Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, από 19 έως 27 Μαΐου 2012, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21/05/2012, στο Δημοτικό Θέατρο Διδυμοτείχου, εκδήλωση με την Πρύτανη κύρια Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.
Η προσέλευση των κατοίκων της περιοχής μας ήταν συγκλονιστική. Ο χώρος αποδείχθηκε πολύ μικρός για μια τέτοια εκδήλωση. Θα πρέπει, ως δημοτική αρχή, να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση. Ζητάμε συγνώμη απ’ όσους συμπολίτες μας ήρθαν και δεν μπόρεσαν να την...
παρακολουθήσουν.
Στο πρώτο μέρος έγινε η τελετή αναγόρευσής της ως επίτιμου Δημότη. Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κυρία Πετρίδου Μαρία διάβασε την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναγόρευσης της κυρίας Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου μας.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου, κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, επέδωσε την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και αναμνηστικό δώρο στην κα. Αρβελέρ.
Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου ανέφερε: «…η τόσο ιστορική πόλη μας γιορτάζει, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την επέτειο της απελευθέρωσής της. Ενενήντα δύο χρόνια πέρασαν από τότε… Το Διδυμότειχο, σε όλη τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του, διατήρησε την εθνική του ταυτότητα, … τα πολυπολιτισμικά του χαρακτηριστικά. Κάθε γειτονιά και δρόμος ξεδιπλώνει στα μάτια του επισκέπτη εικόνες από το παρελθόν: Προϊστορία, Ρωμαϊκά χρόνια, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Περίοδο, Οθωμανική Περίοδο, νεώτερη και σύγχρονη ιστορία».
Ο κ. Δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε την κα. Αρβελέρ για την αποδοχή της πρόσκλησης, ανέφερε τους λόγους για τους οποίους ΟΜΟΦΩΝΑ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να την ανακηρύξει επίτιμο δημότη.
Κατόπιν, ο κ. Δήμαρχος, με αφορμή το γεγονός ότι ένα απόσπασμα της κας. Αρβελέρ ήταν θέμα χθες στις πανελλήνιες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου, ανέφερε: «Κάθε πολιτισμός έχει τα όρια και το στίγμα του στον ιστορικό χώρο και χρόνο. Μέσα ωστόσο στην ιστορία του κόσμου, το αρχαιοελληνικό αισθητικό επίτευγμα σημαδεύει την καταγωγή μιας τέχνης με πανανθρώπινο μήνυμα και με διαστάσεις παγκόσμιες, σχεδόν εξωχρονικές… Αυτό σημαίνει ότι η συνδημότισσά μας κα. Αρβελέρ έχει αφήσει το στίγμα της στον ιστορικό χώρο και χρόνο. Τα μηνύματά της έχουν παγκόσμιες, πανανθρώπινες διαστάσεις σχεδόν εξωχρονικές. … Με οδηγό την τεράστια δύναμη των προγόνων μας, με οδηγό το πάθος του νου και της καρδιάς της κας. Αρβελέρ, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και αποφασιστικοί την κάθε δυσκολία και να ατενίσουμε το
μέλλον με αισιοδοξία, έχοντας ως στόχο την αναγέννηση και την ανάπτυξη της περιοχής μας».
Ο κ. Δήμαρχος επιδίδοντας ως αναμνηστικό δώρο το κάστρο του Διδυμοτείχου είπε:
«Ένα κάστρο για το “κάστρο” των γραμμάτων, “κάστρο” απόρθητο, αγέρωχο, φωτεινό την κα. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ».
Ο Δρ. Πολιτικός Μηχανικός και Αρχαιολόγος Αθανάσιος Γουρίδης προλόγισε της ομιλίας.
Η κα. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ συνεπήρε, πραγματικά, με την ομιλία της τους παρευρισκομένους. Αναφέρθηκε περιληπτικά στην ιστορία της Θράκης, του Έβρου, του Διδυμοτείχου, καθώς και στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς τους χώρους. Εστίασε φυσικά στη μακραίωνη ιστορία του Διδυμοτείχου (Πλωτινούπολη, Κάστρο Διδυμοτείχου, Κάστρο Πυθίου, Τέμενος Βαγιαζήτ) και ειδικά στη Βυζαντινή περίοδο. Αναφέρθηκε στην κουλτούρα και την πολυπολιτισμική ταυτότητα του Διδυμοτείχου. Απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων και έκανε προτάσεις για την ανάδειξη την αξιοποίηση και την αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας για όλο τον Έβρο (πολιτιστικές – τουριστικές διαδρομές).
Ακολούθως, χαιρέτισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ και η Παραδοσιακή Χορωδία της Ι.Μ.Δ.Ο.Σ. τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια.
Ο κ. Δήμαρχος έκλεισε την εκδήλωση λέγοντας: «… κα Αρβελέρ, να είστε σίγουρη πως θα είστε πάντα, όχι μόνο στο νου αλλά και στην καρδιά μας. Ο νους και η καρδιά των Θρακιωτών πλημμύρισε απόψε από Αρβελέρ. Κι έτσι πλημμυρισμένη από Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ θα μείνει για πάντα».
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου