Τα μέτρα πέρασαν, ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε. Πρέπει οι εταίροι μας να αντιληφθούν ότι η λιτότητα, μόνο μαζί με κίνητρα για ανάπτυξη μπορούν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Στο συνέδριο του Economist με τίτλο «Credit Risk Management for Banking and Business. Finding liquidity» που πραγματοποιήθηκε στις 09 Νοεμβρίου 2012 στην Αθήναστο «Athenaeum Intercontinental», συμμετείχε με ομιλία ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκος Λουφάκης, στην ενότητα «Risk financing for entrepreneurship and finance – The business response».
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΣΕΒΕ «Το πρόβλημα της ρευστότητας προέρχεται τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Για το εσωτερικό, η κύρια αιτία είναι η αδυναμία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν πλέον πιστώσεις και όπου αυτές δίνονται, να δίνονται με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια, που σε άλλες εποχές θα χαρακτηρίζονταν τοκογλυφικά, δημιουργώντας πρόβλημα στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας και ελπίζουμε άμεσα να συμβεί επιτέλους η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε σε ένα βάθος χρόνου, το τραπεζικό σύστημα να ξαναρχίσει να λειτουργεί. Διότι, ισχυρή οικονομία, χωρίς ισχυρό τραπεζικό σύστημα δεν νοείται.
Το δεύτερο μέρος του προβλήματος προέρχεται από το εξωτερικό και συνδέεται άμεσα με το ρίσκο της χώρας. Είναι γνωστό ότι οι πιστώσεις που λαμβάνουν ελληνικές επιχειρήσεις από τους ξένους προμηθευτές τους έχουν δραματικά μειωθεί και σε πλήθος περιπτώσεων μηδενισθεί, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου και εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών δεν γίνονται δεκτές. Όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η χώρα μας έχει καταντήσει από τους λιγότερο ελκυστικούς προορισμούς λόγω ρίσκου. Ωστόσο, η συνεχής διεθνής δυσφήμιση της χώρας μας τα τρία τελευταία χρόνια δημιούργησε έναν φαύλο αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο κακών ειδήσεων, αναλύσεων και φόβου που σκοτώνουν την οικονομία μας. Και αυτόν πρέπει να παλέψουμε. Ο ΣΕΒΕ έχει τονίσει κατ’ επανάληψη την ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας εργαλεία που θα μείωναν το ρίσκο χρηματοδότησης ελληνικών επιχειρήσεων».
Τα στοιχεία από το μέτωπο των εξαγωγών δεν είναι ελπιδοφόρα. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή τον Σεπτέμβριο 2012 σημείωσαν κάμψη κατά 6,6% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο 2011. Εφόσον πέρασε ο προϋπολογισμός και ψηφίστηκαν τα επώδυνα πλην αναγκαία μέτρα, πρέπει άμεσα να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις για να ανατραπεί η τάση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται. Συγκεκριμένα, ο ΣΕΒΕ ζητά την αποκατάσταση ρευστότητας, την άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου και την επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ. Επιτέλους ήρθε η ώρα οι δανειστές μας να δουν την ελληνική οικονομία όχι με το βλέμμα του τιμωρού, αλλά με το βλέμμα ενός πραγματικού εταίρου. Η λιτότητα μόνο μαζί με κίνητρα για ανάπτυξη μπορούν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου