H Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Περιφερειακές ανταλλαγές και πολιτικές για τη διατήρηση και την προστασία της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη - REVERSE» (χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Διαπεριφερειακό Πρόγραμμα INTERREG IVC) διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο «Ανάπτυξη πολιτικών για την προστασία της βιοποικιλότητας - Παρουσίαση αποτελεσμάτων προγράμματος REVERSE» η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης στην πόλη της Ξάνθης.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν προσκεκλημένοι ομιλητές από τους εταίρους του έργου και ειδικότερα οι κ.κ. Adeline Borot de Batisti από την Περιφέρεια της Ακιτέν Γαλλίας, Luciano Concezzi από την Περιφέρεια της Ούμπρια Ιταλίας, Kalev Sepp από το Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής της Εσθονίας, Henrich Klughist από την Περιφέρεια της Βρέμης Γερμανίας, οι οποίοι παρουσίασαν το έργο Reverse, τις Ευρωπαϊκές Χάρτες για την προστασία βιοποικιλότητας σε σχέση με την αγροτική ανάπτυξη, την τουριστική ανάπτυξη και τη χωροταξία.
Οι κ.κ. Λάμπρος Τσούργιαννης, Δημήτρης Τσιάνης και Κυριακή Χαραλαμπίδου, μέλη της ομάδας έργου του προγράμματος REVERSE για την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. παρουσίασαν πρακτικές από τον Οδηγό Καλών Πρακτικών που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του έργου για τους θεματικούς άξονες της Γεωργίας, Τουρισμού και Χωροταξίας και την Τοπική Χάρτα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για την προστασία της Βιοποικιλότητας σε συνάρτηση με τους παραπάνω θεματικούς άξονες.
Οι κ.κ. Πολύμνια Σκλαβάκη και Δήμος Δημητρίου από τη Δ/νση Δασών Χανίων παρουσίασαν την Τοπική Χάρτα της Περιφέρειας Κρήτης. Οι κ.κ. Γκεβρέκης τ. Δασάρχης Ξάνθης και Γεώργιος Συλαίος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Δ.Π.Θ., παρουσίασαν εισηγήσεις για την προστασία του οικοσυστήματος του Νέστου και τις καινοτόμες λύσεις για τη μείωση των απειλών για τη βιοποικιλότητα στους υγροβιότοπους της Περιφέρειας, αντίστοιχα.
Στο τέλος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ξάνθης κ. Φώτη Καραλίδη και των εκπροσώπων εταίρων του έργου σχετικά με το έργο ενώ τα απογεύματα της 13ης και 14ης Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις πεδίου, (ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας) των εκπροσώπων των εταίρων του έργου REVERSE, στο οικοσύστημα της Λίμνης Βιστωνίδας και των Στενών του Ποταμού Νέστου.
Η ομάδα έργου προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια με την υπογραφή της τοπικής χάρτας και να ενεργήσουν υπέρ της βιοποικιλότητας.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπο http://reverse.aquitaine.eu/ και στα τηλ. 2541350394 και 2541350163.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου