Κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων ερώτηση – αίτηση κατάθεσης εγγράφων από τους Βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Ρ. Μακρή και κ. Μαρίνο Ουζουνίδη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα «Αδράνεια και αδιαφορία για την άδεια εκμετάλλευσης του λατομικού χώρου του κοιτάσματος Ζεολίθων της περιοχής Πετρωτών Νομού Έβρου».
ΕΡΩΤΗΣΗ –ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Στην περιοχή Ρέμα Ντρίστα κοντά στα Πετρωτά Έβρου ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερης ποιότητας κοιτάσματα ζεόλιθου στον κόσμο φέρεται να κρύβει η γη της Νομού Έβρου.
Παρ’ όλα αυτά, και παρά τις διαπιστωμένες χρήσεις του μοναδικού αυτού ορυκτού, οι δημόσιες αρχές δεν έχουν δώσει έως σήμερα άδεια σε καμία εταιρεία που ενδιαφέρεται για την εξόρυξη και την εκμετάλλευσή του. Αν και τον Μάιο του 2011 είχε γίνει απευθείας ανάθεση για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος από τον τότε γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στη συνέχεια το Υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σύμφωνα με καταγγελίες της εταιρείας, μπλόκαρε τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και ζήτησε την άμεση προκήρυξη Διεθνούς Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την εκμίσθωση του λατομικού χώρου του κοιτάσματος Ζεολίθων της περιοχής Πετρωτών Νομού Έβρου.
Στο έγγραφο του Υπουργείου, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, τονίζονταν ιδιαίτερα ότι μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το έγγραφο του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και την ομόφωνη και διαχρονική θέση των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, περί αποκλεισμού της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης, απαιτείται η άμεση προώθηση και ολοκλήρωση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας και της μεγάλης σπουδαιότητας της παραπάνω επένδυσης που σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις που έχουν γίνει στην τοπική κοινωνία , το ύψος της μπορεί να ανέλθει στα 40 εκ. Ευρώ. Λόγω των άπειρων εφαρμογών του ζεόλιθου, από την βαριά βιομηχανία μέχρι την ανθοκομική, η κατανάλωση του μόνο στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει τους 500.000 τόνους ετησίως. Η υπάρχουσα ετήσια ζήτηση 120.000 τόνων καλύπτεται με εισαγωγές από την Τουρκία.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Για ποιους λόγους ακυρώθηκε η ανάθεση για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος ζεόλιθου στα Πετρωτά Έβρου;
Αληθεύει ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μπλόκαρε τη διαδικασία έκδοσης της άδειας εκμετάλλευσης του λατομικού χώρου και ζήτησε την άμεση προκήρυξη Διεθνούς Πλειοδοτικού Διαγωνισμού, ενώ η εταιρεία στην οποία είχε ανατεθεί με απευθείας ανάθεση η εκμετάλλευση, είχε ήδη μισθώσει κατά νόμο το λατομείο;
Aληθεύει ότι η εν λόγω εταιρεία πληρώνει μισθώματα στο Υπουργείο και αν ναι πώς εξηγείται να πληρώνει μισθώματα για έναν χώρο για τον οποίο δεν της δίδεται άδεια εκμετάλλευσης;
Εάν αληθεύει ότι οι λόγοι του αποκλεισμού της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης είναι η προώθηση και ολοκλήρωση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, γιατί το Υπουργείο δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να απεμπλακεί μια μεγάλης σπουδαιότητας επένδυση που πιθανόν να αποφέρει εκατομμύρια ευρώ στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην χώρα μας την στιγμή μάλιστα που η ζήτηση για το ορυκτό αυτό καλύπτεται με εισαγωγές από την Τουρκία που σημαίνει απώλεια συναλλάγματος;
Λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας της παραπάνω επένδυσης σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες χρονικές και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
Επίσης ζητείται η κατάθεση:
Του μισθωτήριου συμβολαίου της μίσθωσης του λατομικού χώρου.
Το έγγραφο του Υπουργείου περί αποκλεισμού της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης.
Τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ).
Το έγγραφο του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές,
Μακρή Ραχήλ
Ουζουνίδης Μαρίνος
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου