ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Η Κομισιον θα λαβει υποψη την Διεθνη Οργανωση Εργασιας για την Ελλαδα;

Βρυξέλλες, 20.11.2012
Ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου κι άλλων πράσινων ευρωβουλευτών
Τρεις πράσινοι ευρωβουλευτές, ο Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα), ο Ραούλ Ρομέβα (Ισπανία) και ο Ρούι Ταβάρες (Πορτογαλία) ζητάνε με σχετική γραπτή ερώτησή τους να μάθουν τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την διαπίστωση της Επιτροπής Συνδικαλιστικής Ελευθερίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (I.L.O.) για εκτεταμένο έλλειμμα κοινωνικού διαλόγου στα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα και επηρεάζουν τα δικαιώματα εργοδοτών και συνδικάτων σχετικά με την οργάνωση, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κοινωνικό διάλογο. Στην ανακοίνωση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας επισημαίνεται ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμμετέχουν πλήρως στον καθορισμό των περαιτέρω αλλαγών στο πλαίσιο των συμφωνιών με την Τρόικα που άπτονται θεμάτων σχετικών με τα δικαιώματα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι 3 πράσινοι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και της συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι μεταξύ των θεμελιωδών αρχών της Δ.Ο.Ε. Η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη Σύμβαση για την Ελευθερία του Συνεταιρίζεσθαι, Σύμβαση, αρ. 87 και τη Σύμβαση Σχετικά με το Δικαίωμα Οργάνωσης και Συλλογικής Διαπραγματεύσεως, αρ. 98. Τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν επίσης επικυρώσει αυτές τις Συμβάσεις. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο κοινωνικός διάλογος αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Δικαίωμα διαπραγμάτευσης και συλλογικών δράσεων») και στο άρθρο 12 του Κοινοτικού Χάρτη των Θεμελιωδών Κοινωνικών Δικαιωμάτων των Εργαζομένων του 1989.

Οι τρεις πράσινοι ευρωβουλευτές ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τους ενημερώσει:
α. Πως προτίθεται να αντιδράσει και σε ποιες ενέργειες θα προβεί σε συνέχεια των διαπιστώσεων της έκθεσης;

β. Ποια ήταν η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κοινωνικό διάλογο εντός της Τρόικας;

γ. Αν θεωρεί πως οι νέες συστάσεις παραβιάζουν το άρθρο 28 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και την Αρχή της Επικουρικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

δ. Προτίθεται να αποσύρει τις συγκεκριμένες συστάσεις προκειμένου να προστατεύσει τον κοινωνικό διάλογο και το δικαίωμα για συλλογικές διαπραγματεύσεις στις υπό διάσωση χώρες.

Όπως είναι γνωστό η ΔΟΕ τόνισε την ανάγκη παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το θέμα του ελλείμματος κοινωνικού διαλόγου και κάλεσε για μόνιμο και εντατικό κοινωνικό διάλογο για τα ζητήματα που τέθηκαν, με σκοπό την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου κοινού οράματος για τις εργασιακές σχέσεις σε πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και την ουσιαστική αναγνώριση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αν και τα μέτρα αυτά ελήφθησαν μέσα σε ένα σοβαρό και έκτακτο πλαίσιο που προκλήθηκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η Επιτροπή της ΔΟΕ διαπίστωσε ότι υπήρχαν μια σειρά από επανειλημμένες και εκτεταμένες παρεμβάσεις στην ελεύθερη και εκούσια συλλογική διαπραγμάτευση και ένα σημαντικό έλλειμμα του κοινωνικού διαλόγου. Συνεπώς, υπογράμμισε την ανάγκη να προωθηθεί και να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο για αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Σχετικά ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Η ανακοίνωση της Επιτροπής τη Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας έρχεται να επισημάνει τις σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και δικαιωμάτων που σχετίζονται με το δικαίωμα των εργαζόμενων να διαπραγματεύονται ελεύθερα και συλλογικά τις αμοιβές τους και τις λοιπές παροχές τους. Επιπλέον, τα νέα πρόσφατα μέτρα περιλαμβάνουν διατάξεις που προτρέπουν σε κατάργηση της ελεύθερης διαπραγμάτευσης των μισθών χωρίς κρατική παρέμβαση και προωθούν τον ορισμό κατώτατων μισθολογίων με νόμο. Είναι δυνατόν η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων να ταυτίζεται με την διάλυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου;

Η αντιμετώπιση του χρέους και του ελλείμματος μπορεί και πρέπει να γίνει με ένταση του κοινωνικού διαλόγου και με διαπραγματεύσεις για την προώθηση της καινοτομίας, του περιορισμού της σπατάλης, της αναβάθμισης της παραγωγικής βάσης της χώρας, με αλλαγές στη διοίκηση και στο αναπτυξιακό μοντέλο. Άλλες χώρες το πέτυχαν στο παρελθόν, γιατί όχι και η Ελλάδα;

Ένα αυταρχικό μοντέλο που διαλύει τις κοινωνικές σχέσεις και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο δεν είναι αποδεκτό και οδηγεί σε δημοκρατική απονομιμοποίηση και όχι σε μεταρρύθμιση με τη στήριξη της κοινωνίας. Η δημοσιονομική εξυγίανση από μέσο για βελτίωση της βιωσιμότητας της κοινωνίας και της ζωής των μελλοντικών γενεών έχει μετατραπεί σε εργαλείο καταστροφής της ζωής των πολιτών. Έχει αναδειχθεί σε αυτοσκοπό στο πλαίσιο μιας κυνικής λογιστικής υπόθεση που αποτυγχάνει τελικώς να προωθήσει ισορροπημένα μέτρα που να έχουν ένα κοινωνικά δίκαιο αποτέλεσμα.

Οι αγώνες της ανθρωπότητας για να κατοχυρωθούν και να προστατευθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα θα πεταχτούν στα σκουπίδια με προτροπή ορισμένων τεχνοκρατών στο όνομα κάποιων αριθμών;”

Η ερώτηση των πράσινων ευρωβουλευτών

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Νίκου Χρυσόγελου, του Ραούλ Ρομέβα και του Ρούι Ταβάρες:
“Η Επιτροπή της ΔΟΕ σχετικά με την Ελευθερία του Συνεταιρίζεσθαι εξέτασε την καταγγελία που υπέβαλε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και υποστηρίζεται από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Εργατικών Κέντρων, σχετικά με τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα κατά τα τελευταία δύο χρόνια στο πλαίσιο του διεθνούς μηχανισμού δανείου που συμφωνήθηκε με την τρόικα (ΕΚ, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Η Επιτροπή αυτή αποτελεί Διοικητικό όργανο και αποτελείται από έναν ανεξάρτητο πρόεδρο και έξι εκπροσώπους που προέρχονται από κυβερνήσεις, εργοδότες και εργαζόμενους.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι υπήρχε μια σειρά από επανειλημμένες και εκτεταμένες παρεμβάσεις σε ελεύθερες και εκούσιες συλλογικές διαπραγματεύσεις και σημαντικό έλλειμμα κοινωνικού διαλόγου. Οι συστάσεις της τρόικας παρεμβαίνουν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες είναι θεμελιώδεις για την ίδια τη βάση της δημοκρατίας και της κοινωνικής ειρήνης.

Η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και της συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι μεταξύ των θεμελιωδών αρχών της ΔΟΕ. Η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη Σύμβαση για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι Σύμβαση αρ. 87 και τη Σύμβαση σχετικά με το δικαίωμα οργάνωσης και συλλογικής διαπραγματεύσεως αρ. 98. Τα υπόλοιπα 26 Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν επίσης επικυρώσει αυτές τις συμβάσεις.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο κοινωνικός διάλογος αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Δικαίωμα διαπραγμάτευσης και συλλογικών δράσεων») και στο άρθρο 12 του Κοινοτικού Χάρτη των Θεμελιωδών Κοινωνικών Δικαιωμάτων των Εργαζομένων του 1989.

- Είναι ενήμερη η Κομισιόν για το γνώμη της Επιτροπής της ΔΟΕ σχετικά με την Ελευθερία του Συνεταιρίζεσθαι;

- Πώς σκοπεύει η Κομισιόν να αντιδράσει;

- Ποια είναι η θέση της Επιτροπής σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κοινωνικό διάλογο στο εσωτερικό της τρόικα;

- Αποτελούν αυτές οι συστάσεις παραβίαση του άρθρου 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της Αρχής Επικουρικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Προτίθεται η Επιτροπή να αποσύρει αυτές τις συστάσεις και να προστατεύσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κοινωνικό διάλογο στις υπό διάσωση χώρες;»
Γραφείο Τύπου Οικολόγων Πράσινων
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου