ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Η κυβέρνηση εκδικείται!

 Η λύση για το ασφαλιστικό δεν βρίσκεται στα όρια ηλικίας 
«Σε περιόδους εκτόξευσης της ανεργίας και των μακροχρόνια ανέργων, η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης μόνο ως τιμωρία θα μπορούσε να εκληφθεί...».

Στη δήλωση αυτή προέβη ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων Θανάσης Παπακωνσταντίνου, γύρω από τη φημολογούμενη αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, από τα εξήντα πέντε στα εξήντα επτά χρόνια. Συμπλήρωσε δε, ότι: «Άλλωστε δεν είναι η πρώτη διαρροή για το ζήτημα. Πριν από μέρες ειπώθηκε ότι στα σκαριά είναι και η αύξηση των ελαχίστων ενσήμων για την κατοχύρωση σύνταξης, από 4500 σε 6000. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν κατά βάση κατηγορίες κοινωνικά ευάλωτες, που έτσι τους στερούν ή τους καθυστερούν κατά κανόνα τις κατώτερες συντάξιμες αποδοχές, ενώ αποδεδειγμένα δεν μπορούν να βρουν εργασία».

Αναλυτικότερα, η θεωρία ότι τα προβλήματα του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος -το οποίο παραπαίει- θα λυθούν με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, είναι σε λάθος δρόμο. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη, που ενώ έχουν βασικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τα εξήντα δύο χρόνια ηλικίας και τα τριάντα πέντε έτη κοινωνικής ασφάλισης, η καλή λειτουργία όλων των παραμέτρων του συστήματος και η πολύ μικρή ανεργία ώθησε τον μέσο όρο ασφάλισης εκεί σε πάνω από τα τριάντα χρόνια.

Αντίθετα στη χώρα μας που ανέκαθεν είχε ένα από τα υψηλότερα στην ΕΕ ηλικιακό όριο, ο μέσος όρος υπολείπεται των είκοσι πέντε ετών. Οι αιτίες γι' αυτό αποδίδονται στη μαύρη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, αλλά και στο γεγονός ότι βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη χιλιάδες άνθρωποι παραγωγικών ηλικιών, που κατά κανόνα είναι υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου και συχνά το κράτος επένδυσε για την περαιτέρω επιμόρφωση ή εξειδίκευση τους.

Βασικά επίσης προβλήματα του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο PSI, η διαχείριση του αποθεματικού τους σε μη βιώσιμες ή "τοξικές" επενδύσεις και η έλλειψη πόρων χρηματοδότησης από το κεφάλαιο και την αξιοποίηση φυσικών πόρων. Ακόμα, ρυθμίσεις σαν τις σκοπίμως διαρρεόμενες, εναντιώνονται στην αύξηση της απασχολησιμότητας των νέων και ουσιαστικά παροτρύνουν όσους πολίτες διαθέτουν τα ανάλογα βαλάντια στην ιδιωτική ασφάλιση.
Γραφείο Τύπου Οικολόγων Πρασίνων
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου