Η συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μπροστά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη».
Διαβάστε τι απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
κ. Τσίπρα, ενώ εσείς καλείται τον κόσμο να απαλλαχθεί, στην κοινωνία μάλλον κυρίαρχη παραμένει η λογική της ανάθεσης, στα κόμματα κυριαρχεί το μοντέλο του αρχηγισμού ενώ αντίστοιχα και οι πρωθυπουργοί στη χώρα μας είναι παντοδύναμοι. Θέλω λοιπόν, κατ’ αρχήν να σας ρωτήσω ποια είναι η δική σας γνώμη γι αυτά τα μοντέλα λειτουργίας, πως σκοπεύετε εσείς να πορευθείτε και πώς μπορείτε να αντιπαλέψετε την ανάθεση κα τον αρχηγισμό.
Αλ. Τσίπρας: Η αλήθεια είναι πως πρέπει να συγκρουστούμε ταυτόχρονα και με λογικές και αντιλήψεις οι οποίες έχουν εδραιωθεί στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι εύκολο, είπα και πιο πριν, να κάνουν ελκτικό, να κάνουμε της μόδας –να μου επιτρέψετε την έκφραση- την κομματική ένταξη όταν τα κόμματα έχουν απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια και είναι κομμάτι της κρίσης αντιπροσώπευσης για την οποία σας μίλησα πιο πριν.
Παρ’ όλα αυτά όμως, εμείς επιδιώκουμε να μην φτιάξουμε ένα ακόμη κόμμα. Αλλά να φτιάξουμε ένα διαφορετικό στον τρόπο λειτουργίας κομματικό οργανισμό, έναν φορέα, όπου η άποψη του καθενός και της καθεμιάς θα έχει βαρύνουσα σημασία.
Θέλουμε να εμβαθύνουμε την δημοκρατία γιατί πιστεύουμε ότι σε μια περίοδο όπου πέρα από την οικονομική και κοινωνική κρίση βιώνουμε και αυτή την αξιακή κρίση, την κρίση της δημοκρατίας. Πρέπει να επαναφέρουμε τη δημοκρατία στη λειτουργία μας από τα βασικά κύτταρα που μας συγκροτούν, από την βάση ως την κορυφή.
Στόχος μας είναι αυτό το μοντέλο των κομμάτων που ήταν ένα μοντέλο πυραμίδας, να αλλάξει ει δυνατόν σχήμα, να μειωθεί η απόσταση από τη βάση στην κορυφή. Η κορυφή να είναι πάντοτε υπό τον έλεγχο και την ανακλητότητα των αποφάσεων της βάσης. Και όλες οι κρίσιμες αποφάσεις, όλα τα κρίσιμα διακυβεύματα να φιλτράρονται και να αποφασίζονται στη βάση.
Σας είπα πιο πριν ότι κάναμε 550 συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα. Πήγαμε σε ένα μοντέλο λαϊκών συνελεύσεων το καλοκαίρι, ανάμεσα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Θέλουμε όσο μπορούμε, θα το επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα, να δώσουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας και με πλατιά δημοψηφίσματα να αποφασίζουν στις κρίσιμες αποφάσεις. Το κυριότερο, θέλουμε να σταματήσουμε να λειτουργούμε και εμείς ως ένας μηχανισμός αναπαραγωγής των αντιλήψεων μιας νομενκλατούρας κομματικής, όπως είπα πιο πριν, και να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο της Αριστεράς και όχι μόνο, στον κόσμο που συστρατεύεται σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, να βάλει τη δική του πινελιά.
Και αν θέλετε, κλείνω με αυτό, δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας να προχωρήσουμε σε βήματα εμβάθυνσης της δημοκρατίας από το γεγονός ότι αμφισβητούμε οι ίδιοι, εννοώ οι συνιστώσες, ακόμη και την ύπαρξη και λειτουργία μας. Αυτό είναι ένα μεγάλο εγχείρημα, ένα μεγάλο τόλμημα. Αφήνουμε τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα της απόλυτης αλήθειας που ο καθένας κατέχει για τον εαυτό του και είμαστε ανοικτοί στη σύνθεση, στη δημοκρατία, στο καινούργιο με πλατιά εμπιστοσύνη και στον κόσμο της Αριστεράς που μας στηρίζει αλλά και σε όλους εκείνους τους πολίτες που συστρατεύονται στις γραμμές μας ανεξάρτητα από το αν μέχρι χθες ήταν ενταγμένοι στην Αριστερά.
- κ. Πρόεδρε, λένε, πολλοί και δικαίως ότι είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα η μετάβαση από τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε έναν ενιαίο φορέα με δεδομένες τις πολλές και διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή. Είναι αυτές οι διαφορετικές φωνές τις οποίες πολλές φορές εκμεταλλεύονται οι πολιτικοί σας αντίπαλοι για να σας κατηγορήσουν ότι δεν είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε. Λένε δηλαδή ότι αφού δεν μπορείτε να τα τακτοποιήσετε τα του οίκου σας, πως λέτε ότι είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε την Ελλάδα. Τι τους απαντάτε;
Αλ. Τσίπρας:Η δημοκρατία στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων πρέπει να είναι βασικό συστατικό ενός πολιτεύματος που θέλει να είναι κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η δημοκρατία πρέπει να είναι βασικό συστατικό και η εσωκομματική δημοκρατία πρέπει να είναι το κρίσιμο εκείνο στοιχείο που καθορίζει και τη δημοκρατικότητα ενός πολιτεύματος.
Εμείς, λοιπόν, δεν πιστεύουμε ότι στις μέρες μας υπάρχει κάποιος ζωντανός πολιτικός μηχανισμός τον οποίον δεν εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Ακόμη και σε ορισμένους που φαίνονται ότι δεν εκφράζονται, είμαστε βέβαιοι ότι εκφράζονται, αλλά πνίγεται η διαφορετική άποψη προς τα έξω. Δεν μας φοβίζει η διαφορετική άποψη. Και αν θέλετε βασικό συστατικό του νέου καταστατικού που θα φτιάξουμε και θα είναι ένα από τα αντικείμενα δουλειάς της νέας πανελλαδικής επιτροπής του νέου πανελλαδικού συμβουλίου που θα εκλέξουμε, θα είναι η καταστατική κατοχύρωση της διαφορετικής άποψης στο εσωτερικό μας.
Και εμείς δεν θέλουμε η διαφορετική άποψη να πνίγεται και να κρύβεται, θέλουμε να εκφέρεται δημόσια. Να έχει τη δυνατότητα ο καθένας και η καθεμιά μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας τους ενιαίου κομματικού μηχανισμού να έχει και διαφορετική άποψη, με σεβασμό όμως στη δημοκρατία. Πλουραλισμός και δημοκρατία πηγαίνουν μαζί. Σεβασμός στη διαφορετική άποψη, δυνατότητα ο καθένας να την εκφράζει, σεβασμός όμως και στις συλλογικές αποφάσεις που θα λαμβάνονται δημοκρατικά.
Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι το δυναμικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα ήταν ακριβώς αυτό. Ότι δηλαδή καταφέραμε να κάνουμε πράξη την ενότητα της Αριστεράς μέσα από την συμπόρευση πολλών και διαφορετικών συνιστωσών παραμερίζοντας τα στοιχεία που μας χωρίζουν και βάζοντας μπροστά τα στοιχεία εκείνα που μας ενώνουν, τα οποία είναι πολύ περισσότερα κάθε φορά από εκείνα που μας χωρίζουν.
Γι’ αυτό και δεν θα σταματήσουμε αυτό το διαρκές κάλεσμα και στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή να παραμερίσουν τις διαφορές και για το καλό της κοινωνίας και του λαού, να βρούμε αυτά που μας ενώνουν για να προχωρήσουμε μπροστά.
κ. Πρόεδρε, ακούω με πολύ προσοχή την εισήγησή σας, αλλά και τις απαντήσεις που δώσατε, είστε ένα κόμμα εξουσίας πρεσβεύετε ότι στην επόμενη αναμέτρηση που μπορεί να μην αργήσει, θα είστε το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές για να κυβερνήσει, ήθελα να σας ρωτήσω αν στο κόμμα το δικό σας που είναι κόμμα εξουσίας πλέον και έχει πολύ διαφορετική στάση από τα κόμματα της συγκυβέρνησης που πρεσβεύουν μνημόνια, πολιτικές λιτότητας κ.λπ. Στο δικό σας κόμμα, ενδεχομένως στην αυριανή σας κυβέρνηση έχουν θέση Βουλευτές άλλων κομμάτων διαγραμμένοι ενδεχομένως που έχουν υπηρετήσει άλλα μνημόνια και δεν υπέγραψαν το τελευταίο, ή αν έχουν θέση σε αυτό σας το κάλεσμα και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων που ενδεχομένως να βλέπουν σε εσάς την τελευταία ευκαιρία.
Αλ. Τσίπρας: Εμείς, θέλουμε να είμαστε ανοικτοί στις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις στους πολίτες που βρέθηκαν στις κάλπες άλλων κομμάτων ή και οργανωμένοι πάλεψαν από άλλα κόμματα. Είμαστε ανοικτοί. Δεν είμαστε όμως, να θυμηθώ μια παλιά τηλεοπτική εκπομπή «να η ευκαιρία» που ερχόντουσαν όσοι είχαν ταλέντο για να έχουν μια καλύτερη τύχη. Δεν λειτουργούμε με όρους μεταγραφολογίας. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες. Σας είπα πιο πριν ότι επαναπροσδιορίζεται η πολιτική τοποθέτηση όλων μας σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε, επαναπολιτικοποιείται ο κόσμος, οι πολίτες με βάση τα κοινωνικά τους βιώματα. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι σε όλη αυτή τη διαδρομή τη μεταπολιτευτική υπήρξαν υγιείς δυνάμεις σε όλα τα κόμματα, σε κόμματα με τα οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι, από την άλλη όμως δεν μας ενδιαφέρει ούτε θέλουμε να λειτουργήσουμε ως αποκούμπι πολιτικής καριέρας για κανέναν και για καμία.
Με όρους πολιτικούς προχωράμε σε συνεργασίες, βασικό συστατικό άλλωστε του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνεργασία δυνάμεων, με όρους πολιτικούς θα αντιμετωπίσουμε και το επόμενο διάστημα τη μεγάλη και αναγκαία ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος γιατί αναφερθήκατε σε αυτό. Πάρα πολύ σημαντικό το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει, αλλά όπως ξέρετε εμείς έχουμε και μια άποψη για την αυτονομία των κοινωνικών κινημάτων, δεν θα επιβάλλουμε από τα πάνω, αλλά είναι μέσα στις προτεραιότητες δουλειάς των συντρόφων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να δουλέψουν με συνεργασίες, με συνέργιες για την ανασυγκρότησή του, για να ξαναβρεί τα υγιή χαρακτηριστικά που έχει χάσει το τελευταίο διάστημα το συνδικαλιστικό κίνημα.
Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να σας πω ότι οι λογικές της μεταγραφολογίας, των πολιτικών μεταγραφών δεν μας αφορούν, ξέρουμε όμως ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν μεγάλες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και να σας πω και κάτι, το επιδιώκουμε. Επιδιώκουμε και εμείς να υπάρξουν ανακατατάξεις. Δεν πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη εκείνη η οποία μπορεί να εκφράσει όλο το αντιμνημονιακό τόξο από τα αριστερά ως τα δεξιά. Εμείς έχουμε έναν συγκεκριμένο προσανατολισμό, μια συγκεκριμένη ταυτότητα και ανάλυση κοινωνική και οικονομική.
Θα υπάρξουν λοιπόν και δυνάμεις που θα συμφωνούν στο μείζον, ότι η χώρα πρέπει να βγει από το μνημόνιο και να ανασυγκροτηθεί με διαφορετικό προσανατολισμό και ανάλυση. Με αυτές τις δυνάμεις ενδεχομένως να επιβάλλεται κάποια στιγμή να συνεργαστούμε. Αυτό είναι ανοικτό. Αλλά όχι σε μια λογική όπως σας είπα πιο πριν, να δίνουμε ευκαιρίες για πολιτικές ή κομματικές καριέρες σε πολιτικούς οι οποίοι συνηθίζουν να αλλάζουν κόμματα σαν τα πουκάμισα.
κ. Πρόεδρε, από την τελευταία σας απάντηση μπορεί να υποθέσει κανείς βασίμως ότι θα ήσασταν έτοιμος ακόμη και να συνεργαστείτε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες που έχουν μια ρητορική αντίστοιχη με τη δική σας. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση που έχει να κάνει με το εκλογικό σύστημα. Θα έχετε υπ’ όψη σας ότι παρασκηνιακά τουλάχιστον αρχίζει να γίνεται μια συζήτηση κατά πόσο θα μπορούσε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος κατά το αναλογικότερο. Η λογική αυτής της πρωτοβουλίας, αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε κάτι τέτοιο είναι προφανής, να φύγει το μπόνους των 50 εδρών. Εσείς θα ψηφίζατε έναν τέτοιο νόμο; Και στη συνέχεια θα συνεργαζόσασταν με όποιον θα ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί σας.
Αλ. Τσίπρας: Κατ’ αρχάς, αυτή η συζήτηση και οι πληροφορίες που έχουμε ότι ξαφνικά έπιασε ο πόνος για την αναλογικότητα του εκλογικού νόμου τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, φανερώνει σε εμάς, που όπως όλοι δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε πολλές δημοσκοπήσεις, διότι το τελευταίο διάστημα δεν έχουμε πάρα πολλές δημοσκοπήσεις όπως είχαμε το προηγούμενο διάστημα, φανερώνει σε εμάς, ότι μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στην αυτοδυναμία για αυτό σκέφτονται να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο. Αυτός είναι ο λόγος. Απολύτως κατανοητός ο φόβος τους. Βέβαια τον προδίδουν. Είναι μια πολύ αμυντική κίνηση από την πλευρά τους. Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε αλλάξει άποψη για την ανάγκη ο τόπος να πάει σε ένα σύστημα εκλογικό που θα σέβεται την ψήφο των πολιτών.
Αυτό που προέχει όμως για μας τούτη την ώρα είναι να σταματήσουμε την καταστροφή και να οργανώσουμε την ανατροπή.
Αυτό λοιπόν που θα επιχειρήσουμε το επόμενο διάστημα είναι ο τόπος να οδηγηθεί άμεσα, ει δυνατόν σε εκλογές. Αυτό είναι το αίτημά μας. Να οδηγηθεί σε εκλογές από τις οποίες θα προκύψει μια σαφής κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μια κυβέρνηση όπως λέμε σωτηρίας της κοινωνίας, των εργαζόμενων, του λαού, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα έχει και τη δυνατότητα να προχωρήσει σε πολύ σημαντικές θεσμικές αλλαγές, για το πολιτικό σύστημα, για τις δομές του, θεσμικές αλλαγές που αφορούν όχι μόνο το εκλογικό σύστημα που πρέπει να αλλάξει και θα το αλλάξουμε, αλλά και αυτό που ονομάζουμε οργάνωση του κράτους, τη διαπλοκή με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλαγές που ορισμένοι μπορεί να ισχυρίζονται ότι φθάνουν και στο όριο αλλαγών που αφορούν το ίδιο το Σύνταγμα.
Εμείς υπερασπιζόμαστε όπως ξέρετε με νύχια και με δόντια αυτό το Σύνταγμα, τα τελευταία 38 χρόνια από αλλαγές στη συντηρητικότερη κατεύθυνση. Αλλά όταν μιλάει κανείς για την ανάγκη εμβάθυνση της δημοκρατίας, άμεσης δημοκρατίας, όταν μιλάει κανείς για την ανάγκη να δούμε πως θα μπορέσει να αναζωογονηθεί η εκπροσώπηση των πολιτών στις κρίσιμες αποφάσεις ενδεχομένως να δούμε και τέτοιου είδους αλλαγές που οριακά θα αφορούν ακόμη και το Σύνταγμα, είναι μια μεγάλη συζήτηση αυτή. Άρα λοιπόν, εμείς προτάσσουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις από μια κυβέρνηση που θα σταματήσει την καταστροφή. Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε αυτό τον διάλογο γι’ αυτές τις αλλαγές.
Παράλληλα με την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουμε ότι βρίσκεται σε αναβρασμό το πολιτικό σύστημα και ήδη γίνεται διάλογος για την ανασυγκρότηση της κεντροδεξιάς…
Αλ. Τσίπρας: Το τελευταίο διάστημα η πολιτική ζωή του τόπου, και επιτρέψτε την έκφραση, λατινοαμερικανοποιείται και η πολιτική και η οικονομική και η κοινωνική ζωή. Βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλες αντιθέσεις. Τα πράγματα, χωρίς αν θέλετε τη δική μας επιθυμία αφού εμείς ήμασταν πάντοτε της άποψης ότι στη δημοκρατία χρειάζονται και συνεργασίες και πλουραλισμός, μας δείχνουν ότι πάμε σε ένα διπολισμό. Από τη μια πλευρά είναι η άποψη που λέει ότι πρέπει να υποστούμε τα πάντα, αρκεί να καταφέρουμε να είμαστε κομμάτι του ευρωπαϊκού συστήματος και άρα μνημόνιο δίχως τέλος, δίχως «κόκκινες γραμμές» και ό,τι μας ζητήσουν θα το κάνουμε. Και από την άλλη πλευρά, η άποψη η οποία λέει ότι αυτό το ευρωπαϊκό σύστημα καταστρέφεται και πέφτει στην Ελλάδα και στις δυνάμεις της αντίστασης εντός της Ελλάδας ο κλήρος για λογαριασμό της Ευρώπης να αντιστρέψουν αυτή την πορεία. Και για να το πω πολύ απλά, αυτού που υποστηρίζουν το μνημόνιο ως αναγκαίο κακό και αυτοί που λένε ότι το μνημόνιο είναι το απόλυτο κακό και πρέπει να αλλάξει.
Η επόμενη αναμέτρηση εκ των πραγμάτων θα είναι μια αναμέτρηση όπου αυτός ο διπολισμός θα είναι κυρίαρχος. Εκτιμώ ότι για άλλη μια φορά η διαχωριστική γραμμή θα είναι αυτή που αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Δεν θα είναι η διαχωριστική γραμμή απέναντι σε κάποιους δήθεν ευρωπαϊστές και σε κάποιους δήθεν αντι-ευρωπαϊστές, διότι αυτοί που μας λένε ότι είναι ευρωπαϊστές δεν είναι ευρωπαϊστές, αλλά μερκελιστές, είναι με την Μέρκελ στην Ευρώπη και την πολιτική της. Και εμείς δεν είμαστε αντι-ευρωπαϊστές, είμαστε με τους ευρωπαϊκούς λαούς. Δείτε τι έγινε την προηγούμενη Τετάρτη σε όλη την Ευρώπη με τις μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες. Αυτό, λοιπόν, που θα κρίνει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι η απάντηση που έχει να δώσει κάθε πολιτική δύναμη σε σχέση με την επόμενη μέρα. Το αν δηλαδή θα είναι πια εμφανές ότι η επόμενη μέρα της εκλογικής αναμέτρησης, όποια κι αν είναι αυτή, θα μπορεί να δώσει με ασφάλεια προοπτική και όραμα εξόδου από την κρίση.
Στην τελευταία τοποθέτησή μου στη βουλή στη διάρκεια τη συζήτηση του προϋπολογισμού έλεγα ότι το μοιραίο λάθος του πολιτικού κατεστημένου που σήμερα συνεχίζει να μας κυβερνά είναι ότι έδωσε όλο του το είναι για να αποτρέψει μια διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή τον Ιούνιο και κατάφεραν και με τη βοήθεια ξένων δυνάμεων, με τα άρθρα στους Financial Times που έλεγαν μην εμπιστευτείτε τους δημαγωγούς, γραμμένα στα ελληνικά σας θυμίζω, με όλο αυτόν τον ορυμαγδό εκβιασμών και τρομοκράτησης του ελληνικού λαού να πάρουν ένα οριακό αποτέλεσμα, δίνοντας όμως ψεύτικες υποσχέσεις. Υποσχέθηκαν επαναδιαπραγμάτευση, υποσχέθηκαν απαγκίστρωση, υποσχέθηκαν 18 σημεία που αφορούσαν την επαναδιαπραγμάτευση, αλλά ποτέ δεν επαναδιαπραγματεύθηκαν και αντί για επαναδιαπραγμάτευση φέρνουν τρίτο και χειρότερο μνημόνιο. Άρα, οι μάσκες έπεσαν και δεν μπορούν πια να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό. Άρα, εκ των πραγμάτων, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση εμείς θα πάμε με ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Το πλεονέκτημα ότι έχουμε μια σταθερή άποψη, λέμε την αλήθεια και υποσχόμαστε ριζικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάκαμψης, αλλά το κυριότερο δικαιοσύνης. Ο ελληνικός λαός ζητά κοινωνική δικαιοσύνη και προοπτική εξόδου από την κρίση. Και νομίζω ότι αυτά τα στοιχεία στην αναμέτρηση αυτή θα είναι αυτά που θα βαρύνουν και θα γείρουν την πλάστιγγα όχι οριακά αυτή τη φορά, αλλά με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει την καταστροφή.
Πολλές φορές περιγράψατε τα κόμματα που μας οδήγησαν στην καταστροφή της χώρας και είπατε ότι δεν μπορούν να μας οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση, γιατί αυτά ακριβώς είναι που μας οδήγησαν στην κρίση. Αναφερόμενος στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτός ο κανόνας που ισχύει για τα πολιτικά κόμματα ισχύει και για την ανασύνθεση του συνδικαλιστικού κινήματος και αν τα ίδια πρόσωπα, με τις ίδιες νοοτροπίες μπορούν να δώσουν μια νέα μορφή.
Αλ. Τσίπρας: Δεν είναι ζήτημα μόνο προσώπων. Είναι και ζήτημα πρακτικών και αντίληψης. Αλλά επειδή αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας, έχω την αίσθηση ότι η στοχοποίηση ορισμένων προσώπων δεν βάλλει εναντίον των προσώπων, αλλά εναντίον του ίδιου του συνδικαλισμού. Μια μερίδα πολιτικών δυνάμεων στοχοποιούν πρόσωπα, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να στοχοποιήσουν τον ίδιο το θεσμό και όχι τα πρόσωπα. Σήμερα, αυτό που ενοχλεί είναι η ύπαρξη των συνδικαλιστών που αντιστέκονται. Διότι αν ήταν ειλικρινής η θέση και η στάση απέναντι σε πρακτικές δεν βλέπω κανείς να στοχοποιεί πρόσωπα που έχουν απαξιώσει τη θεσμική λειτουργία του συνδικαλιστικού συστήματος. Δεν βλέπω κανέναν να απαξιώνει πρόσωπα που έχουν μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς ανασφάλειας, επισφάλειας, με 400 ευρώ ή με καθόλου δουλειά σχεδιάζουν να κάνουν συνέδρια σε πολυτελή ξενοδοχεία. Εκεί όπου υπάρχει στοχοποίηση είναι στους συνδικαλιστές οι οποίοι είχαν το θάρρος της γνώμης να πουν όχι στο μνημόνιο και σε αυτές τις πολιτικές και να προτείνουν πιο συγκρουσιακές μεθόδους αντιπαράθεσης για το εργατικό κίνημα. Εμείς τα αξιολογούμε όλα. Και τα πρόσωπα και τις νοοτροπίες και τις λογικές. Και κυρίως σε ότι αφορά στα πρόσωπα αξιολογούμε την εντιμότητα των προσώπων και είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για εμάς η εντιμότητα των προσώπων. Σας είπα και πριν ότι μπορεί να έχουμε συγκρουστεί και πολλοί από εμάς μεταξύ μας στο παρελθόν βρεθήκαμε σε αντίπαλες παρατάξεις, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας σχηματισμός συνεργασίας, και σε συνδικαλιστικό επίπεδο και σε πολιτικό επίπεδο, όμως αυτό που μας ένωσε ήταν η διάθεσή μας να παραμερίσουμε τις διαφορές για να δούμε ποια είναι τα μείζονα ζητήματα σήμερα. Το θέμα της εντιμότητας των προσώπων, όμως, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σε ό,τι αφορά τις νοοτροπίες είναι βέβαιο ότι θα συγκρουστούμε με τις νοοτροπίες εκείνες που θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα ενταγμένο και υποταγμένο στην κομματοκρατία, στις πελατειακές σχέσεις και αυτή η σύγκρουση θα είναι διαρκής.
Θα ήθελα ένα σχόλιο για τους Ανεξάρτητες Έλληνες ως εν δυνάμει σύμμαχό σας στην κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Το τελευταίο διάστημα έχετε δεχθεί μια μεγάλη επίθεση για τα όσα λέτε κατά των αποκρατικοποιήσεων. Τι απαντάτε σ’ αυτό και με ποια μέσα θα προσπαθήσετε να εμποδίσετε αυτό το κύμα των αποκρατικοποιήσεων.
Αλ. Τσίπρας: Εμείς απευθυνόμαστε πρωτίστως στις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συμπόρευση και συμπαράταξη των αριστερών δυνάμεων και αυτό δεν το ξεχνάμε. Θεωρούμε ιδιαίτερα στενάχωρο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα από την πλευρά του ΚΚΕ δεχόμαστε μια κριτική από τα δεξιά, μια δεξιά και όχι μια αριστερή κριτική από την κ. Παπαρήγα. Το λέω αυτό, διότι εμάς δεν μας ενοχλεί η κριτική και είναι στοιχείο της εσωτερικής μας διαδικασίας, αλλά το να ακούμε από την ηγέτιδα του ΚΚΕ μέσα στη βουλή την ατζέντα του κ. Σαμαρά, είναι πολύ στενάχωρο και για εμάς και για τον κόσμο της Αριστεράς και για τα μέλη του ΚΚΕ, τους οπαδούς του που στους δρόμους την ίδια ώρα διαδήλωναν μαζί με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους εργαζόμενους, με τα συνδικάτα, και αυτό είναι πολύ στενάχωρο. Θέλω όμως να πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια.
Διαρκώς ρωτάτε για το κόμμα του κ. Καμμένου. Εγώ μίλησα για πολιτικές ανακατατάξεις που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα και για το ότι η επόμενη βουλή δεν θα εκπλαγώ αν έχει και σχήματα ή κόμματα τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν. Θυμηθείτε τι πιστεύαμε πριν από ένα χρόνο και πως αναδιατάχτηκε το πολιτικό σκηνικό σήμερα. Προφανώς, εμείς θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συμπόρευση με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς. Θα επιδιώξουμε φυσικά εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Και έχω ξαναπεί ότι και αυτοδυναμία να έχουμε θα επιδιώξουμε συνεργασίες. Διότι σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, η κοινωνία, η οικονομία κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ότι μόνος του μπορεί να τα βγάλει πέρα. Το αν το κόμμα του κ. Καμμένου θα θελήσει να συμβάλλει σε μια τέτοια προοπτική, αυτό θα εξαρτηθεί από τις δικές του επιλογές. Εμείς δεν πρόκειται να αναθεωρήσουμε απόψεις και θέσεις σε μια σειρά από ζητήματα που έχουμε πολύ μεγάλες αντιθέσεις. Αλλά αν στα μείζονα ζητήματα θελήσουν να συνδράμουν σε μια κατεύθυνση, είναι προφανές ότι αυτό θα το επαναπροσδιορίσουμε.
Το κύριο όμως είναι να δούμε τι σημαίνει αυτό που εμείς ονομάζουμε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Σημαίνει ότι θα είναι μια κυβέρνηση που θα ακυρώσει το μνημόνιο, που θα θελήσει να επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση, που θα θελήσει να σταματήσει αυτή την καταστροφική πορεία. Όσο μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη έχει ο κορμός αυτής της κυβέρνησης που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη βουλή, τόσο μεγαλύτερη διαπραγματευτική δυνατότητα θα έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτές τις επιδιώξεις. Δεν είναι όμως μόνο η εκλογική δύναμη. Όσο περισσότερο ο λαός στηρίζει με αγώνες και κινητοποιήσεις αυτές τις προσπάθειες, τόσο μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη θα έχουμε. Η ψήφος, αλλά και η παρουσία στους δρόμους, στις κινητοποιήσεις, στους αγώνες είναι το κύριο στοιχείο και αυτό που θα δίνει δύναμη σε αυτή τη νέα προσπάθεια.
Τώρα όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλούνται. Όταν λέγαμε και λέμε ότι αυτό είναι ένα εθνικό έγκλημα και θα το σταματήσουμε με κάθε τρόπο, το εννοούσαμε. Εμείς τις υποσχέσεις που δίνουμε τις κρατάμε. Προφανώς, ενόχλησε, διότι σε ένα κοινό, όχι στο ελληνικό κοινό, αλλά και στο ευρωπαϊκό κοινό και στο γερμανικό κοινό λέμε την αλήθεια. Αυτές οι αποκρατικοποιήσεις εάν γίνουν με τον τρόπο που πάνε να γίνουν θα στερήσουν τη νέα κυβέρνηση από σημαντικά εργαλεία γα την παραγωγική ανασυγκρότηση. Και εμείς αυτά τα εργαλεία πρέπει να τα κρατήσουμε και να έχουμε αυτή τη δυνατότητα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό μας.
Απ’ ό,τι κατάλαβα σε σχέση με το εκλογικό νόμο αν θα είναι πιο αναλογικός το παραθέτετε στη νέα βουλή. Δηλ. αν έρθει τώρα πρόταση δεν θα την ψηφίσετε. Και το δεύτερο ερώτημα είναι αυτό που θέτει και η κυβέρνηση. Αν θα γίνετε κυβέρνηση που θα βρείτε τα λεφτά, όταν θα σταματήσει κάθε συζήτηση με την τρόικα.
Αλ. Τσίπρας: Το ερώτημα που διαρκώς πλανάται σε όλες τις προεκλογικές συζητήσεις είναι το ίδιο. Που θα βρούμε τα λεφτά. Και έθεσα στον κ. Σαμαρά το ίδιο ερώτημα στη βουλή. Αν δεν σας δώσουν τη δόση εσείς τι θα κάνετε; Εμείς είχαμε απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Έχουμε μια ανάλυση για τα πράγματα και μέχρι τώρα αυτή ανάλυση έχει βγει σωστή. Έχουμε πει ότι η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή. Έχουμε πει ότι δεν μας δίνουν κάποια χρήματα διάσωσης, όπως τα ονομάζουν, επειδή έχουν κάποια φιλικά αισθήματα, φιλευσπλαχνίας για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αλλά γιατί και οι ίδιοι στηρίζονται στο ίδιο κλαρί άρα έχουν ανάγκη να μην καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες γιατί θα καταρρεύσουν και οι ευρωπαϊκές. Άρα, λοιπόν, έχοντας αυτήν την ανάλυση θεωρούμε ότι η χώρα έχει διαπραγματευτικές δυνατότητες. Προφανώς, σε μια διαπραγμάτευσης μπορεί να υπάρξουν -και ας το πω και με όρους ποδοσφαιρικούς-σκληρά μαρκαρίσματα. Έχουμε δώσει συγκεκριμένη απάντηση για το πώς θα φροντίσουμε αυτές τις κρίσιμες στιγμές να δείξουμε αποφασιστικότητα, τόλμη, θάρρος και να μην κάνουμε πίσω. Και δεν θα κάνουμε πίσω. Να το ξέρει ο ελληνικός λαός ότι ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει μια κυβέρνηση που δεν θα κάνει πίσω σε αυτό που έχει εξαγγέλλει ότι θα καταργήσει το μνημόνιο και τους νόμους της λιτότητας. Δεν θα κάνουμε πίσω.
Βεβαίως, προεκλογικά έλεγαν σε όποιον έβγαινε να πει ότι μπορεί να χρειαστεί για ένα χρονικό διάστημα, ένας εξορθολογισμός για να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Και τότε όλοι έπεφταν οι συνάδελφοί σας πάνω στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια και έλεγαν δηλ θα φέρετε νέα λιτότητα στον ελληνικό λαό, θα φέρετε φόρους και αυτοί έφεραν 13δις. Δηλ. μας κατηγορούσαν ότι μπορεί στην κρίσιμη, την έσχατη των περιπτώσεων μιας σκληρής σύγκρουσης να αναγκαστούμε σε έναν ισοσκελισμό για να έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο είναι 2-2,5δις και αυτοί έφεραν 13,5δις χωρίς να έχουν ισοσκελισμό. Δεν θα φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα με αυτή τη στρατηγική. Μας λένε, μάλιστα, ότι για να έχουν το στόχο του 120% χρέος το 2020 θα πρέπει να έχουν πρωτογενές πλεόνασμα 4% σε δυο χρόνια. Αυτά είναι αστεία πράγματα και δεν έχει ξαναγίνει πουθενά στον κόσμο. Δεν ξέρω αν κάτι κατάφερε ο Τσαουσέσκου στη Ρουμανία να έχει τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα.
Έχουμε σχέδιο. Βεβαίως, ξέρουμε ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και το λέμε στο λαό και το ξέρει αυτό ο λαός. Σας λέμε, όμως, ότι εμείς δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια στη διαπραγμάτευση αν οι πιστωτές μονομερώς, όπως κάνουν τώρα, αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν μπορεί να μας εγκαλούν διαρκώς αν εμείς μονομερώς θα αθετήσουμε και τώρα που αυτοί αθετούν μονομερώς εμείς να λέμε δεν πειράζει. Άρα, λοιπόν, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα και τα έχουμε εξηγήσει στον ελληνικό λαό. Αθέτηση των υποχρεώσεων από την πλευρά των συμβαλλόμενων σημαίνει ότι και εμείς θα αναγκαστούμε – δεν το θέλουμε, αλλά θα αναγκαστούμε - να κάνουμε τις επιλογές μας. Και η επιλογή μας είναι πρώτα οι κοινωνικές ανάγκες, πρώτα οι μισθοί και οι συντάξεις και μετά αυτά τα οποία χρωστάμε στους πιστωτές. Βεβαίως, πρόθεσή μας, επιδίωξή μας είναι να υπάρξει λύση. Και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει λύση. Αυτό που βιώνουμε σήμερα δεν λύση. Μόνο η διεθνής διάσκεψη για τη διαγραφή χρέους μπορεί να δώσει λύση. Μόνο οι πολικές ανάπτυξης μπορούν να δώσουν λύση. Γι’ αυτό μιλάμε για μια νέα συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός, για ένα νέο New Deal γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση.
Ταυτόχρονα, όμως, εμείς έχουμε και σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Γιατί αν δεν προσανατολίσεις την παραγωγή σου με στόχο την επάρκεια σε βασικά αγαθά δεν θα καταφέρεις να σταθείς στα πόδια σου. Θα αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, θα προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές τομές και αλλαγές. Να σταματήσει αυτή η διαφθορά, η διαπλοκή, να υπάρξει αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και να σταματήσει το αίσθημα της ατιμωρησίας. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά όχι εξοντώνοντας την κοινωνία. Ναι, θέλουμε ένα δημόσιο τομέα αποτελεσματικό, να είναι δίπλα στην κοινωνία και στον πολίτη, αλλά αυτό δεν γίνεται με απολύσεις, στραγγαλισμό των δημοσίων υπαλλήλων. Ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να αισθανθεί ότι είναι το βασικό κύτταρο στις μεγάλες επαναστατικές αλλαγές και συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια και όχι να είναι απέναντί σου. Αυτό το σχέδιο θέλουμε να εφαρμόσουμε. Ένα σχέδιο που θα αφορά άμεσες και μεγάλες αλλαγές.
Σε σχέση με το πρώτο ερώτημα που θέσατε για το πότε θα έρθει η απλή αναλογική. Αν κάποιοι νομίζουν ότι εμάς θα μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί με φτηνά, επικοινωνιακά τερτίπια είναι γελασμένοι. Ζητάμε άμεσα εκλογές και πιστεύουμε ότι ο λαός αργά ή γρήγορα θα τις επιβάλλει τις εκλογές. Με όποιο εκλογικό νόμο κι αν φέρουν αυτές οι εκλογές θα έχουν έναν νικητή και έναν ηττημένο. Νικητής θα είναι ο λαός και ηττημένες θα είναι οι πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.
Είπατε προηγουμένως ότι μεγάλος σας στόχος είναι η συμπόρευση με την Αριστερά…Βασική σας αδιαπραγμάτευτη θέση είναι όχι στο μνημόνιο. Χωρούν συνεργασίες με στελέχη κομμάτων που ψήφισαν το τελευταίο μνημόνιο, όπως είναι η ΔΗΜΑΡ;
Αλ. Τσίπρας: Διάβασα χθες μια συνέντευξη που έδωσε ο κ. Κουβέλης ο οποίος παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε άλλο στρατόπεδο. Εμείς δεν έχουμε αλλάξει στρατόπεδο. Εμείς ήμασταν στο στρατόπεδο που ορίζει η συνείδησή μας. Αναρωτιέμαι, όμως, αν το ερώτημα το επόμενο διάστημα για τη ΔΗΜΑΡ θα είναι ο επιθετικός προσδιορισμός του όρου ή ό ίδιος ο όρος. Αναρωτιέμαι, δηλ. αν το ερώτημα θα είναι αριστερά της ευθύνης, αριστερά της συνεννόησης, αριστερά της προοπτικής. Το ερώτημα θα είναι ο ίδιος ο όρος αριστερά. Διότι, αριστερά που βάζει τη δική της συμμετοχής στη διάλυση της κοινωνίας, εμείς επιτρέψτε μας να αμφισβητούμε ότι είναι αριστερά. Καθένας, βέβαια, έχει δικαίωμα να κάνει πολιτικές επιλογές και να κρίνεται από τους πολίτες για αυτές τις επιλογές. Ο κόσμος όμως που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στην ΔΗΜΑΡ -που όπως ξέρετε η ΔΗΜΑΡ είναι αποτέλεσμα διάσπασης του ΣΥΝ στο προηγούμενο συνέδριό του και έχουμε έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό και ποτέ δεν βρεθήκαμε σε σκληρές αντιπαραθέσεις, αλλά πάντοτε με τον πολιτικό διάλογο-βρίσκεται πολύ κοντά μας και πιστεύω ότι υπάρχουν και στελέχη τα οποία βρίσκονται και θα βρεθούν σε μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού της στάσης τους απέναντι σε μείζονες πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνει η ηγεσία και επιτρέψτε μου και μια παρατήρηση χωρίς να προχωρά σε δημοκρατικές διαδικασίες. Και αυτή θα είναι μια διαφορά και του νέου ΣΥΡΙΖΑ που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Οι μείζονες πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από τη βάση και δεν τις λαμβάνει η ηγεσία. Κάθε φορά που έχουμε κρίσιμες αποφάσεις και κάνουμε μεγάλες στροφές στην στρατηγική μας θα πρέπει να ρωτάμε τη βάση. Αυτό σημαίνει δημοκρατία. Αυτό σημαίνει σεβασμό στην άποψη των πολλών.
Ζητήσατε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Αυτή η ανάληψη ευθύνης από τον κ. Παπούλια μπορεί να σημαίνει και την αναπομπή των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου στην κοινοβουλευτική διαδικασία;
Αλ. Τσίπρας: Θα περίμενα κατ' ελάχιστον, γιατί δεν είμαι αυτός που θα υποδείξει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αν θα υπογράψει ή δεν θα υπογράψει, αλλά περίμενα κατ' ελάχιστον από τον πολίτη εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη εκ του αξιώματός του, να ακούσω μια άποψη για όλα αυτά που συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα. Να ακούσω μια άποψη για τις διαδικασίες, για τις εθνικές παρεκτροπές, να ακούσω μια τοποθέτηση, δεν ζητώ να αναπέμψει ή να αναλάβει κάποιο ρόλο μεγαλύτερο από τον ίδιο τον ρόλο που του δίνει το Σύνταγμα. Γιατί κακά τα ψέματα, το ίδιο το Σύνταγμα περιορίζει τις δυνατότητες του προέδρου της Δημοκρατίας. Τουλάχιστον περίμενα να ακούσω μια τοποθέτηση, πολιτική τοποθέτηση, προτροπής αν θέλετε. Μπορεί να έχουμε τους τελευταίους 2,5 μήνες 11 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, να μη λειτουργεί η Βουλή και να μη συμβαίνει τίποτα σε αυτή τη χώρα; Εν πάσει περιπτώσει δεν είναι το μείζον της σημερινής μας παρέμβασης εδώ, αλλά μιας και με ρωτάτε, εγώ θα ήθελα να ακούσω αν αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος λειτουργίας μια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και αν αυτό μας ικανοποιεί και νομίζουμε ότι μπορούμε να προχωράμε έτσι. 38 χρόνια μετά να θεωρούμε ότι η δημοκρατία μπορεί να λειτουργεί με όρους διαταγμάτων.
Το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη του κόμματός σας, όπως ο κύριος Λαφαζάνης παραδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει, αυτό σημαίνει ότι αν έρθει στην εξουσία το κόμμα, θα αναζητήσετε την κυβερνογνωσία στα πρόσωπα πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ; Αρκετοί λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κυβερνήσει με τη γενιά του Πολυτεχνείου, η οποία για πολλά χρόνια ήταν στο ΠΑΣΟΚ και τώρα με κάποιες κινήσεις, κάποιες επιθέσεις φιλίας όπως με τον κύριο Ανδρουλάκη και άλλους. Σε συνδυασμό μάλιστα με την εκτίμησή σας ότι θα υπάρξουν και νέα κόμματα, δεν ξέρω αν αυτό βασίζεται σε πληροφορίες που έχετε μέσα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Αλ. Τσίπρας: Εμείς θα εμπιστευτούμε περισσότερο αυτούς που δεν αισθάνονται έτοιμοι, παρά αυτούς που λένε ότι αισθάνονται έτοιμοι. Διότι αυτό είναι πραγματικά και μία αίσθηση ευθύνης από μία άποψη. Ο Νίκος ο Βούτσης το είπε τελειομανία, δεν είναι τελειομανία όμως, είναι αίσθηση ευθύνης. Να αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη που μας βαραίνει. Κι αυτό όμως να το μετατρέπουμε σε δημιουργική πρακτική, να παλεύουμε για να γίνουμε καλύτεροι και να παλεύουμε να ετοιμάσουμε την οικονομία, να ετοιμάσουμε τον λαό ώστε να γίνει συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια αλλαγής. Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε το καινούριο με τα φθαρμένα υλικά, χωρίς όμως να τσουβαλιάσουμε και μία ολόκληρη γενιά. Δηλαδή γενιά του Πολυτεχνείου ήταν μονάχα 3-4 επώνυμοι, όλοι οι άλλοι που δώσανε τη μάχη τους, τους αγώνες τους, και δεν βρεθήκανε σε θέσεις εξουσίας τι είναι; Δεν λέω ότι εξαργύρωσαν. Καλώς έκαναν και βρεθήκαν σε αυτές τις θέσεις. Αλλά εν πάσει περιπτώσει, δεν μπορούμε να τσουβαλιάζουμε μια ολόκληρη γενιά. Ας αφήσουμε αυτό το εγχείρημα που φτιάχνεται τώρα να δημιουργήσει τη δική του δυναμική, να αναδείξει νέα πρόσωπα και νέα στελέχη. Μια νέα γενιά, όχι μόνο την παλαιότερη γενιά, που είναι βεβαίως χρήσιμη και θα συμβάλει αποφασιστικά, αλλά και μια νέα γενιά που δεν γεννήθηκε σε συνθήκες υπερπολιτικοποίησης, αλλά πληρώνει το μάρμαρο σήμερα. Η γενιά των ανθρώπων που δεν ξέρω αν θα μπορέσουν ποτέ να δούνε σύνταξη, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, δεν ξέρω αν θα μπορέσουν ποτέ να ζήσουν σε ένα περιβάλλον με τη βεβαιότητα των παλαιότερων γενιών ότι πάμε σε καλύτερες συνθήκες, αλλά μάλλον με την αβεβαιότητα ότι πάμε σε έναν κόσμο που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, αυτή η νέα γενιά πρέπει να βρεθεί στο προσκήνιο και είναι και στοίχημα για εμάς να το προχωρήσουμε αυτό. Επαναλαμβάνω ότι για μας στοιχείο υπευθυνότητας είναι να προσπαθούμε διαρκώς να γίνουμε καλύτεροι, αλλά η κρίσιμη απάντηση στο διαρκές ερώτημα που τίθεται και από τον δικό μας κόσμο για το βαθμό ετοιμότητας, είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε αυτή την ιστορική ευθύνη και όποιος δεν είναι αποφασισμένος δεν έχει θέση ανάμεσά μας. Είναι μοιραίο να την αναλάβουμε και είναι μοιραίο να πετύχουμε και θα πετύχουμε.
Το πρωί ο κ. Λαφαζάνης σε τηλεοπτικό σταθμό ερωτήθηκε τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα και είπε ότι θα τους πάρουμε πίσω. Η δική σας θέση;
Αλ. Τσίπρας: Δεν άκουσα τη συγκεκριμένη συζήτηση, αλλά εμείς έχουμε πει στη βουλή ότι το τελευταίο, τρίτο μνημόνιο έτσι όπως επιβλήθηκε με ένα νόμο σε ένα άρθρο, θα το καταργήσουμε με ένα νόμο σε ένα άρθρο. Και τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στο χώρο της δημόσια διοίκησης, εμείς θα τις προχωρήσουμε μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα και τελείως διαφορετική λογική από αυτή που σήμερα ακολουθείται, μια ισοπεδωτική δηλαδή λογική. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα πούμε ότι δεν υπάρχει η ανάγκη εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης, κι ότι δεν υπάρχουν δυσαρμονίες και δυσλειτουργίες. Δεν λύνονται όμως αυτές με τις απολύσεις όπως πάνε να τις λύσουνε σήμερα. Δεν λύνονται με απολύσεις, γενικότερα θα έλεγα, κι αν θέλετε αυτοί οι οποίοι αποβλέπουν στην κατάργηση του πελατειακού κράτους, προχωρούν τώρα σε αυτή την καρατόμηση ανθρώπων με πελατειακούς όρους. Νομίζω ότι και αυτή η δήλωση εντάσσεται στην συνολικότερη τακτική που έχουμε ακολουθήσει. Ναι, θα καταργήσουμε σε ένα άρθρο με έναν νόμο αυτά που ψηφίστηκαν εκβιαστικά στην προηγούμενη βουλή με 153 βουλευτές και με τους μισούς από αυτούς να λένε ότι το κάνουνε για τελευταία φορά. Το έχουμε ακούσει πολλές φορές όμως αυτό το παραμύθι, από την τελευταία μέχρι την επόμενη φορά. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε σε μία διαδικασία ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης με όρους βιωσιμότητας όχι με όρους απελπισίας και διάλυσης όπως γίνεται σήμερα.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πώς ακριβώς συνδέεται με τις γερμανικές εκλογές; Αν δηλαδή την άνοιξη προκύψει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες να περιμένουν άμεσα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεών σας στο ευρωπαϊκό στερέωμα, που θα κυριαρχεί η μικροκομματική λογική της Μέρκελ ή θα θέσετε τον ελληνικό λαό σε μία στάση αναμονής, μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη Γερμανία το φθινόπωρο, ελπίζοντας και σε μία πολιτική αλλαγή στο Βερολίνο;
Αλ. Τσίπρας: Εμείς είχαμε ετοιμάσει σχέδιο για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη, όταν η ελληνική κυβέρνηση πήγε απούσα. Δεν πήγε καν. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί μια κοινωνία που καταρρέει, να περιμένει στην κ. Μέρκελ να κάνει προεκλογικό αγώνα. Γιατί αυτό μας λένε σήμερα η κ. Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε, ο κ. Σαμαράς. Θα είναι ο χειροκροτητής του προεκλογικού αγώνα της κ. Μέρκελ, πάρα το γεγονός ότι η Ελλάδα βουλιάζει. Ίσως ένας από τους λόγους που η κ. Μέρκελ έδωσε γη και ύδωρ στην επανεκλογή του κ. Σαμαρά, ήταν ότι είχε εκλογές σε ένα χρόνο. Έχει εκλογές τον επόμενο Σεπτέμβρη. Εμείς λοιπόν θα διεκδικήσουμε λύση άμεσα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να περιμένει και νομίζω ότι είναι αδιανόητο σε αυτή τη διεθνή αντιπαράθεση, να υποστηρίζουνε αυτά που θα έπρεπε εμείς να διεκδικούμε, άλλες χώρες που δεν έχουν κανέναν λόγο να το κάνουν. Να υποστηρίζει το ΔΝΤ ότι δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να μην το παραδέχεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Αυτό είναι αδιανόητο και μάλιστα να προχωρά σα να μη συμβαίνει τίποτα. Να προχωρά στη διάλυση της κοινωνίας και του κοινωνικού ιστού. Εμείς λοιπόν θα διεκδικήσουμε εκλογές για να σταματήσει η καταστροφή και όχι για να περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών στην καγκελαρία. Πιστεύω μάλιστα ότι αντίστροφη θα είναι η επίδραση. Οι εδώ εξελίξεις θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στην καγκελαρία, όχι το αποτέλεσμα των εκλογών να κρίνει την έκβαση των κοινωνικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Και είμαι βέβαιος ότι δεν μπορούν όλα να τα προγραμματίσουν. Ξέρω ότι οι Γερμανοί είναι ένας λαός που προγραμματίζει τα πάντα, αλλά ορισμένα πράγματα δεν προγραμματίζονται. Όταν στην Ελλάδα έχουμε 2.500 αυτοκτονίες, δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τη διάθεση του λαού μας να σταματήσει να συνθλίβεται μέχρις ότου ψηφίσουν οι Γερμανοί. Δεν γίνεται αυτό.
Να γυρίσουμε στο θέμα της συνάντησης σήμερα. Είπατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα καταφέρει αν δεν αλλάξει και βεβαίως όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Τι είναι αυτά τα στοιχεία που σας φοβίζουν ότι δεν θα τα καταφέρετε αν δεν αλλάξετε; Τι πρέπει να αλλάξετε;
Αλ. Τσίπρας: Χαίρομαι που επανέρχεστε στο αρχικό θέμα της συζήτησής μας γιατί κοντεύαμε να το ξεχάσουμε. Επίσης χαίρομαι που παρακολουθείτε τόσο στενά τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ήμουν σαφής στην αρχική μου τοποθέτηση. Αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε είναι η υπόσχεση που δώσαμε, ότι θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι ένα άλλο κομματικό σχήμα, ένα ακόμα κομματικό σχήμα, αλλά διαφορετικό, που θα στηρίζεται στη δημοκρατία, όπου ο πλουραλισμός των απόψεων δεν θα είναι μια ευκαιριακή συμπτωματική διαδικασία, αλλά θα είναι ο πυρήνας πάνω στον οποίο θα βασίζουμε τη λειτουργία μας, θα αποφασίζουμε δημοκρατικά και θα σεβόμαστε τις αποφάσεις. Αυτό εννοούσα και νομίζω ότι αυτό το κατανοούμε όλοι πια. Υπάρχει κρίση εκπροσώπησης, σε όλο το μήκος και το πλάτος της κοινωνικής ζωής, εμείς θα πρέπει να είμαστε η πολιτική δύναμη η οποία θα έρθει να αλλάξει αυτό το δεδομένο και να δώσει το λόγο στους πολλούς. Δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Σκεφτείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αποτελείται από αρκετές συνιστώσες και ανεξάρτητους ανένταχτους αριστερούς πολίτες, που πιάνουνε το ευρύτερο πολιτικό και ιδεολογικό φάσμα της αριστεράς. Μέχρι πρότινος όλος αυτός ο κόσμος ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί σε ένα τραπέζι. Βρέθηκε σε ένα τραπέζι, βρεθήκαμε σε κοινούς αγώνες, βρεθήκαμε σε κοινές διεκδικήσεις και τώρα έχουμε την τόλμη, το θάρρος, να αμφισβητούμε ακόμη και την ίδια την αυτόνομη λειτουργία της καθεμιάς συνιστώσας ξεχωριστά, να θέτουμε υπό αμφισβήτηση μελλοντικά, στο όνομα της δημοκρατίας και της δημοκρατικής λειτουργίας. Αυτό είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα, σε όλη την Ευρώπη δυνάμεις της αριστεράς έρχονται εδώ για να δούνε με ποιες διαδικασίες το καταφέραμε αυτό. Μου ζήτησαν να πάω αυτή την εβδομάδα στη Βαρκελώνη, στην Καταλονία όπου έχουνε εκλογές. Και η ισπανική-καταλανική αριστερά εκεί, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα εγχείρημα καταλανικού ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ένα μοντέλο για την αριστερά σε όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Θέλουμε λοιπόν να αλλάξουμε, πιστεύουμε ότι αυτή η διαδικασία είναι μια διαδικασία όχι βίαιης αλλαγής, αλλά ωρίμανσης, είναι μια διαδικασία βαθέματος της δημοκρατίας στις δομές μας και είμαστε εκείνη η πολιτική δύναμη που όχι μόνο δε φοβόμαστε την αλλαγή, πρώτα πρώτα στον εαυτό μας, αλλά την επιδιώκουμε. Δεν μπορείς να οραματίζεσαι την αλλαγή της κοινωνίας και των δομών, χωρίς να θέλεις να είσαι ανοιχτός, πρώτα στο να αλλάξεις ο ίδιος.
Θα κάνω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι για τις αποκεντρωμένες περιφέρειες, επειδή εμείς είμαστε από την περιφέρεια Κρήτης, θέλουμε να ρωτήσουμε αν θα σταματήσει αυτό το κακό που γίνεται με τους αιρετούς περιφερειάρχες. Όταν λοιπόν γίνετε κυβέρνηση θα απαντήσετε; Η δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με τις γερμανικές οφειλές. Όταν γίνετε κυβέρνηση ο υπουργός δικαιοσύνης θα υπογράψει για τις οφειλές;
Αλ. Τσίπρας: Έχουμε σχέδιο να καταργήσουμε τις αποκεντρωμένες περιφέρειες, διότι είναι στην αντίληψή μας το βάθεμα της δημοκρατίας. Έχουμε σχέδιο όμως να ξαναδούμε και τον τρόπο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλες τις βαθμίδες της. Ο Καλλικράτης έχει επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στην ίδια τη δημοκρατία. Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό να εκπονήσουμε και να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο που θα αφορά την ουσιαστική αποκέντρωση, την μεταφορά αρμοδιοτήτων αλλά και πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση, να μεταφέρουμε όμως το κέντρο λήψης της απόφασης στη βάση, στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό για μας σημαίνει βάθεμα της δημοκρατίας. Αυτό είναι ένα μέρος των βαθιών πολιτικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος και για τις οποίες σας μίλησα λίγο πιο πριν.
Σε σχέση με το ερώτημά σας για τον Μανώλη το Γλέζο, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και ευτυχής η συγκυρία που ο Μανώλης ο Γλέζος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Μια από τις βασικότερες εκ των συνεισφορών του ίδιου στην εσωτερική μας λειτουργία, είναι η ανάγκη να προχωρήσουμε σε αυτό που εμείς ονομάζουμε δημοκρατική εμβάθυνση. Με ρωτήσατε για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Νομίζω ότι σε μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, αυτή η πρωτοβουλία δεν θα ξεχαστεί σε κάποιο συρτάρι, αλλά θα αποτελεί μία από τις βασικές πρωτοβουλίες, που ελπίζουμε και ευχόμαστε να υλοποιηθεί με τον ίδιο τον Μανώλη τον Γλέζο να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για αριστερά της δημαγωγίας, της ψηφοθηρίας και των εκλογών που οδηγούν στη δραχμή. Σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου ο κ. Παπαδόπουλος σας χαρακτήρισε νέο Χάρι Πότερ, με αφορμή τα όσα έχετε πει περί επαναφοράς μισθών και συντάξεων. Θα ήθελα ένα σχόλιο επ' αυτού.
Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.
Επειδή αναφερθήκατε σε μία πρόταση για εξεταστική επιτροπή που έχετε καταθέσει για το μνημόνιο και θα συζητηθεί την προσεχή Παρασκευή, αναφερθήκατε και σε μια ακόμη που θα έρθει από άλλες παρατάξεις και μάλλον δεν θα συγκεκριμενοποιεί πρόσωπα όπως είπατε και σεις. Ήθελα τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα στηρίζατε εσείς τη συγκεκριμένη επιτροπή στην περίπτωση που δεν ψηφισθεί η δική σας. Για να συνεχίσω προηγούμενο ερώτημα, σε αυτή την επαναφορά που έχετε υποσχεθεί, μισθών και συντάξεων, έχετε κάποιον χρονικό ορίζοντα, θα γίνει άμεσα ή θα γίνει σε βάθος τετραετίας;
Αλ. Τσίπρας: Σε σχέση με το πρώτο σας σχόλιο, όλα όσα πληροφορούμαστε από τον Τύπο, δεν είναι μια πληροφόρηση που έχουμε επισήμως, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουμε μια πρωτοφανή απαξίωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Όπως ξέρετε για να κατατεθεί μια πρόταση για εξεταστική επιτροπή, απαιτούνται 60 βουλευτές. Για να ψηφισθεί απαιτούνται 120. Αντιλαμβάνεστε το θεσμικά οξύμωρο εάν κατατεθούν προφανώς όχι κατά την παράθεση, γιατί δεν προβλέπεται αυτό από τον κανονισμό, αλλά εν παραλλήλω, δύο προτάσεις οι οποίες θα αφορούν στο ίδιο θέμα αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο, αν ψηφιστούν και οι δύο, δηλαδή να πάρουν και οι δύο 120 ψήφους που απαιτούνται για να εγκριθούν. Δεν είναι παράλογο να συμβεί. Αντιλαμβάνεστε δηλαδή ότι εδώ οδηγούμαστε σε μία διαδικασία απαξίωσης της ίδιας της θεσμικής λειτουργίας του κοινοβουλίου. Εμείς δεν κάνουμε κανένα κολπάκι, δεν βγάλαμε κανέναν άσσο από το μανίκι. Είπαμε ότι έχουμε άποψη ότι πρέπει να σταματήσει αυτό το καθεστώς της ατιμωρησίας, είπαμε ότι παρά το γεγονός ότι αυτή η Βουλή δεν έχει την πλειοψηφία που θα θέλαμε εμείς, έχουν άλλες δυνάμεις πλειοψηφία, πιστεύουμε όμως ότι μπορεί να διερευνήσει τις αιτίες που μας έφτασαν ως εδώ. Οι αιτίες κατά την άποψή μας δεν είναι αόριστες, δεν είναι απροσδιόριστες, είναι συγκεκριμένες και τα πρόσωπα που έχουν ευθύνη -και πρέπει να διερευνηθεί η ευθύνη, η πολιτική κυρίως πάνω από όλα, να δούμε και τι άλλη ευθύνη μπορεί να έχουνε- είναι συγκεκριμένα. Άρα λοιπόν εμείς προφανώς και δεν θα γίνουμε κομπάρσοι σε μια διαδικασία συγκάλυψης, αλλά φαντάζομαι και θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν θα επαληθευτούν. Διότι θα είναι ένα κοινοβούλιο που δεν θα είναι σοβαρό και σε αυτό έχει ευθύνη και ο πρόεδρος της Βουλής. Προφανώς ο ίδιος δεν μπορεί να αποτρέψει την κυβέρνηση, αλλά εν πάσει περίπτωσει έχει μια στοιχειώδη ευθύνη για τη διαδικασία. Μια στοιχειώδη διαδικασία η οποία δεν θα εξευτελίζει την ίδια τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού στον τόπο. Θα κατατεθούν όποιες προτάσεις, αλλά αν υπάρξει ένας στοιχειώδης διαχωρισμός. Προφανώς πρέπει να συζητηθεί ξεχωριστά η πρόταση την οποία έχουμε καταθέσει εδώ και 2,5 μήνες, να ψηφισθεί ξεχωριστά και αν έχει την πλειοψηφία των 120 πρέπει να συσταθεί επιτροπή με βάση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχετικά με το θέμα της επαναφοράς μισθών και συντάξεων, είναι ένα θέμα στο οποίο έχουμε απαντήσει και έχουμε δώσει πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις. Εμείς δεν υποσχόμαστε ότι θα φέρουμε τη χώρα στην κατάσταση που ήταν το 2009. Κανείς δεν το περιμένει από μας αυτό. Εμείς λέμε ότι καταρχάς θα σταματήσουμε αυτό τον κατήφορο της λιτότητας και ότι θα αποκαταστήσουμε άμεσα σημαντικές και παράφορες αδικίες, διότι αυτό δεν είναι ένας λαϊκισμός, μια προσπάθεια να γίνουμε καλοί με τους πολλούς, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορεί να επανακκινηθεί η οικονομία. Σε μία οικονομία που δεν λειτουργεί πια, που δεν αποταμιεύεται τίποτα και οι μεγάλες εκείνες κοινωνικές κατηγορίες που ό,τι κερδίζουνε το καταναλώνουνε και διαρκώς δέχονται περικοπές, εάν συνεχίζεται αυτό, εάν δηλαδή σκοτώνουμε την ενεργό ζήτηση που λένε και οι οικονομολόγοι, από μία χρεοκοπημένη οικονομία, δεν μπορεί να επανακκινηθεί. Είναι πάρα πολύ απλό. Άρα πρώτη προτεραιότητα θα είναι να επαναλειτουργήσει η οικονομία, δηλαδή να μπορέσει να κινηθεί η οικονομία. Τα χαμηλά και μεσαία οικονομικά στρώματα, να μπορέσουν να έχουν υλικό να καταναλώσουν για να λειτουργήσει η οικονομία. Πρώτη προτεραιότητα λοιπόν αυτό και δεύτερη η ανάπτυξη. Άρα με αυτή την έννοια εμείς όταν λέμε ότι έχουμε στόχο να καταργήσουμε το μνημόνιο και να επαναλειτουργήσουμε την οικονομία, δίνουμε την υπόσχεση ότι οι μεγάλες αδικίες θα αποκατασταθούν άμεσα. Ωστόσο δεν σας βλέπω να με ρωτάτε για μία σειρά από άλλες υποσχέσεις που έχουμε δώσει σε άλλες μερίδες κοινωνικές. Και από το αν θα τις υλοποιήσουμε αυτές, θα κριθούμε. Για παράδειγμα δώσαμε μια υπόσχεση. Ότι κάποιοι που όλα αυτά τα χρόνια είναι στο απυρόβλητο, θα πληρώσουν. Δώσαμε την υπόσχεση ότι θα φορολογηθούν οι πλούσιοι. Δώσαμε την υπόσχεση ότι οι καταθέσεις στην Ελβετία θα ελεγχθούν. Δώσαμε την υπόσχεση ότι αυτοί οι οποίοι κατέχουν συχνότητες δημόσιες μέσων ενημέρωσης, θα πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί. Δώσαμε την υπόσχεση ότι οι εφοπλιστές θα πληρώσουν φόρους. Έχουμε δώσει τέτοιες υποσχέσεις. Δεν δίνουμε υποσχέσεις μόνο που δημιουργούν στενότητα στο δημόσιο ταμείο, δίνουμε και υποσχέσεις που μπορούνε να δημιουργήσουν ευρύτητα στο δημόσιο ταμείο, αλλά πρέπει να μας ρωτάτε για όλες τις υποσχέσεις και θα κριθούμε αν θα τις υλοποιήσουμε. Αυτή η ισορροπία είναι αυτή η οποία θα μπορέσει να μας οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων μας.
Θα συμφωνήσετε και ‘σεις ότι η ιστορία των πολιτικών φορέων δεν έχει να πει πράγματα μόνο για το παρελθόν τους, έχει να πει και για το μέλλον τους. Με αυτή τη σκέψη ένιωσα μεγάλη έκπληξη όταν διάβασα στη διακήρυξη που δημοσίευσε η Αυγή τις προάλλες, τη διακήρυξη που συζητάτε στη συνδιάσκεψη, ότι στις πολιτικές καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνετε εσείς την Ένωση Κέντρου και την ίδια στιγμή παραλείπετε το ΚΚΕ εσωτερικού, παραλείπετε την ΕΑΡ, ακόμη και τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Με αυτή την επιλογή τι μήνυμα θέλετε να στείλετε;
Αλ. Τσίπρας:Μη βλέπετε διαρκώς κάποια συνομωσία πίσω από τις λέξεις. Η διακήρυξη αυτή είναι ένα σχέδιο υπό διαμόρφωση, το οποίο το έχουμε θέσει σε συζήτηση και στα μέλη μας και είμαστε και ανοιχτοί στην κριτική την καλοπροαίρετη που γίνεται και από φίλους και παρατηρητές. Είναι μία εύλογη παρατήρηση, η οποία θα μας οδηγήσει στο να διορθώσουμε αυτό το σημείο. Άλλωστε θα ήταν οξύμωρο αν σας έλεγα ότι διαγράφουμε ή ξεγράφουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας γιατί για πολλούς και πολλές, το ΚΚΕ εσωτερικού, ο ενιαίος Συνασπισμός ιδιαίτερα, ήταν ένα κομμάτι όχι μόνο των νεανικών χρόνων, αλλά και του εαυτού τους, γιατί τους διαμόρφωσε. Συνεπώς μάλλον είναι μία παράλειψη και όχι σκοπιμότητα.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
Διαβάστε τι απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
κ. Τσίπρα, ενώ εσείς καλείται τον κόσμο να απαλλαχθεί, στην κοινωνία μάλλον κυρίαρχη παραμένει η λογική της ανάθεσης, στα κόμματα κυριαρχεί το μοντέλο του αρχηγισμού ενώ αντίστοιχα και οι πρωθυπουργοί στη χώρα μας είναι παντοδύναμοι. Θέλω λοιπόν, κατ’ αρχήν να σας ρωτήσω ποια είναι η δική σας γνώμη γι αυτά τα μοντέλα λειτουργίας, πως σκοπεύετε εσείς να πορευθείτε και πώς μπορείτε να αντιπαλέψετε την ανάθεση κα τον αρχηγισμό.
Αλ. Τσίπρας: Η αλήθεια είναι πως πρέπει να συγκρουστούμε ταυτόχρονα και με λογικές και αντιλήψεις οι οποίες έχουν εδραιωθεί στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι εύκολο, είπα και πιο πριν, να κάνουν ελκτικό, να κάνουμε της μόδας –να μου επιτρέψετε την έκφραση- την κομματική ένταξη όταν τα κόμματα έχουν απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια και είναι κομμάτι της κρίσης αντιπροσώπευσης για την οποία σας μίλησα πιο πριν.
Παρ’ όλα αυτά όμως, εμείς επιδιώκουμε να μην φτιάξουμε ένα ακόμη κόμμα. Αλλά να φτιάξουμε ένα διαφορετικό στον τρόπο λειτουργίας κομματικό οργανισμό, έναν φορέα, όπου η άποψη του καθενός και της καθεμιάς θα έχει βαρύνουσα σημασία.
Θέλουμε να εμβαθύνουμε την δημοκρατία γιατί πιστεύουμε ότι σε μια περίοδο όπου πέρα από την οικονομική και κοινωνική κρίση βιώνουμε και αυτή την αξιακή κρίση, την κρίση της δημοκρατίας. Πρέπει να επαναφέρουμε τη δημοκρατία στη λειτουργία μας από τα βασικά κύτταρα που μας συγκροτούν, από την βάση ως την κορυφή.
Στόχος μας είναι αυτό το μοντέλο των κομμάτων που ήταν ένα μοντέλο πυραμίδας, να αλλάξει ει δυνατόν σχήμα, να μειωθεί η απόσταση από τη βάση στην κορυφή. Η κορυφή να είναι πάντοτε υπό τον έλεγχο και την ανακλητότητα των αποφάσεων της βάσης. Και όλες οι κρίσιμες αποφάσεις, όλα τα κρίσιμα διακυβεύματα να φιλτράρονται και να αποφασίζονται στη βάση.
Σας είπα πιο πριν ότι κάναμε 550 συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα. Πήγαμε σε ένα μοντέλο λαϊκών συνελεύσεων το καλοκαίρι, ανάμεσα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Θέλουμε όσο μπορούμε, θα το επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα, να δώσουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας και με πλατιά δημοψηφίσματα να αποφασίζουν στις κρίσιμες αποφάσεις. Το κυριότερο, θέλουμε να σταματήσουμε να λειτουργούμε και εμείς ως ένας μηχανισμός αναπαραγωγής των αντιλήψεων μιας νομενκλατούρας κομματικής, όπως είπα πιο πριν, και να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο της Αριστεράς και όχι μόνο, στον κόσμο που συστρατεύεται σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, να βάλει τη δική του πινελιά.
Και αν θέλετε, κλείνω με αυτό, δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας να προχωρήσουμε σε βήματα εμβάθυνσης της δημοκρατίας από το γεγονός ότι αμφισβητούμε οι ίδιοι, εννοώ οι συνιστώσες, ακόμη και την ύπαρξη και λειτουργία μας. Αυτό είναι ένα μεγάλο εγχείρημα, ένα μεγάλο τόλμημα. Αφήνουμε τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα της απόλυτης αλήθειας που ο καθένας κατέχει για τον εαυτό του και είμαστε ανοικτοί στη σύνθεση, στη δημοκρατία, στο καινούργιο με πλατιά εμπιστοσύνη και στον κόσμο της Αριστεράς που μας στηρίζει αλλά και σε όλους εκείνους τους πολίτες που συστρατεύονται στις γραμμές μας ανεξάρτητα από το αν μέχρι χθες ήταν ενταγμένοι στην Αριστερά.
- κ. Πρόεδρε, λένε, πολλοί και δικαίως ότι είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα η μετάβαση από τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε έναν ενιαίο φορέα με δεδομένες τις πολλές και διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή. Είναι αυτές οι διαφορετικές φωνές τις οποίες πολλές φορές εκμεταλλεύονται οι πολιτικοί σας αντίπαλοι για να σας κατηγορήσουν ότι δεν είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε. Λένε δηλαδή ότι αφού δεν μπορείτε να τα τακτοποιήσετε τα του οίκου σας, πως λέτε ότι είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε την Ελλάδα. Τι τους απαντάτε;
Αλ. Τσίπρας:Η δημοκρατία στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων πρέπει να είναι βασικό συστατικό ενός πολιτεύματος που θέλει να είναι κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η δημοκρατία πρέπει να είναι βασικό συστατικό και η εσωκομματική δημοκρατία πρέπει να είναι το κρίσιμο εκείνο στοιχείο που καθορίζει και τη δημοκρατικότητα ενός πολιτεύματος.
Εμείς, λοιπόν, δεν πιστεύουμε ότι στις μέρες μας υπάρχει κάποιος ζωντανός πολιτικός μηχανισμός τον οποίον δεν εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Ακόμη και σε ορισμένους που φαίνονται ότι δεν εκφράζονται, είμαστε βέβαιοι ότι εκφράζονται, αλλά πνίγεται η διαφορετική άποψη προς τα έξω. Δεν μας φοβίζει η διαφορετική άποψη. Και αν θέλετε βασικό συστατικό του νέου καταστατικού που θα φτιάξουμε και θα είναι ένα από τα αντικείμενα δουλειάς της νέας πανελλαδικής επιτροπής του νέου πανελλαδικού συμβουλίου που θα εκλέξουμε, θα είναι η καταστατική κατοχύρωση της διαφορετικής άποψης στο εσωτερικό μας.
Και εμείς δεν θέλουμε η διαφορετική άποψη να πνίγεται και να κρύβεται, θέλουμε να εκφέρεται δημόσια. Να έχει τη δυνατότητα ο καθένας και η καθεμιά μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας τους ενιαίου κομματικού μηχανισμού να έχει και διαφορετική άποψη, με σεβασμό όμως στη δημοκρατία. Πλουραλισμός και δημοκρατία πηγαίνουν μαζί. Σεβασμός στη διαφορετική άποψη, δυνατότητα ο καθένας να την εκφράζει, σεβασμός όμως και στις συλλογικές αποφάσεις που θα λαμβάνονται δημοκρατικά.
Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι το δυναμικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα ήταν ακριβώς αυτό. Ότι δηλαδή καταφέραμε να κάνουμε πράξη την ενότητα της Αριστεράς μέσα από την συμπόρευση πολλών και διαφορετικών συνιστωσών παραμερίζοντας τα στοιχεία που μας χωρίζουν και βάζοντας μπροστά τα στοιχεία εκείνα που μας ενώνουν, τα οποία είναι πολύ περισσότερα κάθε φορά από εκείνα που μας χωρίζουν.
Γι’ αυτό και δεν θα σταματήσουμε αυτό το διαρκές κάλεσμα και στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή να παραμερίσουν τις διαφορές και για το καλό της κοινωνίας και του λαού, να βρούμε αυτά που μας ενώνουν για να προχωρήσουμε μπροστά.
κ. Πρόεδρε, ακούω με πολύ προσοχή την εισήγησή σας, αλλά και τις απαντήσεις που δώσατε, είστε ένα κόμμα εξουσίας πρεσβεύετε ότι στην επόμενη αναμέτρηση που μπορεί να μην αργήσει, θα είστε το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές για να κυβερνήσει, ήθελα να σας ρωτήσω αν στο κόμμα το δικό σας που είναι κόμμα εξουσίας πλέον και έχει πολύ διαφορετική στάση από τα κόμματα της συγκυβέρνησης που πρεσβεύουν μνημόνια, πολιτικές λιτότητας κ.λπ. Στο δικό σας κόμμα, ενδεχομένως στην αυριανή σας κυβέρνηση έχουν θέση Βουλευτές άλλων κομμάτων διαγραμμένοι ενδεχομένως που έχουν υπηρετήσει άλλα μνημόνια και δεν υπέγραψαν το τελευταίο, ή αν έχουν θέση σε αυτό σας το κάλεσμα και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων που ενδεχομένως να βλέπουν σε εσάς την τελευταία ευκαιρία.
Αλ. Τσίπρας: Εμείς, θέλουμε να είμαστε ανοικτοί στις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις στους πολίτες που βρέθηκαν στις κάλπες άλλων κομμάτων ή και οργανωμένοι πάλεψαν από άλλα κόμματα. Είμαστε ανοικτοί. Δεν είμαστε όμως, να θυμηθώ μια παλιά τηλεοπτική εκπομπή «να η ευκαιρία» που ερχόντουσαν όσοι είχαν ταλέντο για να έχουν μια καλύτερη τύχη. Δεν λειτουργούμε με όρους μεταγραφολογίας. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες. Σας είπα πιο πριν ότι επαναπροσδιορίζεται η πολιτική τοποθέτηση όλων μας σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε, επαναπολιτικοποιείται ο κόσμος, οι πολίτες με βάση τα κοινωνικά τους βιώματα. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι σε όλη αυτή τη διαδρομή τη μεταπολιτευτική υπήρξαν υγιείς δυνάμεις σε όλα τα κόμματα, σε κόμματα με τα οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι, από την άλλη όμως δεν μας ενδιαφέρει ούτε θέλουμε να λειτουργήσουμε ως αποκούμπι πολιτικής καριέρας για κανέναν και για καμία.
Με όρους πολιτικούς προχωράμε σε συνεργασίες, βασικό συστατικό άλλωστε του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνεργασία δυνάμεων, με όρους πολιτικούς θα αντιμετωπίσουμε και το επόμενο διάστημα τη μεγάλη και αναγκαία ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος γιατί αναφερθήκατε σε αυτό. Πάρα πολύ σημαντικό το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει, αλλά όπως ξέρετε εμείς έχουμε και μια άποψη για την αυτονομία των κοινωνικών κινημάτων, δεν θα επιβάλλουμε από τα πάνω, αλλά είναι μέσα στις προτεραιότητες δουλειάς των συντρόφων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να δουλέψουν με συνεργασίες, με συνέργιες για την ανασυγκρότησή του, για να ξαναβρεί τα υγιή χαρακτηριστικά που έχει χάσει το τελευταίο διάστημα το συνδικαλιστικό κίνημα.
Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να σας πω ότι οι λογικές της μεταγραφολογίας, των πολιτικών μεταγραφών δεν μας αφορούν, ξέρουμε όμως ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν μεγάλες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και να σας πω και κάτι, το επιδιώκουμε. Επιδιώκουμε και εμείς να υπάρξουν ανακατατάξεις. Δεν πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη εκείνη η οποία μπορεί να εκφράσει όλο το αντιμνημονιακό τόξο από τα αριστερά ως τα δεξιά. Εμείς έχουμε έναν συγκεκριμένο προσανατολισμό, μια συγκεκριμένη ταυτότητα και ανάλυση κοινωνική και οικονομική.
Θα υπάρξουν λοιπόν και δυνάμεις που θα συμφωνούν στο μείζον, ότι η χώρα πρέπει να βγει από το μνημόνιο και να ανασυγκροτηθεί με διαφορετικό προσανατολισμό και ανάλυση. Με αυτές τις δυνάμεις ενδεχομένως να επιβάλλεται κάποια στιγμή να συνεργαστούμε. Αυτό είναι ανοικτό. Αλλά όχι σε μια λογική όπως σας είπα πιο πριν, να δίνουμε ευκαιρίες για πολιτικές ή κομματικές καριέρες σε πολιτικούς οι οποίοι συνηθίζουν να αλλάζουν κόμματα σαν τα πουκάμισα.
κ. Πρόεδρε, από την τελευταία σας απάντηση μπορεί να υποθέσει κανείς βασίμως ότι θα ήσασταν έτοιμος ακόμη και να συνεργαστείτε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες που έχουν μια ρητορική αντίστοιχη με τη δική σας. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση που έχει να κάνει με το εκλογικό σύστημα. Θα έχετε υπ’ όψη σας ότι παρασκηνιακά τουλάχιστον αρχίζει να γίνεται μια συζήτηση κατά πόσο θα μπορούσε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος κατά το αναλογικότερο. Η λογική αυτής της πρωτοβουλίας, αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε κάτι τέτοιο είναι προφανής, να φύγει το μπόνους των 50 εδρών. Εσείς θα ψηφίζατε έναν τέτοιο νόμο; Και στη συνέχεια θα συνεργαζόσασταν με όποιον θα ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί σας.
Αλ. Τσίπρας: Κατ’ αρχάς, αυτή η συζήτηση και οι πληροφορίες που έχουμε ότι ξαφνικά έπιασε ο πόνος για την αναλογικότητα του εκλογικού νόμου τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, φανερώνει σε εμάς, που όπως όλοι δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε πολλές δημοσκοπήσεις, διότι το τελευταίο διάστημα δεν έχουμε πάρα πολλές δημοσκοπήσεις όπως είχαμε το προηγούμενο διάστημα, φανερώνει σε εμάς, ότι μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στην αυτοδυναμία για αυτό σκέφτονται να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο. Αυτός είναι ο λόγος. Απολύτως κατανοητός ο φόβος τους. Βέβαια τον προδίδουν. Είναι μια πολύ αμυντική κίνηση από την πλευρά τους. Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε αλλάξει άποψη για την ανάγκη ο τόπος να πάει σε ένα σύστημα εκλογικό που θα σέβεται την ψήφο των πολιτών.
Αυτό που προέχει όμως για μας τούτη την ώρα είναι να σταματήσουμε την καταστροφή και να οργανώσουμε την ανατροπή.
Αυτό λοιπόν που θα επιχειρήσουμε το επόμενο διάστημα είναι ο τόπος να οδηγηθεί άμεσα, ει δυνατόν σε εκλογές. Αυτό είναι το αίτημά μας. Να οδηγηθεί σε εκλογές από τις οποίες θα προκύψει μια σαφής κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μια κυβέρνηση όπως λέμε σωτηρίας της κοινωνίας, των εργαζόμενων, του λαού, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα έχει και τη δυνατότητα να προχωρήσει σε πολύ σημαντικές θεσμικές αλλαγές, για το πολιτικό σύστημα, για τις δομές του, θεσμικές αλλαγές που αφορούν όχι μόνο το εκλογικό σύστημα που πρέπει να αλλάξει και θα το αλλάξουμε, αλλά και αυτό που ονομάζουμε οργάνωση του κράτους, τη διαπλοκή με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλαγές που ορισμένοι μπορεί να ισχυρίζονται ότι φθάνουν και στο όριο αλλαγών που αφορούν το ίδιο το Σύνταγμα.
Εμείς υπερασπιζόμαστε όπως ξέρετε με νύχια και με δόντια αυτό το Σύνταγμα, τα τελευταία 38 χρόνια από αλλαγές στη συντηρητικότερη κατεύθυνση. Αλλά όταν μιλάει κανείς για την ανάγκη εμβάθυνση της δημοκρατίας, άμεσης δημοκρατίας, όταν μιλάει κανείς για την ανάγκη να δούμε πως θα μπορέσει να αναζωογονηθεί η εκπροσώπηση των πολιτών στις κρίσιμες αποφάσεις ενδεχομένως να δούμε και τέτοιου είδους αλλαγές που οριακά θα αφορούν ακόμη και το Σύνταγμα, είναι μια μεγάλη συζήτηση αυτή. Άρα λοιπόν, εμείς προτάσσουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις από μια κυβέρνηση που θα σταματήσει την καταστροφή. Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε αυτό τον διάλογο γι’ αυτές τις αλλαγές.
Παράλληλα με την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουμε ότι βρίσκεται σε αναβρασμό το πολιτικό σύστημα και ήδη γίνεται διάλογος για την ανασυγκρότηση της κεντροδεξιάς…
Αλ. Τσίπρας: Το τελευταίο διάστημα η πολιτική ζωή του τόπου, και επιτρέψτε την έκφραση, λατινοαμερικανοποιείται και η πολιτική και η οικονομική και η κοινωνική ζωή. Βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλες αντιθέσεις. Τα πράγματα, χωρίς αν θέλετε τη δική μας επιθυμία αφού εμείς ήμασταν πάντοτε της άποψης ότι στη δημοκρατία χρειάζονται και συνεργασίες και πλουραλισμός, μας δείχνουν ότι πάμε σε ένα διπολισμό. Από τη μια πλευρά είναι η άποψη που λέει ότι πρέπει να υποστούμε τα πάντα, αρκεί να καταφέρουμε να είμαστε κομμάτι του ευρωπαϊκού συστήματος και άρα μνημόνιο δίχως τέλος, δίχως «κόκκινες γραμμές» και ό,τι μας ζητήσουν θα το κάνουμε. Και από την άλλη πλευρά, η άποψη η οποία λέει ότι αυτό το ευρωπαϊκό σύστημα καταστρέφεται και πέφτει στην Ελλάδα και στις δυνάμεις της αντίστασης εντός της Ελλάδας ο κλήρος για λογαριασμό της Ευρώπης να αντιστρέψουν αυτή την πορεία. Και για να το πω πολύ απλά, αυτού που υποστηρίζουν το μνημόνιο ως αναγκαίο κακό και αυτοί που λένε ότι το μνημόνιο είναι το απόλυτο κακό και πρέπει να αλλάξει.
Η επόμενη αναμέτρηση εκ των πραγμάτων θα είναι μια αναμέτρηση όπου αυτός ο διπολισμός θα είναι κυρίαρχος. Εκτιμώ ότι για άλλη μια φορά η διαχωριστική γραμμή θα είναι αυτή που αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Δεν θα είναι η διαχωριστική γραμμή απέναντι σε κάποιους δήθεν ευρωπαϊστές και σε κάποιους δήθεν αντι-ευρωπαϊστές, διότι αυτοί που μας λένε ότι είναι ευρωπαϊστές δεν είναι ευρωπαϊστές, αλλά μερκελιστές, είναι με την Μέρκελ στην Ευρώπη και την πολιτική της. Και εμείς δεν είμαστε αντι-ευρωπαϊστές, είμαστε με τους ευρωπαϊκούς λαούς. Δείτε τι έγινε την προηγούμενη Τετάρτη σε όλη την Ευρώπη με τις μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες. Αυτό, λοιπόν, που θα κρίνει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι η απάντηση που έχει να δώσει κάθε πολιτική δύναμη σε σχέση με την επόμενη μέρα. Το αν δηλαδή θα είναι πια εμφανές ότι η επόμενη μέρα της εκλογικής αναμέτρησης, όποια κι αν είναι αυτή, θα μπορεί να δώσει με ασφάλεια προοπτική και όραμα εξόδου από την κρίση.
Στην τελευταία τοποθέτησή μου στη βουλή στη διάρκεια τη συζήτηση του προϋπολογισμού έλεγα ότι το μοιραίο λάθος του πολιτικού κατεστημένου που σήμερα συνεχίζει να μας κυβερνά είναι ότι έδωσε όλο του το είναι για να αποτρέψει μια διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή τον Ιούνιο και κατάφεραν και με τη βοήθεια ξένων δυνάμεων, με τα άρθρα στους Financial Times που έλεγαν μην εμπιστευτείτε τους δημαγωγούς, γραμμένα στα ελληνικά σας θυμίζω, με όλο αυτόν τον ορυμαγδό εκβιασμών και τρομοκράτησης του ελληνικού λαού να πάρουν ένα οριακό αποτέλεσμα, δίνοντας όμως ψεύτικες υποσχέσεις. Υποσχέθηκαν επαναδιαπραγμάτευση, υποσχέθηκαν απαγκίστρωση, υποσχέθηκαν 18 σημεία που αφορούσαν την επαναδιαπραγμάτευση, αλλά ποτέ δεν επαναδιαπραγματεύθηκαν και αντί για επαναδιαπραγμάτευση φέρνουν τρίτο και χειρότερο μνημόνιο. Άρα, οι μάσκες έπεσαν και δεν μπορούν πια να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό. Άρα, εκ των πραγμάτων, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση εμείς θα πάμε με ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Το πλεονέκτημα ότι έχουμε μια σταθερή άποψη, λέμε την αλήθεια και υποσχόμαστε ριζικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάκαμψης, αλλά το κυριότερο δικαιοσύνης. Ο ελληνικός λαός ζητά κοινωνική δικαιοσύνη και προοπτική εξόδου από την κρίση. Και νομίζω ότι αυτά τα στοιχεία στην αναμέτρηση αυτή θα είναι αυτά που θα βαρύνουν και θα γείρουν την πλάστιγγα όχι οριακά αυτή τη φορά, αλλά με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει την καταστροφή.
Πολλές φορές περιγράψατε τα κόμματα που μας οδήγησαν στην καταστροφή της χώρας και είπατε ότι δεν μπορούν να μας οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση, γιατί αυτά ακριβώς είναι που μας οδήγησαν στην κρίση. Αναφερόμενος στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτός ο κανόνας που ισχύει για τα πολιτικά κόμματα ισχύει και για την ανασύνθεση του συνδικαλιστικού κινήματος και αν τα ίδια πρόσωπα, με τις ίδιες νοοτροπίες μπορούν να δώσουν μια νέα μορφή.
Αλ. Τσίπρας: Δεν είναι ζήτημα μόνο προσώπων. Είναι και ζήτημα πρακτικών και αντίληψης. Αλλά επειδή αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας, έχω την αίσθηση ότι η στοχοποίηση ορισμένων προσώπων δεν βάλλει εναντίον των προσώπων, αλλά εναντίον του ίδιου του συνδικαλισμού. Μια μερίδα πολιτικών δυνάμεων στοχοποιούν πρόσωπα, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να στοχοποιήσουν τον ίδιο το θεσμό και όχι τα πρόσωπα. Σήμερα, αυτό που ενοχλεί είναι η ύπαρξη των συνδικαλιστών που αντιστέκονται. Διότι αν ήταν ειλικρινής η θέση και η στάση απέναντι σε πρακτικές δεν βλέπω κανείς να στοχοποιεί πρόσωπα που έχουν απαξιώσει τη θεσμική λειτουργία του συνδικαλιστικού συστήματος. Δεν βλέπω κανέναν να απαξιώνει πρόσωπα που έχουν μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς ανασφάλειας, επισφάλειας, με 400 ευρώ ή με καθόλου δουλειά σχεδιάζουν να κάνουν συνέδρια σε πολυτελή ξενοδοχεία. Εκεί όπου υπάρχει στοχοποίηση είναι στους συνδικαλιστές οι οποίοι είχαν το θάρρος της γνώμης να πουν όχι στο μνημόνιο και σε αυτές τις πολιτικές και να προτείνουν πιο συγκρουσιακές μεθόδους αντιπαράθεσης για το εργατικό κίνημα. Εμείς τα αξιολογούμε όλα. Και τα πρόσωπα και τις νοοτροπίες και τις λογικές. Και κυρίως σε ότι αφορά στα πρόσωπα αξιολογούμε την εντιμότητα των προσώπων και είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για εμάς η εντιμότητα των προσώπων. Σας είπα και πριν ότι μπορεί να έχουμε συγκρουστεί και πολλοί από εμάς μεταξύ μας στο παρελθόν βρεθήκαμε σε αντίπαλες παρατάξεις, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας σχηματισμός συνεργασίας, και σε συνδικαλιστικό επίπεδο και σε πολιτικό επίπεδο, όμως αυτό που μας ένωσε ήταν η διάθεσή μας να παραμερίσουμε τις διαφορές για να δούμε ποια είναι τα μείζονα ζητήματα σήμερα. Το θέμα της εντιμότητας των προσώπων, όμως, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σε ό,τι αφορά τις νοοτροπίες είναι βέβαιο ότι θα συγκρουστούμε με τις νοοτροπίες εκείνες που θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα ενταγμένο και υποταγμένο στην κομματοκρατία, στις πελατειακές σχέσεις και αυτή η σύγκρουση θα είναι διαρκής.
Θα ήθελα ένα σχόλιο για τους Ανεξάρτητες Έλληνες ως εν δυνάμει σύμμαχό σας στην κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Το τελευταίο διάστημα έχετε δεχθεί μια μεγάλη επίθεση για τα όσα λέτε κατά των αποκρατικοποιήσεων. Τι απαντάτε σ’ αυτό και με ποια μέσα θα προσπαθήσετε να εμποδίσετε αυτό το κύμα των αποκρατικοποιήσεων.
Αλ. Τσίπρας: Εμείς απευθυνόμαστε πρωτίστως στις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συμπόρευση και συμπαράταξη των αριστερών δυνάμεων και αυτό δεν το ξεχνάμε. Θεωρούμε ιδιαίτερα στενάχωρο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα από την πλευρά του ΚΚΕ δεχόμαστε μια κριτική από τα δεξιά, μια δεξιά και όχι μια αριστερή κριτική από την κ. Παπαρήγα. Το λέω αυτό, διότι εμάς δεν μας ενοχλεί η κριτική και είναι στοιχείο της εσωτερικής μας διαδικασίας, αλλά το να ακούμε από την ηγέτιδα του ΚΚΕ μέσα στη βουλή την ατζέντα του κ. Σαμαρά, είναι πολύ στενάχωρο και για εμάς και για τον κόσμο της Αριστεράς και για τα μέλη του ΚΚΕ, τους οπαδούς του που στους δρόμους την ίδια ώρα διαδήλωναν μαζί με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους εργαζόμενους, με τα συνδικάτα, και αυτό είναι πολύ στενάχωρο. Θέλω όμως να πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια.
Διαρκώς ρωτάτε για το κόμμα του κ. Καμμένου. Εγώ μίλησα για πολιτικές ανακατατάξεις που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα και για το ότι η επόμενη βουλή δεν θα εκπλαγώ αν έχει και σχήματα ή κόμματα τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν. Θυμηθείτε τι πιστεύαμε πριν από ένα χρόνο και πως αναδιατάχτηκε το πολιτικό σκηνικό σήμερα. Προφανώς, εμείς θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συμπόρευση με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς. Θα επιδιώξουμε φυσικά εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Και έχω ξαναπεί ότι και αυτοδυναμία να έχουμε θα επιδιώξουμε συνεργασίες. Διότι σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, η κοινωνία, η οικονομία κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ότι μόνος του μπορεί να τα βγάλει πέρα. Το αν το κόμμα του κ. Καμμένου θα θελήσει να συμβάλλει σε μια τέτοια προοπτική, αυτό θα εξαρτηθεί από τις δικές του επιλογές. Εμείς δεν πρόκειται να αναθεωρήσουμε απόψεις και θέσεις σε μια σειρά από ζητήματα που έχουμε πολύ μεγάλες αντιθέσεις. Αλλά αν στα μείζονα ζητήματα θελήσουν να συνδράμουν σε μια κατεύθυνση, είναι προφανές ότι αυτό θα το επαναπροσδιορίσουμε.
Το κύριο όμως είναι να δούμε τι σημαίνει αυτό που εμείς ονομάζουμε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Σημαίνει ότι θα είναι μια κυβέρνηση που θα ακυρώσει το μνημόνιο, που θα θελήσει να επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση, που θα θελήσει να σταματήσει αυτή την καταστροφική πορεία. Όσο μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη έχει ο κορμός αυτής της κυβέρνησης που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη βουλή, τόσο μεγαλύτερη διαπραγματευτική δυνατότητα θα έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτές τις επιδιώξεις. Δεν είναι όμως μόνο η εκλογική δύναμη. Όσο περισσότερο ο λαός στηρίζει με αγώνες και κινητοποιήσεις αυτές τις προσπάθειες, τόσο μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη θα έχουμε. Η ψήφος, αλλά και η παρουσία στους δρόμους, στις κινητοποιήσεις, στους αγώνες είναι το κύριο στοιχείο και αυτό που θα δίνει δύναμη σε αυτή τη νέα προσπάθεια.
Τώρα όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλούνται. Όταν λέγαμε και λέμε ότι αυτό είναι ένα εθνικό έγκλημα και θα το σταματήσουμε με κάθε τρόπο, το εννοούσαμε. Εμείς τις υποσχέσεις που δίνουμε τις κρατάμε. Προφανώς, ενόχλησε, διότι σε ένα κοινό, όχι στο ελληνικό κοινό, αλλά και στο ευρωπαϊκό κοινό και στο γερμανικό κοινό λέμε την αλήθεια. Αυτές οι αποκρατικοποιήσεις εάν γίνουν με τον τρόπο που πάνε να γίνουν θα στερήσουν τη νέα κυβέρνηση από σημαντικά εργαλεία γα την παραγωγική ανασυγκρότηση. Και εμείς αυτά τα εργαλεία πρέπει να τα κρατήσουμε και να έχουμε αυτή τη δυνατότητα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό μας.
Απ’ ό,τι κατάλαβα σε σχέση με το εκλογικό νόμο αν θα είναι πιο αναλογικός το παραθέτετε στη νέα βουλή. Δηλ. αν έρθει τώρα πρόταση δεν θα την ψηφίσετε. Και το δεύτερο ερώτημα είναι αυτό που θέτει και η κυβέρνηση. Αν θα γίνετε κυβέρνηση που θα βρείτε τα λεφτά, όταν θα σταματήσει κάθε συζήτηση με την τρόικα.
Αλ. Τσίπρας: Το ερώτημα που διαρκώς πλανάται σε όλες τις προεκλογικές συζητήσεις είναι το ίδιο. Που θα βρούμε τα λεφτά. Και έθεσα στον κ. Σαμαρά το ίδιο ερώτημα στη βουλή. Αν δεν σας δώσουν τη δόση εσείς τι θα κάνετε; Εμείς είχαμε απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Έχουμε μια ανάλυση για τα πράγματα και μέχρι τώρα αυτή ανάλυση έχει βγει σωστή. Έχουμε πει ότι η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή. Έχουμε πει ότι δεν μας δίνουν κάποια χρήματα διάσωσης, όπως τα ονομάζουν, επειδή έχουν κάποια φιλικά αισθήματα, φιλευσπλαχνίας για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αλλά γιατί και οι ίδιοι στηρίζονται στο ίδιο κλαρί άρα έχουν ανάγκη να μην καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες γιατί θα καταρρεύσουν και οι ευρωπαϊκές. Άρα, λοιπόν, έχοντας αυτήν την ανάλυση θεωρούμε ότι η χώρα έχει διαπραγματευτικές δυνατότητες. Προφανώς, σε μια διαπραγμάτευσης μπορεί να υπάρξουν -και ας το πω και με όρους ποδοσφαιρικούς-σκληρά μαρκαρίσματα. Έχουμε δώσει συγκεκριμένη απάντηση για το πώς θα φροντίσουμε αυτές τις κρίσιμες στιγμές να δείξουμε αποφασιστικότητα, τόλμη, θάρρος και να μην κάνουμε πίσω. Και δεν θα κάνουμε πίσω. Να το ξέρει ο ελληνικός λαός ότι ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει μια κυβέρνηση που δεν θα κάνει πίσω σε αυτό που έχει εξαγγέλλει ότι θα καταργήσει το μνημόνιο και τους νόμους της λιτότητας. Δεν θα κάνουμε πίσω.
Βεβαίως, προεκλογικά έλεγαν σε όποιον έβγαινε να πει ότι μπορεί να χρειαστεί για ένα χρονικό διάστημα, ένας εξορθολογισμός για να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Και τότε όλοι έπεφταν οι συνάδελφοί σας πάνω στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια και έλεγαν δηλ θα φέρετε νέα λιτότητα στον ελληνικό λαό, θα φέρετε φόρους και αυτοί έφεραν 13δις. Δηλ. μας κατηγορούσαν ότι μπορεί στην κρίσιμη, την έσχατη των περιπτώσεων μιας σκληρής σύγκρουσης να αναγκαστούμε σε έναν ισοσκελισμό για να έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο είναι 2-2,5δις και αυτοί έφεραν 13,5δις χωρίς να έχουν ισοσκελισμό. Δεν θα φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα με αυτή τη στρατηγική. Μας λένε, μάλιστα, ότι για να έχουν το στόχο του 120% χρέος το 2020 θα πρέπει να έχουν πρωτογενές πλεόνασμα 4% σε δυο χρόνια. Αυτά είναι αστεία πράγματα και δεν έχει ξαναγίνει πουθενά στον κόσμο. Δεν ξέρω αν κάτι κατάφερε ο Τσαουσέσκου στη Ρουμανία να έχει τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα.
Έχουμε σχέδιο. Βεβαίως, ξέρουμε ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και το λέμε στο λαό και το ξέρει αυτό ο λαός. Σας λέμε, όμως, ότι εμείς δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια στη διαπραγμάτευση αν οι πιστωτές μονομερώς, όπως κάνουν τώρα, αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν μπορεί να μας εγκαλούν διαρκώς αν εμείς μονομερώς θα αθετήσουμε και τώρα που αυτοί αθετούν μονομερώς εμείς να λέμε δεν πειράζει. Άρα, λοιπόν, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα και τα έχουμε εξηγήσει στον ελληνικό λαό. Αθέτηση των υποχρεώσεων από την πλευρά των συμβαλλόμενων σημαίνει ότι και εμείς θα αναγκαστούμε – δεν το θέλουμε, αλλά θα αναγκαστούμε - να κάνουμε τις επιλογές μας. Και η επιλογή μας είναι πρώτα οι κοινωνικές ανάγκες, πρώτα οι μισθοί και οι συντάξεις και μετά αυτά τα οποία χρωστάμε στους πιστωτές. Βεβαίως, πρόθεσή μας, επιδίωξή μας είναι να υπάρξει λύση. Και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει λύση. Αυτό που βιώνουμε σήμερα δεν λύση. Μόνο η διεθνής διάσκεψη για τη διαγραφή χρέους μπορεί να δώσει λύση. Μόνο οι πολικές ανάπτυξης μπορούν να δώσουν λύση. Γι’ αυτό μιλάμε για μια νέα συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός, για ένα νέο New Deal γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση.
Ταυτόχρονα, όμως, εμείς έχουμε και σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Γιατί αν δεν προσανατολίσεις την παραγωγή σου με στόχο την επάρκεια σε βασικά αγαθά δεν θα καταφέρεις να σταθείς στα πόδια σου. Θα αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, θα προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές τομές και αλλαγές. Να σταματήσει αυτή η διαφθορά, η διαπλοκή, να υπάρξει αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και να σταματήσει το αίσθημα της ατιμωρησίας. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά όχι εξοντώνοντας την κοινωνία. Ναι, θέλουμε ένα δημόσιο τομέα αποτελεσματικό, να είναι δίπλα στην κοινωνία και στον πολίτη, αλλά αυτό δεν γίνεται με απολύσεις, στραγγαλισμό των δημοσίων υπαλλήλων. Ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να αισθανθεί ότι είναι το βασικό κύτταρο στις μεγάλες επαναστατικές αλλαγές και συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια και όχι να είναι απέναντί σου. Αυτό το σχέδιο θέλουμε να εφαρμόσουμε. Ένα σχέδιο που θα αφορά άμεσες και μεγάλες αλλαγές.
Σε σχέση με το πρώτο ερώτημα που θέσατε για το πότε θα έρθει η απλή αναλογική. Αν κάποιοι νομίζουν ότι εμάς θα μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί με φτηνά, επικοινωνιακά τερτίπια είναι γελασμένοι. Ζητάμε άμεσα εκλογές και πιστεύουμε ότι ο λαός αργά ή γρήγορα θα τις επιβάλλει τις εκλογές. Με όποιο εκλογικό νόμο κι αν φέρουν αυτές οι εκλογές θα έχουν έναν νικητή και έναν ηττημένο. Νικητής θα είναι ο λαός και ηττημένες θα είναι οι πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.
Είπατε προηγουμένως ότι μεγάλος σας στόχος είναι η συμπόρευση με την Αριστερά…Βασική σας αδιαπραγμάτευτη θέση είναι όχι στο μνημόνιο. Χωρούν συνεργασίες με στελέχη κομμάτων που ψήφισαν το τελευταίο μνημόνιο, όπως είναι η ΔΗΜΑΡ;
Αλ. Τσίπρας: Διάβασα χθες μια συνέντευξη που έδωσε ο κ. Κουβέλης ο οποίος παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε άλλο στρατόπεδο. Εμείς δεν έχουμε αλλάξει στρατόπεδο. Εμείς ήμασταν στο στρατόπεδο που ορίζει η συνείδησή μας. Αναρωτιέμαι, όμως, αν το ερώτημα το επόμενο διάστημα για τη ΔΗΜΑΡ θα είναι ο επιθετικός προσδιορισμός του όρου ή ό ίδιος ο όρος. Αναρωτιέμαι, δηλ. αν το ερώτημα θα είναι αριστερά της ευθύνης, αριστερά της συνεννόησης, αριστερά της προοπτικής. Το ερώτημα θα είναι ο ίδιος ο όρος αριστερά. Διότι, αριστερά που βάζει τη δική της συμμετοχής στη διάλυση της κοινωνίας, εμείς επιτρέψτε μας να αμφισβητούμε ότι είναι αριστερά. Καθένας, βέβαια, έχει δικαίωμα να κάνει πολιτικές επιλογές και να κρίνεται από τους πολίτες για αυτές τις επιλογές. Ο κόσμος όμως που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στην ΔΗΜΑΡ -που όπως ξέρετε η ΔΗΜΑΡ είναι αποτέλεσμα διάσπασης του ΣΥΝ στο προηγούμενο συνέδριό του και έχουμε έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό και ποτέ δεν βρεθήκαμε σε σκληρές αντιπαραθέσεις, αλλά πάντοτε με τον πολιτικό διάλογο-βρίσκεται πολύ κοντά μας και πιστεύω ότι υπάρχουν και στελέχη τα οποία βρίσκονται και θα βρεθούν σε μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού της στάσης τους απέναντι σε μείζονες πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνει η ηγεσία και επιτρέψτε μου και μια παρατήρηση χωρίς να προχωρά σε δημοκρατικές διαδικασίες. Και αυτή θα είναι μια διαφορά και του νέου ΣΥΡΙΖΑ που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Οι μείζονες πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από τη βάση και δεν τις λαμβάνει η ηγεσία. Κάθε φορά που έχουμε κρίσιμες αποφάσεις και κάνουμε μεγάλες στροφές στην στρατηγική μας θα πρέπει να ρωτάμε τη βάση. Αυτό σημαίνει δημοκρατία. Αυτό σημαίνει σεβασμό στην άποψη των πολλών.
Ζητήσατε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Αυτή η ανάληψη ευθύνης από τον κ. Παπούλια μπορεί να σημαίνει και την αναπομπή των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου στην κοινοβουλευτική διαδικασία;
Αλ. Τσίπρας: Θα περίμενα κατ' ελάχιστον, γιατί δεν είμαι αυτός που θα υποδείξει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αν θα υπογράψει ή δεν θα υπογράψει, αλλά περίμενα κατ' ελάχιστον από τον πολίτη εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη εκ του αξιώματός του, να ακούσω μια άποψη για όλα αυτά που συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα. Να ακούσω μια άποψη για τις διαδικασίες, για τις εθνικές παρεκτροπές, να ακούσω μια τοποθέτηση, δεν ζητώ να αναπέμψει ή να αναλάβει κάποιο ρόλο μεγαλύτερο από τον ίδιο τον ρόλο που του δίνει το Σύνταγμα. Γιατί κακά τα ψέματα, το ίδιο το Σύνταγμα περιορίζει τις δυνατότητες του προέδρου της Δημοκρατίας. Τουλάχιστον περίμενα να ακούσω μια τοποθέτηση, πολιτική τοποθέτηση, προτροπής αν θέλετε. Μπορεί να έχουμε τους τελευταίους 2,5 μήνες 11 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, να μη λειτουργεί η Βουλή και να μη συμβαίνει τίποτα σε αυτή τη χώρα; Εν πάσει περιπτώσει δεν είναι το μείζον της σημερινής μας παρέμβασης εδώ, αλλά μιας και με ρωτάτε, εγώ θα ήθελα να ακούσω αν αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος λειτουργίας μια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και αν αυτό μας ικανοποιεί και νομίζουμε ότι μπορούμε να προχωράμε έτσι. 38 χρόνια μετά να θεωρούμε ότι η δημοκρατία μπορεί να λειτουργεί με όρους διαταγμάτων.
Το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη του κόμματός σας, όπως ο κύριος Λαφαζάνης παραδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει, αυτό σημαίνει ότι αν έρθει στην εξουσία το κόμμα, θα αναζητήσετε την κυβερνογνωσία στα πρόσωπα πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ; Αρκετοί λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κυβερνήσει με τη γενιά του Πολυτεχνείου, η οποία για πολλά χρόνια ήταν στο ΠΑΣΟΚ και τώρα με κάποιες κινήσεις, κάποιες επιθέσεις φιλίας όπως με τον κύριο Ανδρουλάκη και άλλους. Σε συνδυασμό μάλιστα με την εκτίμησή σας ότι θα υπάρξουν και νέα κόμματα, δεν ξέρω αν αυτό βασίζεται σε πληροφορίες που έχετε μέσα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Αλ. Τσίπρας: Εμείς θα εμπιστευτούμε περισσότερο αυτούς που δεν αισθάνονται έτοιμοι, παρά αυτούς που λένε ότι αισθάνονται έτοιμοι. Διότι αυτό είναι πραγματικά και μία αίσθηση ευθύνης από μία άποψη. Ο Νίκος ο Βούτσης το είπε τελειομανία, δεν είναι τελειομανία όμως, είναι αίσθηση ευθύνης. Να αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη που μας βαραίνει. Κι αυτό όμως να το μετατρέπουμε σε δημιουργική πρακτική, να παλεύουμε για να γίνουμε καλύτεροι και να παλεύουμε να ετοιμάσουμε την οικονομία, να ετοιμάσουμε τον λαό ώστε να γίνει συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια αλλαγής. Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε το καινούριο με τα φθαρμένα υλικά, χωρίς όμως να τσουβαλιάσουμε και μία ολόκληρη γενιά. Δηλαδή γενιά του Πολυτεχνείου ήταν μονάχα 3-4 επώνυμοι, όλοι οι άλλοι που δώσανε τη μάχη τους, τους αγώνες τους, και δεν βρεθήκανε σε θέσεις εξουσίας τι είναι; Δεν λέω ότι εξαργύρωσαν. Καλώς έκαναν και βρεθήκαν σε αυτές τις θέσεις. Αλλά εν πάσει περιπτώσει, δεν μπορούμε να τσουβαλιάζουμε μια ολόκληρη γενιά. Ας αφήσουμε αυτό το εγχείρημα που φτιάχνεται τώρα να δημιουργήσει τη δική του δυναμική, να αναδείξει νέα πρόσωπα και νέα στελέχη. Μια νέα γενιά, όχι μόνο την παλαιότερη γενιά, που είναι βεβαίως χρήσιμη και θα συμβάλει αποφασιστικά, αλλά και μια νέα γενιά που δεν γεννήθηκε σε συνθήκες υπερπολιτικοποίησης, αλλά πληρώνει το μάρμαρο σήμερα. Η γενιά των ανθρώπων που δεν ξέρω αν θα μπορέσουν ποτέ να δούνε σύνταξη, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, δεν ξέρω αν θα μπορέσουν ποτέ να ζήσουν σε ένα περιβάλλον με τη βεβαιότητα των παλαιότερων γενιών ότι πάμε σε καλύτερες συνθήκες, αλλά μάλλον με την αβεβαιότητα ότι πάμε σε έναν κόσμο που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, αυτή η νέα γενιά πρέπει να βρεθεί στο προσκήνιο και είναι και στοίχημα για εμάς να το προχωρήσουμε αυτό. Επαναλαμβάνω ότι για μας στοιχείο υπευθυνότητας είναι να προσπαθούμε διαρκώς να γίνουμε καλύτεροι, αλλά η κρίσιμη απάντηση στο διαρκές ερώτημα που τίθεται και από τον δικό μας κόσμο για το βαθμό ετοιμότητας, είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε αυτή την ιστορική ευθύνη και όποιος δεν είναι αποφασισμένος δεν έχει θέση ανάμεσά μας. Είναι μοιραίο να την αναλάβουμε και είναι μοιραίο να πετύχουμε και θα πετύχουμε.
Το πρωί ο κ. Λαφαζάνης σε τηλεοπτικό σταθμό ερωτήθηκε τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα και είπε ότι θα τους πάρουμε πίσω. Η δική σας θέση;
Αλ. Τσίπρας: Δεν άκουσα τη συγκεκριμένη συζήτηση, αλλά εμείς έχουμε πει στη βουλή ότι το τελευταίο, τρίτο μνημόνιο έτσι όπως επιβλήθηκε με ένα νόμο σε ένα άρθρο, θα το καταργήσουμε με ένα νόμο σε ένα άρθρο. Και τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στο χώρο της δημόσια διοίκησης, εμείς θα τις προχωρήσουμε μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα και τελείως διαφορετική λογική από αυτή που σήμερα ακολουθείται, μια ισοπεδωτική δηλαδή λογική. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα πούμε ότι δεν υπάρχει η ανάγκη εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης, κι ότι δεν υπάρχουν δυσαρμονίες και δυσλειτουργίες. Δεν λύνονται όμως αυτές με τις απολύσεις όπως πάνε να τις λύσουνε σήμερα. Δεν λύνονται με απολύσεις, γενικότερα θα έλεγα, κι αν θέλετε αυτοί οι οποίοι αποβλέπουν στην κατάργηση του πελατειακού κράτους, προχωρούν τώρα σε αυτή την καρατόμηση ανθρώπων με πελατειακούς όρους. Νομίζω ότι και αυτή η δήλωση εντάσσεται στην συνολικότερη τακτική που έχουμε ακολουθήσει. Ναι, θα καταργήσουμε σε ένα άρθρο με έναν νόμο αυτά που ψηφίστηκαν εκβιαστικά στην προηγούμενη βουλή με 153 βουλευτές και με τους μισούς από αυτούς να λένε ότι το κάνουνε για τελευταία φορά. Το έχουμε ακούσει πολλές φορές όμως αυτό το παραμύθι, από την τελευταία μέχρι την επόμενη φορά. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε σε μία διαδικασία ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης με όρους βιωσιμότητας όχι με όρους απελπισίας και διάλυσης όπως γίνεται σήμερα.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πώς ακριβώς συνδέεται με τις γερμανικές εκλογές; Αν δηλαδή την άνοιξη προκύψει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες να περιμένουν άμεσα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεών σας στο ευρωπαϊκό στερέωμα, που θα κυριαρχεί η μικροκομματική λογική της Μέρκελ ή θα θέσετε τον ελληνικό λαό σε μία στάση αναμονής, μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη Γερμανία το φθινόπωρο, ελπίζοντας και σε μία πολιτική αλλαγή στο Βερολίνο;
Αλ. Τσίπρας: Εμείς είχαμε ετοιμάσει σχέδιο για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη, όταν η ελληνική κυβέρνηση πήγε απούσα. Δεν πήγε καν. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί μια κοινωνία που καταρρέει, να περιμένει στην κ. Μέρκελ να κάνει προεκλογικό αγώνα. Γιατί αυτό μας λένε σήμερα η κ. Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε, ο κ. Σαμαράς. Θα είναι ο χειροκροτητής του προεκλογικού αγώνα της κ. Μέρκελ, πάρα το γεγονός ότι η Ελλάδα βουλιάζει. Ίσως ένας από τους λόγους που η κ. Μέρκελ έδωσε γη και ύδωρ στην επανεκλογή του κ. Σαμαρά, ήταν ότι είχε εκλογές σε ένα χρόνο. Έχει εκλογές τον επόμενο Σεπτέμβρη. Εμείς λοιπόν θα διεκδικήσουμε λύση άμεσα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να περιμένει και νομίζω ότι είναι αδιανόητο σε αυτή τη διεθνή αντιπαράθεση, να υποστηρίζουνε αυτά που θα έπρεπε εμείς να διεκδικούμε, άλλες χώρες που δεν έχουν κανέναν λόγο να το κάνουν. Να υποστηρίζει το ΔΝΤ ότι δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να μην το παραδέχεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Αυτό είναι αδιανόητο και μάλιστα να προχωρά σα να μη συμβαίνει τίποτα. Να προχωρά στη διάλυση της κοινωνίας και του κοινωνικού ιστού. Εμείς λοιπόν θα διεκδικήσουμε εκλογές για να σταματήσει η καταστροφή και όχι για να περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών στην καγκελαρία. Πιστεύω μάλιστα ότι αντίστροφη θα είναι η επίδραση. Οι εδώ εξελίξεις θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στην καγκελαρία, όχι το αποτέλεσμα των εκλογών να κρίνει την έκβαση των κοινωνικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Και είμαι βέβαιος ότι δεν μπορούν όλα να τα προγραμματίσουν. Ξέρω ότι οι Γερμανοί είναι ένας λαός που προγραμματίζει τα πάντα, αλλά ορισμένα πράγματα δεν προγραμματίζονται. Όταν στην Ελλάδα έχουμε 2.500 αυτοκτονίες, δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τη διάθεση του λαού μας να σταματήσει να συνθλίβεται μέχρις ότου ψηφίσουν οι Γερμανοί. Δεν γίνεται αυτό.
Να γυρίσουμε στο θέμα της συνάντησης σήμερα. Είπατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα καταφέρει αν δεν αλλάξει και βεβαίως όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Τι είναι αυτά τα στοιχεία που σας φοβίζουν ότι δεν θα τα καταφέρετε αν δεν αλλάξετε; Τι πρέπει να αλλάξετε;
Αλ. Τσίπρας: Χαίρομαι που επανέρχεστε στο αρχικό θέμα της συζήτησής μας γιατί κοντεύαμε να το ξεχάσουμε. Επίσης χαίρομαι που παρακολουθείτε τόσο στενά τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ήμουν σαφής στην αρχική μου τοποθέτηση. Αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε είναι η υπόσχεση που δώσαμε, ότι θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι ένα άλλο κομματικό σχήμα, ένα ακόμα κομματικό σχήμα, αλλά διαφορετικό, που θα στηρίζεται στη δημοκρατία, όπου ο πλουραλισμός των απόψεων δεν θα είναι μια ευκαιριακή συμπτωματική διαδικασία, αλλά θα είναι ο πυρήνας πάνω στον οποίο θα βασίζουμε τη λειτουργία μας, θα αποφασίζουμε δημοκρατικά και θα σεβόμαστε τις αποφάσεις. Αυτό εννοούσα και νομίζω ότι αυτό το κατανοούμε όλοι πια. Υπάρχει κρίση εκπροσώπησης, σε όλο το μήκος και το πλάτος της κοινωνικής ζωής, εμείς θα πρέπει να είμαστε η πολιτική δύναμη η οποία θα έρθει να αλλάξει αυτό το δεδομένο και να δώσει το λόγο στους πολλούς. Δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Σκεφτείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αποτελείται από αρκετές συνιστώσες και ανεξάρτητους ανένταχτους αριστερούς πολίτες, που πιάνουνε το ευρύτερο πολιτικό και ιδεολογικό φάσμα της αριστεράς. Μέχρι πρότινος όλος αυτός ο κόσμος ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί σε ένα τραπέζι. Βρέθηκε σε ένα τραπέζι, βρεθήκαμε σε κοινούς αγώνες, βρεθήκαμε σε κοινές διεκδικήσεις και τώρα έχουμε την τόλμη, το θάρρος, να αμφισβητούμε ακόμη και την ίδια την αυτόνομη λειτουργία της καθεμιάς συνιστώσας ξεχωριστά, να θέτουμε υπό αμφισβήτηση μελλοντικά, στο όνομα της δημοκρατίας και της δημοκρατικής λειτουργίας. Αυτό είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα, σε όλη την Ευρώπη δυνάμεις της αριστεράς έρχονται εδώ για να δούνε με ποιες διαδικασίες το καταφέραμε αυτό. Μου ζήτησαν να πάω αυτή την εβδομάδα στη Βαρκελώνη, στην Καταλονία όπου έχουνε εκλογές. Και η ισπανική-καταλανική αριστερά εκεί, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα εγχείρημα καταλανικού ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ένα μοντέλο για την αριστερά σε όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Θέλουμε λοιπόν να αλλάξουμε, πιστεύουμε ότι αυτή η διαδικασία είναι μια διαδικασία όχι βίαιης αλλαγής, αλλά ωρίμανσης, είναι μια διαδικασία βαθέματος της δημοκρατίας στις δομές μας και είμαστε εκείνη η πολιτική δύναμη που όχι μόνο δε φοβόμαστε την αλλαγή, πρώτα πρώτα στον εαυτό μας, αλλά την επιδιώκουμε. Δεν μπορείς να οραματίζεσαι την αλλαγή της κοινωνίας και των δομών, χωρίς να θέλεις να είσαι ανοιχτός, πρώτα στο να αλλάξεις ο ίδιος.
Θα κάνω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι για τις αποκεντρωμένες περιφέρειες, επειδή εμείς είμαστε από την περιφέρεια Κρήτης, θέλουμε να ρωτήσουμε αν θα σταματήσει αυτό το κακό που γίνεται με τους αιρετούς περιφερειάρχες. Όταν λοιπόν γίνετε κυβέρνηση θα απαντήσετε; Η δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με τις γερμανικές οφειλές. Όταν γίνετε κυβέρνηση ο υπουργός δικαιοσύνης θα υπογράψει για τις οφειλές;
Αλ. Τσίπρας: Έχουμε σχέδιο να καταργήσουμε τις αποκεντρωμένες περιφέρειες, διότι είναι στην αντίληψή μας το βάθεμα της δημοκρατίας. Έχουμε σχέδιο όμως να ξαναδούμε και τον τρόπο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλες τις βαθμίδες της. Ο Καλλικράτης έχει επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στην ίδια τη δημοκρατία. Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό να εκπονήσουμε και να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο που θα αφορά την ουσιαστική αποκέντρωση, την μεταφορά αρμοδιοτήτων αλλά και πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση, να μεταφέρουμε όμως το κέντρο λήψης της απόφασης στη βάση, στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό για μας σημαίνει βάθεμα της δημοκρατίας. Αυτό είναι ένα μέρος των βαθιών πολιτικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος και για τις οποίες σας μίλησα λίγο πιο πριν.
Σε σχέση με το ερώτημά σας για τον Μανώλη το Γλέζο, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και ευτυχής η συγκυρία που ο Μανώλης ο Γλέζος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Μια από τις βασικότερες εκ των συνεισφορών του ίδιου στην εσωτερική μας λειτουργία, είναι η ανάγκη να προχωρήσουμε σε αυτό που εμείς ονομάζουμε δημοκρατική εμβάθυνση. Με ρωτήσατε για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Νομίζω ότι σε μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, αυτή η πρωτοβουλία δεν θα ξεχαστεί σε κάποιο συρτάρι, αλλά θα αποτελεί μία από τις βασικές πρωτοβουλίες, που ελπίζουμε και ευχόμαστε να υλοποιηθεί με τον ίδιο τον Μανώλη τον Γλέζο να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για αριστερά της δημαγωγίας, της ψηφοθηρίας και των εκλογών που οδηγούν στη δραχμή. Σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου ο κ. Παπαδόπουλος σας χαρακτήρισε νέο Χάρι Πότερ, με αφορμή τα όσα έχετε πει περί επαναφοράς μισθών και συντάξεων. Θα ήθελα ένα σχόλιο επ' αυτού.
Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.
Επειδή αναφερθήκατε σε μία πρόταση για εξεταστική επιτροπή που έχετε καταθέσει για το μνημόνιο και θα συζητηθεί την προσεχή Παρασκευή, αναφερθήκατε και σε μια ακόμη που θα έρθει από άλλες παρατάξεις και μάλλον δεν θα συγκεκριμενοποιεί πρόσωπα όπως είπατε και σεις. Ήθελα τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα στηρίζατε εσείς τη συγκεκριμένη επιτροπή στην περίπτωση που δεν ψηφισθεί η δική σας. Για να συνεχίσω προηγούμενο ερώτημα, σε αυτή την επαναφορά που έχετε υποσχεθεί, μισθών και συντάξεων, έχετε κάποιον χρονικό ορίζοντα, θα γίνει άμεσα ή θα γίνει σε βάθος τετραετίας;
Αλ. Τσίπρας: Σε σχέση με το πρώτο σας σχόλιο, όλα όσα πληροφορούμαστε από τον Τύπο, δεν είναι μια πληροφόρηση που έχουμε επισήμως, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουμε μια πρωτοφανή απαξίωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Όπως ξέρετε για να κατατεθεί μια πρόταση για εξεταστική επιτροπή, απαιτούνται 60 βουλευτές. Για να ψηφισθεί απαιτούνται 120. Αντιλαμβάνεστε το θεσμικά οξύμωρο εάν κατατεθούν προφανώς όχι κατά την παράθεση, γιατί δεν προβλέπεται αυτό από τον κανονισμό, αλλά εν παραλλήλω, δύο προτάσεις οι οποίες θα αφορούν στο ίδιο θέμα αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο, αν ψηφιστούν και οι δύο, δηλαδή να πάρουν και οι δύο 120 ψήφους που απαιτούνται για να εγκριθούν. Δεν είναι παράλογο να συμβεί. Αντιλαμβάνεστε δηλαδή ότι εδώ οδηγούμαστε σε μία διαδικασία απαξίωσης της ίδιας της θεσμικής λειτουργίας του κοινοβουλίου. Εμείς δεν κάνουμε κανένα κολπάκι, δεν βγάλαμε κανέναν άσσο από το μανίκι. Είπαμε ότι έχουμε άποψη ότι πρέπει να σταματήσει αυτό το καθεστώς της ατιμωρησίας, είπαμε ότι παρά το γεγονός ότι αυτή η Βουλή δεν έχει την πλειοψηφία που θα θέλαμε εμείς, έχουν άλλες δυνάμεις πλειοψηφία, πιστεύουμε όμως ότι μπορεί να διερευνήσει τις αιτίες που μας έφτασαν ως εδώ. Οι αιτίες κατά την άποψή μας δεν είναι αόριστες, δεν είναι απροσδιόριστες, είναι συγκεκριμένες και τα πρόσωπα που έχουν ευθύνη -και πρέπει να διερευνηθεί η ευθύνη, η πολιτική κυρίως πάνω από όλα, να δούμε και τι άλλη ευθύνη μπορεί να έχουνε- είναι συγκεκριμένα. Άρα λοιπόν εμείς προφανώς και δεν θα γίνουμε κομπάρσοι σε μια διαδικασία συγκάλυψης, αλλά φαντάζομαι και θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν θα επαληθευτούν. Διότι θα είναι ένα κοινοβούλιο που δεν θα είναι σοβαρό και σε αυτό έχει ευθύνη και ο πρόεδρος της Βουλής. Προφανώς ο ίδιος δεν μπορεί να αποτρέψει την κυβέρνηση, αλλά εν πάσει περίπτωσει έχει μια στοιχειώδη ευθύνη για τη διαδικασία. Μια στοιχειώδη διαδικασία η οποία δεν θα εξευτελίζει την ίδια τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού στον τόπο. Θα κατατεθούν όποιες προτάσεις, αλλά αν υπάρξει ένας στοιχειώδης διαχωρισμός. Προφανώς πρέπει να συζητηθεί ξεχωριστά η πρόταση την οποία έχουμε καταθέσει εδώ και 2,5 μήνες, να ψηφισθεί ξεχωριστά και αν έχει την πλειοψηφία των 120 πρέπει να συσταθεί επιτροπή με βάση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχετικά με το θέμα της επαναφοράς μισθών και συντάξεων, είναι ένα θέμα στο οποίο έχουμε απαντήσει και έχουμε δώσει πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις. Εμείς δεν υποσχόμαστε ότι θα φέρουμε τη χώρα στην κατάσταση που ήταν το 2009. Κανείς δεν το περιμένει από μας αυτό. Εμείς λέμε ότι καταρχάς θα σταματήσουμε αυτό τον κατήφορο της λιτότητας και ότι θα αποκαταστήσουμε άμεσα σημαντικές και παράφορες αδικίες, διότι αυτό δεν είναι ένας λαϊκισμός, μια προσπάθεια να γίνουμε καλοί με τους πολλούς, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορεί να επανακκινηθεί η οικονομία. Σε μία οικονομία που δεν λειτουργεί πια, που δεν αποταμιεύεται τίποτα και οι μεγάλες εκείνες κοινωνικές κατηγορίες που ό,τι κερδίζουνε το καταναλώνουνε και διαρκώς δέχονται περικοπές, εάν συνεχίζεται αυτό, εάν δηλαδή σκοτώνουμε την ενεργό ζήτηση που λένε και οι οικονομολόγοι, από μία χρεοκοπημένη οικονομία, δεν μπορεί να επανακκινηθεί. Είναι πάρα πολύ απλό. Άρα πρώτη προτεραιότητα θα είναι να επαναλειτουργήσει η οικονομία, δηλαδή να μπορέσει να κινηθεί η οικονομία. Τα χαμηλά και μεσαία οικονομικά στρώματα, να μπορέσουν να έχουν υλικό να καταναλώσουν για να λειτουργήσει η οικονομία. Πρώτη προτεραιότητα λοιπόν αυτό και δεύτερη η ανάπτυξη. Άρα με αυτή την έννοια εμείς όταν λέμε ότι έχουμε στόχο να καταργήσουμε το μνημόνιο και να επαναλειτουργήσουμε την οικονομία, δίνουμε την υπόσχεση ότι οι μεγάλες αδικίες θα αποκατασταθούν άμεσα. Ωστόσο δεν σας βλέπω να με ρωτάτε για μία σειρά από άλλες υποσχέσεις που έχουμε δώσει σε άλλες μερίδες κοινωνικές. Και από το αν θα τις υλοποιήσουμε αυτές, θα κριθούμε. Για παράδειγμα δώσαμε μια υπόσχεση. Ότι κάποιοι που όλα αυτά τα χρόνια είναι στο απυρόβλητο, θα πληρώσουν. Δώσαμε την υπόσχεση ότι θα φορολογηθούν οι πλούσιοι. Δώσαμε την υπόσχεση ότι οι καταθέσεις στην Ελβετία θα ελεγχθούν. Δώσαμε την υπόσχεση ότι αυτοί οι οποίοι κατέχουν συχνότητες δημόσιες μέσων ενημέρωσης, θα πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί. Δώσαμε την υπόσχεση ότι οι εφοπλιστές θα πληρώσουν φόρους. Έχουμε δώσει τέτοιες υποσχέσεις. Δεν δίνουμε υποσχέσεις μόνο που δημιουργούν στενότητα στο δημόσιο ταμείο, δίνουμε και υποσχέσεις που μπορούνε να δημιουργήσουν ευρύτητα στο δημόσιο ταμείο, αλλά πρέπει να μας ρωτάτε για όλες τις υποσχέσεις και θα κριθούμε αν θα τις υλοποιήσουμε. Αυτή η ισορροπία είναι αυτή η οποία θα μπορέσει να μας οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων μας.
Θα συμφωνήσετε και ‘σεις ότι η ιστορία των πολιτικών φορέων δεν έχει να πει πράγματα μόνο για το παρελθόν τους, έχει να πει και για το μέλλον τους. Με αυτή τη σκέψη ένιωσα μεγάλη έκπληξη όταν διάβασα στη διακήρυξη που δημοσίευσε η Αυγή τις προάλλες, τη διακήρυξη που συζητάτε στη συνδιάσκεψη, ότι στις πολιτικές καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνετε εσείς την Ένωση Κέντρου και την ίδια στιγμή παραλείπετε το ΚΚΕ εσωτερικού, παραλείπετε την ΕΑΡ, ακόμη και τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Με αυτή την επιλογή τι μήνυμα θέλετε να στείλετε;
Αλ. Τσίπρας:Μη βλέπετε διαρκώς κάποια συνομωσία πίσω από τις λέξεις. Η διακήρυξη αυτή είναι ένα σχέδιο υπό διαμόρφωση, το οποίο το έχουμε θέσει σε συζήτηση και στα μέλη μας και είμαστε και ανοιχτοί στην κριτική την καλοπροαίρετη που γίνεται και από φίλους και παρατηρητές. Είναι μία εύλογη παρατήρηση, η οποία θα μας οδηγήσει στο να διορθώσουμε αυτό το σημείο. Άλλωστε θα ήταν οξύμωρο αν σας έλεγα ότι διαγράφουμε ή ξεγράφουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας γιατί για πολλούς και πολλές, το ΚΚΕ εσωτερικού, ο ενιαίος Συνασπισμός ιδιαίτερα, ήταν ένα κομμάτι όχι μόνο των νεανικών χρόνων, αλλά και του εαυτού τους, γιατί τους διαμόρφωσε. Συνεπώς μάλλον είναι μία παράλειψη και όχι σκοπιμότητα.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου