ΣΕΒΕ Συνεδριαση του Διοικητικου Συμβουλιου στη Ναουσα & συζητηση ελληνικες εξαγωγες χημικων

Η δυναμική εξωστρέφειας και τα προβλήματα του κλάδου των χημικών προϊόντων συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 01.12.12 στη Νάουσα Ημαθίας, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας μέλους του ΣΕΒΕ «BΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ».
Στη συνεδρίαση του ΔΣ συμμετείχε η Αναπληρωτής Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΔΟΣ & ΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών με έδρα τη Θεσσαλονίκη κα. Μαγδαληνή Καρακόλη-Παντοπούλου. Η κα. Καρακόλη αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει με το ΣΕΒΕ ως εξειδικευμένο εκφραστή της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και στη στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών σε συντονισμένες δράσεις εξωστρέφειας που θα αφορούν όχι μόνο τις γειτονικές χώρες της ΝΑ Ευρώπης με τις οποίες η Βόρεια Ελλάδα έχει παραδοσιακά στενές σχέσεις αλλά και γενικότερα. Επίσης αναφέρθηκε στην υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς στις ξένες αγορές και αποτελούν συναρμοδιότητα με άλλα υπουργεία όπως σε θέματα διεθνών εμπορευματικών μεταφορών.

Οι ελληνικές εξαγωγές χημικών το 2011 αυξήθηκαν κατά 9,5% και σε απόλυτες τιμές ανήλθαν σε €167,5 εκατ., ενώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η χώρα μας κατατάσσεται στην 21η θέση στο σύνολο των 27 χωρών-μελών. Σε περιφερειακό επίπεδο, η Κεντρική Μακεδονία αποσπά το 3% των ελληνικών εξαγωγών χημικών για το 2011.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν για τη δραστηριότητα της ΒΟΥΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ, μιας υγιούς εξαγωγικής επιχείρησης της ελληνικής περιφέρειας με προϊόντα υψηλής προστιθεμένης αξίας, της οποίας η εξαγωγική δραστηριότητα αποτελεί πλέον του 50% του τζίρουάθετη βιομηχανία παραγωγής χημικών προϊόντων για τον καθαρισμό, την προστασία και την περιποίηση του αυτοκινήτου, εξάγει τα προϊόντα της αυτή τη στιγμή σε 14 χώρες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα και στην οικολογία και διαθέτει δύο θυγατρικές επιχειρήσεις, μία στα Σκόπια και μία στην Τουρκία. της. Η εταιρία λειτουργεί από το 1983 και διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Ημαθία συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ. Αποτελεί τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα κ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο ΣΕΒΕ ενημερώθηκε από τον ιδιοκτήτη της εταιρίας, κ. Γεδεών Βούλη, ο οποίος είναι και Οικονομικός Επόπτης του ΣΕΒΕ, για τα σημαντικότερα αιτήματα των επιχειρήσεων του κλάδου. Τα αιτήματα αυτά είναι, αφενός, γενικού χαρακτήρα με κύριο αυτό της βελτίωσης της χρηματοδότησης και της ρευστότητας, αλλά και ειδικά και κυρίως:
·       Μείωση του ιδιαίτερα υψηλού μεταφορικού κόστους και διασφάλιση μεταφορικών μέσων για τη μεταφορά ελληνικών προϊόντων στο πλαίσιο των συμφορτώσεων (Groupage). Χωρίς τη δυνατότητα των συμφορτώσεων είναι αδύνατον σε χώρες όπως αυτές της Κεντρικής Ασίας και τις Αραβικές να διεισδύσει κάποια ελληνική επιχείρηση, καθώς το μεταφορικό κόστος που επιβαρύνει το φορτίο καθιστά το προϊόν μη ανταγωνιστικό σε επίπεδο τιμής.
·       Ευνοϊκότερη αντιμετώπιση και αυξημένη ενίσχυση των επιχειρήσεων που παράγουν επώνυμα προϊόντα μέσα από υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, επενδυτικός νόμος, κ.λ.π). Είναι σημαντικό για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις να αναπτύξουν ένα ισχυρό και αναγνωρίσιμο Brand σε ξένες αγορές και να τυγχάνουν ιδιαίτερης υποστήριξης μέσα από αναπτυξιακά κίνητρα και κυρίως κίνητρα σε άυλες δαπάνες, τα οποία να ενισχύουν την προσπάθεια για οργανωμένη προώθηση και προβολή των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. 
Τέλος, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΔΣ, υπογράφηκε από τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρη Λακασά Πρωτόκολλο Συνεργασίας (MOU) με τον Πρόεδρο του BECERA CHAMBER OF COMMERCE της Αιγύπτου κ. Fathy MORSY. To Eπιμελητήριο αριθμεί 90.000 μέλη και καλύπτει τη μεγαλύτερη σε έκταση περιφέρεια της Αιγύπτου με πληθυσμό 10 εκ. κατοίκους και πρωτεύουσα τη Damanhour. Οι δύο φορείς θα έχουν συνεργασία για την ανάπτυξη των εμπορικο-οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και αμοιβαίου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ο κ. Μorsy αναφέρθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στα κίνητρα που δίδονται στην Ελεύθερη Ζώνη της Αιγύπτου που βρίσκεται στην περιοχή του για ξένους επενδυτές και στο χαμηλό ενεργειακό και εργατικό κόστος της χώρας του. Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία της Αιγύπτου ως εφαλτήριο δραστηριοποίησης ελληνικών επιχειρήσεων στις 18 άλλες αφρικανικές χώρες-μέλη της COMESA (Common Market of Eastern and Southern Africa) που αποτελεί μια «κοινή αγορά» εισαγωγών-εξαγωγών και αντιστοιχεί σε 389 εκ. κατοίκους και 12 εκ. τετρ. χλμ. Ως πρώτη κοινή δράση τα δύο μέρη θα διερευνήσουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης επιχειρηματικής αποστολής στη Θεσσαλονίκη 50 επιχειρήσεων από την Αίγυπτο, στο πλαίσιο του προγραμματιζόμενου forum του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου το 2013 και, σε ένα δεύτερο χρόνο, ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Damanhour που θα συνδυαστεί με επαφές με Έλληνες επιχειρηματίες της Αλεξάνδρειας που βρίσκεται πλησίον της περιοχής.
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου