ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί στην περιοχή μας μια αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα, βοοειδών για πάχυνση και άμεση σφαγή αλλά και αμνοεριφίων για άμεση σφαγή στη Τουρκία, με σημαντικά οφέλη για τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, την τοπική κοινωνία αλλά και τη χώρα συνολικότερα.

    Για να πραγματοποιηθούν οι εξαγωγές αυτές έχει...
υπογραφεί διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας η οποία καθορίζει τους όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα προς...
εξαγωγή ζώα.

Περιληπτικά αναφέρουμε ότι τα ζώα τα οποία μετακινούνται προς την Τουρκία πρέπει:

    Να συνοδεύονται από τα απαραίτητα υγειονομικά πιστοποιητικά τα οποία πιστοποιούν την κατάσταση υγείας τους και τις πραγματοποιηθείσες εργαστηριακές εξετάσεις.

    Να φέρουν την κατάλληλη σήμανση που για μεν τα βοοειδή είναι 2 ενώτια , ένα σε κάθε αυτί, για δε τα αιγοπρόβατα ένα συμβατικό ενώτιο στο αριστερό αυτί και ένα ηλεκτρονικό ενώτιο στο δεξί αυτί ή ηλεκτρονικός στομαχικός βώλος.

    Να τηρούνται οι κανόνες προστασίας των ζώων κατά τη μεταφορά ( έλεγχος υγείας, πυκνότητας φόρτωσης, έγκυα ζώα, έλεγχος οχήματος και οδηγού, πλάνο ταξιδίου κ.λ.π.).

    Είναι επίσης κατανοητό ότι για εμπορικές συναλλαγές με 3η χώρα, πέραν όλων των παραπάνω οι συναλλαγές αυτές πραγματοποιούνται και με το Εθνικό δίκαιο και τις απαιτήσεις της 3ης χώρας.

    Σχετικά λοιπόν με ορισμένα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ για τις εξαγωγές στην Τουρκία, και την ευθύνη που αποδίδουν στις Κτηνιατρικές αρχές της Περιφέρειας ΑΜΘ, θέλουμε να σημειώσουμε  τα εξής:

    Καμία απόφαση απαγόρευσης των εξαγωγών προς τη Τουρκία δεν έχει εκδοθεί  από τις Κτηνιατρικές  Υπηρεσίες της χώρας μας και φυσικά της Περιφέρειας.

    Μια διαδικασία «άτυπης» απαγόρευσης, όχι έγγραφη μέχρι τώρα, φαίνεται να ακολουθείται από την τουρκική πλευρά.

    Στις 22/5/2012 κλιμάκιο Τούρκων Κτηνιάτρων Εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και είχε επαφές με τις Κτηνιατρικές Αρχές της χώρας, για την άρση  της «απαγόρευσης» και την υπογραφή νέας διακρατικής συμφωνίας.  Πρόθεσή τους η εμπορική συνεργασία να τεθεί σε νέα βάση.

    Δεσμεύτηκαν να αποστείλουν έκθεση με τα σημεία που κατά τη γνώμη τους έπρεπε να γίνουν αλλαγές, η οποία όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει αποσταλεί.

    Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι σε διαρκή επικοινωνία με το Υπ.Α.Α.Τ σε περίπτωση που υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα.

Τέλος  επισημαίνουμε   ότι καθώς δεν υπάρχει έγγραφη απαγόρευση, οι κτηνιατρικές αρχές μπορούν να εκδώσουν συνοδευτικά έγγραφα υπό τον όρο ότι:

        Έχουν εκδοθεί από την Τούρκικη πλευρά όλες οι απαραίτητες προεγκρίσεις εισαγωγής

        Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις που προβλέπονται από το υγειονομικό πιστοποιητικό

        το φορτίο εξαγωγής γίνεται αποδεκτό από τις τουρκικές αρχές, οι Τούρκοι Κτηνίατροι επιλέγουν τα ζώα και συνυπογράφουν την αναλυτική κατάσταση των ζώων

        Τα ζώα φέρουν την κατάλληλη σήμανση

Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το φορτίο (παρτίδα) των ζώων να μη γίνει αποδεκτό από την Τουρκία, να απορριφθεί και να καταστραφεί χωρίς καμία αποζημίωση για τον κτηνοτρόφο και τον έμπορο.
Διεύθυνση Κτηνιατρικής                                                                                                      
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου