ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Αύριο η πώληση της


Προβληματισμός επικρατεί μεταξύ εργαζομένων και στελεχών της ιδιοκτήτριας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την πώληση του ποσοστού της Αγροτικής Τράπεζας η προθεσμία του οποίου εκπνέει την Παρασκευή 25 Μαΐου. Μετά από ένα μήνα παράταση που έχει λάβει ήδη η διαδικασία και με δεδομένη την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα διατυπώνονται εύλογα ερωτήματα για το...
ύψος που μπορεί να έχουν οι προσφορές κάτι που αποτυπώνεται και στην αποτίμηση της εισηγμένης στο ΧΑ. Η μετοχή έχει υποχωρήσει από τα επίπεδα του ενός ευρώ στα τέλη του 2011 στα 0,522 ευρώ, μια ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά των 0,501.
Ο φάκελος της Eurobank
Η Διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας περιμένει από την Eurobank η οποία έχει αναλάβει
την διαδικασία του διαγωνισμού να της παραδώσει το φάκελο με τις δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων την Παρασκευή ώστε μετά και από την αξιολόγηση να προχωρήσει, εφόσον υπάρχει ικανοποιητική πρόταση, στην εκποίηση του 82,33% του μετοχικού κεφαλαίου.
Επιφυλακτικότητα
Υψηλά ιστάμενοι παράγοντες της Αγροτικής με τους οποίους επικοινώνησε το Capital.gr εμφανίζονται αυτονόητα επιφυλακτικοί εξαιτίας της περιρρέουσας ατμόσφαιρας στην ελληνική οικονομία. Κύκλοι που εμπλέκονται στη διαδικασία παράλληλα διατυπώνουν τον προβληματισμό τους τόσο για το πόσο υψηλές μπορεί να είναι οι προσφορές σε αυτή την φάση όσο και για τις αντιδράσεις που μπορεί να ανακύψουν για παράδειγμα από αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες ήδη διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές που προσφέρει η ΕΒΖ για τα ζαχαρότευτλα (με αποτέλεσμα να μην μπορεί η χώρα να καλύψει την εθνική ποσόστωση αφού δεν καλλιεργούνται επαρκείς ποσότητες) .
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ζαχάρεως
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ζαχάρεως Ελλάδας (Ο.Ε.Β.Ζ.Ε.) με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για απαξίωση της παραγωγής αλλά και της ίδιας της βιομηχανίας ζάχαρης και εκτοξεύει βολές κατά της διοίκησης της ΕΒΖ, η οποία όπως αναφέρει «παρά τις θριαμβολογίες για κάλυψη της εθνικής ποσόστωσης δυστυχώς και φέτος η αναμενόμενη παραγωγή ζάχαρης δεν θα ξεπεράσει τις 60.000 τόνους». Επιπλέον αναφέρει πως ενώ η διοίκηση «επαίρεται για περιστολή εξόδων και του κόστους μισθοδοσίας (έχει προβεί τρεις φορές σε περικοπές μισθών των εργαζομένων) και αναγγέλλει ότι η ΕΒΖ εισέρχεται σε τροχιά κερδοφορίας, έχει εμπορικό άνοιγμά ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ μόνο από δύο πελάτες ζάχαρης (συγκεκριμένα την ΓΑΙΑ και την ΒΕΛΠΑΖ)». Και συνεχίζει επισημαίνοντας πως «οι δύο αυτοί πελάτες οφείλουν στην εταιρεία 50 εκατ. ευρώ από πωλήσεις ζάχαρης. Αυτή την χρονική στιγμή της μεγάλης οικονομικής κρίσης και ανασφάλειας είναι τουλάχιστον παράξενη η στάση της Διοίκησης της ΕΒΖ για τόσο μεγάλο ύψος επισφαλών απαιτήσεων από τρίτους».
Συρρίκνωση στο ΧΑ
Με τις αντιδράσεις αυτές να αποθαρρύνουν σε μια πρώτη ανάγνωση τους ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι φυσικό να υπάρχει νευρικότητα καθώς καταλήγει ο διαγωνισμός. Την ίδια ώρα όμως μάλλον ελκυστικά είναι τα αποτελέσματα της επιχείρησης η οποία στο β΄ εξάμηνο του 2011(α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης), εμφάνισε ενοποιημένα κέρδη προ φόρων 0,35 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 11,3 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας κέρδη μετά από αλλεπάλληλες ζημιογόνες χρήσεις.
Μείωση τζίρου άνοδος κερδών
Ο κύκλος εργασιών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ την περίοδο 01/07/2011 έως 31/12/2011 παρουσίασε μείωση σε ποσοστό 16,5% και διαμορφώθηκε σε 87 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών του Ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών εταιρειών της Σερβίας) διαμορφώθηκε σε 117,4 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 13,6% έναντι της περυσινής περιόδου. Το Μικτό Περιθώριο Κέρδους της ΕΒΖ ΑΕ ανήλθε σε 9,8% έναντι -10,6% ένα χρόνο νωρίτερα. Το αντίστοιχο μέγεθος για τον Όμιλο ανήλθε σε 18,9% από 0,8%. Τα Αποτελέσματα Προ Φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων της ΕΒΖ ΑΕ διαμορφώθηκαν σε κέρδη 3,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 14,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για τον Όμιλο διαμορφώθηκε σε κέρδη 11,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 4,8 εκατ. ευρώ.
Οι ξένοι και ο Έλληνας μνηστήρας
Με βάση τις ενημερωτικές συναντήσεις της διοίκησης της ΕΒΖ , με τους υποψήφιους έξι είναι οι ενδεχόμενοι αγοραστές. Πρόκειται για την γερμανική Nordzucker AG, την ελληνική Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, την πολωνική Polski Cukier SA, την βρετανική ED&F Man, την βουλγαρική Litex Commerce και την σερβική Sunoco. Όμως για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια από τις τρεις τελευταίες εκτιμάται ότι έχουν μάλλον περιορισμένες πιθανότητες να προσφέρουν ικανοποιητικό τίμημα ενώ ειδικά για την Sunoco υπάρχει και η αρνητική απάντηση της σερβικής επιτροπής ανταγωνισμού για την απόκτηση της ΕΒΖ εξαιτίας της μονάδας της ελληνικής επιχείρησης στην Σερβία.
Έτσι η προσοχή φαίνεται να στρέφεται στην γερμανική Nordzucker, που ορισμένοι κύκλοι την προσδιορίζουν ως εκ των επικρατέστερων όπως επίσης και την «Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία». Με αξιώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, και η πολωνική Polski Cukier ενώ η ED & F MAN του Ηνωμένου βασιλείου εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσει εξαιτίας της δρομολογούμενης απορρόφησής της από την γερμανική Sudzucker, επίσης υποψηφίου για την ΕΒΖ στην αρχική φάση.
Πηγή Η. Μπέλλος
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου