CNN: Τα οικονομικά προβλήματα τρέφουν την Ακροδεξιά;

 Προβληματισμός επικρατεί σε όλη την Ευρώπη καθώς τα εξτρεμιστικά κόμματα ολοένα και κερδίζουν έδαφος εξαιτίας της λαϊκής δυσαρέσκειας για την οικονομική κρίση. Δείτε τι λένε κορυφαίοι...
αναλυτές στο CNN
Το CNN στο κεντρικό του θέμα διερωτάται εάν η κρίση και τα οικονομικά προβλήματα βοηθούν στο να κερδίζει ολοένα έδαφος η Άκρα δεξιά.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η επιτυχία του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών έκανε την αρχή καθώς τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με την Ακροδεξιά.
Μια μέρα μετά σημειώνει, στην Ολλανδία η άρνηση του
 ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας να στηρίξει τα μέτρα λιτότητας οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης.

Δύο διαφορετικά σενάρια αλλά με ένα κοινό: τις προσπάθειες των εξτρεμιστικών κομμάτων να κερδίσουν υποστήριξη από τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την οικονομική κρίση μέσα σε ένα σκηνικό μιας ευρύτερης κοινωνικής αναταραχής και ενός κλίματος κατά των μεταναστών.

Σε όλη την Ευρώπη, ο θυμός για την κακοδιαχείριση της οικονομικής κρίσης, και αυτά που επιφέρει όπως ανεργία, ύφεση και σκληρές περικοπές έχουν οδηγήσει στο να καταρρεύσουν μισή ντουζίνα κυβερνήσεις.

Μεταξύ των χωρών που έχουν βιώσει το εν λόγω φαινόμενο είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Φινλανδία και να κάτι δεν αλλάξει μέχρι την επόμενη Κυριακή για τον Νικολά Σαρκοζί, θα προστεθεί και η Γαλλία.

Βλέπουμε πως τα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα, "αναζωπυρώνονται", επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, λέει ο Δρ Μάθιου Φέλτνμαν, διευθυντής ερευνητικής ομάδας για τον ριζοσπαστισμό και τα νέα μέσα του Πανεπιστήμιου του Νορθχάμπτον. Όμως σημειώνει πως τα μέτρα λιτότητας λόγω της κρίσης είναι μόνο ένα κομμάτι της εικόνας.

Εκείνος υποστηρίζει πως τα ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν έδαφος εδώ και χρόνια κυρίως χάρη στις προσπάθειές τους να εξωραΐσουν το φασιστικό και ρατσιστικό προφίλ που είχαν για πολλά χρόνια.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι τα ακροδεξιά κόμματα δεν βρίθουν από ρατσιστές και φιλο-ναζιστές, απλώς, όσοι βρίσκονται στην ηγετική ομάδα έμαθαν να παρουσιάζουν μια πιο ελκυστική και αποδεκτή από την κοινή γνώμη εικόνα.

Αντίθετα, επικρίνουν την πολυπολιτισμικότητα και μιλούν συνέχεια για την απειλή που αντιμετωπίζει η εθνική ταυτότητα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Twente της Ολλανδίας Κώστας Γεμενής, τονίζει πως η κατάσταση είναι πολύ ρευστή ενόψει της 6ης Μαΐου, και σημειώνει πως το "ακροδεξιό" κόμμα ΛΑΟΣ έχει χάσει έδαφος έναντι της "υπερεθνικιστικής" Χρυσής Αυγής.

"Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Χρυσή Αυγή μπορεί να περάσει το κατώφλι του 3% των ψήφων, το οποίο θα μπορούσε να δώσει το κόμμα οκτώ ή εννέα βουλευτές στη Βουλή των 300", είπε.

Ωστόσο, συμπληρώνει, δεν θα καταφέρει κάποια αλλαγή στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα το γεγονός ότι πολίτες επιλέγουν να ψηφίσουν τόσο ακραία.

Παράλληλα, αναφέρει ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα της ελληνικής κάλπης θα είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, αν τα ριζοσπαστικά κόμματα καταφέρουν να συνδέσουν τον θυμό για τα σκληρά μέτρα λιτότητας με τον εθνικισμό, ίσως αποσπάσουν περισσότερες ψήφους, τονίζει.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μάικλ Μίνκενμπεργκ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Viadrina στην Φραγκφούρτη, δηλώνει ότι η ανησυχία του κόσμου για τη μετανάστευση τον νόμο και τη δημόσια τάξη ενισχύει την Ακροδεξιά. Αυτό το συναίσθημα ότι τα πράγματα δεν είναι πια όπως παλιά.

Ο ευρωσκεπτικισμός, ως αντίσταση σε μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική ολοκλήρωση, επίσης κερδίζει έδαφος, και δημιουργείται ένα άγχος σχετικά με το τι θα γίνει στο μέλλον, καθώς τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο και οι εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να καθησυχάσουν, λέει ο ίδιος.

Σε συνδυασμό και με μια έντονη καχυποψία απέναντι στις πολιτικές ελίτ, οδήγησαν σε διόγκωση των ακροδεξιών κομμάτων στην Αυστρία, το Βέλγιο και σε σκανδιναβικές χώρες, τονίζει μεταξύ άλλων.
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου