ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Στο Συνεδριο "Η Συμβολη των Αερομεταφορων στην Περιφερειακη Αναπτυξη"

Αγαπητοί/ες φίλοι/ες καλημέρα σας, 
Έχω την τιμή να σας καλωσορίσω όλους και να υποδεχθώ θερμά στην πόλη μας τους εκλεκτούς φιλοξενούμενους ομιλητές μας στο πλαίσιο ενός συνεδρίου του αεροπορικού χώρου που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην πόλη μας αλλά και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Καλώς ήρθατε λοιπόν όλοι, στη φιλόξενη και ακριτική Αλεξανδρούπολη και στο πολύ ενδιαφέρον συνέδριο με γενικό τίτλο «Η Συμβολή των Αερομεταφορών στην Περιφερειακή Ανάπτυξη» που διοργανώνει ο Δήμος μας σε συνεργασία με τους ειδικούς του αεροπορικού χώρου που επάξια εκπροσωπούνται από την Ελληνική Αεροπορική Ένωση (ΕΑΕ) και με την ενεργό στήριξη των στελεχών του Αερολιμένα «Δημόκριτος».

Ο Δήμος μας πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει την εν λόγω εκδήλωση έχοντας ως κίνητρο ένα θετικό αλλά και ένα αρνητικό δεδομένο. Και θα σας εξηγήσω άμεσα σε τι αναφέρομαι.

Το θετικό σχετίζεται με την ανάδειξη πριν από λίγους μήνες του Διεθνούς Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» ως του καλύτερου περιφερειακού αερολιμένα της χώρας με ετήσια επιβατική κίνηση κάτω από 1.000.000 επιβάτες. Η επιλογή και η βράβευση έγινε από ειδική επιτροπή του ηλεκτρονικού περιοδικού Aviation News μέλη της οποίας βρίσκονται και σήμερα εδώ μαζί μας. Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας αφού τους ευχαριστήσω θερμά να δώσω και επίσημα τα συγχαρητήριά μου σε όλο το προσωπικό τόσο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας όσο και των άλλων δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών που εργάζονται στον Αερολιμένα μας και φροντίζουν για την ασφάλεια, την ταχύτητα και την άνεση στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Σε μία εποχή όπου τα καλά νέα είναι σπάνια είμαστε όλοι περήφανοι όταν ακούμε ειδήσεις σαν αυτήν.

Για να σας επαναφέρω τώρα στο κλίμα της εποχής θα αναφερθώ στο αρνητικό δεδομένο που είναι ο έταιρος πυλώνας που μας ώθησε στη διοργάνωση του συνεδρίου και δεν είναι άλλος από την εκπεφρασμένη θεωρητικά αλλά και πρακτικά πρόθεση της κυβέρνησης να εκχωρήσει τη διαχείριση (management) των υποδομών και των εγκαταστάσεων των περιφερειακών κρατικών αερολιμένων (εκτός αυτού του Ηρακλείου) στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Θα ξεκινήσω την αναφορά μου στο θέμα αυτό θέλοντας να σας πω ότι είμαι ξεκάθαρα αντίθετος σε μία τέτοια προοπτική για τους λόγους που με σαφήνεια αλλά και απλότητα θα σας εκθέσω στη συνέχεια της ομιλίας μου και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με οποιαδήποτε πολιτική ή οικονομική ή νομική μου άποψη κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας την οποία όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις.

Η διαδικασία εκχώρησης της διαχείρισης των Περιφερειακών Αερολιμένων που θα υλοποιηθεί μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), είναι ήδη σε εξέλιξη και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013. Στην εν λόγω διαδικασία οι αερολιμένες έχουν τοποθετηθεί σε κατηγορίες με κριτήριο την ετήσια επιβατική τους κίνηση και με βάση αυτήν ο δικός μας κατατάσσεται στην Γ’ κατηγορία (με μέση κίνηση την τελευταία πενταετία κάτω από 250.000 επιβάτες). Από την εν λόγω διαδικασία το κράτος προσδοκά να απαλλαγεί από το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των υποδομών αυτών αλλά και σταδιακά από το κόστος του προσωπικού που απασχολείται στις υπηρεσίες εδάφους. Υπό κρατική διαχείριση θα παραμείνουν οι υπηρεσίες Αεροναυτιλίας που όπως είναι γνωστό χρηματοδοτούνται κατά ένα μεγάλο μέρος τους από το Eurocontrol μέσω των αντίστοιχων πληρωμών των αεροπορικών εταιρειών.

Η εμπειρία από αντίστοιχες διαδικασίες εκχώρησης κομβικών - για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη - υποδομών του κράτους, που ήδη λειτουργούν σε υψηλό και αποδοτικό επίπεδο και μπορούν να είναι κερδοφόρες κάτω από μία ορθολογική κρατική διαχείριση, έχει δείξει τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ότι θα οδηγήσει σε αύξηση τους κόστους χρήσης, περιορισμό των κοινωνικών παροχών και περιορισμό της ευελιξίας προσαρμογής σε τοπικές – περιφερειακές ειδικές συνθήκες λειτουργίας.

Επανερχόμενος στην περίπτωση του δικού μας αεροδρομίου θα ήθελα να τονίσω ότι είμαι αντίθετος στην παραχώρηση σε αμιγώς ιδιωτικό σχήμα γιατί αυτό θα οδηγήσει σε:


Αύξηση των τελών χρήσης του από τις αεροπορικές εταιρείες, κόστος που κατά ένα μεγάλο μέρος θα μετακυληθεί στο επιβατικό κοινό και στις μεταφορές εμπορευμάτων.

Αύξηση των ενοικίων των εμπορικών εκμεταλλεύσεων του αερολιμένα που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.

Περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας και της ευελιξίας εξυπηρέτησης έκτακτων αναγκών.

Αλλαγή του πλαισίου εξυπηρέτησης κρατικών και ευρωπαϊκών οργανισμών, η δράση των οποίων συμβάλλει τα μέγιστα στην περιφερειακή ανάπτυξη και ασφάλεια.

Δημιουργία ζητημάτων σχετικά με την ασφάλεια και την άμυνα λόγω της θέσεως του αερολιμένα.

Ο παραπάνω κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός αλλά περιλαμβάνει ενδεικτικά στοιχεία της πορείας των πραγμάτων αλλά και των αρνητικών επιπτώσεων στην ήδη προβληματική οικονομική και κοινωνική εικόνα της περιοχής μας.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω ότι δεν λαϊκίζω και ότι δεν προασπίζομαι το σπάταλο δημόσιο ή τις καρέκλες κάποιων «βολεμένων» υπαλλήλων. Για αυτό πρέπει να σας αναφέρω ότι όλοι οι ιδιωτικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στον αεροπορικό χώρο των αεροδρομίων ασπάζονται την άποψη που σας εξέθεσα παραπάνω. Εκπρόσωποι αυτού του επιχειρηματικού κόσμου είναι σήμερα μαζί μας και θα ακούσετε τις απόψεις τους στη συνέχεια. Αντίθετοι με τις προσθέσεις της κυβέρνησης είναι προφανώς οι εργαζόμενοι ενώ παράλληλα την αντίθεσή τους για τη σκοπιμότητα του εγχειρήματος εκφράζουν ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, στρατιωτικοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι πώς θα παρέμβουμε και τι πρέπει να προσδοκά ο πολίτης της ταλαιπωρημένης Θράκης μας από αυτήν τη διαδικασία. Η δική μου πρόταση αλλά και των άλλων παραγόντων της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με την οποία συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία της αεροπορικής κοινότητας είναι ότι πρέπει να βρεθεί ένα μικτό σχήμα διαχείρισης αυτών των κρίσιμων εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά υποδομών που από τη μία πλευρά θα κρατά χαμηλό το κόστος λειτουργίας και από την άλλη θα δείχνει την απαιτούμενη ευελιξία και ευαισθησία στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Κάνοντας πράξη λοιπόν την βούλησή μας και θέλοντας να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις και παγιωμένες καταστάσεις έχουμε ήδη καταθέσει ως Δήμος Αλεξανδρούπολης, πρόταση – εκδήλωση ενδιαφέροντος στο ΤΑΙΠΕΔ σε άμεση συνεργασία με την αεροπορική εταιρεία Egnatia Aviation για την παραχώρηση της διαχείρισης του αερολιμένα «Δημόκριτος» και παράλληλα προετοιμάζουμε σχετική έκθεση τεχνικοοικονομικής σκοπιμότητας που θα αποτυπώνει τη βιωσιμότητα του εγχειρήματός μας. Σκοπιμότητα και βιωσιμότητα που τεκμαίρεται με βάση τα παρακάτω αντικειμενικά στοιχεία και ανάγκες.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, κλείνοντας θέλω να σας καλέσω να υποστηρίξετε την προσπάθειά μας και το όντως πρωτοποριακό μας εγχείρημα γιατί υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την παραμονή του αερολιμένα μας σε δημόσιο έλεγχο και ειδικότερα υπό τον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης για τους παρακάτω βασικούς λόγους:

Η θέση του κοντά στα ΒΑ σύνορα της Ελλάδας και η στρατηγική του σημασία τόσο για αμυντικούς όσο και για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Η ανάγκη για διατήρηση σε χαμηλό επίπεδο του κόστους εξυπηρέτησης των πτήσεων.

Η ανάγκη ευελιξίας και άμεσης ανταπόκρισης σε έκτακτες ενεργοποιήσεις και παρατάσεις λειτουργίας για την εξυπηρέτηση σχετικών ειδικών πτήσεων (νοσοκομειακές, έρευνας και διάσωσης, στρατιωτικές, υψηλών προσώπων και αστυνομικές)

Η ανάγκη για την εξυπηρέτηση χωρίς κόστος των πτήσεων του οργανισμού Frontex για την πρόληψη και την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης η οποία αποτελεί πολύ σημαντικό εθνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Η ανάγκη για τη διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας όχι μόνο του δημοσίου αλλά και των άλλων εταιρειών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον αερολιμένα.

Η δυνατότητα τόσο σε προσωπικό όσο και σε πόρους που έχει ο Δήμος χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις να διαχειρίζεται και να συντηρεί τις εγκαταστάσεις του αερολιμένα.

Η δυνατότητα προσέλκυσης αεροπορικού τουρισμού μέσω της τοποθέτησης μόνιμων εγκαταστάσεων ειδικού αεροπορικού καυσίμου και μηδενισμού του κόστους εξυπηρέτησης των αντίστοιχων αεροσκαφών.

Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων πρόληψης και αποτροπής δασικών πυρκαγιών με τον προγραμματισμό σε συνεργασία με τις αερολέσχες και ιδιώτες εθελοντές πτήσεων επιτήρησης.

Η δυνατότητα ανάπτυξης στα 8.500 τ.μ. των στεγασμένων χώρων του αερολιμένα επικερδών εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων.

Η σαφής και καθαρή βούληση των συλλόγων των εργαζομένων της ΥΠΑ σε εθνικό επίπεδο να στηρίξουν αντίστοιχες κινήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η εκπεφρασμένη βούληση όλων των ιδιωτικών μεγάλων και μικρών αεροπορικών εταιρειών να παραμείνουν τα αεροδρόμια στις τοπικές κοινωνίες και να μην αυξηθεί το κόστος χρήσης τους.

Η δυνατότητα αξιοποίησης κοινοτικών και εθνικών πόρων για την αναβάθμιση και λειτουργίας των αεροπορικών υποδομών.


Η δυνατότητα άντλησης εσόδων από τα τέλη των τερματικών περιοχών και να καλυφθούν από αυτά πλήρως τα έξοδα του προσωπικού της αεροναυτιλίας.

Η δυνατότητα άμεσης εφαρμογής δράσεων και μέτρων μείωσης του κόστους λειτουργίας όπως για παράδειγμα η θέρμανση μέσω των θερμών υδάτων της Τραϊανούπολης.

Σας ευχαριστώ την προσοχή σας και πάνω από όλα για την παρουσία σας και εύχομαι τα συνέδριό μας να προσφέρει νέα γνώση και αντικειμενικά επιχειρήματα στην κοινή μας προσπάθεια ώστε να δικαιολογηθεί ο τίτλος του και «Οι Αερομεταφορές να Συμβάλλουν Καθοριστικά στην Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη των Περιφερειών της χώρας μας» αφού αυτές αποτελούν αναπτυξιακά κύτταρα που έχουν τη δύναμη και την κοινωνική νομιμοποίηση να στηρίξουν την αναγέννηση της Ελλάδας μας μέσα στην Ευρώπη και χωρίς τη διάσπαση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της.

Κλείνοντας θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στους χορηγούς του συνεδρίου μας:
Την Αεροπορία Αιγαίου ΑΕ
Την Egnatia Aviation ΕΠΕ
Το Δικηγορικό Γραφείο του κ. Γκύζη
Την εταιρεία Christopher και τον κ. Ιωαννίδη
Το επιμελητήριο Έβρου
Το ηλεκτρονικό περιοδικό Aviation News και το
Greek Travel Pages

που με την οικονομική τους συνεισφορά κατέστησαν δυνατή την υλοποίηση της διοργάνωσης με ελάχιστη επιβάρυνση του Δήμου μας παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν εισηγήσεις και να συμμετέχουν σε συζήτηση για μία σειρά από ειδικά θέματα δύσκολα προσβάσιμα από την ακριτική μας περιοχή.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου