Αγωνιζόμαστε ώστε κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Όλη η εθνική προσπάθεια σε αυτό ασκοπεί, όχι μόνο να μη χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά να δημιουργηθούν και νέες. Αυτοί όμως που προσπαθούν και χρησιμοποιούν τους ανθρώπους που σήμερα πονούν θα πρέπει να ξέρουν ότι κάθε πράξη βίας που ξεφεύγει από τα δημοκρατικά όρια, εκθέτει τη χώρα και βάζει σε κίνδυνο μια εθνική προσπάθεια, για την οποία όλοι αυτή τη στιγμή ματώνουμε προκειμένου να βγει γρήγορα η Ελλάδα από το αδιέξοδο και να ξαναβρεί το βηματισμό της στην Ευρώπη που οραματιστήκαμε.
Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους διοργανωτές της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία που ξεκινά από κάτω προς τα πάνω. Διευκολύνεται απ’ τις κυβερνήσεις, αλλά δε βασίζεται μόνο σ’ αυτές. Φέρνει κοντά τους ΟΤΑ των δύο φίλων χωρών, της Γερμανίας και της Ελλάδας και δημιουργεί συμπράξεις αμοιβαία επωφελείς. Προωθεί την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, διαχέοντας τη γνώση και την εμπειρία του ενός στον άλλο. Φέρνει κοντύτερα τους πολίτες εδραιώνοντας πραγματική φιλία μεταξύ των λαών. Κάνει πράξη την αρχή της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, την επικουρικότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό, την κοινή συνείδηση της ευρωπαϊκής μας πατρίδας.
Πριν μερικές δεκαετίες, εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, διακήρυττε με επιμονή το όραμα του για την Ενωμένη Ευρώπη. Αγωνίζονταν να βγάλει την Ελλάδα απ’ την εθνική της μοναξιά, τη διεθνή της απομόνωση και να την οδηγήσει σε μια ένωση κρατών με κοινό αξιακό κώδικα. Μια ένωση κρατών με ειρήνη, δημοκρατία, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε μια κοινωνική οικονομία της αγοράς που θα γεννούσε ευημερία για όλους και όχι για λίγους. Σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, δικαιοσύνης και ισότητας ευκαιριών. Κύριο χαρακτηριστικό αυτού του μεγάλου οράματος, που το μοιράζονταν οι πατέρες της Ευρώπης (Ζαν Μονέ, Αντενάουερ, Μιττεράν, Κολ, Καραμανλής, Σμιτ), ήταν οι ευρωπαϊκές ελευθερίες κίνησης προσώπων, κεφαλαίων, γνώσης, επιχειρήσεων. Η συνεργατικότητα, η αλληλεγγύη, η συμπληρωματικότητα, η ισοτιμία.
Κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι,
Αυτό το όραμα αγωνιζόμαστε να πραγματώσουμε σήμερα. Οι πόλεις, οι πολίτες, οι πολιτικοί, οι πολιτείες, οι πολιτισμοί έρχονται κοντύτερα. Στην καρδιά της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλοι μαζί αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε την Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω, απ’ τους πολίτες προς τους πολιτικούς και απ΄ τις πόλεις προς τις πολιτείες.
Αυτός είναι ο ρόλος και ο στόχος αυτής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Να μας φέρει κοντύτερα για να αισθανθεί η μία κοινωνία τις ανάγκες της άλλης, διότι αν η Ευρώπη είναι πραγματικά ένας οργανισμός, πονάει εξίσου όποιο μέλος της και να έχει πληγωθεί.
Σ’ αυτόν τον αγώνα αποφάσισαν να συμπράξουν και οι ηγέτες μας, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, γι αυτό όρισαν εντεταλμένους της Γερμανικής Κυβέρνησης το φίλο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ και της ελληνικής, εμένα.
Όλο αυτό το διάστημα, εργαστήκαμε συχνά και συστηματικά όχι για να χειραγωγήσουμε την προσπάθειά σας, αλλά για να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε τις δικές σας πρωτοβουλίες με στόχο τις αδελφοποιήσεις για ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Θέλω για αυτό να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ για την ενθουσιώδη και συστηματική συνεισφορά του μέχρι σήμερα σε αυτή την προσπάθεια. Θερμά ευχαριστώ το δήμαρχο που μας φιλοξενεί, τον κ. Γιάννη Μπουτάρη και στο πρόσωπό του φυσικά, όλους τους αυτοδιοικητικούς που συμμετέχουν. Ευχαριστώ επίσης τον Πρέσβη και τον Γενικό Πρόξενο της Γερμανίας για τη συμβολή τους και όλους τους συνεργάτες μας στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στη γερμανική πλευρά, που συμβάλλουν.
Το διάστημα που έτρεξε έγινα πολλά, αλλά είμαι βέβαιος ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα. Στήθηκε η Συνέλευση και το γραφείο Βορείου Ελλάδος και σε λίγο θα γίνει γραφείο και στη Νότια Ελλάδα. Οργανώθηκαν συντονιστικές ομάδες γύρω μου και γύρω από τον κ. Φούχτελ.
Προσδιορίστηκαν τα πεδία συνεργασίας και αναφέρω ενδεικτικά:
• Το Διοικητικό Εκσυγχρονισμό των ΟΤΑ
• Την Ενέργεια με έμφαση στις ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (π.χ. Γεωθερμία)
• Το Περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα τη διαχείριση απορριμμάτων, αποβλήτων κλπ.
• Την Έρευνα και Τεχνολογία με επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις εφαρμογές πληροφορικής.
• Τον Τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές του (πολιτιστικός, ιατρικός κλπ.). Την προώθηση συνεργειών μεταξύ Δήμων και Επιχειρήσεων, καθώς κα την προώθηση εταιρικών σχέσεων μεταξύ πόλεων και περιφερειών.
• Την ανταλλαγή μαθητευομένων και διοικητικού προσωπικού.
• Την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και τις επενδυτικές κινήσεις που μπορούν να γίνουν.
• Τη διασφάλιση των κοινωνικών δικτύων και την επέκταση των δράσεών τους (π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία κ.α.).
• Τη σύμπραξη μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων
• Την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ Περιφερειακών Τραπεζών.
Αφού έγιναν διάφορα θεματικά συνέδρια σε ολόκληρη την Ελλάδα, στα οποία συμμετείχαν Γερμανοί και Έλληνες τεχνοκράτες, άρχισαν να αναπτύσσονται οι σχέσεις μεταξύ Δήμων και Περιφερειών και προέκυψαν κοινά projects.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Λαγκαδά, όπου η ελληνική Κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας που αφορά στην πιστοποίηση των ιαματικών πηγών και λουτρών, ώστε να καταστεί δυνατή η κάλυψη του κόστους θεραπείας για τους Γερμανούς ασφαλισμένους από τα Γερμανικά Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτή η σύμπραξη δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης του εναλλακτικού ιαματικού τουρισμού.
Περαιτέρω, το τελευταίο διάστημα, έχουν ολοκληρωθεί δύο πρακτικά projects σε συνεργασία με τη γερμανική πλευρά:
Την 1η Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μαζί με το Γερμανικό Προξενείο διοργάνωσαν Συνέδριο για θέματα διμερούς συνεργασίας στον τομέα της υγείας. Παρόντες ήμαστε εγώ, ως εντεταλμένος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου και η Υπουργός Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Barbara Steffens. Στόχος του συνεδρίου ήταν να καταστεί δυνατό να προσφερθούν 9.000 θέσεις ειδικότητας στη Γερμανία σε αποφοίτους των Ελληνικών ιατρικών σχολών. Αυτοί οι ειδικευμένοι γιατροί θα μπορούσαν στο μέλλον να στελεχώσουν κέντρα ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα. Για να ενθαρρυνθεί η δημιουργία τέτοιων κέντρων, καλέσαμε σε συμπράξεις Έλληνες και Γερμανούς επενδυτές σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ζητήσαμε να υπάρξει κάλυψη και από τα Γερμανικά Ασφαλιστικά Ταμεία.
Τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, γερμανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Christine Haderthauer, επισκέφθηκε την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο. Η αντιπροσωπεία θα προσφέρει μερικές χιλιάδες γεύματα σε άπορα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών της Αθήνας, μέσω της Οργάνωσης της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας «Αποστολή». Μέχρι στιγμής, σημαντική συμβολή στη χρηματοδότηση έχει η Γερμανική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, καθώς επίσης και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησίας της Γερμανίας.
Κυρίες και κύριοι,
Αυτούς τους δύσκολους μήνες που μεσολάβησαν για την Ελλάδα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξε το δρόμο της εξυγίανσης και σύντομα, μέσα από αυτές τις συμπράξεις που ξεκινούν, είμαι βέβαιος ότι θα ανοίξει και το δρόμο της ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία.
Αναφέρω χαρακτηριστικά, ότι οι ΟΤΑ παρότι υπέστησαν περικοπές 60% περίπου στις δημόσιες δαπάνες, πέτυχαν να είναι -σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Όλι Ρεν- οι λιγότερο χρεωμένοι ΟΤΑ στην Ευρωζώνη, με χρέος 0,9% επί του ΑΕΠ. Επίσης οι ΟΤΑ και το υπουργείο Εσωτερικών είναι ο μόνος φορέας και το μόνο Υπουργείο που μείωσε κατά 3% του ΑΕΠ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς την αγορά τους τελευταίους μήνες, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Πριν την ψήφιση των μέτρων διαπραγματευτήκαμε με την Τρόικα και επιτύχαμε αντί να μας περικοπούν 1,1 δις, -όπως ελέγετο αρχικά- απ΄τα 2,4 δις της κρατικής χρηματοδότησης για τους ΟΤΑ, οι περικοπές να προσδιοριστούν στο 1/3 για την επόμενη τετραετία, ενώ τα υπόλοιπα υιοθετήθηκαν ως οφέλη από εξορθολογισμό της διοίκησης και αναπτυξιακές πολιτικές.
Στο Μεσοπρόθεσμο επιτύχαμε να περιορίσουμε κατά το δυνατό τις οριζόντιες περικοπές και να προετοιμάσουμε τη θεσμοθέτηση νέων ευρηματικών, χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα μας βοηθήσουν στην ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας και άρα της διοικητικής αυτονομίας των Δήμων.
Τέτοια νέα εργαλεία είναι η Δημοτική Ενημερότητα, η Ενιαία Αρχή Προμηθειών ανά Δήμο, η μόχλευση ακίνητης περιουσίας, οι έξυπνες επενδύσεις, η φορολογική αποκέντρωση κ.α.
Η δουλειά που έγινε και γίνεται αυτό το διάστημα για την ανασυγκρότηση των ελληνικών ΟΤΑ, η συμβολή τους στην Εθνική προσπάθεια και η εναρμόνισή τους στις απαιτήσεις της νέας εποχής αναγνωρίστηκαν και αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θυμίζω ότι σε πρόσφατες κοινές δηλώσεις τους στην Αθήνα, τόσο η κα Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς τόνισαν ότι η Αυτοδιοίκηση είναι πρωτοπόρος τόσο στην Εθνική προσπάθεια όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην πράξη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα καινοτομίας, συνέπειας και αποτελεσματικότητας που θα συμβάλλει στην εξυγίανση των ΟΤΑ, στην επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και απολογισμών, στη χρήση νέων ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων, στην προώθηση έξυπνων επενδύσεων με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας και την εδραίωση της διοικητικής αυτονομίας, είναι το Παρατηρητήριο Ποιότητας που πρόσφατα θεσμοθετήσαμε και θα λειτουργήσει στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Το επόμενο διάστημα, εντατικοποιούμε την προσπάθειά μας με θεσμικές πρωτοβουλίες και κυρίως με επιχειρησιακές συμπράξεις σαν αυτές που προωθεί η Ελληνογερμανική Συνέλευση. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από την προσέγγιση που γίνεται θα προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, που θα μας επιτρέψουν να αναχαιτίσουμε την ανεργία, να στηρίξουμε τα κοινωνικά δίκτυα των δήμων στο Πόλεμο κατά της Φτώχειας, να προκαλέσουμε τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, να βγάλουμε Δήμους και Περιφέρειες στην πρωτοπορία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων αναδεικνύοντας στην πράξη τα αγαθά της ευρωπαϊκής συνεργασίας και τους καρπούς της ευρωπαϊκής ιδέας.
Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους διοργανωτές της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία που ξεκινά από κάτω προς τα πάνω. Διευκολύνεται απ’ τις κυβερνήσεις, αλλά δε βασίζεται μόνο σ’ αυτές. Φέρνει κοντά τους ΟΤΑ των δύο φίλων χωρών, της Γερμανίας και της Ελλάδας και δημιουργεί συμπράξεις αμοιβαία επωφελείς. Προωθεί την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, διαχέοντας τη γνώση και την εμπειρία του ενός στον άλλο. Φέρνει κοντύτερα τους πολίτες εδραιώνοντας πραγματική φιλία μεταξύ των λαών. Κάνει πράξη την αρχή της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, την επικουρικότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό, την κοινή συνείδηση της ευρωπαϊκής μας πατρίδας.
Πριν μερικές δεκαετίες, εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, διακήρυττε με επιμονή το όραμα του για την Ενωμένη Ευρώπη. Αγωνίζονταν να βγάλει την Ελλάδα απ’ την εθνική της μοναξιά, τη διεθνή της απομόνωση και να την οδηγήσει σε μια ένωση κρατών με κοινό αξιακό κώδικα. Μια ένωση κρατών με ειρήνη, δημοκρατία, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε μια κοινωνική οικονομία της αγοράς που θα γεννούσε ευημερία για όλους και όχι για λίγους. Σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, δικαιοσύνης και ισότητας ευκαιριών. Κύριο χαρακτηριστικό αυτού του μεγάλου οράματος, που το μοιράζονταν οι πατέρες της Ευρώπης (Ζαν Μονέ, Αντενάουερ, Μιττεράν, Κολ, Καραμανλής, Σμιτ), ήταν οι ευρωπαϊκές ελευθερίες κίνησης προσώπων, κεφαλαίων, γνώσης, επιχειρήσεων. Η συνεργατικότητα, η αλληλεγγύη, η συμπληρωματικότητα, η ισοτιμία.
Κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι,
Αυτό το όραμα αγωνιζόμαστε να πραγματώσουμε σήμερα. Οι πόλεις, οι πολίτες, οι πολιτικοί, οι πολιτείες, οι πολιτισμοί έρχονται κοντύτερα. Στην καρδιά της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλοι μαζί αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε την Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω, απ’ τους πολίτες προς τους πολιτικούς και απ΄ τις πόλεις προς τις πολιτείες.
Αυτός είναι ο ρόλος και ο στόχος αυτής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Να μας φέρει κοντύτερα για να αισθανθεί η μία κοινωνία τις ανάγκες της άλλης, διότι αν η Ευρώπη είναι πραγματικά ένας οργανισμός, πονάει εξίσου όποιο μέλος της και να έχει πληγωθεί.
Σ’ αυτόν τον αγώνα αποφάσισαν να συμπράξουν και οι ηγέτες μας, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, γι αυτό όρισαν εντεταλμένους της Γερμανικής Κυβέρνησης το φίλο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ και της ελληνικής, εμένα.
Όλο αυτό το διάστημα, εργαστήκαμε συχνά και συστηματικά όχι για να χειραγωγήσουμε την προσπάθειά σας, αλλά για να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε τις δικές σας πρωτοβουλίες με στόχο τις αδελφοποιήσεις για ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Θέλω για αυτό να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ για την ενθουσιώδη και συστηματική συνεισφορά του μέχρι σήμερα σε αυτή την προσπάθεια. Θερμά ευχαριστώ το δήμαρχο που μας φιλοξενεί, τον κ. Γιάννη Μπουτάρη και στο πρόσωπό του φυσικά, όλους τους αυτοδιοικητικούς που συμμετέχουν. Ευχαριστώ επίσης τον Πρέσβη και τον Γενικό Πρόξενο της Γερμανίας για τη συμβολή τους και όλους τους συνεργάτες μας στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στη γερμανική πλευρά, που συμβάλλουν.
Το διάστημα που έτρεξε έγινα πολλά, αλλά είμαι βέβαιος ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα. Στήθηκε η Συνέλευση και το γραφείο Βορείου Ελλάδος και σε λίγο θα γίνει γραφείο και στη Νότια Ελλάδα. Οργανώθηκαν συντονιστικές ομάδες γύρω μου και γύρω από τον κ. Φούχτελ.
Προσδιορίστηκαν τα πεδία συνεργασίας και αναφέρω ενδεικτικά:
• Το Διοικητικό Εκσυγχρονισμό των ΟΤΑ
• Την Ενέργεια με έμφαση στις ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (π.χ. Γεωθερμία)
• Το Περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα τη διαχείριση απορριμμάτων, αποβλήτων κλπ.
• Την Έρευνα και Τεχνολογία με επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις εφαρμογές πληροφορικής.
• Τον Τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές του (πολιτιστικός, ιατρικός κλπ.). Την προώθηση συνεργειών μεταξύ Δήμων και Επιχειρήσεων, καθώς κα την προώθηση εταιρικών σχέσεων μεταξύ πόλεων και περιφερειών.
• Την ανταλλαγή μαθητευομένων και διοικητικού προσωπικού.
• Την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και τις επενδυτικές κινήσεις που μπορούν να γίνουν.
• Τη διασφάλιση των κοινωνικών δικτύων και την επέκταση των δράσεών τους (π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία κ.α.).
• Τη σύμπραξη μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων
• Την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ Περιφερειακών Τραπεζών.
Αφού έγιναν διάφορα θεματικά συνέδρια σε ολόκληρη την Ελλάδα, στα οποία συμμετείχαν Γερμανοί και Έλληνες τεχνοκράτες, άρχισαν να αναπτύσσονται οι σχέσεις μεταξύ Δήμων και Περιφερειών και προέκυψαν κοινά projects.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Λαγκαδά, όπου η ελληνική Κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας που αφορά στην πιστοποίηση των ιαματικών πηγών και λουτρών, ώστε να καταστεί δυνατή η κάλυψη του κόστους θεραπείας για τους Γερμανούς ασφαλισμένους από τα Γερμανικά Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτή η σύμπραξη δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης του εναλλακτικού ιαματικού τουρισμού.
Περαιτέρω, το τελευταίο διάστημα, έχουν ολοκληρωθεί δύο πρακτικά projects σε συνεργασία με τη γερμανική πλευρά:
Την 1η Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μαζί με το Γερμανικό Προξενείο διοργάνωσαν Συνέδριο για θέματα διμερούς συνεργασίας στον τομέα της υγείας. Παρόντες ήμαστε εγώ, ως εντεταλμένος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου και η Υπουργός Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Barbara Steffens. Στόχος του συνεδρίου ήταν να καταστεί δυνατό να προσφερθούν 9.000 θέσεις ειδικότητας στη Γερμανία σε αποφοίτους των Ελληνικών ιατρικών σχολών. Αυτοί οι ειδικευμένοι γιατροί θα μπορούσαν στο μέλλον να στελεχώσουν κέντρα ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα. Για να ενθαρρυνθεί η δημιουργία τέτοιων κέντρων, καλέσαμε σε συμπράξεις Έλληνες και Γερμανούς επενδυτές σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ζητήσαμε να υπάρξει κάλυψη και από τα Γερμανικά Ασφαλιστικά Ταμεία.
Τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, γερμανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Christine Haderthauer, επισκέφθηκε την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο. Η αντιπροσωπεία θα προσφέρει μερικές χιλιάδες γεύματα σε άπορα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών της Αθήνας, μέσω της Οργάνωσης της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας «Αποστολή». Μέχρι στιγμής, σημαντική συμβολή στη χρηματοδότηση έχει η Γερμανική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, καθώς επίσης και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησίας της Γερμανίας.
Κυρίες και κύριοι,
Αυτούς τους δύσκολους μήνες που μεσολάβησαν για την Ελλάδα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξε το δρόμο της εξυγίανσης και σύντομα, μέσα από αυτές τις συμπράξεις που ξεκινούν, είμαι βέβαιος ότι θα ανοίξει και το δρόμο της ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία.
Αναφέρω χαρακτηριστικά, ότι οι ΟΤΑ παρότι υπέστησαν περικοπές 60% περίπου στις δημόσιες δαπάνες, πέτυχαν να είναι -σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Όλι Ρεν- οι λιγότερο χρεωμένοι ΟΤΑ στην Ευρωζώνη, με χρέος 0,9% επί του ΑΕΠ. Επίσης οι ΟΤΑ και το υπουργείο Εσωτερικών είναι ο μόνος φορέας και το μόνο Υπουργείο που μείωσε κατά 3% του ΑΕΠ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς την αγορά τους τελευταίους μήνες, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Πριν την ψήφιση των μέτρων διαπραγματευτήκαμε με την Τρόικα και επιτύχαμε αντί να μας περικοπούν 1,1 δις, -όπως ελέγετο αρχικά- απ΄τα 2,4 δις της κρατικής χρηματοδότησης για τους ΟΤΑ, οι περικοπές να προσδιοριστούν στο 1/3 για την επόμενη τετραετία, ενώ τα υπόλοιπα υιοθετήθηκαν ως οφέλη από εξορθολογισμό της διοίκησης και αναπτυξιακές πολιτικές.
Στο Μεσοπρόθεσμο επιτύχαμε να περιορίσουμε κατά το δυνατό τις οριζόντιες περικοπές και να προετοιμάσουμε τη θεσμοθέτηση νέων ευρηματικών, χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα μας βοηθήσουν στην ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας και άρα της διοικητικής αυτονομίας των Δήμων.
Τέτοια νέα εργαλεία είναι η Δημοτική Ενημερότητα, η Ενιαία Αρχή Προμηθειών ανά Δήμο, η μόχλευση ακίνητης περιουσίας, οι έξυπνες επενδύσεις, η φορολογική αποκέντρωση κ.α.
Η δουλειά που έγινε και γίνεται αυτό το διάστημα για την ανασυγκρότηση των ελληνικών ΟΤΑ, η συμβολή τους στην Εθνική προσπάθεια και η εναρμόνισή τους στις απαιτήσεις της νέας εποχής αναγνωρίστηκαν και αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θυμίζω ότι σε πρόσφατες κοινές δηλώσεις τους στην Αθήνα, τόσο η κα Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς τόνισαν ότι η Αυτοδιοίκηση είναι πρωτοπόρος τόσο στην Εθνική προσπάθεια όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην πράξη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα καινοτομίας, συνέπειας και αποτελεσματικότητας που θα συμβάλλει στην εξυγίανση των ΟΤΑ, στην επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και απολογισμών, στη χρήση νέων ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων, στην προώθηση έξυπνων επενδύσεων με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας και την εδραίωση της διοικητικής αυτονομίας, είναι το Παρατηρητήριο Ποιότητας που πρόσφατα θεσμοθετήσαμε και θα λειτουργήσει στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Το επόμενο διάστημα, εντατικοποιούμε την προσπάθειά μας με θεσμικές πρωτοβουλίες και κυρίως με επιχειρησιακές συμπράξεις σαν αυτές που προωθεί η Ελληνογερμανική Συνέλευση. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από την προσέγγιση που γίνεται θα προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, που θα μας επιτρέψουν να αναχαιτίσουμε την ανεργία, να στηρίξουμε τα κοινωνικά δίκτυα των δήμων στο Πόλεμο κατά της Φτώχειας, να προκαλέσουμε τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, να βγάλουμε Δήμους και Περιφέρειες στην πρωτοπορία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων αναδεικνύοντας στην πράξη τα αγαθά της ευρωπαϊκής συνεργασίας και τους καρπούς της ευρωπαϊκής ιδέας.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου