ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Οι δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια

 Επισκέφθηκα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα. Θεώρησα υποχρέωσή μου να του παρουσιάσω τις απόψεις μου, να του..
μεταφέρω την εμπειρία μου, γιατί η Σύνοδος Κορυφής είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα περιμένουν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να τους μεταφέρει τη θέση της χώρας μετά τις εκλογές.
Πρέπει το μήνυμά μας να είναι απόλυτα καθαρό. Το μήνυμα είναι πως η Ελλάδα επέλεξε την ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της. Πως οι Έλληνες πολίτες διάλεξαν η χώρα να μείνει μέσα στο ευρώ και να αγωνιστεί να γίνει ξανά αυτοδύναμη, θεσμικά ισότιμη, ανταγωνιστική. Να βγει οριστικά από την κρίση, να βγει οριστικά από το μνημόνιο.

Το μήνυμα είναι ότι σεβόμαστε τη θεσμική της σχέση με τους εταίρους μας. Ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να προβεί σε μονομερείς ενέργειες και καταγγελίες, αλλά ζητά μια οργανωμένη αναθεώρηση της σύμβασης, όπως προβλέπει η ίδια η σύμβαση, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αντλήσουμε επιχειρήματα από την ίδια την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής που μιλάει για το σύμφωνο ανάπτυξης και απασχόλησης. Αυτό είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα. Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας που πρέπει να σπάσει γιατί αυτός είναι που εμποδίζει την επίτευξη των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων που έχουμε θέσει ως στόχο και που πρέπει να πετύχουμε ως στόχο.

Το κείμενο των συμπερασμάτων που έχει ετοιμαστεί για τη Σύνοδο Κορυφής μιλάει για μια φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή και ολοκλήρωση. Και αυτό έχει σημασία. Μιλάει για αναπτυξιακά εργαλεία μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. Και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτά να αξιοποιηθούν και για το ελληνικό πακέτο ανάπτυξης. Γιατί αν δεν πετύχουμε στην ανάπτυξη και την απασχόληση, δεν θα μπορέσουμε φυσικά να πετύχουμε ούτε στη δημοσιονομική πολιτική.

Δημοσιογράφος: Το όνομα του νέου Υπουργού Οικονομικών θα το μάθουμε μετά τη σύσκεψη με τον κ. Σαμαρά, ή δεν το έχετε συμφωνήσει ακόμα;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά τα θέματα τα χειρίζεται ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που έχει την ευθύνη για τη σύνθεση της κυβέρνησής του. Και φυσικά η επιλογή του Υπουργού Οικονομικών είναι μια επιλογή που γίνεται από τον Πρωθυπουργό και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που είναι το μεγαλύτερο κόμμα αυτής της κυβερνητικής συνεργασίας.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε οποιοδήποτε πρόσωπο πληροί τις βασικές προϋποθέσεις καταλληλότητας. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και θα βοηθήσουμε πάρα πολύ στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, εκεί που παίζεται το παιχνίδι του μέλλοντος της Ελλάδος. Εκεί είμαστε αφοσιωμένοι και προσωπικά ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όλα τα στελέχη μας. Και πρέπει να είναι αφοσιωμένοι στην υπόθεση αυτή όλοι οι Έλληνες. Και η αντιπολίτευση. Και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Γι’ αυτό επιμένω στην κρισιμότητα της διάκρισης μεταξύ μιας κυβέρνησης που έχει συγκεκριμένη βάση υποστήριξης και μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, που πρέπει να έχει ως υποστηρικτές και στελέχη όλους τους Έλληνες, όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όλες τις πολιτικές ηγεσίες.

Δημοσιογράφος: Στο όνομα του κ. Στουρνάρα θα συμφωνήσετε δηλαδή;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά θα τα χειριστεί ο Πρωθυπουργός.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 
photo:ethnos.gr
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου