ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ & ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ ΙΩΣΕΙΣ Αντιμετωπιστε τα!

Οι εποχικές ιώσεις και το κρυολόγημα ταλαιπωρούν ήδη αρκετά παιδιά αλλά και ενήλικες ενώ όσο πλησιάζουμε στο βαρύ χειμώνα ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει αυξητική τάση.
Οι ιώσεις προκαλούνται από ιούς που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του βήχα και του φταρνίσματος.
Οι ιοί αυτοί γίνονται επιβλαβείς εφόσον εισχωρήσουν στον οργανισμό. Προσκολλώνται στο εσωτερικό της μύτης ή του λάρυγγα -γι’ αυτό νιώθουμε τις ενοχλήσεις στη μύτη ή το γνωστό γρατσούνισμα στο λαιμό- και εξαπλώνονται στο αναπνευστικό σύστημα και πιο σπάνια στους πνεύμονες. Αντιδρώντας το ανοσοποιητικό σύστημα κατακλύζει αυτές τις περιοχές με τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία λειτουργούν ως αντιμολυσματικοί παράγοντες.
Οι συνεχείς εναλλαγές της θερμοκρασίας, που παρατηρούνται το φθινόπωρο, είναι η κύρια αιτία εμφάνισης των ιώσεων ενώ η κακή διατροφή, η κούραση και η υγρασία αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για κρούσματα ρινοφαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας κ.ά.
Το κοινό κρυολόγημα είναι το συχνότερο μεταδοτικό νόσημα της εποχής, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από βήχα, καταρροή και πυρετό. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σωματικής άσκησης, από την κακή διατροφή και το κάπνισμα, παράγοντες που εξασθενούν τις άμυνες του οργανισμού, συμβάλλει στην αύξηση των ιώσεων.
Σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων ένας ενήλικας πέφτει 2-4 φορές το χρόνο στο κρεβάτι με κρυολόγημα.
Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στο συχνό βήχα, στις ιώσεις και τη γρίπη σε σχέση με τους ενήλικες καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Εκτιμάται ότι θα αρρωστήσουν από οκτώ έως δώδεκα φορές κατά τη διάρκεια του έτους.
Οι γιατροί συνιστούν συχνό πλύσιμο των χεριών και καλό καθαρισμό των επιφανειών και αντικειμένων, με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι γονείς, καθώς οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία μπορούν να μετατραπούν σε εστίες ιώσεων.
Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, με γρίπη ή κρυολόγημα ή κάποια εποχιακή ίωση, έχει την τάση να προχωρά σε αλόγιστη χρήση φαρμάκων, χωρίς τη συμβουλή ενός γιατρού ή φαρμακοποιού, κάτι το οποίο αντί να βοηθάει, επιβαρύνει τον οργανισμό.
«Δεν είναι αναγκαία η χορήγηση αντιβίωσης παρά μόνο όταν ο βήχας συνεχίζει για πάνω από 7-10 ημέρες, εμφανισθεί πυρετός, οι εξετάσεις (αντισώματα, γενική αίματος, CRP κλπ) είναι θετικές ή βρεθούν ευρήματα μικροβιακής εστίας στο ανώτερο αναπνευστικό (πχ. ρινοφαρυγγίτιδα)», σημειώνει ο πνευμονολόγος και επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτη, Ν. Τζανάκης .
Αντίθετα, τα βλεννολυτικά αποτελούν βοηθητικό θεραπευτικό μέσο, λόγω των βλεννολυτικών, βλεννοκινητικών και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους.
Συμβουλές για γρήγορη ανάρρωση
- Αφήστε να τρέξει ζεστό νερό στο ντους ή στο νιπτήρα και αναπνεύστε τον ατμό αυτό, που βοηθά στον καθαρισμό του αναπνευστικού συστήματος
- Χρησιμοποιήστε αντιπυρετικά και αναλγητικά για την αντιμετώπιση του πυρετού και των μυαλγιών
- Για το ενοχλητικό σύμπτωμα της καταρροής, θα βρείτε ανακούφιση με κάποιο ρινικό σπρέι ή σταγόνες φυσιολογικού ορού που θα σας προτείνει ο φαρμακοποιός σας.
- Για την αντιμετώπιση του βήχα, αποτελεσματική είναι η χρήση ενός βλεννολυτικού, το οποίο θα βρείτε στο φαρμακείο.
Αμβροξόλη, ένα βλεννολυτικό κατά του βήχα
Τα τελευταία χρόνια η δραστική ουσία αμβροξόλη χρησιμοποιείται για την καλύτερη αναπνοή σε περιόδους υγρού βήχα. Η δράση της αποκαθιστά τη φυσική άμυνα και τους μηχανισμούς κάθαρσης του σώματος, προφυλάσσει, προστατεύει και ρυθμίζει αποτελεσματικά το έκκριμα που περιβάλλει τη βλεννογόνο μεμβράνη και διατηρεί τους αεραγωγούς μας υγρούς και υγιείς.
Έχει ακόμη αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνει την βρογχική υπεραντιδραστικότητα, αυξάνει τη διεισδυτικότητα των αντιβιοτικών στους ιστούς και λειτουργεί σαν τοπικό αναισθητικό στο φάρυγγα.
Συμπληρώματα διατροφής
Αν δεν ακολουθείτε σωστή και ισορροπημένη διατροφή (π.χ. 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα), μπορείτε να πάρετε πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία θα αγοράσετε μόνο από το φαρμακείο. Με τη λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να μην νιώσετε αμέσως καλύτερα αλλά η ανάρρωση θα είναι πιο γρήγορη.
Τα κατάλληλα πολυβιταμινούχα είναι αυτά που περιέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και επιπλέον υψηλής περιεκτικότητας εκχύλισμα Ginseng G115, στη σωστή ποσότητα και αναλογία.
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου