Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Η περιφέρεια ΑΜΘ δεν βρίσκεται σε "καραντίνα"

 Με αφορμή αναληθείς αναφορές, ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ή οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της έχει τεθεί σε «καραντίνα» εξ αιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Α.Μ.Θ γίνονται γνωστά τα παρακάτω:
Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί σποραδικά κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης και Καβάλας.

Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς με επίγεια και εναέρια μέσα σε ολόκληρη την Περιφέρεια.

Έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται ενημερώσεις του κοινού για τα μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια. Έχουν διανεμηθεί φυλλάδια με ενημερωτικό υλικό.

Παρόλα αυτά συνιστούμε στους πολίτες να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια όπως:

Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού. Απαιτείται περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.

Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως σε

βρέφη μικρότερα των 2 μηνών). Σιγουρευτείτε ότι δεν έχει εγκλωβιστεί κουνούπι στην κουνουπιέρα.

Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. Περμεθρίνη). Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.

Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως

οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια). Προτιμήστε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.

Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

Σημειώνεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου δε μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και η αποτροπή τσιμπημάτων των κουνουπιών με τα μέτρα που περιγράφηκαν παραπάνω, παράλληλα με την εξάλειψη των εστιών ανάπτυξής τους, αποτελεί το καλύτερο μέτρο προστασίας.
Χρήσιμη ιστοσελίδα για περισσότερη ενημέρωση: www.keelpno.gr

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΣΥ
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου