Άρχισαν οι αντιδράσεις περιφερειαρχών παρά τις υποσχέσεις για θέσεις εργασίες σε μέλη
των...
τοπικών κοινωνιών
Προτάσεις εντός μίας εβδομάδας πρέπει να επεξεργαστεί το περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ
Τα κέντρα μεταναστών φαίνεται ότι θα είναι τα μοναδικά «αναπτυξιακά» έργα στην Αν. Μακεδονία και Θράκη. Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας, όπου την περιοχή μας εκπροσώπησε ο εκτελεστικός γραμματέας Κώστας Κατσιμίγας. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τη νομοθέτηση της κατασκευής τριών κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών σε κάθε μία από τις εννέα Περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας θα προωθήσει στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πριν από τις εκλογές. Οι ηπειρωτικές Περιφέρειες είναι: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Πελοποννήσου.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για κάθε χώρο κράτησης θα δημιουργούνται ανεξάρτητα αστυνομικά τμήματα που θα στελεχώνονται από 150 νέους αστυνομικούς. Επίσης, σε κάθε 250 μετανάστες θα αντιστοιχούν 70 άτομα ως προσωπικό ασφαλείας (security). Όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Χρυσοχοΐδης στη συνάντηση με τους περιφερειάρχες, στους οποίους παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης, οι Περιφέρειες έχουν προθεσμία μίας εβδομάδας, για να απαντήσουν αν συμφωνούν με τη δημιουργία των κέντρων, καθώς και να προτείνουν χώρους. Στη συνέχεια, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας θα προχωρήσουν στην εξεύρεση των κατάλληλων χώρων.
Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι «οι νόμοι ψηφίζονται και ισχύουν για όλους τους πολίτες». Επίσης, ανέφερε ότι τα εξασφαλισμένα κοινοτικά κονδύλια για τα κέντρα κράτησης ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ για την τριετία 2011 - 2013. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί για την κατασκευή των κέντρων είπε ότι η λύση δεν είναι να ρίχνει ο ένας το πρόβλημα στην αυλή του άλλου, ενώ αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση της Κοζάνης είπε ότι πρέπει να πάρουν θέση υπεύθυνα όσοι αντιδρούν. Έκρουσε, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι τον Ιούνιο η χώρα κινδυνεύει να βγει εκτός Σένγκεν.
Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Το Αρχηγείο της Αστυνομίας διένειμε κατά τη σύσκεψη στους περιφερειάρχες έγγραφο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κέντρων που θα δημιουργηθούν, στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στα ανταποδοτικά οφέλη και τις νέες θέσεις εργασίας, που θα προκύψουν σύμφωνα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στις τοπικές κοινωνίες.
Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται ότι κάθε χώρος κράτησης αλλοδαπών θα είναι χωρισμένος σε τέσσερις τομείς για κράτηση συνολικά 1.000 ατόμων. Κάθε τομέας θα είναι χωρητικότητας 250 ατόμων, ο οποίος θα χωρίζεται σε 5 πτέρυγες των 50 ατόμων.
Κάθε πτέρυγα (1/5 τομέα) 50 ατόμων περιλαμβάνει: Χώρους διαμονής, χώρο εστιατορίου, χώρους υγιεινής (WC, ντους), χώρο θρησκευτικής λατρείας, υπαίθριο χώρο άθλησης, ελεύθερους χώρους - προαυλισμού, η εγκατάσταση θα έχει τριπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ (η εξωτερική θα έχει κονσερτίνα) και θα είναι ύψους 3 μέτρων. Περιλαμβάνει Διοικητήριο με χώρους διοίκησης, προσωπικού και λοιπούς απαραίτητους χώρους (χώρος ιατρείου με αναρρωτήριο, γραφείο πυροσβεστικής Υπηρεσίας, χώρος για παραμονή εκπροσώπων συνεργαζόμενων φορέων, κλπ.). Φύλαξη. Εξωτερική φύλαξη από αστυνομικό προσωπικό με οπλισμό. Εσωτερική φύλαξη από ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας. Υποστήριξη από τεχνικά μέσα επιτήρησης (κλειστό κύκλωμα καμερών- CCTV). Ανταποδοτικά Οφέλη. Ίδρυση αστυνομικής Υπηρεσίας (150 αστυνομικοί). Ιδιωτικό προσωπικό Ασφαλείας (300 άτομα).
Κάλυψη αναγκών σίτισης από εταιρεία Catering. Παροχή υπηρεσιών ιατρικής μέριμνας. Συνεργείο καθαρισμού. Συνεργία συντήρησης- τεχνικής κάλυψης. Εκμετάλλευση κιλικίων. Υπηρεσίες καθαριστηρίου (πλυντήρια, στεγνωτήρια).
Συνολικά θα απασχοληθούν στο κέντρο κράτησης 1.000 περίπου άτομα από τη τοπική κοινωνία
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Πάντως οι υποσχέσεις για δημιουργία θέσεων εργασίες για μέλη των τοπικών κοινωνιών δεν έπεισαν τους περιφερειάρχης που εξέφρασαν αντιρρήσεις. Μεταξύ αυτών ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος τόνισε ότι η όποια συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται ερήμην της κοινωνίας και χωρίς στοιχειώδη διαβούλευση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε ο σχεδιασμός να τεθεί σε συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, θα ζητηθεί η γνώμη όλων των τοπικών φορέων και παράλληλα το θέμα θα τεθεί και στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Επίσης, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπει απόφαση για τη δημιουργία των κέντρων κράτησης πριν την υπολογιζόμενη λήξη των εργασιών της Βουλής και ως εκ τούτου ο χρόνος διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες είναι ελάχιστος.
Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ενώ... επί ποδός πολέμου βρίσκονται ήδη οι κάτοικοι στη Νεάπολη Κοζάνης, όπου σχεδιάζεται να λειτουργήσει το πρώτο κέντρο κράτησης. «Δεν υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία στρατόπεδα που να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία τέτοιων κέντρων» ανέφερε στο ΑΠΕ η πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου και τόνισε ότι θα γίνει δημοκρατικός διάλογος για το θέμα στα δημοτικά συμβούλια και στο περιφερειακό συμβούλιο. Αντίθετος στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών εντός των ορίων του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης δηλώνει και ο δήμαρχός του Γιάννης Αναστασιάδης. Ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Ευθύμης Φωτόπουλος που συμμετείχε στη συνάντηση με τον Μ.Χρυσοχοΐδη επισήμανε ότι η περιφέρεια δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στη βούληση των τοπικών κοινωνιών
Συνασπισμός: Στρατόπεδα εμπέδωσης ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων
Οι σημερινές προτάσεις της κυβέρνησης προσπαθούν να καλύψουν ανεπιτυχώς το κενό μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής και να διαμορφώσουν το περιεχόμενο μιας άλλης πολιτικής ατζέντας βαδίζοντας προς τις εκλογές, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός, σημειώνοντας:
Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία κλειστών στρατοπέδων κράτησης μεταναστών που οδηγεί στην εμπέδωση ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων και θεωρούμε ότι η διέξοδος στο υπαρκτό ζήτημα της μετανάστευσης πρέπει να είναι στηριγμένη στις αρχές της δημοκρατικής, κοινωνικής και ανθρώπινης αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει δημιουργία ανοιχτών ξενώνων στέγασης και φιλοξενίας όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων προς τις χώρες που επιθυμεί να φτάσει η συντριπτική πλειοψηφία των εισερχόμενων μεταναστών, γρήγορη διαδικασία παραλαβής των αιτήσεων ασύλου από τις αρχές και επιτάχυνση όλων των διαδικασιών για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, τροποποίηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ ώστε όλη η Ευρώπη να γίνει ενιαίος χώρος υποδοχής για να οργανωθεί με ορθολογικό τρόπο η διαχείριση του ζητήματος με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Υπάρχουν λύσεις για την αποτροπή της υποβάθμισης της ζωής όλων μας και αυτές πρέπει να αναζητηθούν σε κατευθύνσεις αντίθετες με το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Οικολόγοι Πράσινοι: Νέες φυλακές για να λυθεί ένα κοινωνικό πρόβλημα
Σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να κατασκευάσει 27 στρατιωτικά κέντρα κράτησης μεταναστών, ο συνεκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας, δήλωσε: «Για να αντιμετωπίσει ένα κοινωνικό πρόβλημα, η κυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων προτείνει ουσιαστικά τη δημιουργία πολλών νέων φυλακών.
Ας ελπίσουμε πως δε θα προτείνει παρόμοια αντιμετώπιση και για τα υπόλοιπα κοινωνικά προβλήματα».
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου