Διαβάστε όλα όσα ειπώθηκαν στην Συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Eurogroup.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλησπέρα. Θα παρουσιάσουμε σήμερα τα βασικά σημεία της απόφασης του Eurogroup, καθώς και τα βασικά καταληκτικά στοιχεία, που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ευημερήσει από τώρα και στο εξής.
Κατ' αρχήν αυτή ήταν μια σημαντική απόφαση της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
H δόση τελικά θα εκταμιευτεί -υπό την προϋπόθεση οι χώρες που έχουν υποχρέωση να πάνε την απόφαση στα εθνικά Κοινοβούλια θα αποφασίσουν- μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Η δόση αυτή που αποφασίστηκε, είναι 43,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 23,8 δισ. θα είναι ομόλογα του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών, τα 10,6 δισ. για εσωτερική χρηματοδότηση της Ελλάδας και το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 43,7 δισ. θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2013.
Πέρα από αυτό το αναμενόμενο κομμάτι, έχουμε κι ένα πρόσθετο που έχει να κάνει με την ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 20 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με την πρόβλεψη βάσης, με το base line σενάριο, το 2020 από 144 σε 124% του ΑΕΠ, σε 110% το 2022 και σε 88,3% το 2030.
Τώρα, ένα κομμάτι που δεν είχε προβλεφθεί τουλάχιστον από τις αγορές, αλλά ούτε και από την χώρα μας, δεν ήταν γνωστό, αλλά ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και πολλούς μήνες, έχει να κάνει με τη μείωση των επιτοκίων στο πρώτο δάνειο που έχει πάρει η Ελλάδα, με τη μείωση της εγγύησης που η Ελλάδα πληρώνει για τα χρήματα του EFSF. Επίσης ένα σημαντικό κομμάτι έχει να κάνει με τη μεταφορά τόκων του EFSF 10 χρόνια στο μέλλον, με την επιστροφή των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών Τραπεζών που έχουν από τα ελληνικά ομόλογα στην Ελλάδα, με τη μεταφορά των χρεολυσίων 15 χρόνια μετά από το πρώτο δάνειο του Μνημονίου και, επίσης, με τη μεταφορά των χρεολυσίων από το EFSF επίσης 15 χρόνια μετά. Ένα σημαντικό κομμάτι ελάφρυνσης του χρέους θα προέλθει από την επαναγορά ομολόγων από το debt buy back.
Όλα αυτά μαζί συμποσούνται σε 20 εκατοστιαίες μονάδες. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια πολύ σημαντική απόφαση που δίνει τις προϋποθέσεις για να μείνουμε στην Ευρωζώνη, ενώ μας δίνουν μια σημαντική ευκαιρία να εξέλθουμε από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης.
Επίσης, όπως είπα πριν, μειώνεται σημαντικά το χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, 20 εκατοστιαίες μονάδες.
Δεύτερον, η απόφαση αυτή απελευθερώνει πόρους μέσω της σημαντικής μείωσης επιτοκίων, της μεταφοράς τόκων και χρεολυσίων στο μέλλον κατά 10 και 15 χρόνια αντίστοιχα. Η Ελλάδα, σήμερα, είναι μια χώρα που δανείζεται πια με σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια από ότι πριν και με πιο χαμηλά επιτόκια από αρκετές άλλες χώρες στην Ευρωζώνη.
Θα σας πω ένα παράδειγμα. Για το πρώτο μνημονιακό δάνειο το GLF θα πληρώνουμε πλέον επιτόκιο euribor συν 50 μονάδες βάσης, δηλαδή με σημερινές τιμές γύρω στο 1,6-1,7% αν δεν κάνω λάθος. Όλα αυτά δημιουργούν μια γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και για τα παιδιά μας.
Βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς.
Απέφυγα να πω οτιδήποτε βγαίνοντας από το Eurogroup, άφησα τους άλλους συναδέλφους να μιλήσουν για μας, διότι έχω την αίσθηση ότι τώρα αρχίζουμε τα δύσκολα.
Είναι ώρα να σκεφτούμε πώς θα αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία - που κυρίως ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του εξασφάλισε-, αλλά και οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μας παρείχαν.
Θέλω να σας πω ότι, όταν ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις στις αρχές Ιουλίου, αντιμετωπίσαμε μόνο εχθρικές διαθέσεις. Προχθές είχαμε μόνο συμμάχους. Βρισκόμαστε στο ζενίθ της αξιοπιστίας μας, αλλά αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού. Επομένως για να το διατηρήσουμε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.
Κυρίως να εφαρμόσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουμε ψηφίσει και που έχουμε υποσχεθεί, όχι τόσο διότι τις έχουμε υποσχεθεί και τις έχουμε ψηφίσει, αλλά διότι κάνουν καλό σε εμάς: βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα, καθιστούν τη χώρα πιο εξωστρεφή και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Δεύτερον πρέπει να προχωρήσουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο έχει καθυστερήσει εδώ και αρκετά χρόνια. ‘Ηταν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να μειώσουμε το χρέος μας και να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια, την οποία χάσαμε, αλλά την έχουμε πάλι μπροστά μας.
Τέλος πρέπει να χτίσουμε ένα πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με έμφαση στις ίσες ευκαιρίες για όλους. Δηλαδή να φτιάξουμε πραγματικά ένα σωστό σύστημα υγείας που να δίνει ίσες ευκαιρίες για όλους, ένα δημόσιο σύστημα παιδείας και κυρίως η κοινωνική μας πολιτική να απευθύνεται σε αυτούς, που πράγματι την έχουν ανάγκη και να εξαλείψουμε ό,τι στοιχεία σπατάλης ενέχει.
Αρκεί να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα αυξήθηκαν περισσότερο από 10 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, είναι υψηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά το ποσοστό φτώχειας παραμένει ακριβώς το ίδιο όπως ήταν 10 χρόνια πριν, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη σπατάλη στο σύστημα αυτό.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Υπουργούς της Κυβέρνησης, κυρίως τον Πρωθυπουργό χωρίς τη συμβολή του οποίου δεν θα ήταν εφικτό να παρουσιαστεί στο Eurogroup ένας κατάλογος που έλεγε ότι έχουν γίνει 72 προαπαιτούμενες πράξεις και εκκρεμούν μηδέν. Αυτό έδωσε τη βάση να δοθούν εύσημα στην Ελληνική Κυβέρνηση απ' όλους. Κανείς στο τελευταίο Eurogroup δεν είπε μια αρνητική κουβέντα.
Κυρίως, όμως, θέλω να ευχαριστήσω τους στενούς μου συνεργάτες- τους οποίους ορισμένους εξ αυτών τους βλέπετε εδώ- και θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τους ανώνυμους δημοσίους υπαλλήλους και συμβούλους μας, που με αυταπάρνηση δούλεψαν όλους αυτούς τους μήνες, μέρα και νύχτα. Η κυρία Μπέη βραβεύτηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη συμβολή της. Χωρίς την κυρία Μπέη και το επιτελείο της νομίζω ότι σήμερα δεν θα υπήρχαν Εφαρμοστικοί Νόμοι. Δούλεψε μέρα – νύχτα γι' αυτό και το Υπουργικό Συμβούλιο έκανε την πρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών, την οποία και τη δέχτηκα ασμένως και με μεγάλη χαρά να βραβευτεί για τις υπηρεσίες της. Ευχαριστώ πολύ.
Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καλησπέρα. Μας είπατε ότι η δόση θα καταβληθεί μέχρι 13 Δεκεμβρίου. Το χρήμα στην πραγματική οικονομία σε αυτούς που χρωστάει το ελληνικό Δημόσιο πότε ακριβώς θα έρθει και υπάρχει κάποια σειρά για το πώς θα εξοφληθούν όλοι αυτοί;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας είπα πριν ότι στις 13 Δεκεμβρίου θα δοθούν τα 23,8 δισ. για τις Τράπεζες και 10,4 δισ. για τις εσωτερικές ανάγκες. Και τα δυο αυτά συμβάλλουν στη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Είναι ένα ποσό, μεγαλύτερο από ό,τι περιμέναμε σημαντικά μεγαλύτερο.
Τώρα, από τα 10,4 δισ. με ένα κομμάτι θα αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο κ. Σταϊκούρας αύριο υπογράφει Μνημόνια συνεργασίας με τα υπόλοιπα Υπουργεία, επομένως ένα κομμάτι των ληξιπρόθεσμων θα πληρωθεί πριν το τέλος του έτους και το υπόλοιπο - αν δεν κάνω λάθος - μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ποιο κομμάτι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από τα ληξιπρόθεσμα; Θα μας πει ο κ. Σταϊκούρας. Βεβαίως μην υποτιμάτε την σημαντική ένεση ρευστότητας που θα προέλθει λόγω της εμπιστοσύνης που θα προκληθεί από την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
Ήδη, όπως ξέρετε, οι καταθέσεις που είχαν φύγει επιστρέφουν. Είχαν φύγει πάνω από 80 δισ. και έχει επιστρέψει ένα μεγάλο ποσό. Θεωρούμε ότι με την εξάλειψη της δραχμικής αβεβαιότητας οι καταθέσεις θα επιστρέψουν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Και με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό που μου έδωσε τον λόγο, κατ' αρχήν να πω ότι το συνολικό ποσό το οποίο αποφασίστηκε για την Ελλάδα είναι ουσιαστικά όσο οι δόσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για τα 2 επόμενα χρόνια. Για να καταλάβουμε δηλαδή το μέγεθος και τη σημασία της απόφασης που ελήφθη, αν αθροίσετε τις δόσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για τα δυο επόμενα χρόνια, είναι ίσου ύψους, περίπου 44 με 45 δισ. ευρώ.
Άκουγα και ακούγαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα διάφορα πολιτικά φληναφήματα, ότι δεν είναι έτοιμη η κυβέρνηση μ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς μπορούν ν’ αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αύριο συνεπώς θα παρουσιάσουμε τα εξής: Το σχέδιο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, τη σχετική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών σχετικά με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και 12 συγκεκριμένα μνημόνια κατανόησης με τους αντίστοιχους Υπουργούς ως προς το ποιες είναι οι προϋποθέσεις και πώς ακριβώς θα γίνεται η εκταμίευση των αντίστοιχων χρηματικών ποσών.
Υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις, που υπήρχαν και επαναλαμβάνονται στα προγράμματα οικονομικής πολιτικής. Μεταξύ αυτών για παράδειγμα, στη διαδικασία εκκαθάρισης όλοι οι φορείς, Υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα θα οριστικοποιήσουν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Αυτό θα καταρτίζεται με την ευθύνη του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών του κάθε Υπουργείου, θα δίνονται τα στοιχεία αυτά. Ήδη υπάρχουν κωδικοί και στο Υπουργείο Οικονομικών ειδικά για ληξιπρόθεσμες οφειλές και στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα υπάρχει χρονολογική σειρά, υπάρχουν υποδείγματα συγκεκριμένα που πρέπει να δίνει το κάθε Υπουργείο, ο κάθε Υπουργός θα είναι υπεύθυνος μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών να ελέγχει τις προϋποθέσεις εκκαθάρισης αυτών των υποχρεώσεων και αυτών των δεσμεύσεων και την αξιοπιστία των μηνιαίων στοιχείων.
Και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά θα είναι σε θέση, σε τακτικά χρονικά διαστήματα πολύ σύντομα μεταξύ τους, ν’ αξιολογεί τα αιτήματα και γρήγορα να γίνεται η εκκαθάριση αυτών των υποθέσεων. Αύριο θα δοθούν αναλυτικοί πίνακες, τα μνημόνια και όλη η πορεία συγκεκριμένα της εκκαθάρισης αυτών των υποχρεώσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ αν επιτρέπετε, δηλαδή το 2012, φέτος, πόσα θα δώσουμε; Εγώ δε σας ρωτώ τώρα αν θα πάρουν πρώτα οι φαρμακοποιοί, δεύτεροι οι προμηθευτές, απλώς το συνολικό που θα δοθεί έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου φέτος.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Υπάρχει μια άτυπη ενημέρωση η οποία έχει γίνει από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών και των αρμόδιων Υπουργείων, αντιλαμβάνεστε όμως από την απάντηση που σας έδωσα και προηγήθηκε, ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που θ’ ακολουθείται μεταξύ των Υπουργείων. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο, με ορθολογικό τρόπο, άμεσα, έτσι ώστε στα μέσα Δεκεμβρίου να είμαστε έτοιμοι να εκταμιεύσουμε χρηματικά ποσά.
Και είμαι σε θέση να σας πω ότι συγκεκριμένα τέτοια ποσά μπορούν να γίνουν με βάση την ενημέρωση την οποία έχουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακριβώς για ποσό διότι αντιλαμβάνεστε, όπως σας είπα, ότι αυτό θα γίνει από τα αρμόδια Υπουργεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα μπορείτε να διαθέσετε;
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Μα αφού τώρα υπογράφουμε τα μνημόνια, αύριο θα υπογράψουμε τα μνημόνια κατανόησης..
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: Υπουργέ, ποιος είναι ο στόχος σας για την αξία των ομολόγων που θα επαναγοράσει η Ελλάδα, θα συμμετάσχουν οι Τράπεζες εθελοντικά, θα δημιουργήσει αυτό ανάγκες για νέα κεφάλαια στις Τράπεζες, επιπλέον δηλαδή της ανακεφαλαιοποίησης και αν αποτύχει η επαναγορά τι θα κάνουμε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει ένας γενικός στόχος, αλλά έχουμε πει στο Eurogroup να μην κάνουμε ανακοινώσεις για το στόχο αυτό. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί, όπως ξέρετε πολλοί ρωτούν αν το πρόγραμμα θα έχει νέα βήματα, βεβαίως έχει νέα χρήματα, όλα αυτά που σας είπα τα πρόσθετα, συμποσούνται γύρω στα 13 με 14 δισεκατομμύρια περίπου, ίσως και περισσότερα.
Άρα είναι νέα ποσά αυτά για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Πρέπει να πετύχει το buy back. Πρέπει να πετύχει. Στόχο δε θα σας πω. Πρέπει όμως να πετύχει. Διότι συμβάλλει ο στόχος αυτός σημαντικά στη μείωση του χρέους. Όταν η υπόλοιπη Ευρώπη πάει στην απόφαση στα Κοινοβούλια με σκοπό τα Κοινοβούλια ν’ αποφασίσουν πόσο θα κοστίσει στο γερμανικό προϋπολογισμό ή στον αυστριακό ή στο φιλανδικό ή ακόμα και στο σλοβένικο η Ελλάδα, εμείς τουλάχιστον ως μίνιμουμ υποχρέωση έχουμε να πετύχει η διαδικασία επαναγοράς.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν σημαίνει νέα κεφάλαια για τις Τράπεζες διότι όπως ξέρετε, τα ομόλογα στις Τράπεζες είναι γραμμένα σε τιμή χαμηλότερη. Άρα δε σημαίνει νέα κεφάλαια. Είναι πατριωτικό καθήκον να πετύχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο ερωτήσεις: Η μία ερώτηση είναι, με απλά ελληνικά να μας καταλαβαίνει και ο κόσμος που θ’ ακούει τώρα, είναι εάν θα συμμετέχουν στο κούρεμα οι ελληνικές Τράπεζες ή θα είναι μέσα μόνο τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό είναι το ένα.
Και το δεύτερο είναι: Με βάση τις πληροφορίες και απ’ αυτά που ξέρουμε, από 01/01/13 οι Επίτροποι θα είναι εδώ και θα σας λένε τι πρέπει να κάνετε, έτσι μας λένε, και ότι δε θα χρειάζεται να περνάει μέσα από τη Βουλή ο νόμος και με νομοθετικές πράξεις θα σας επιβάλλου, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, ποια νέα μέτρα θα μπαίνουν. Αν ισχύει κάτι τέτοιο θέλω να μας το πείτε. Για τις Τράπεζες αν θα μετέχουν στο κούρεμα, αν θα εξαιρεθούν από το κούρεμα συγκεκριμένα και θα είναι μόνο τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ' αρχήν η διαδικασία επαναγοράς χρέους δεν είναι κούρεμα, είναι επαναγορά χρέους και σας θυμίζω ότι στην Ελλάδα εδώ και μήνες, εδώ και, θα έλεγα περίπου ένα χρόνο, ζητάμε να γίνει επαναγορά χρέους. Επομένως θα γίνει αυτή η επαναφορά χρέους, είναι εθελοντική, δεν έχει στοιχείο υποχρεωτικότητας, όποιος θέλει συμμετέχει. Πρέπει όμως να πετύχει, το επαναλαμβάνω αυτό. Είναι καθαρά θέμα αξιοπιστίας της χώρας να πετύχει. Έχει ζητηθεί από τη χώρα εδώ και πάρα πολύ καιρό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για όλους. Όλοι εφ' όσον επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν. Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία στις τιμές που γίνεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει θέμα Επιτρόπων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επαφίεται στο πατριωτικό καθήκον του καθενός. Το buy back πρέπει να πετύχει.
Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, ο ΟΔΔΗΧ θα βγάλει ανακοίνωση, είναι ο κ. Μαστρόκαλος εδώ, αν θέλει να μας πει το πότε και πώς και όσοι πιστοί προσέρχονται μετά.
Β. ΜΑΣΤΡΟΚΑΛΟΣ: Τεχνικά είναι μια αρκετά μεγάλη και δύσκολη συναλλαγή να στηθεί, εν τούτοις στοχεύουμε αρχές της επόμενης εβδομάδας να βγάλουμε την ανακοίνωση, όπως είπε ο Υπουργός, θα είναι μια εθελοντική επαναγορά ομολόγων.
Από μεριάς αγοράς τα ομόλογα βρίσκονται στις υψηλότερες τιμές που έχουν από την ημερομηνία που εκδόθηκαν και ο κάθε επενδυτής μπορεί να εκτιμήσει να συμμετάσχει και να εκτιμήσει τα υπέρ και τα κατά της συμμετοχής του.
ΚΑΨΩΧΑΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή από το ανακοινωθέν του Eurogroup αλλά και από τα διακοινωθέντα τα κυβερνητικά μέχρι τώρα έχουμε μπερδευτεί ότι πρόκειται για μια λογιστική διαχείριση του προβλήματος της δόσης, θα ήθελα να επικαλεστώ την απλή αριθμητική και να σας ρωτήσω: Η επαναφορά του χρέους πόσο θα κοστίσει και αν είναι πρόσθετα τα κεφάλαια αυτά τα οποία δε θα είναι τα 44 δισ. τα οποία περίπου είναι το ποσό της δόσης και εάν εν πάση περιπτώσει αυτό το ποσό το οποίο, εάν είναι πρόσθετο, θα επιβαρύνει και κατά πόσο το δημόσιο χρέος, θα μπει στο υφιστάμενο δημόσιο χρέος που πρέπει κάποια στιγμή να επιστραφεί μαζί με τα υπόλοιπα. Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν κατάλαβα τι εννοείτε ότι έχετε μπερδευτεί λογιστικά. Τα χρήματα της επαναγοράς δεν είναι μέσα στη δόση των 44 δισεκατομμυρίων, είναι πρόσθετο. Φυσικά εφ' όσον είναι δάνειο, βέβαια και επιβαρύνει το χρέος, θα εξοφληθεί όμως κανονικά, είτε μπορεί να εξοφληθεί κι από έσοδα ιδιωτικοποιήσεων για παράδειγμα. Επομένως δεν υπάρχει καμία σύγχυση νομίζω, είναι το ανακοινωθέν σαφές ως προς το κομμάτι αυτό.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του buy back είναι μέσα στις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες σαν ζήτηση πόρων και υπάρχει από κάτω και η αντίστοιχη προσφορά πόρων, δηλαδή είναι πρόσθετο αυτό, αλλά από την άλλη μεριά αυτά που σας διάβασα που είναι τα πρόσθετα που έχουμε πάρει, δηλαδή μείωση επιτοκίων, μεταφορά προς το μέλλον χρεολυσίων και τόκων και επίδοση στην Ελλάδα των κερδών από τα ομόλογα που έχουν βγάλει οι κεντρικές τράπεζες, είναι ποσό μεγαλύτερο από το ποσό που θα διατεθεί για την επαναγορά χρέους.
Ε. ΛΑΣΚΑΡΗ: Εγώ θα συνεχίσω την ερώτηση του Σωτήρη, από ότι καταλάβαμε και από τον κ. Μαστρόκαλο και από το ανακοινωθέν του Eurogroup, η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει την άλλη εβδομάδα κι έχει ένα χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης 13 του μήνα. Μέχρι τότε δε θα έχουν εισρεύσει χρήματα από τη δόση στην Ελλάδα και η Ελλάδα προφανώς αυτή τη στιγμή δεν έχει τα περίπου 10 δισεκατομμύρια που λέμε ότι θα χρειαστεί για να γίνει το buy back. Αυτά τα χρήματα πως θα προκύψουν;
Β. ΜΑΣΤΡΟΚΑΛΟΣ: Θα είναι στα πλαίσια της δανειακής σύμβασης που έχουμε αυτό, τα 10 δισ. Ή όσο είναι το ποσό, έτσι; Γιατί το ποσό δεν έχει γραφτεί, να το πω έτσι πουθενά, είναι υπό συζήτηση, γιατί εξαρτάται και από το πόσο επιτυχημένη και πόσο μεγάλη θα είναι η συμμετοχή.
Μπορεί να μην είναι 10 να είναι λιγότερα, θα εξαρτηθεί, δεν υπάρχει δηλαδή μια ειλημμένη απόφαση ως προς την ακρίβεια του ποσού. Θα υπάρχει πρόβλεψη, ώστε να υπάρχει μία δανειακή σύμβαση που να μας τα δώσουν την κατάλληλη στιγμή, όταν πρέπει να πληρωθούν, να το πω έτσι.
E.ΛΑΣΚΑΡΗ: Από τον EFSF;
Β. ΜΑΣΤΡΟΚΑΛΟΣ: Ναι.
E. ΛΑΣΚΑΡΗ: Επειδή έπαιξε ένα σενάριο στην αγορά ότι θα κάνει μία έκδοση εντόκων γραμματίων το Ελληνικό Δημόσιο, τα οποία θα καλύψουν οι τράπεζες με εγγύηση του EFSF, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα;
Β. ΜΑΣΤΡΟΚΑΛΟΣ: Όχι, όχι δεν υπάρχει.
N. ΝΟΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ρωτηθήκατε και πριν και ήθελα να ξέρω, επειδή όταν συμβαίνει στην αγορά λειτουργούμε με όρους αγοράς, εδώ όμως επειδή είναι καθαρά πολιτική απόφαση, συζητήθηκε και υπάρχει πολιτική απόφαση ένα plan-b για το τι θα γίνει εάν δεν αντληθεί το επιδιωκόμενο ποσό από την επαναγορά ομολόγων;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει plan-b - το οποίο δε θα σας το πω από τώρα - αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αν δείτε- θα σας διαβάσω προσεκτικά γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία- τις τρεις τελευταίες σειρές του ανακοινωθέντος που θα το μεταφράσω στα ελληνικά, όπου λέει ότι «το Eurogroup αναμένει να είναι σε θέση να αποφασίσει την εκταμίευση μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν γίνει οι εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και κατόπιν έκθεσης για το αποτέλεσμα μιας ενδεχομένης επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα».
Επομένως βλέπετε είναι προσεκτικά διατυπωμένο, το subject 2 δεν πάει στην επαναγορά χρέους, πάει στα Κοινοβούλια κι απλώς λέει θα γίνει ένα review. Το αφήνουμε λοιπόν εκεί, για να δούμε τι θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου. Επίσης, δείτε και τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Ρεν για αυτό χτες το βράδυ και σήμερα.
Θ. ΚΟΥΚΑΚΗΣ: Υπουργέ, κάνατε μια αναφορά σε ένα νούμερο, όσον αφορά τη χρηματοδότηση για την επαναγορά των ομολόγων είπατε 13 δισ., αυτό καταλάβαμε, ο κύριος μάς το έκανε σαν αναφορά σαν ένα ενδεικτικό νούμερο 10 δισ. Αυτό θα είναι, λοιπόν, ένα πρόσθετο δάνειο, το οποίο θα έρθει να προστεθεί στα δάνεια που ήδη παίρνουμε από τους μηχανισμούς στήριξης.
Αυτό το δάνειο θα έχει επιτόκιο αντίστοιχο με αυτό το οποίο δανειζόμαστε από τον EFSF κι αυτό το δάνειο θα ενταχθεί στο πακέτο του EFSF δηλαδή οι λήξεις του θα επιμηκυνθούν στη 15ετία ή είναι ένα δάνειο το οποίο θα αποπληρωθεί πιο πρόωρα; Και η τελική μου ερώτηση, έχει μπει μέσα στο DSA αυτό το δάνειο; Δηλαδή συν αυτό το δάνειο έχουμε ένα χρέος που οδηγεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, έχει μπει μέσα στο DSA, θα γίνει μία δανειακή σύμβαση -αν δεν απατώμαι κ. Μαστρόκαλε- είναι χωριστή δανειακή σύμβαση που έχει να κάνει με τη διαδικασία επαναγοράς. Είναι όμως υπολογισμένο και στις χρηματοδοτικές ανάγκες του και στο DSA, άρα είναι μέσα στο 124%.
Και μια και μου δίνετε την ευκαιρία, θέλω να σχολιάσω- γιατί είδα ότι σχολιάζουν πολλά μέσα ενημέρωσης- ένα άρθρο σε ξένη εφημερίδα που αναφέρει ότι «τελικά υπάρχει ένα χαρτί που λέει ότι δεν είναι 124 το χρέος αλλά 126%».
Εδώ υπάρχει ένα λάθος, αυτός είναι ένας παλαιός πίνακας, δεν είναι ο τελευταίος πίνακας του Eurogroup. Ο τελευταίος πίνακας έχει συμπληρωθεί με ένα ποσό 2,7% του ΑΕΠ που έχει να κάνει με την πρόσθετη συμβολή των διαρθρωτικών ταμείων της Κοινότητας, σε σχέση με το σενάριο baseline.
Άρα αυτός ο πίνακας, που προφανώς οι εφημερίδες είχαν, δεν ήταν ο τελευταίος, δηλαδή δεν είχε μέσα τη συμβολή των διαρθρωτικών ταμείων της Κοινότητας και του co-financing, που αποφασίστηκε στο τελευταίο Eurogroup ότι θα συμβάλλει και αυτό στη μείωση του χρέους στο 124%. Αυτό το λέω απλώς για να λυθεί η απορία τι χαρτί ήταν αυτό.
Κ. ΔΑΥΛΟΣ: Πιο απλά και πρακτικά θα μπορούσατε να μας πείτε κάθε από αυτούς τους τρόπους με τους οποίους θα εξοικονομήσουμε το χρέος μας από τον καθένα, πόσα χρήματα υπολογίζουμε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν τελειώσει το buy back θα σας πω.
Κ. ΤΣΑXΑΚΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε για τη δόση, αυτό το πράγμα που το έχετε ξεκαθαρίσει..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν δείτε προσεκτικά το ανακοινωθέν - θέλω να το διαβάσετε καλά - λέει ότι «εάν η Ελλάδα μπει σε διαδικασία πρωτογενών πλεονασμάτων, τότε θα υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πέραν αυτών που αποφασίστηκαν προχθές στο Eurogroup».
Για αυτό διστάζω να αναφέρω ποια είναι αυτά και θέλω να σας τα πω όταν υπάρχει απόφαση του Eurogroup. Πάντως η δέσμευση- και το τονίζω- είναι ότι το χρέος θα μειωθεί 20 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σε σχέση με το σενάριο βάσης κι αυτό είναι δέσμευση του Eurogroup. Υπό την προϋπόθεση βέβαια, για να μην ξεχνάμε, ότι και η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και αυτό έχει κι ένα χαρακτήρα κινήτρων. Δηλαδή, μας είπαν προχθές στο Eurogroup ότι «πέρα από αυτές τις 100 μονάδες βάσης για παράδειγμα που θα έχετε μείωση στα επιτόκια του πρώτου μνημονιακού δανείου, εάν παράγετε πρωτογενή πλεονάσματα θα έχετε περαιτέρω μείωση επιτοκίου».
Για παράδειγμα, εμείς στον προϋπολογισμό προβλέπουμε ότι από το 2013 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η τρόικα θεωρεί ότι θα έχουμε μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα. Εμείς θεωρούμε κι είμαστε βέβαιοι ότι αν τα πράγματα πάνε καλά θα έχουμε από το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα, που σημαίνει ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση επιτοκίων από το 2013, πέραν αυτών που αποφασίστηκαν στο Eurogroup προχτές και βλέπετε στο ανακοινωθέν.
Αλλά με βλέπετε, διστάζω να σας πω ακριβώς τι κομμάτι συμβάλλει σε τι, πρώτον πριν αποφασίσουμε το buy back και τι ποσό θα συμβάλλει και δεύτερον αυτά τα υπόλοιπα που σας είπα ποια θα είναι η συμβολή τους. Αυτό, όμω,ς που θέλω να κρατήσετε ως δέσμευση του Eurogroup είναι ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε το Eurogroup θα μειώσει το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το σενάριο βάσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να κάνω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι, αν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του buyback και ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ στις 13 του μήνα, η Ευρωζώνη θα αποδεσμεύσει τη ζώνη; Αυτό είναι το ένα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξεχάσατε το βασικό ερώτημα: Εάν τα κοινοβούλια των χωρών αυτών..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θεωρώ δεδομένο, αφού η Γερμανία το ψηφίζει θα το ψηφίσουν και οι άλλοι. Λέω, ανεξάρτητα τώρα από το τι θα πετύχει το buyback και τι θα πει το ΔΝΤ στις 13 του μήνα, θα έχουμε μια εικόνα, η Ευρωζώνη θα αποδεσμεύσει το ποσό της δόσης; Αυτό είναι το ένα.
Και το δεύτερο ως προς τα 10,6 δισ., αδυνατώ να πιστέψω ότι μέχρι τώρα δεν έχετε κατανέμει αυτά τα 10,6 δισ. που θα πάνε. Δηλαδή πρωτογενές έλλειμμα, ληξιπρόθεσμα, έντοκα; Γιατί ρωτήσαμε τον αναπληρωτή Υπουργό πόσα θα πάνε στην αγορά; Δεν έχετε κάνει μέχρι τώρα κατανομή των 10,6 που θα πάνε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας απαντήσω. Και τα 10,6 θα πάνε στην εσωτερική αγορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως κι αυτό δεν είναι εσωτερική αγορά; Τι είναι το πρωτογενές έλλειμμα, εξωτερική αγορά είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως το πάει για παραμονή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αφήστε να έρθει η ώρα. Σας λέω ότι και τα 10,6 θα κατανεμηθούν στην εσωτερική αγορά, είτε για αποπληρωμή των εντόκων γραμματίων, που είναι 3,2 δισ., είτε για κάλυψη πρωτογενούς ελλείμματος, είτε για ληξιπρόθεσμα. Πάντως και τα τρία στοιχεία που συμποσούνται σε 10,6 δισ. αφορούν ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρώτο ερώτημα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είμαι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πάντως η διάθεση και των μεν και των δε ήταν ότι η εκταμίευση θα γίνει. Σας είπα, όμως, ότι η επαναγορά χρέους πρέπει να πετύχει, διότι συμβάλλει στη βιωσιμότητα του χρέους και στην αξιοπιστία της χώρας. Όταν οι άλλοι θα συμβάλλουν με ένα ποσό άλφα, εμείς πρέπει να συμβάλλουμε με ένα ποσό βήτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε «οι άλλοι» εννοείτε και τα ασφαλιστικά Ταμεία; Γιατί ήδη έχουν συμβάλει τα ασφαλιστικά Ταμεία από το πρώτο PSI.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας είπα, είναι εθελοντική συμμετοχή σε αυτό. Όποιος θέλει προσέρχεται, δεν θα υποχρεώσουμε κανένα ασφαλιστικό Ταμείο να έρθει.
Α. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ: Κύριε Υπουργέ, γι' αυτό το θέμα πολιτικά ήθελα να σας ρωτήσω. Κάνατε μια δήλωση ότι είναι πατριωτικό καθήκον να πετύχει η επαναγορά του χρέους. Η ερώτησή μου είναι: η θέση του Υπουργού Οικονομικών είναι ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία –πολιτικά ρωτάω- πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία; Και ως Υπουργός Οικονομικών που έχετε εικόνα των αποθεματικών, θεωρείτε ότι αντέχουν να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, ή αν συμμετάσχουν θα χρειαστούν περαιτέρω στήριξη από τον προϋπολογισμό άρα θα μας βγάλουν εκτός τροχιάς σε άλλα θέματα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι μια ειδική περίπτωση, διότι είναι μέρος της Γενικής Κυβέρνησης. Επομένως, είναι μια η άλλη η συμμετοχή τους. Θα ήθελα όμως να αποφασίσουν τα ίδια τα ασφαλιστικά Ταμεία και όχι ο Υπουργός Οικονομικών. Υπάρχει διαδικασία.
Τώρα, όσον αφορά τα αποθεματικά. Μην φανταστείτε ότι οι συντάξεις πληρώνονται από τα ομόλογα που έχουν, από τα κέρδη των ομολόγων. Οι συντάξεις εξασφαλίζονται, διότι υπάρχει η οιονεί εγγύηση του κράτους για τις συντάξεις και, όταν τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν έλλειμμα, το έλλειμμα καλύπτεται από μεταφορά από τον προϋπολογισμό. Επομένως, δεν τίθεται θέμα συντάξεων. Αλλά θα ήθελα τα ασφαλιστικά Ταμεία να αποφασίσουν μόνα τους.
Σ. ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, για πρώτη φορά ίσως σε ανακοινωθέν Eurogroup γίνεται αναφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση, ότι είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.
Επειδή βλέπουμε διάφορες μορφές φορολογικών νομοσχεδίων να κυκλοφορούν, θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε καταλήξει στο περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου, αν πέρα από τη φορολογία εισοδήματος περιλαμβάνει και τη φορολογία των ακινήτων, πότε θα έρθει στη Βουλή, από πότε θα ισχύσει, αν θα έχει κάποια αναδρομικότητα. Δηλαδή μια σχετική ενημέρωση πάνω στα φορολογικά το πού βρισκόμαστε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σήμερα ή αύριο θα βγάλουμε σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, έχει δοθεί στα κόμματα για απόψεις και αμέσως μετά θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.
Σ. ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ: Πότε κ. Υπουργέ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν έρθει η ώρα θα το δείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω στην επαναγορά. Κατ' αρχήν η δόση θα βγει ή δεν θα βγει αν δεν πετύχει η επαναγορά; Θα την πάρουμε τη δόση; Είπατε στην αρχή ότι είναι δέσμευση, προϋπόθεση το να πάρουμε τη δόση. Κρατάω αυτό.
Εάν είναι προϋπόθεση η επιτυχία της επαναγοράς για να πάρουμε τη δόση, ουσιαστικά αν βγούμε στις αγορές και αποτύχουμε όσον αφορά στο εξωτερικό, αναγκαστικά θα πάμε στο εσωτερικό. Οπότε ουσιαστικά για να σώσουν οι Τράπεζες την ίδια τους την υπόσταση και να έρθει η δόση, θα πρέπει να μπουν στην επαναγορά. Μήπως είναι λίγο εκβιαστικό αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας είπα: πρέπει να πετύχει η επαναγορά. Τελεία και παύλα. Δεν θέλω να πω αν είναι προϋπόθεση ή αν δεν είναι. Διαβάστε το ανακοινωθέν και θα καταλάβετε αν είναι. Θέλω η επαναγορά να πετύχει. Είναι θέμα αξιοπιστίας της χώρας.
Β. ΜΑΣΤΡΟΚΑΛΟΣ: Όπως σας εξήγησα και προηγουμένως τα ομόλογα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην υψηλότερη τιμή τους από τότε που εκδόθηκαν. Συνεπώς, νομίζω ότι πολλοί επενδυτές θα έχουν ίδιον οικονομικό όφελος να συμμετέχουν. Ο καθένας θα πάρει τις εκτιμήσεις του, είναι μια οικονομική απόφαση, θα πρέπει να δει τα υπέρ και τα κατά, θα πρέπει να δει ποια είναι η επόμενη μέρα, τι ρίσκα ή τι οφέλη έχει μπροστά του και να αποφασίσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιο ποσοστό συμμετοχής θα είστε ευχαριστημένοι;
Β. ΜΑΣΤΡΟΚΑΛΟΣ: Επειδή το ποσό των χρημάτων που μπορούμε να διαθέσουμε για την επαναγορά είναι περιορισμένο, όποιος προλάβει παίρνει. Η επαναγορά ενός χρέους σε τιμές υψηλότερες ιστορικά από όσες έχει υπάρξει όσο αυτό ζει, δεν νομίζω ότι είναι τόσο αρνητικό για τους επενδυτές. Υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι έχουν διπλασιάσει τα λεφτά τους σε αυτό το σημείο. Ας το σκεφτούν λοιπόν εάν είναι προς όφελός τους να το πάρουν εδώ, να περιμένουν την άλλη μέρα. Ας το σκεφτούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι υψηλότερες οι τιμές και από τη σημερινή μέρα δηλαδή; Ιστορικά είπατε, όχι όσον αφορά τα τρέχοντα επίπεδα.
Β. ΜΑΣΤΡΟΚΑΛΟΣ: Τα επίπεδα που ζούμε τώρα τις τρεις τέσσερις τελευταίες μέρες, είναι τα ιστορικά υψηλά των τιμών, απλά αναφερόμενοι στα ομόλογα του 23 με 42 μετά το PSI είναι τα υψηλότερα που έχει καταγράψει από την ημέρα που εκδόθηκαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρχει λοιπόν τιμή υψηλότερη από τα ιστορικά υψηλά.
Β. ΜΑΣΤΡΟΚΑΛΟΣ: Όχι – όχι δεν είπα αυτό. Σας λέω ότι η τρέχουσα τιμή στην αγορά είναι υψηλότερη. Συνεπώς, εάν η δημοπρασία βγει σε αυτή την τιμή που είναι τώρα όπως λέει και η ανακοίνωση του Eurogroup, οι περισσότεροι από τους επενδυτές αντιμετωπίζουν την υψηλότερη τιμή που έχουν δει γι' αυτά τα ομόλογα. Συνεπώς, για τον περισσότερο κόσμο αυτό πρέπει να είναι μια ευνοϊκή τιμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαστρόκαλε, μας δεσμεύσει η απόφαση του Eurogroup που κάνει αναφορά στις τιμές, της 23ης Νοεμβρίου. Δεν μπορούμε να κινηθούμε πιο ψηλά από αυτές.
Β. ΜΑΣΤΡΟΚΑΛΟΣ: Δεν θα επεκταθώ περισσότερο. Σας εξηγώ αυτή τη στιγμή ότι ακόμη και με αυτή την απόφαση του Eurogroup, όπως είναι διατυπωμένη, είναι η υψηλότερη τιμή που έχουμε παρατηρήσει στα ομόλογα.
Σ. ΝΙΚΑΣ: Αν υποθέσουμε ότι και η επαναγορά και όλα πάνε όπως έχουν αποφασιστεί, όπως έχουν διατυπωθεί στην ανακοίνωση του Eurogroup θεωρείτε ότι η συζήτηση για απ' ευθείας απομείωση του ελληνικού χρέους που μας έχουν δανείσει οι χώρες της Ευρωζώνης θα τελειώσει, ή μπορεί να είναι κάτι το οποίο μετά από 6 μήνες να ξανανοίξει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εξαρτάται τι εννοείτε απομείωση. Διότι απομείωση γίνεται και τώρα. Απομείωση είναι αυτό. Όπως ξέρετε υπάρχουν δυο ειδών απομειώσεις: υπάρχει η απομείωση της ονομαστικής αξίας, δηλαδή εσύ χρωστάς σε μια Τράπεζα 100.000 ευρώ και η Τράπεζα έρχεται και σου λέει «επειδή είσαι καλός πελάτης εγώ θα στο κάνω 50.000» υπάρχει όμως και η απομείωση που έχει να κάνει με τη μείωση των επιτοκίων. Δηλαδή χρωστάς 100.000 ευρώ με επιτόκιο 4% και στο κάνω 2%. Απομείωση είναι και το άλλο.
Η ονομαστική απομείωση αυτή τη στιγμή είναι εκτός τραπεζιού. Δεν συζητήθηκε δηλαδή, δεν έγινε αποδεκτή.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχουμε μια απόφαση για μια εκταμίευση των 44 δισ. Σπαστή, όπως θα έρθει, που θα βοηθήσει την αγορά. Τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το σχέδιο, έπρεπε να εκταμιευτούν επιπλέον 8 δισ. προς την ελληνική οικονομία, δηλαδή 44 συν 8 δισ. τα καθυστερούμενα. Δηλαδή θέλω να πω ότι τρέχουν και ότι θα έπρεπε κι άλλα 8 δισ. να έρθουν επιπλέον.
Αυτά τα χρήματα πως θα εκταμιεύονται; Μετά από έλεγχο; Δηλαδή θέλω να πω ότι τρέχουν επιπλέον οι δόσεις και οι επόμενες, τι θα γίνει με αυτά τα χρήματα, τα οποία προφανώς θα πέσουν στην οικονομία;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα 43,7 είναι περίπου 34 και κάτι, συν 9 περίπου. Τα 34 και κάτι, θα έρθουν όλα το Δεκέμβριο, 13 Δεκεμβρίου. Τα υπόλοιπα 9 είναι αυτά που θα έρθουν μέχρι το Μάρτιο και θα δοθούν σε τρεις δόσεις. Όχι κάτω από έλεγχο της τρόικας σαν κι αυτόν που έγινε τώρα, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι το Σύμφωνο Συνεργασίας «MOU», θα εκτελείται τουλάχιστον σε ορισμένα βασικά στοιχεία, όπως έχουμε συμφωνήσει.
Για παράδειγμα: τοποθέτηση Γενικού Γραμματέα Εσόδων, το νομοσχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης, εφαρμογή των προαπαιτούμενων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε βάλει. Άρα, θα γίνεται ένα τσεκάρισμα. Υπό αυτή την προϋπόθεση θα έρθουν και τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ. Όχι δηλαδή με έκθεση τρόικας σαν κι αυτή που έγινε τώρα. Η επόμενη έκθεση αν δεν κάνω λάθος θα γίνει μετά το Μάρτιο.
Mrs. STAUSS: Who is going to organize the buyback of the bonds? Is it Greece doing it by itself or is it somebody else who is going to do it for you?
MINISTER: Greece will do it through the Public Debt Organization. Mr. Mastrokalos and Mr. Papadopoulos will be the two responsible officers for this.
Mrs. STAUSS: Not Deutsche Bank as it was written or Morgan Stanley?
V. MASTROKALOS: Once you want to enter into the technicalities, if you do like either a bond placement to the market or a buyback from the market, the typical procedure is that you appoint a number of necessary agents.
So, among these, the transaction agents will be two major primary dealers of the Hellenic Republic, international banks. There will be also a legal advisor; there will be a tender agent. These are the typical agents that are needed from a technical perspective, in order for the deal to be placed to the market.
Δεν είναι επίσημο ακόμη, δεν έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες οπότε ας μην το ανακοινώσουμε ακόμη. Είναι δυο μεγάλες διεθνείς Τράπεζες οι οποίες έχουν πολύ μεγάλη παρουσία στη δευτερογενή αγορά, που εμείς θέλουμε να ξέρουν τους πελάτες και να μπορούν να περάσουν προς τους πελάτες την συναλλαγή αυτή ώστε να συγκεντρώσουν το περισσότερο δυνατό κόσμο σε διεθνές περιβάλλον.
Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: Υπάρχει καμία αντίρρηση από τους εταίρους ότι δεν έχουμε βάλει ακόμα ούτε ένα ευρώ φέτος από τις αποκρατικοποιήσεις στον ειδικό λογαριασμό; Ευχαριστώ πολύ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων απετέλεσε ίσως το μοναδικό κομμάτι κριτικής, μαζί με ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν, με τις καθυστερήσεις από την περίφημη λίστα που μας παρουσίασε ο κ. Σόιμπλε όταν τον είδαμε. Μας είπε «εδώ από τα 70 τόσα έχεις κάνει 30». Είχανε δίκιο σε αυτό, γι΄ αυτό και επιταχύναμε και όταν ήρθε η κρίσιμη στιγμή στο προηγούμενο Eurogroup πάνω στο τραπέζι έλεγε «έγιναν 72 εκκρεμούν μηδέν». Ακριβώς αυτή η κάλυψη του κενού μας προσέδωσε πολύ μεγάλη αξιοπιστία.
Αλλά για τις ιδιωτικοποιήσεις πραγματικά υπάρχει ζήτημα κι εκεί ήταν δύσκολο να τους πείσουμε για ποιο λόγο η Ελλάδα, που έχει σχετικά μεγάλη κρατική περιουσία ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, δεν μπόρεσε να προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια σε σημαντικές αποκρατικοποιήσεις.
Εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι το πρόγραμμα, όπως το έχουμε συμφωνήσει, θα προχωρήσει κανονικά και είναι πολύ σημαντικό κομμάτι η αξιοπιστία σε αυτό.
Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: Φέτος έχουμε υπολογίσει έσοδα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε υπολογίσει νομίζω ένα μικρό ποσοστό, γύρω στα 1,6 με 1,8 δισεκατομμύρια φέτος. Νομίζω θα το πετύχουμε, αν δεν κάνω λάθος.
Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι πια λίστα Λαγκάρντ, είναι η λίστα Μοσκοβισί. Την έχω ζητήσει από τον κ. Μοσκοβισί και νομίζω θα μας τη στείλει. Τώρα υπηρεσιακά νομίζω ανταλλάσσουν το ποιος είναι ο πιο δόκιμος τρόπος για να έρθει αυτή η λίστα ξανά στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το 2013 εννοούσα, για το 2013 νομίζω είναι 2 δισεκατομμύρια.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Υπάρχει πλήρης ανάλυση των εκτιμήσεων για τις αποκρατικοποιήσεις τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ εμείς ρωτήσαμε αν έχουν υποβληθεί φέτος για έσοδα, αν έχουν συνυπολογιστεί, αυτό μόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ετοιμάζετε ένα φορολογικό νομοσχέδιο. Υπάρχει σκέψη να προσφερθούν φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό χρέους;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, όχι.
Π. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς τις Εφορίες έχουν ανέλθει στα 11 δισ. ευρώ και συνολικά στα 54 δισ.. Σκέφτεστε να κάνετε μία ρύθμιση, έτσι ώστε να βοηθήσετε τους φορολογούμενους να έχουν περισσότερες δόσεις να πληρώσουν τα χρέη αυτά, δεδομένου ότι και το 2013 φορολογικά θα είναι πάρα πολύ δύσκολο έτος;
Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ: Εξετάζουμε, όπως έχω πει κατ΄ επανάληψη, μία επέκταση μέσα στο υφιστάμενο πλαίσιο του ΚΕΔΕ. Είναι κάτι όμως στο οποίο τώρα έχουμε καταλήξει και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε μία ανακοίνωση γι΄ αυτό το ζήτημα. Δεν μπορούμε όμως να ξεφύγουμε από το υφιστάμενο πλαίσιο, μπορούμε να το βελτιώσουμε, αλλά όχι να κάνουμε ειδικές ρυθμίσεις πέρα από αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ: Υπάρχουν τα κριτήρια, βάσει των οποίων αποφαίνεται η αρμόδια υπηρεσία για τον αριθμό των δόσεων σε πρώτη φάση και μετά από επαναίτηση σε δεύτερη φάση. Αυτά τα κριτήρια -και επεκτείνοντας όχι μόνο αυτά τα κριτήρια αλλά και δίνοντας και ουσιαστική αντιμετώπιση στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων- στην οικονομική τους συμπεριφορά με πραγματικά στοιχεία, υπάρχει περιθώριο για να βελτιωθεί το υφιστάμενο καθεστώς δόσεων, χωρίς όμως να ανατραπεί η διαδικασία που προβλέπεται στον ΚΕΔΕ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλησπέρα. Θα παρουσιάσουμε σήμερα τα βασικά σημεία της απόφασης του Eurogroup, καθώς και τα βασικά καταληκτικά στοιχεία, που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ευημερήσει από τώρα και στο εξής.
Κατ' αρχήν αυτή ήταν μια σημαντική απόφαση της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
H δόση τελικά θα εκταμιευτεί -υπό την προϋπόθεση οι χώρες που έχουν υποχρέωση να πάνε την απόφαση στα εθνικά Κοινοβούλια θα αποφασίσουν- μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Η δόση αυτή που αποφασίστηκε, είναι 43,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 23,8 δισ. θα είναι ομόλογα του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών, τα 10,6 δισ. για εσωτερική χρηματοδότηση της Ελλάδας και το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 43,7 δισ. θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2013.
Πέρα από αυτό το αναμενόμενο κομμάτι, έχουμε κι ένα πρόσθετο που έχει να κάνει με την ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 20 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με την πρόβλεψη βάσης, με το base line σενάριο, το 2020 από 144 σε 124% του ΑΕΠ, σε 110% το 2022 και σε 88,3% το 2030.
Τώρα, ένα κομμάτι που δεν είχε προβλεφθεί τουλάχιστον από τις αγορές, αλλά ούτε και από την χώρα μας, δεν ήταν γνωστό, αλλά ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και πολλούς μήνες, έχει να κάνει με τη μείωση των επιτοκίων στο πρώτο δάνειο που έχει πάρει η Ελλάδα, με τη μείωση της εγγύησης που η Ελλάδα πληρώνει για τα χρήματα του EFSF. Επίσης ένα σημαντικό κομμάτι έχει να κάνει με τη μεταφορά τόκων του EFSF 10 χρόνια στο μέλλον, με την επιστροφή των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών Τραπεζών που έχουν από τα ελληνικά ομόλογα στην Ελλάδα, με τη μεταφορά των χρεολυσίων 15 χρόνια μετά από το πρώτο δάνειο του Μνημονίου και, επίσης, με τη μεταφορά των χρεολυσίων από το EFSF επίσης 15 χρόνια μετά. Ένα σημαντικό κομμάτι ελάφρυνσης του χρέους θα προέλθει από την επαναγορά ομολόγων από το debt buy back.
Όλα αυτά μαζί συμποσούνται σε 20 εκατοστιαίες μονάδες. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια πολύ σημαντική απόφαση που δίνει τις προϋποθέσεις για να μείνουμε στην Ευρωζώνη, ενώ μας δίνουν μια σημαντική ευκαιρία να εξέλθουμε από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης.
Επίσης, όπως είπα πριν, μειώνεται σημαντικά το χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, 20 εκατοστιαίες μονάδες.
Δεύτερον, η απόφαση αυτή απελευθερώνει πόρους μέσω της σημαντικής μείωσης επιτοκίων, της μεταφοράς τόκων και χρεολυσίων στο μέλλον κατά 10 και 15 χρόνια αντίστοιχα. Η Ελλάδα, σήμερα, είναι μια χώρα που δανείζεται πια με σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια από ότι πριν και με πιο χαμηλά επιτόκια από αρκετές άλλες χώρες στην Ευρωζώνη.
Θα σας πω ένα παράδειγμα. Για το πρώτο μνημονιακό δάνειο το GLF θα πληρώνουμε πλέον επιτόκιο euribor συν 50 μονάδες βάσης, δηλαδή με σημερινές τιμές γύρω στο 1,6-1,7% αν δεν κάνω λάθος. Όλα αυτά δημιουργούν μια γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και για τα παιδιά μας.
Βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς.
Απέφυγα να πω οτιδήποτε βγαίνοντας από το Eurogroup, άφησα τους άλλους συναδέλφους να μιλήσουν για μας, διότι έχω την αίσθηση ότι τώρα αρχίζουμε τα δύσκολα.
Είναι ώρα να σκεφτούμε πώς θα αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία - που κυρίως ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του εξασφάλισε-, αλλά και οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μας παρείχαν.
Θέλω να σας πω ότι, όταν ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις στις αρχές Ιουλίου, αντιμετωπίσαμε μόνο εχθρικές διαθέσεις. Προχθές είχαμε μόνο συμμάχους. Βρισκόμαστε στο ζενίθ της αξιοπιστίας μας, αλλά αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού. Επομένως για να το διατηρήσουμε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.
Κυρίως να εφαρμόσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουμε ψηφίσει και που έχουμε υποσχεθεί, όχι τόσο διότι τις έχουμε υποσχεθεί και τις έχουμε ψηφίσει, αλλά διότι κάνουν καλό σε εμάς: βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα, καθιστούν τη χώρα πιο εξωστρεφή και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Δεύτερον πρέπει να προχωρήσουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο έχει καθυστερήσει εδώ και αρκετά χρόνια. ‘Ηταν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να μειώσουμε το χρέος μας και να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια, την οποία χάσαμε, αλλά την έχουμε πάλι μπροστά μας.
Τέλος πρέπει να χτίσουμε ένα πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με έμφαση στις ίσες ευκαιρίες για όλους. Δηλαδή να φτιάξουμε πραγματικά ένα σωστό σύστημα υγείας που να δίνει ίσες ευκαιρίες για όλους, ένα δημόσιο σύστημα παιδείας και κυρίως η κοινωνική μας πολιτική να απευθύνεται σε αυτούς, που πράγματι την έχουν ανάγκη και να εξαλείψουμε ό,τι στοιχεία σπατάλης ενέχει.
Αρκεί να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα αυξήθηκαν περισσότερο από 10 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, είναι υψηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά το ποσοστό φτώχειας παραμένει ακριβώς το ίδιο όπως ήταν 10 χρόνια πριν, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη σπατάλη στο σύστημα αυτό.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Υπουργούς της Κυβέρνησης, κυρίως τον Πρωθυπουργό χωρίς τη συμβολή του οποίου δεν θα ήταν εφικτό να παρουσιαστεί στο Eurogroup ένας κατάλογος που έλεγε ότι έχουν γίνει 72 προαπαιτούμενες πράξεις και εκκρεμούν μηδέν. Αυτό έδωσε τη βάση να δοθούν εύσημα στην Ελληνική Κυβέρνηση απ' όλους. Κανείς στο τελευταίο Eurogroup δεν είπε μια αρνητική κουβέντα.
Κυρίως, όμως, θέλω να ευχαριστήσω τους στενούς μου συνεργάτες- τους οποίους ορισμένους εξ αυτών τους βλέπετε εδώ- και θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τους ανώνυμους δημοσίους υπαλλήλους και συμβούλους μας, που με αυταπάρνηση δούλεψαν όλους αυτούς τους μήνες, μέρα και νύχτα. Η κυρία Μπέη βραβεύτηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη συμβολή της. Χωρίς την κυρία Μπέη και το επιτελείο της νομίζω ότι σήμερα δεν θα υπήρχαν Εφαρμοστικοί Νόμοι. Δούλεψε μέρα – νύχτα γι' αυτό και το Υπουργικό Συμβούλιο έκανε την πρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών, την οποία και τη δέχτηκα ασμένως και με μεγάλη χαρά να βραβευτεί για τις υπηρεσίες της. Ευχαριστώ πολύ.
Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καλησπέρα. Μας είπατε ότι η δόση θα καταβληθεί μέχρι 13 Δεκεμβρίου. Το χρήμα στην πραγματική οικονομία σε αυτούς που χρωστάει το ελληνικό Δημόσιο πότε ακριβώς θα έρθει και υπάρχει κάποια σειρά για το πώς θα εξοφληθούν όλοι αυτοί;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας είπα πριν ότι στις 13 Δεκεμβρίου θα δοθούν τα 23,8 δισ. για τις Τράπεζες και 10,4 δισ. για τις εσωτερικές ανάγκες. Και τα δυο αυτά συμβάλλουν στη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Είναι ένα ποσό, μεγαλύτερο από ό,τι περιμέναμε σημαντικά μεγαλύτερο.
Τώρα, από τα 10,4 δισ. με ένα κομμάτι θα αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο κ. Σταϊκούρας αύριο υπογράφει Μνημόνια συνεργασίας με τα υπόλοιπα Υπουργεία, επομένως ένα κομμάτι των ληξιπρόθεσμων θα πληρωθεί πριν το τέλος του έτους και το υπόλοιπο - αν δεν κάνω λάθος - μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
Μ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ποιο κομμάτι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από τα ληξιπρόθεσμα; Θα μας πει ο κ. Σταϊκούρας. Βεβαίως μην υποτιμάτε την σημαντική ένεση ρευστότητας που θα προέλθει λόγω της εμπιστοσύνης που θα προκληθεί από την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
Ήδη, όπως ξέρετε, οι καταθέσεις που είχαν φύγει επιστρέφουν. Είχαν φύγει πάνω από 80 δισ. και έχει επιστρέψει ένα μεγάλο ποσό. Θεωρούμε ότι με την εξάλειψη της δραχμικής αβεβαιότητας οι καταθέσεις θα επιστρέψουν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Και με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό που μου έδωσε τον λόγο, κατ' αρχήν να πω ότι το συνολικό ποσό το οποίο αποφασίστηκε για την Ελλάδα είναι ουσιαστικά όσο οι δόσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για τα 2 επόμενα χρόνια. Για να καταλάβουμε δηλαδή το μέγεθος και τη σημασία της απόφασης που ελήφθη, αν αθροίσετε τις δόσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για τα δυο επόμενα χρόνια, είναι ίσου ύψους, περίπου 44 με 45 δισ. ευρώ.
Άκουγα και ακούγαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα διάφορα πολιτικά φληναφήματα, ότι δεν είναι έτοιμη η κυβέρνηση μ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς μπορούν ν’ αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αύριο συνεπώς θα παρουσιάσουμε τα εξής: Το σχέδιο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, τη σχετική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών σχετικά με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και 12 συγκεκριμένα μνημόνια κατανόησης με τους αντίστοιχους Υπουργούς ως προς το ποιες είναι οι προϋποθέσεις και πώς ακριβώς θα γίνεται η εκταμίευση των αντίστοιχων χρηματικών ποσών.
Υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις, που υπήρχαν και επαναλαμβάνονται στα προγράμματα οικονομικής πολιτικής. Μεταξύ αυτών για παράδειγμα, στη διαδικασία εκκαθάρισης όλοι οι φορείς, Υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα θα οριστικοποιήσουν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Αυτό θα καταρτίζεται με την ευθύνη του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών του κάθε Υπουργείου, θα δίνονται τα στοιχεία αυτά. Ήδη υπάρχουν κωδικοί και στο Υπουργείο Οικονομικών ειδικά για ληξιπρόθεσμες οφειλές και στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα υπάρχει χρονολογική σειρά, υπάρχουν υποδείγματα συγκεκριμένα που πρέπει να δίνει το κάθε Υπουργείο, ο κάθε Υπουργός θα είναι υπεύθυνος μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών να ελέγχει τις προϋποθέσεις εκκαθάρισης αυτών των υποχρεώσεων και αυτών των δεσμεύσεων και την αξιοπιστία των μηνιαίων στοιχείων.
Και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά θα είναι σε θέση, σε τακτικά χρονικά διαστήματα πολύ σύντομα μεταξύ τους, ν’ αξιολογεί τα αιτήματα και γρήγορα να γίνεται η εκκαθάριση αυτών των υποθέσεων. Αύριο θα δοθούν αναλυτικοί πίνακες, τα μνημόνια και όλη η πορεία συγκεκριμένα της εκκαθάρισης αυτών των υποχρεώσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ αν επιτρέπετε, δηλαδή το 2012, φέτος, πόσα θα δώσουμε; Εγώ δε σας ρωτώ τώρα αν θα πάρουν πρώτα οι φαρμακοποιοί, δεύτεροι οι προμηθευτές, απλώς το συνολικό που θα δοθεί έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου φέτος.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Υπάρχει μια άτυπη ενημέρωση η οποία έχει γίνει από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών και των αρμόδιων Υπουργείων, αντιλαμβάνεστε όμως από την απάντηση που σας έδωσα και προηγήθηκε, ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που θ’ ακολουθείται μεταξύ των Υπουργείων. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο, με ορθολογικό τρόπο, άμεσα, έτσι ώστε στα μέσα Δεκεμβρίου να είμαστε έτοιμοι να εκταμιεύσουμε χρηματικά ποσά.
Και είμαι σε θέση να σας πω ότι συγκεκριμένα τέτοια ποσά μπορούν να γίνουν με βάση την ενημέρωση την οποία έχουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακριβώς για ποσό διότι αντιλαμβάνεστε, όπως σας είπα, ότι αυτό θα γίνει από τα αρμόδια Υπουργεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα μπορείτε να διαθέσετε;
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Μα αφού τώρα υπογράφουμε τα μνημόνια, αύριο θα υπογράψουμε τα μνημόνια κατανόησης..
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: Υπουργέ, ποιος είναι ο στόχος σας για την αξία των ομολόγων που θα επαναγοράσει η Ελλάδα, θα συμμετάσχουν οι Τράπεζες εθελοντικά, θα δημιουργήσει αυτό ανάγκες για νέα κεφάλαια στις Τράπεζες, επιπλέον δηλαδή της ανακεφαλαιοποίησης και αν αποτύχει η επαναγορά τι θα κάνουμε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει ένας γενικός στόχος, αλλά έχουμε πει στο Eurogroup να μην κάνουμε ανακοινώσεις για το στόχο αυτό. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί, όπως ξέρετε πολλοί ρωτούν αν το πρόγραμμα θα έχει νέα βήματα, βεβαίως έχει νέα χρήματα, όλα αυτά που σας είπα τα πρόσθετα, συμποσούνται γύρω στα 13 με 14 δισεκατομμύρια περίπου, ίσως και περισσότερα.
Άρα είναι νέα ποσά αυτά για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Πρέπει να πετύχει το buy back. Πρέπει να πετύχει. Στόχο δε θα σας πω. Πρέπει όμως να πετύχει. Διότι συμβάλλει ο στόχος αυτός σημαντικά στη μείωση του χρέους. Όταν η υπόλοιπη Ευρώπη πάει στην απόφαση στα Κοινοβούλια με σκοπό τα Κοινοβούλια ν’ αποφασίσουν πόσο θα κοστίσει στο γερμανικό προϋπολογισμό ή στον αυστριακό ή στο φιλανδικό ή ακόμα και στο σλοβένικο η Ελλάδα, εμείς τουλάχιστον ως μίνιμουμ υποχρέωση έχουμε να πετύχει η διαδικασία επαναγοράς.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν σημαίνει νέα κεφάλαια για τις Τράπεζες διότι όπως ξέρετε, τα ομόλογα στις Τράπεζες είναι γραμμένα σε τιμή χαμηλότερη. Άρα δε σημαίνει νέα κεφάλαια. Είναι πατριωτικό καθήκον να πετύχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο ερωτήσεις: Η μία ερώτηση είναι, με απλά ελληνικά να μας καταλαβαίνει και ο κόσμος που θ’ ακούει τώρα, είναι εάν θα συμμετέχουν στο κούρεμα οι ελληνικές Τράπεζες ή θα είναι μέσα μόνο τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό είναι το ένα.
Και το δεύτερο είναι: Με βάση τις πληροφορίες και απ’ αυτά που ξέρουμε, από 01/01/13 οι Επίτροποι θα είναι εδώ και θα σας λένε τι πρέπει να κάνετε, έτσι μας λένε, και ότι δε θα χρειάζεται να περνάει μέσα από τη Βουλή ο νόμος και με νομοθετικές πράξεις θα σας επιβάλλου, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, ποια νέα μέτρα θα μπαίνουν. Αν ισχύει κάτι τέτοιο θέλω να μας το πείτε. Για τις Τράπεζες αν θα μετέχουν στο κούρεμα, αν θα εξαιρεθούν από το κούρεμα συγκεκριμένα και θα είναι μόνο τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ' αρχήν η διαδικασία επαναγοράς χρέους δεν είναι κούρεμα, είναι επαναγορά χρέους και σας θυμίζω ότι στην Ελλάδα εδώ και μήνες, εδώ και, θα έλεγα περίπου ένα χρόνο, ζητάμε να γίνει επαναγορά χρέους. Επομένως θα γίνει αυτή η επαναφορά χρέους, είναι εθελοντική, δεν έχει στοιχείο υποχρεωτικότητας, όποιος θέλει συμμετέχει. Πρέπει όμως να πετύχει, το επαναλαμβάνω αυτό. Είναι καθαρά θέμα αξιοπιστίας της χώρας να πετύχει. Έχει ζητηθεί από τη χώρα εδώ και πάρα πολύ καιρό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για όλους. Όλοι εφ' όσον επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν. Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία στις τιμές που γίνεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει θέμα Επιτρόπων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επαφίεται στο πατριωτικό καθήκον του καθενός. Το buy back πρέπει να πετύχει.
Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, ο ΟΔΔΗΧ θα βγάλει ανακοίνωση, είναι ο κ. Μαστρόκαλος εδώ, αν θέλει να μας πει το πότε και πώς και όσοι πιστοί προσέρχονται μετά.
Β. ΜΑΣΤΡΟΚΑΛΟΣ: Τεχνικά είναι μια αρκετά μεγάλη και δύσκολη συναλλαγή να στηθεί, εν τούτοις στοχεύουμε αρχές της επόμενης εβδομάδας να βγάλουμε την ανακοίνωση, όπως είπε ο Υπουργός, θα είναι μια εθελοντική επαναγορά ομολόγων.
Από μεριάς αγοράς τα ομόλογα βρίσκονται στις υψηλότερες τιμές που έχουν από την ημερομηνία που εκδόθηκαν και ο κάθε επενδυτής μπορεί να εκτιμήσει να συμμετάσχει και να εκτιμήσει τα υπέρ και τα κατά της συμμετοχής του.
ΚΑΨΩΧΑΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή από το ανακοινωθέν του Eurogroup αλλά και από τα διακοινωθέντα τα κυβερνητικά μέχρι τώρα έχουμε μπερδευτεί ότι πρόκειται για μια λογιστική διαχείριση του προβλήματος της δόσης, θα ήθελα να επικαλεστώ την απλή αριθμητική και να σας ρωτήσω: Η επαναφορά του χρέους πόσο θα κοστίσει και αν είναι πρόσθετα τα κεφάλαια αυτά τα οποία δε θα είναι τα 44 δισ. τα οποία περίπου είναι το ποσό της δόσης και εάν εν πάση περιπτώσει αυτό το ποσό το οποίο, εάν είναι πρόσθετο, θα επιβαρύνει και κατά πόσο το δημόσιο χρέος, θα μπει στο υφιστάμενο δημόσιο χρέος που πρέπει κάποια στιγμή να επιστραφεί μαζί με τα υπόλοιπα. Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν κατάλαβα τι εννοείτε ότι έχετε μπερδευτεί λογιστικά. Τα χρήματα της επαναγοράς δεν είναι μέσα στη δόση των 44 δισεκατομμυρίων, είναι πρόσθετο. Φυσικά εφ' όσον είναι δάνειο, βέβαια και επιβαρύνει το χρέος, θα εξοφληθεί όμως κανονικά, είτε μπορεί να εξοφληθεί κι από έσοδα ιδιωτικοποιήσεων για παράδειγμα. Επομένως δεν υπάρχει καμία σύγχυση νομίζω, είναι το ανακοινωθέν σαφές ως προς το κομμάτι αυτό.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του buy back είναι μέσα στις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες σαν ζήτηση πόρων και υπάρχει από κάτω και η αντίστοιχη προσφορά πόρων, δηλαδή είναι πρόσθετο αυτό, αλλά από την άλλη μεριά αυτά που σας διάβασα που είναι τα πρόσθετα που έχουμε πάρει, δηλαδή μείωση επιτοκίων, μεταφορά προς το μέλλον χρεολυσίων και τόκων και επίδοση στην Ελλάδα των κερδών από τα ομόλογα που έχουν βγάλει οι κεντρικές τράπεζες, είναι ποσό μεγαλύτερο από το ποσό που θα διατεθεί για την επαναγορά χρέους.
Ε. ΛΑΣΚΑΡΗ: Εγώ θα συνεχίσω την ερώτηση του Σωτήρη, από ότι καταλάβαμε και από τον κ. Μαστρόκαλο και από το ανακοινωθέν του Eurogroup, η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει την άλλη εβδομάδα κι έχει ένα χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης 13 του μήνα. Μέχρι τότε δε θα έχουν εισρεύσει χρήματα από τη δόση στην Ελλάδα και η Ελλάδα προφανώς αυτή τη στιγμή δεν έχει τα περίπου 10 δισεκατομμύρια που λέμε ότι θα χρειαστεί για να γίνει το buy back. Αυτά τα χρήματα πως θα προκύψουν;
Β. ΜΑΣΤΡΟΚΑΛΟΣ: Θα είναι στα πλαίσια της δανειακής σύμβασης που έχουμε αυτό, τα 10 δισ. Ή όσο είναι το ποσό, έτσι; Γιατί το ποσό δεν έχει γραφτεί, να το πω έτσι πουθενά, είναι υπό συζήτηση, γιατί εξαρτάται και από το πόσο επιτυχημένη και πόσο μεγάλη θα είναι η συμμετοχή.
Μπορεί να μην είναι 10 να είναι λιγότερα, θα εξαρτηθεί, δεν υπάρχει δηλαδή μια ειλημμένη απόφαση ως προς την ακρίβεια του ποσού. Θα υπάρχει πρόβλεψη, ώστε να υπάρχει μία δανειακή σύμβαση που να μας τα δώσουν την κατάλληλη στιγμή, όταν πρέπει να πληρωθούν, να το πω έτσι.
E.ΛΑΣΚΑΡΗ: Από τον EFSF;
Β. ΜΑΣΤΡΟΚΑΛΟΣ: Ναι.
E. ΛΑΣΚΑΡΗ: Επειδή έπαιξε ένα σενάριο στην αγορά ότι θα κάνει μία έκδοση εντόκων γραμματίων το Ελληνικό Δημόσιο, τα οποία θα καλύψουν οι τράπεζες με εγγύηση του EFSF, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα;
Β. ΜΑΣΤΡΟΚΑΛΟΣ: Όχι, όχι δεν υπάρχει.
N. ΝΟΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ρωτηθήκατε και πριν και ήθελα να ξέρω, επειδή όταν συμβαίνει στην αγορά λειτουργούμε με όρους αγοράς, εδώ όμως επειδή είναι καθαρά πολιτική απόφαση, συζητήθηκε και υπάρχει πολιτική απόφαση ένα plan-b για το τι θα γίνει εάν δεν αντληθεί το επιδιωκόμενο ποσό από την επαναγορά ομολόγων;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει plan-b - το οποίο δε θα σας το πω από τώρα - αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αν δείτε- θα σας διαβάσω προσεκτικά γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία- τις τρεις τελευταίες σειρές του ανακοινωθέντος που θα το μεταφράσω στα ελληνικά, όπου λέει ότι «το Eurogroup αναμένει να είναι σε θέση να αποφασίσει την εκταμίευση μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν γίνει οι εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και κατόπιν έκθεσης για το αποτέλεσμα μιας ενδεχομένης επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα».
Επομένως βλέπετε είναι προσεκτικά διατυπωμένο, το subject 2 δεν πάει στην επαναγορά χρέους, πάει στα Κοινοβούλια κι απλώς λέει θα γίνει ένα review. Το αφήνουμε λοιπόν εκεί, για να δούμε τι θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου. Επίσης, δείτε και τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Ρεν για αυτό χτες το βράδυ και σήμερα.
Θ. ΚΟΥΚΑΚΗΣ: Υπουργέ, κάνατε μια αναφορά σε ένα νούμερο, όσον αφορά τη χρηματοδότηση για την επαναγορά των ομολόγων είπατε 13 δισ., αυτό καταλάβαμε, ο κύριος μάς το έκανε σαν αναφορά σαν ένα ενδεικτικό νούμερο 10 δισ. Αυτό θα είναι, λοιπόν, ένα πρόσθετο δάνειο, το οποίο θα έρθει να προστεθεί στα δάνεια που ήδη παίρνουμε από τους μηχανισμούς στήριξης.
Αυτό το δάνειο θα έχει επιτόκιο αντίστοιχο με αυτό το οποίο δανειζόμαστε από τον EFSF κι αυτό το δάνειο θα ενταχθεί στο πακέτο του EFSF δηλαδή οι λήξεις του θα επιμηκυνθούν στη 15ετία ή είναι ένα δάνειο το οποίο θα αποπληρωθεί πιο πρόωρα; Και η τελική μου ερώτηση, έχει μπει μέσα στο DSA αυτό το δάνειο; Δηλαδή συν αυτό το δάνειο έχουμε ένα χρέος που οδηγεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, έχει μπει μέσα στο DSA, θα γίνει μία δανειακή σύμβαση -αν δεν απατώμαι κ. Μαστρόκαλε- είναι χωριστή δανειακή σύμβαση που έχει να κάνει με τη διαδικασία επαναγοράς. Είναι όμως υπολογισμένο και στις χρηματοδοτικές ανάγκες του και στο DSA, άρα είναι μέσα στο 124%.
Και μια και μου δίνετε την ευκαιρία, θέλω να σχολιάσω- γιατί είδα ότι σχολιάζουν πολλά μέσα ενημέρωσης- ένα άρθρο σε ξένη εφημερίδα που αναφέρει ότι «τελικά υπάρχει ένα χαρτί που λέει ότι δεν είναι 124 το χρέος αλλά 126%».
Εδώ υπάρχει ένα λάθος, αυτός είναι ένας παλαιός πίνακας, δεν είναι ο τελευταίος πίνακας του Eurogroup. Ο τελευταίος πίνακας έχει συμπληρωθεί με ένα ποσό 2,7% του ΑΕΠ που έχει να κάνει με την πρόσθετη συμβολή των διαρθρωτικών ταμείων της Κοινότητας, σε σχέση με το σενάριο baseline.
Άρα αυτός ο πίνακας, που προφανώς οι εφημερίδες είχαν, δεν ήταν ο τελευταίος, δηλαδή δεν είχε μέσα τη συμβολή των διαρθρωτικών ταμείων της Κοινότητας και του co-financing, που αποφασίστηκε στο τελευταίο Eurogroup ότι θα συμβάλλει και αυτό στη μείωση του χρέους στο 124%. Αυτό το λέω απλώς για να λυθεί η απορία τι χαρτί ήταν αυτό.
Κ. ΔΑΥΛΟΣ: Πιο απλά και πρακτικά θα μπορούσατε να μας πείτε κάθε από αυτούς τους τρόπους με τους οποίους θα εξοικονομήσουμε το χρέος μας από τον καθένα, πόσα χρήματα υπολογίζουμε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν τελειώσει το buy back θα σας πω.
Κ. ΤΣΑXΑΚΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε για τη δόση, αυτό το πράγμα που το έχετε ξεκαθαρίσει..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν δείτε προσεκτικά το ανακοινωθέν - θέλω να το διαβάσετε καλά - λέει ότι «εάν η Ελλάδα μπει σε διαδικασία πρωτογενών πλεονασμάτων, τότε θα υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πέραν αυτών που αποφασίστηκαν προχθές στο Eurogroup».
Για αυτό διστάζω να αναφέρω ποια είναι αυτά και θέλω να σας τα πω όταν υπάρχει απόφαση του Eurogroup. Πάντως η δέσμευση- και το τονίζω- είναι ότι το χρέος θα μειωθεί 20 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σε σχέση με το σενάριο βάσης κι αυτό είναι δέσμευση του Eurogroup. Υπό την προϋπόθεση βέβαια, για να μην ξεχνάμε, ότι και η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και αυτό έχει κι ένα χαρακτήρα κινήτρων. Δηλαδή, μας είπαν προχθές στο Eurogroup ότι «πέρα από αυτές τις 100 μονάδες βάσης για παράδειγμα που θα έχετε μείωση στα επιτόκια του πρώτου μνημονιακού δανείου, εάν παράγετε πρωτογενή πλεονάσματα θα έχετε περαιτέρω μείωση επιτοκίου».
Για παράδειγμα, εμείς στον προϋπολογισμό προβλέπουμε ότι από το 2013 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η τρόικα θεωρεί ότι θα έχουμε μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα. Εμείς θεωρούμε κι είμαστε βέβαιοι ότι αν τα πράγματα πάνε καλά θα έχουμε από το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα, που σημαίνει ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση επιτοκίων από το 2013, πέραν αυτών που αποφασίστηκαν στο Eurogroup προχτές και βλέπετε στο ανακοινωθέν.
Αλλά με βλέπετε, διστάζω να σας πω ακριβώς τι κομμάτι συμβάλλει σε τι, πρώτον πριν αποφασίσουμε το buy back και τι ποσό θα συμβάλλει και δεύτερον αυτά τα υπόλοιπα που σας είπα ποια θα είναι η συμβολή τους. Αυτό, όμω,ς που θέλω να κρατήσετε ως δέσμευση του Eurogroup είναι ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε το Eurogroup θα μειώσει το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το σενάριο βάσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να κάνω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι, αν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του buyback και ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ στις 13 του μήνα, η Ευρωζώνη θα αποδεσμεύσει τη ζώνη; Αυτό είναι το ένα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξεχάσατε το βασικό ερώτημα: Εάν τα κοινοβούλια των χωρών αυτών..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θεωρώ δεδομένο, αφού η Γερμανία το ψηφίζει θα το ψηφίσουν και οι άλλοι. Λέω, ανεξάρτητα τώρα από το τι θα πετύχει το buyback και τι θα πει το ΔΝΤ στις 13 του μήνα, θα έχουμε μια εικόνα, η Ευρωζώνη θα αποδεσμεύσει το ποσό της δόσης; Αυτό είναι το ένα.
Και το δεύτερο ως προς τα 10,6 δισ., αδυνατώ να πιστέψω ότι μέχρι τώρα δεν έχετε κατανέμει αυτά τα 10,6 δισ. που θα πάνε. Δηλαδή πρωτογενές έλλειμμα, ληξιπρόθεσμα, έντοκα; Γιατί ρωτήσαμε τον αναπληρωτή Υπουργό πόσα θα πάνε στην αγορά; Δεν έχετε κάνει μέχρι τώρα κατανομή των 10,6 που θα πάνε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας απαντήσω. Και τα 10,6 θα πάνε στην εσωτερική αγορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως κι αυτό δεν είναι εσωτερική αγορά; Τι είναι το πρωτογενές έλλειμμα, εξωτερική αγορά είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως το πάει για παραμονή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αφήστε να έρθει η ώρα. Σας λέω ότι και τα 10,6 θα κατανεμηθούν στην εσωτερική αγορά, είτε για αποπληρωμή των εντόκων γραμματίων, που είναι 3,2 δισ., είτε για κάλυψη πρωτογενούς ελλείμματος, είτε για ληξιπρόθεσμα. Πάντως και τα τρία στοιχεία που συμποσούνται σε 10,6 δισ. αφορούν ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρώτο ερώτημα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είμαι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πάντως η διάθεση και των μεν και των δε ήταν ότι η εκταμίευση θα γίνει. Σας είπα, όμως, ότι η επαναγορά χρέους πρέπει να πετύχει, διότι συμβάλλει στη βιωσιμότητα του χρέους και στην αξιοπιστία της χώρας. Όταν οι άλλοι θα συμβάλλουν με ένα ποσό άλφα, εμείς πρέπει να συμβάλλουμε με ένα ποσό βήτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε «οι άλλοι» εννοείτε και τα ασφαλιστικά Ταμεία; Γιατί ήδη έχουν συμβάλει τα ασφαλιστικά Ταμεία από το πρώτο PSI.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας είπα, είναι εθελοντική συμμετοχή σε αυτό. Όποιος θέλει προσέρχεται, δεν θα υποχρεώσουμε κανένα ασφαλιστικό Ταμείο να έρθει.
Α. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ: Κύριε Υπουργέ, γι' αυτό το θέμα πολιτικά ήθελα να σας ρωτήσω. Κάνατε μια δήλωση ότι είναι πατριωτικό καθήκον να πετύχει η επαναγορά του χρέους. Η ερώτησή μου είναι: η θέση του Υπουργού Οικονομικών είναι ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία –πολιτικά ρωτάω- πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία; Και ως Υπουργός Οικονομικών που έχετε εικόνα των αποθεματικών, θεωρείτε ότι αντέχουν να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, ή αν συμμετάσχουν θα χρειαστούν περαιτέρω στήριξη από τον προϋπολογισμό άρα θα μας βγάλουν εκτός τροχιάς σε άλλα θέματα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι μια ειδική περίπτωση, διότι είναι μέρος της Γενικής Κυβέρνησης. Επομένως, είναι μια η άλλη η συμμετοχή τους. Θα ήθελα όμως να αποφασίσουν τα ίδια τα ασφαλιστικά Ταμεία και όχι ο Υπουργός Οικονομικών. Υπάρχει διαδικασία.
Τώρα, όσον αφορά τα αποθεματικά. Μην φανταστείτε ότι οι συντάξεις πληρώνονται από τα ομόλογα που έχουν, από τα κέρδη των ομολόγων. Οι συντάξεις εξασφαλίζονται, διότι υπάρχει η οιονεί εγγύηση του κράτους για τις συντάξεις και, όταν τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν έλλειμμα, το έλλειμμα καλύπτεται από μεταφορά από τον προϋπολογισμό. Επομένως, δεν τίθεται θέμα συντάξεων. Αλλά θα ήθελα τα ασφαλιστικά Ταμεία να αποφασίσουν μόνα τους.
Σ. ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, για πρώτη φορά ίσως σε ανακοινωθέν Eurogroup γίνεται αναφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση, ότι είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.
Επειδή βλέπουμε διάφορες μορφές φορολογικών νομοσχεδίων να κυκλοφορούν, θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε καταλήξει στο περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου, αν πέρα από τη φορολογία εισοδήματος περιλαμβάνει και τη φορολογία των ακινήτων, πότε θα έρθει στη Βουλή, από πότε θα ισχύσει, αν θα έχει κάποια αναδρομικότητα. Δηλαδή μια σχετική ενημέρωση πάνω στα φορολογικά το πού βρισκόμαστε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σήμερα ή αύριο θα βγάλουμε σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, έχει δοθεί στα κόμματα για απόψεις και αμέσως μετά θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.
Σ. ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ: Πότε κ. Υπουργέ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν έρθει η ώρα θα το δείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω στην επαναγορά. Κατ' αρχήν η δόση θα βγει ή δεν θα βγει αν δεν πετύχει η επαναγορά; Θα την πάρουμε τη δόση; Είπατε στην αρχή ότι είναι δέσμευση, προϋπόθεση το να πάρουμε τη δόση. Κρατάω αυτό.
Εάν είναι προϋπόθεση η επιτυχία της επαναγοράς για να πάρουμε τη δόση, ουσιαστικά αν βγούμε στις αγορές και αποτύχουμε όσον αφορά στο εξωτερικό, αναγκαστικά θα πάμε στο εσωτερικό. Οπότε ουσιαστικά για να σώσουν οι Τράπεζες την ίδια τους την υπόσταση και να έρθει η δόση, θα πρέπει να μπουν στην επαναγορά. Μήπως είναι λίγο εκβιαστικό αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας είπα: πρέπει να πετύχει η επαναγορά. Τελεία και παύλα. Δεν θέλω να πω αν είναι προϋπόθεση ή αν δεν είναι. Διαβάστε το ανακοινωθέν και θα καταλάβετε αν είναι. Θέλω η επαναγορά να πετύχει. Είναι θέμα αξιοπιστίας της χώρας.
Β. ΜΑΣΤΡΟΚΑΛΟΣ: Όπως σας εξήγησα και προηγουμένως τα ομόλογα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην υψηλότερη τιμή τους από τότε που εκδόθηκαν. Συνεπώς, νομίζω ότι πολλοί επενδυτές θα έχουν ίδιον οικονομικό όφελος να συμμετέχουν. Ο καθένας θα πάρει τις εκτιμήσεις του, είναι μια οικονομική απόφαση, θα πρέπει να δει τα υπέρ και τα κατά, θα πρέπει να δει ποια είναι η επόμενη μέρα, τι ρίσκα ή τι οφέλη έχει μπροστά του και να αποφασίσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιο ποσοστό συμμετοχής θα είστε ευχαριστημένοι;
Β. ΜΑΣΤΡΟΚΑΛΟΣ: Επειδή το ποσό των χρημάτων που μπορούμε να διαθέσουμε για την επαναγορά είναι περιορισμένο, όποιος προλάβει παίρνει. Η επαναγορά ενός χρέους σε τιμές υψηλότερες ιστορικά από όσες έχει υπάρξει όσο αυτό ζει, δεν νομίζω ότι είναι τόσο αρνητικό για τους επενδυτές. Υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι έχουν διπλασιάσει τα λεφτά τους σε αυτό το σημείο. Ας το σκεφτούν λοιπόν εάν είναι προς όφελός τους να το πάρουν εδώ, να περιμένουν την άλλη μέρα. Ας το σκεφτούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι υψηλότερες οι τιμές και από τη σημερινή μέρα δηλαδή; Ιστορικά είπατε, όχι όσον αφορά τα τρέχοντα επίπεδα.
Β. ΜΑΣΤΡΟΚΑΛΟΣ: Τα επίπεδα που ζούμε τώρα τις τρεις τέσσερις τελευταίες μέρες, είναι τα ιστορικά υψηλά των τιμών, απλά αναφερόμενοι στα ομόλογα του 23 με 42 μετά το PSI είναι τα υψηλότερα που έχει καταγράψει από την ημέρα που εκδόθηκαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρχει λοιπόν τιμή υψηλότερη από τα ιστορικά υψηλά.
Β. ΜΑΣΤΡΟΚΑΛΟΣ: Όχι – όχι δεν είπα αυτό. Σας λέω ότι η τρέχουσα τιμή στην αγορά είναι υψηλότερη. Συνεπώς, εάν η δημοπρασία βγει σε αυτή την τιμή που είναι τώρα όπως λέει και η ανακοίνωση του Eurogroup, οι περισσότεροι από τους επενδυτές αντιμετωπίζουν την υψηλότερη τιμή που έχουν δει γι' αυτά τα ομόλογα. Συνεπώς, για τον περισσότερο κόσμο αυτό πρέπει να είναι μια ευνοϊκή τιμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαστρόκαλε, μας δεσμεύσει η απόφαση του Eurogroup που κάνει αναφορά στις τιμές, της 23ης Νοεμβρίου. Δεν μπορούμε να κινηθούμε πιο ψηλά από αυτές.
Β. ΜΑΣΤΡΟΚΑΛΟΣ: Δεν θα επεκταθώ περισσότερο. Σας εξηγώ αυτή τη στιγμή ότι ακόμη και με αυτή την απόφαση του Eurogroup, όπως είναι διατυπωμένη, είναι η υψηλότερη τιμή που έχουμε παρατηρήσει στα ομόλογα.
Σ. ΝΙΚΑΣ: Αν υποθέσουμε ότι και η επαναγορά και όλα πάνε όπως έχουν αποφασιστεί, όπως έχουν διατυπωθεί στην ανακοίνωση του Eurogroup θεωρείτε ότι η συζήτηση για απ' ευθείας απομείωση του ελληνικού χρέους που μας έχουν δανείσει οι χώρες της Ευρωζώνης θα τελειώσει, ή μπορεί να είναι κάτι το οποίο μετά από 6 μήνες να ξανανοίξει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εξαρτάται τι εννοείτε απομείωση. Διότι απομείωση γίνεται και τώρα. Απομείωση είναι αυτό. Όπως ξέρετε υπάρχουν δυο ειδών απομειώσεις: υπάρχει η απομείωση της ονομαστικής αξίας, δηλαδή εσύ χρωστάς σε μια Τράπεζα 100.000 ευρώ και η Τράπεζα έρχεται και σου λέει «επειδή είσαι καλός πελάτης εγώ θα στο κάνω 50.000» υπάρχει όμως και η απομείωση που έχει να κάνει με τη μείωση των επιτοκίων. Δηλαδή χρωστάς 100.000 ευρώ με επιτόκιο 4% και στο κάνω 2%. Απομείωση είναι και το άλλο.
Η ονομαστική απομείωση αυτή τη στιγμή είναι εκτός τραπεζιού. Δεν συζητήθηκε δηλαδή, δεν έγινε αποδεκτή.
Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχουμε μια απόφαση για μια εκταμίευση των 44 δισ. Σπαστή, όπως θα έρθει, που θα βοηθήσει την αγορά. Τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το σχέδιο, έπρεπε να εκταμιευτούν επιπλέον 8 δισ. προς την ελληνική οικονομία, δηλαδή 44 συν 8 δισ. τα καθυστερούμενα. Δηλαδή θέλω να πω ότι τρέχουν και ότι θα έπρεπε κι άλλα 8 δισ. να έρθουν επιπλέον.
Αυτά τα χρήματα πως θα εκταμιεύονται; Μετά από έλεγχο; Δηλαδή θέλω να πω ότι τρέχουν επιπλέον οι δόσεις και οι επόμενες, τι θα γίνει με αυτά τα χρήματα, τα οποία προφανώς θα πέσουν στην οικονομία;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα 43,7 είναι περίπου 34 και κάτι, συν 9 περίπου. Τα 34 και κάτι, θα έρθουν όλα το Δεκέμβριο, 13 Δεκεμβρίου. Τα υπόλοιπα 9 είναι αυτά που θα έρθουν μέχρι το Μάρτιο και θα δοθούν σε τρεις δόσεις. Όχι κάτω από έλεγχο της τρόικας σαν κι αυτόν που έγινε τώρα, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι το Σύμφωνο Συνεργασίας «MOU», θα εκτελείται τουλάχιστον σε ορισμένα βασικά στοιχεία, όπως έχουμε συμφωνήσει.
Για παράδειγμα: τοποθέτηση Γενικού Γραμματέα Εσόδων, το νομοσχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης, εφαρμογή των προαπαιτούμενων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε βάλει. Άρα, θα γίνεται ένα τσεκάρισμα. Υπό αυτή την προϋπόθεση θα έρθουν και τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ. Όχι δηλαδή με έκθεση τρόικας σαν κι αυτή που έγινε τώρα. Η επόμενη έκθεση αν δεν κάνω λάθος θα γίνει μετά το Μάρτιο.
Mrs. STAUSS: Who is going to organize the buyback of the bonds? Is it Greece doing it by itself or is it somebody else who is going to do it for you?
MINISTER: Greece will do it through the Public Debt Organization. Mr. Mastrokalos and Mr. Papadopoulos will be the two responsible officers for this.
Mrs. STAUSS: Not Deutsche Bank as it was written or Morgan Stanley?
V. MASTROKALOS: Once you want to enter into the technicalities, if you do like either a bond placement to the market or a buyback from the market, the typical procedure is that you appoint a number of necessary agents.
So, among these, the transaction agents will be two major primary dealers of the Hellenic Republic, international banks. There will be also a legal advisor; there will be a tender agent. These are the typical agents that are needed from a technical perspective, in order for the deal to be placed to the market.
Δεν είναι επίσημο ακόμη, δεν έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες οπότε ας μην το ανακοινώσουμε ακόμη. Είναι δυο μεγάλες διεθνείς Τράπεζες οι οποίες έχουν πολύ μεγάλη παρουσία στη δευτερογενή αγορά, που εμείς θέλουμε να ξέρουν τους πελάτες και να μπορούν να περάσουν προς τους πελάτες την συναλλαγή αυτή ώστε να συγκεντρώσουν το περισσότερο δυνατό κόσμο σε διεθνές περιβάλλον.
Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: Υπάρχει καμία αντίρρηση από τους εταίρους ότι δεν έχουμε βάλει ακόμα ούτε ένα ευρώ φέτος από τις αποκρατικοποιήσεις στον ειδικό λογαριασμό; Ευχαριστώ πολύ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων απετέλεσε ίσως το μοναδικό κομμάτι κριτικής, μαζί με ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν, με τις καθυστερήσεις από την περίφημη λίστα που μας παρουσίασε ο κ. Σόιμπλε όταν τον είδαμε. Μας είπε «εδώ από τα 70 τόσα έχεις κάνει 30». Είχανε δίκιο σε αυτό, γι΄ αυτό και επιταχύναμε και όταν ήρθε η κρίσιμη στιγμή στο προηγούμενο Eurogroup πάνω στο τραπέζι έλεγε «έγιναν 72 εκκρεμούν μηδέν». Ακριβώς αυτή η κάλυψη του κενού μας προσέδωσε πολύ μεγάλη αξιοπιστία.
Αλλά για τις ιδιωτικοποιήσεις πραγματικά υπάρχει ζήτημα κι εκεί ήταν δύσκολο να τους πείσουμε για ποιο λόγο η Ελλάδα, που έχει σχετικά μεγάλη κρατική περιουσία ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, δεν μπόρεσε να προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια σε σημαντικές αποκρατικοποιήσεις.
Εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι το πρόγραμμα, όπως το έχουμε συμφωνήσει, θα προχωρήσει κανονικά και είναι πολύ σημαντικό κομμάτι η αξιοπιστία σε αυτό.
Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: Φέτος έχουμε υπολογίσει έσοδα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε υπολογίσει νομίζω ένα μικρό ποσοστό, γύρω στα 1,6 με 1,8 δισεκατομμύρια φέτος. Νομίζω θα το πετύχουμε, αν δεν κάνω λάθος.
Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι πια λίστα Λαγκάρντ, είναι η λίστα Μοσκοβισί. Την έχω ζητήσει από τον κ. Μοσκοβισί και νομίζω θα μας τη στείλει. Τώρα υπηρεσιακά νομίζω ανταλλάσσουν το ποιος είναι ο πιο δόκιμος τρόπος για να έρθει αυτή η λίστα ξανά στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το 2013 εννοούσα, για το 2013 νομίζω είναι 2 δισεκατομμύρια.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Υπάρχει πλήρης ανάλυση των εκτιμήσεων για τις αποκρατικοποιήσεις τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ εμείς ρωτήσαμε αν έχουν υποβληθεί φέτος για έσοδα, αν έχουν συνυπολογιστεί, αυτό μόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ετοιμάζετε ένα φορολογικό νομοσχέδιο. Υπάρχει σκέψη να προσφερθούν φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό χρέους;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, όχι.
Π. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς τις Εφορίες έχουν ανέλθει στα 11 δισ. ευρώ και συνολικά στα 54 δισ.. Σκέφτεστε να κάνετε μία ρύθμιση, έτσι ώστε να βοηθήσετε τους φορολογούμενους να έχουν περισσότερες δόσεις να πληρώσουν τα χρέη αυτά, δεδομένου ότι και το 2013 φορολογικά θα είναι πάρα πολύ δύσκολο έτος;
Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ: Εξετάζουμε, όπως έχω πει κατ΄ επανάληψη, μία επέκταση μέσα στο υφιστάμενο πλαίσιο του ΚΕΔΕ. Είναι κάτι όμως στο οποίο τώρα έχουμε καταλήξει και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε μία ανακοίνωση γι΄ αυτό το ζήτημα. Δεν μπορούμε όμως να ξεφύγουμε από το υφιστάμενο πλαίσιο, μπορούμε να το βελτιώσουμε, αλλά όχι να κάνουμε ειδικές ρυθμίσεις πέρα από αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ: Υπάρχουν τα κριτήρια, βάσει των οποίων αποφαίνεται η αρμόδια υπηρεσία για τον αριθμό των δόσεων σε πρώτη φάση και μετά από επαναίτηση σε δεύτερη φάση. Αυτά τα κριτήρια -και επεκτείνοντας όχι μόνο αυτά τα κριτήρια αλλά και δίνοντας και ουσιαστική αντιμετώπιση στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων- στην οικονομική τους συμπεριφορά με πραγματικά στοιχεία, υπάρχει περιθώριο για να βελτιωθεί το υφιστάμενο καθεστώς δόσεων, χωρίς όμως να ανατραπεί η διαδικασία που προβλέπεται στον ΚΕΔΕ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου