάρχει και η πιθανότητα κλήσης ασθενοφόρων. |
90 ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΣ | Εκτός από κάποια καταστήματα που θα ωφεληθούν γιατί ευνοούνται από τη πεζοδρόμηση, μεγάλος αριθμός καταστημάτων θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα καθώς θα καταστεί δυσχερέστερη η πρόσβαση των δημοτών σε αυτά». |
Πηγή: http://inkomotini.blogspot.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου