Στην επιβολή 134 προστίμων ύψους € 853.500 προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων για παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας του κλάδου των τροφίμων.
Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης τροφίμων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, στις οποίες τα αρμόδια
κλιμάκια ελέγχου των Περιφερειακών Διευθύνσεων του Ε.Φ.Ε.Τ. εντόπισαν και κατέγραψαν σωρεία παραβάσεων όπως:
· κατοχή και διάθεση μη ασφαλών – ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων
· κατοχή και διάθεση μη κανονικών τροφίμων
· κατοχή και διάθεση νοθευμένων τροφίμων
· κατοχή και διάθεση τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές της νομοθεσίας περί καταλληλότητας και κανονικότητας
· παραπλάνηση του καταναλωτή
· έλλειψη άδειας λειτουργίας ή τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης
· ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού
· έλλειψη βιβλιαρίων υγείας
· μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου
Ειδικότερα οι επιχειρήσεις της Θράκης στις οποίες διαπιστώθηκαν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας και επιβλήθηκαν πρόστιμα είναι οι εξής:
1. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση επεξεργασίας – τυποποίησης γεωργικών προϊόντων ΙΩΑΝΝΟΥ Α.Ε. στην Κομοτηνή, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 2.300 kg φασόλια με μη κανονικά οργανοληπτικά
χαρακτηριστικά και ξένες προσμίξεις.
2.Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας ΛΑΝΤΣΙΟΝ ΜΗΤ ΕΒΡΟΥ Α.Ε. – LANCHEON MEAT στην Αλεξανδρούπολη, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης, στα οποία
ανιχνεύτηκε το παθογόνο στέλεχος L. Monocytogenes.
3. Πρόστιμο € 4.000 στο εργαστήριο παρασκευής γιαούρτης – εδεσμάτων – σαλατών ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ELITE στο Κόσμιο Κομοτηνής, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν προϊόντα στην επισήμανση των οποίων δεν
αναγράφονταν ορισμένες υποχρεωτικές ενδείξεις.
- Μη κανονικά τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν προϊόντα στην επισήμανση των οποίων δεν αναγράφονταν τα συστατικά που προέρχονταν από γενετικά τροποποιημένη πρώτη ύλη.
4. Πρόστιμο € 2.000 στο εργαστήριο παρασκευής γιαούρτης – εδεσμάτων – σαλατών ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΦΩΤΙΟΣ & ΥΙΟΣ Ο.Ε. στην Κομοτηνή, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη κανονικά τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν προϊόντα στην επισήμανση των οποίων δεν αναγράφονταν τα συστατικά που προέρχονταν από γενετικά τροποποιημένη πρώτη ύλη.
Για όσες από τις παραπάνω περιπτώσεις προβλέπεται από τη νομοθεσία, υπήρξε παραπομπή στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Βασικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η κρίση να μην επηρεάσει στο ελάχιστο την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων. Για τον σκοπό αυτό η προσπάθεια των ελεγκτικών μηχανισμών μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με συστηματικούς ελέγχους ανά την ελληνική επικράτεια σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες αρχές» και συμπλήρωσε «Όσοι υποπίπτουν συνέχεια στις ίδιες και στις ίδιες παραβάσεις, χωρίς να επιδεικνύουν καμία διάθεση συμμόρφωσης προς τις υποδείξεις των ελεγκτών μας και αδιαφορώντας επί της ουσίας για τη δημόσια υγεία, τους επισημαίνουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιείκεια και οι κυρώσεις σε βάρος τους θα είναι πάρα πολύ αυστηρές».
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης τροφίμων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, στις οποίες τα αρμόδια
κλιμάκια ελέγχου των Περιφερειακών Διευθύνσεων του Ε.Φ.Ε.Τ. εντόπισαν και κατέγραψαν σωρεία παραβάσεων όπως:
· κατοχή και διάθεση μη ασφαλών – ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων
· κατοχή και διάθεση μη κανονικών τροφίμων
· κατοχή και διάθεση νοθευμένων τροφίμων
· κατοχή και διάθεση τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές της νομοθεσίας περί καταλληλότητας και κανονικότητας
· παραπλάνηση του καταναλωτή
· έλλειψη άδειας λειτουργίας ή τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης
· ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού
· έλλειψη βιβλιαρίων υγείας
· μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου
Ειδικότερα οι επιχειρήσεις της Θράκης στις οποίες διαπιστώθηκαν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας και επιβλήθηκαν πρόστιμα είναι οι εξής:
1. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση επεξεργασίας – τυποποίησης γεωργικών προϊόντων ΙΩΑΝΝΟΥ Α.Ε. στην Κομοτηνή, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 2.300 kg φασόλια με μη κανονικά οργανοληπτικά
χαρακτηριστικά και ξένες προσμίξεις.
2.Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας ΛΑΝΤΣΙΟΝ ΜΗΤ ΕΒΡΟΥ Α.Ε. – LANCHEON MEAT στην Αλεξανδρούπολη, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης, στα οποία
ανιχνεύτηκε το παθογόνο στέλεχος L. Monocytogenes.
3. Πρόστιμο € 4.000 στο εργαστήριο παρασκευής γιαούρτης – εδεσμάτων – σαλατών ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ELITE στο Κόσμιο Κομοτηνής, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν προϊόντα στην επισήμανση των οποίων δεν
αναγράφονταν ορισμένες υποχρεωτικές ενδείξεις.
- Μη κανονικά τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν προϊόντα στην επισήμανση των οποίων δεν αναγράφονταν τα συστατικά που προέρχονταν από γενετικά τροποποιημένη πρώτη ύλη.
4. Πρόστιμο € 2.000 στο εργαστήριο παρασκευής γιαούρτης – εδεσμάτων – σαλατών ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΦΩΤΙΟΣ & ΥΙΟΣ Ο.Ε. στην Κομοτηνή, διότι διαπιστώθηκαν :
- Μη κανονικά τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν προϊόντα στην επισήμανση των οποίων δεν αναγράφονταν τα συστατικά που προέρχονταν από γενετικά τροποποιημένη πρώτη ύλη.
Για όσες από τις παραπάνω περιπτώσεις προβλέπεται από τη νομοθεσία, υπήρξε παραπομπή στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Βασικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η κρίση να μην επηρεάσει στο ελάχιστο την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων. Για τον σκοπό αυτό η προσπάθεια των ελεγκτικών μηχανισμών μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με συστηματικούς ελέγχους ανά την ελληνική επικράτεια σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες αρχές» και συμπλήρωσε «Όσοι υποπίπτουν συνέχεια στις ίδιες και στις ίδιες παραβάσεις, χωρίς να επιδεικνύουν καμία διάθεση συμμόρφωσης προς τις υποδείξεις των ελεγκτών μας και αδιαφορώντας επί της ουσίας για τη δημόσια υγεία, τους επισημαίνουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιείκεια και οι κυρώσεις σε βάρος τους θα είναι πάρα πολύ αυστηρές».
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο χρονικό διάστημα.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου