Α. ΣΠΑΝΟΥ: Θα καλημερίσουμε τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Κορινθίας τον κ. Πάνο Μπεγλίτη...
Γεια σας κ. Μπεγλίτη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα κα Σπανού και κ. Κύρτσο, χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Να τα ξεκαθαρίσουμε λιγάκι. Τελικά υπάρχει πιθανότητα να είναι εκ νέου υποψήφιος ο κ. Γιώργος Παπανδρέου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι ακόμα μια εναλλακτική πρόταση. Μπορούμε να τη συζητήσουμε αν υπάρξουν οι αναγκαίες συνθέσεις και η αποδοχή από το σύνολο, ή από τη μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Είναι ακόμη ένα ανοιχτό ενδεχόμενο.
Εγώ το υποστήριξα αυτό ακριβώς γιατί καταγράφεται ως μια εναλλακτική ανάμεσα σε πολλές άλλες που εκφράστηκαν και που υποστηρίχθηκαν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου. Αυτό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα γίνει. Απλώς προχωρούμε αυτή την εβδομάδα με στόχο να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες συνθέσεις, να καταγράψουμε τις εναλλακτικές προτάσεις που έχουν μέχρι σήμερα κατατεθεί, ώστε στη συνέχεια στο Εθνικό Συμβούλιο, να συζητηθούν και να ψηφιστούν ή να καταψηφιστούν.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Επειδή όμως ο κ. Παπανδρέου δημιουργεί πλέον τόσες αντισυσπειρώσεις και επειδή η δημοσκοπική δυναμική του ΠΑΣΟΚ είναι εντελώς αρνητική, δεν πρέπει να δώσει ευκαιρία σε κάποιους άλλους; Δεν λέω ότι θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά ίσως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από τον ίδιο να το λύσουν.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε δημοκρατικά εκλεγμένος Πρωθυπουργός για να ανοίξει ο δρόμος στο σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε ανοιχτά και χωρίς δεύτερες σκέψεις την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος Πρωθυπουργός στις εθνικές εκλογές, ούτε υποψήφιος Πρόεδρος στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.
Άρα την πολιτική του βούληση την έχει δείξει. Την επιθυμία του για μια νέα προοπτική του ΠΑΣΟΚ, επίσης την έχει δείξει. Το θέμα από εδώ και πέρα είναι πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με τρόπο ενωτικό, δημοκρατικό από την άποψη των εσωκομματικών διαδικασιών και συντεταγμένο στις όποιες αλλαγές αποφασιστούν από το κυρίαρχο σώμα που είναι το Εθνικό Συμβούλιο.
Ο κ. Παπανδρέου δεν μένει κολλημένος στην καρέκλα του. Έχει ήδη προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις, αποφάσεις που χαρακτηρίζονται από πολιτική γενναιότητα, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα, αλλά και για τη δημοκρατική παράταξη.
Άρα λοιπόν κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει, ή να αμφισβητήσει τις προθέσεις του σε σχέση με το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Υποθέτουμε ότι εφόσον γίνει η διαδικασία για την εκλογή νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές, παράδειγμα το Φεβρουάριο, οι υποψήφιοι διεκδικητές θα παραιτηθούν από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Μπορεί να γίνει κάτι άλλο;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Τίθεται ένα πρακτικό ζήτημα. Να πω πρακτικό για να μην πω πολιτικό ζήτημα. Ασφαλώς οι υποψήφιοι που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου δεν αντιλαμβάνομαι πώς θα είναι δυνατόν, παράλληλα με τα κυβερνητικά τους καθήκοντα που είναι πάρα πολύ σημαντικά, να δώσουν τη μάχη την εσωκομματική για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Εκεί τίθεται ένα ζήτημα και αν θέλετε ένας από τους προβληματισμούς του κ. Παπανδρέου για την διαχείριση αυτής της μεταβατικής φάσης ήταν και αυτό το οποίο επισημάνθηκε πολύ σωστά προηγουμένως.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, αλλά υπάρχει μια θεωρία ότι μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία express, ώστε να φτάσουν στο ΠΑΣΟΚ στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, παραμένοντας οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης στην κυβέρνηση. Μπορεί να υπάρξει αυτός ο συνδυασμός;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Οι διαδικασίες express, κατά την άποψή μου, είναι βαθιά αντιδημοκρατικές. Έχουν να κάνουν με άλλους χώρους της κοινωνικής μας ζωής και όχι με ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται, όπως σας είπα, σε κρίση ταυτότητας και φυσιογνωμίας που πρέπει να συζητήσει για την πορεία του τα τελευταία χρόνια, για την πολιτική του φυσιογνωμία και τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθούν την επόμενη περίοδο.
Άρα οι διαδικασίες fast food ή fast track, δεν εξυπηρετούν το βασικό πολιτικό μας στόχο, που είναι η συζήτηση, ο διάλογος, οι αναγκαίες συνθέσεις, η ανάδειξη των προβλημάτων και η επίλυση των προβλημάτων.
Η πολιτική μας βάση, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θέλουν να συζητήσουμε. Δεν μπορούμε να πάμε σε εσπευσμένες, αγχωτικές διαδικασίες να λύσουμε ένα πρόβλημα από τη μια πλευρά και να δημιουργήσουμε, ή να αφήσουμε άλυτα πολλά από τα πολιτικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν σήμερα την παράταξή μας.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Η βάση του ΠΑΣΟΚ αντέχει το διάλογο; Λέτε ότι τον θέλει. Τον αντέχει; Γιατί μπορεί να είναι επώδυνος αυτός ο πολιτικός διάλογος και βλέπουμε με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων 1/3 των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ συσπειρωμένους γύρω από τον κ. Παπανδρέου και 2/3 να έχουν αντιρρήσεις για την πολιτική Παπανδρέου, χωρίς να ξέρουν με ποιον ακριβώς να πάνε και τι να κάνουν.
Άρα σε αυτό το σύνθετο πολιτικό τοπίο υπάρχει η πολιτική αντοχή για μια προωθημένη διαδικασία που περιγράφετε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να σας πω το εξής: συμφωνώ μαζί σας ότι ο διάλογος μπορεί να είναι επώδυνος, όμως προτιμώ έναν επώδυνο διάλογο με εσωτερικές αντιπαραθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια λυτρωτική πορεία το ΠΑΣΟΚ, παρά ένα κουκούλωμα, παρά μια προσπάθεια, μια ψευδεπίγραφη προσπάθεια να καλυφθούν τα προβλήματά μας. Αυτό θα οδηγούσε σε περισσότερα προβλήματα. Θα πολλαπλασίαζε πολύ σύντομα, ακόμη και πριν τις εθνικές εκλογές τα προβλήματά μας. Άρα καλύτερα να ματώσουμε σήμερα μέσα από έναν ειλικρινή ανοιχτό διάλογο, παρά να σπεύσουμε λόγω της συγκυρίας και εξυπηρετώντας σκοπιμότητες να κουκουλώσουμε τα προβλήματά μας.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Συνεπώς στο Εθνικό Συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου θα επαναφέρει την πρότασή του για δυαρχία μέχρι τον Ιούνιο.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η εβδομάδα που εκτυλίσσεται μπροστά μας θα είναι πολύ σημαντική. Θα υπάρξουν συζητήσεις, θα υπάρξουν επαφές, θα υπάρξουν προσπάθειες γενικότερων συνθέσεων. Αν αυτό δεν επιτευχθεί βεβαίως ο καθένας θα κατέβει στο Εθνικό Συμβούλιο με την πρότασή του και με το στόχο να υπερψηφιστεί η πρότασή του. Τίποτε αυτή τη στιγμή δεν μας λέει ότι οι προτάσεις που ακούστηκαν και οι εναλλακτικές προσεγγίσεις που εκφράστηκαν την τελευταία περίοδο θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι το Εθνικό Συμβούλιο.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Ο κ. Παπανδρέου, μαθαίνουμε, είναι στο εξωτερικό.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι για λίγες ημέρες εκτός Αθήνας, προκειμένου κι αυτός να ξεκουραστεί. Άνθρωπος είναι μετά από μια περίοδο καταιγιστικών εξελίξεων.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Αυτή η καταγγελία που έκανε σε βάρος των εκδοτικών συμφερόντων και προσωπικά του κ. Ψυχάρη τι είναι; Είναι ένα πολιτικό άλλοθι ενός αποτυχημένου, σύμφωνα με την αντίληψη ορισμένων, ηγέτη; Είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί; Ποια είναι η άποψή σας;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι μια πραγματικότητα την οποία εξέφρασε και ανέδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου ως ένα από τα παθογενή συμπτώματα της πολιτικής και οικονομικής μας ζωής. Και θα έλεγα, κι αυτό πρέπει να επισημανθεί, και δεν μπορεί κανείς εύκολα να το αμφισβητήσει, ότι ο Παπανδρέου λειτούργησε στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της αποκοπής όλων των γνωστών παραδοσιακών ομφάλιων λώρων που συνέδεαν την πολιτική με την οικονομική εξουσία.
Κι αυτό προφανώς σε ορισμένους στα εκδοτικά συγκροτήματα, οι οποίοι είχαν παραδοσιακές και γνωστές σχέσεις στο παρελθόν δεν άρεσε. Αυτή είναι η ουσία. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Γιατί όμως δίνει μια –θα έλεγα- βρώμικη διάσταση σ’ αυτή την υπόθεση, γιατί ένα μέσο ενημέρωσης, κι εγώ εκδότης είμαι, κάτω ορισμένες πολιτικές επιλογές. Για παράδειγμα μπορεί μια εφημερίδα να είναι υπέρ του κ. Βενιζέλου τα τελευταία 4-5 χρόνια και να είναι εναντίον του κ. Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά ή τα παραταξιακά του ΠΑΣΟΚ. Γιατί πρέπει να μπει σε αυτή την υπόθεση και ένα δάνειο που δόθηκε, δε δόθηκε, υπήρξε παρέμβαση, δεν υπήρξε παρέμβαση; Γιατί δεν πρέπει να μένουμε σε επίπεδο πολιτικών επιχειρημάτων και να βάζουμε μια σκοτεινή διάσταση σε αυτές τις υποθέσεις που εμποδίζει και το δημόσιο διάλογο;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σε αυτή τη συζήτηση, καλύτερα σε αυτή την ανάδειξη πρόσφατων περιστατικών, δεν μπήκε καμία σκοτεινή πτυχή που θα είχε να κάνει περισσότερο με το αστυνομικό, ή με το παραπολιτικό ρεπορτάζ. Το αντίθετο θα έλεγα. Εμείς παραμένουμε μόνο στο πλαίσιο των διακριτών σχέσεων και της θέσπισης διαφανών κανόνων, λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, του τραπεζικού συστήματος και βεβαίως του συστήματος των εκδοτικών συγκροτημάτων.
Ο καθένας από εκεί και πέρα κάνει τις επιλογές του. Αναλαμβάνει τις ευθύνες του να τοποθετηθεί υπέρ του ενός, ή υπέρ του άλλου. Αυτό είναι τελείως αδιάφορο. Θα έλεγα ότι είναι δευτερεύον. Όμως δεν είναι καθόλου αδιάφορο και δεν είναι δευτερεύον να επιχειρείται η χειραγώγηση και η επιβολή συγκεκριμένων επιλογών στην κοινή γνώμη.
Εξάλλου εσείς είστε ένας έγκριτος δημοσιογράφος με μεγάλη διαδρομή, πιστεύω ότι συμφωνείτε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε την αυτονομία για λόγους δημοκρατίας, την αυτονομία των μέσων ενημέρωσης από την πολιτική ζωή και από την ζωή των πολιτικών κομμάτων.
Κανείς δεν αμφισβητεί τη μια ή την άλλη επιλογή. Αμφισβητούνται όμως συγκεκριμένες πρακτικές και συμπεριφορές οι οποίες δεν συνάδουν με τη δημοκρατική μας ζωή.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Σας καλημερίζουμε κ. Μπεγλίτη.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα σας.
Γεια σας κ. Μπεγλίτη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα κα Σπανού και κ. Κύρτσο, χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Να τα ξεκαθαρίσουμε λιγάκι. Τελικά υπάρχει πιθανότητα να είναι εκ νέου υποψήφιος ο κ. Γιώργος Παπανδρέου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι ακόμα μια εναλλακτική πρόταση. Μπορούμε να τη συζητήσουμε αν υπάρξουν οι αναγκαίες συνθέσεις και η αποδοχή από το σύνολο, ή από τη μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Είναι ακόμη ένα ανοιχτό ενδεχόμενο.
Εγώ το υποστήριξα αυτό ακριβώς γιατί καταγράφεται ως μια εναλλακτική ανάμεσα σε πολλές άλλες που εκφράστηκαν και που υποστηρίχθηκαν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου. Αυτό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα γίνει. Απλώς προχωρούμε αυτή την εβδομάδα με στόχο να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες συνθέσεις, να καταγράψουμε τις εναλλακτικές προτάσεις που έχουν μέχρι σήμερα κατατεθεί, ώστε στη συνέχεια στο Εθνικό Συμβούλιο, να συζητηθούν και να ψηφιστούν ή να καταψηφιστούν.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Επειδή όμως ο κ. Παπανδρέου δημιουργεί πλέον τόσες αντισυσπειρώσεις και επειδή η δημοσκοπική δυναμική του ΠΑΣΟΚ είναι εντελώς αρνητική, δεν πρέπει να δώσει ευκαιρία σε κάποιους άλλους; Δεν λέω ότι θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά ίσως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από τον ίδιο να το λύσουν.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε δημοκρατικά εκλεγμένος Πρωθυπουργός για να ανοίξει ο δρόμος στο σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε ανοιχτά και χωρίς δεύτερες σκέψεις την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος Πρωθυπουργός στις εθνικές εκλογές, ούτε υποψήφιος Πρόεδρος στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.
Άρα την πολιτική του βούληση την έχει δείξει. Την επιθυμία του για μια νέα προοπτική του ΠΑΣΟΚ, επίσης την έχει δείξει. Το θέμα από εδώ και πέρα είναι πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με τρόπο ενωτικό, δημοκρατικό από την άποψη των εσωκομματικών διαδικασιών και συντεταγμένο στις όποιες αλλαγές αποφασιστούν από το κυρίαρχο σώμα που είναι το Εθνικό Συμβούλιο.
Ο κ. Παπανδρέου δεν μένει κολλημένος στην καρέκλα του. Έχει ήδη προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις, αποφάσεις που χαρακτηρίζονται από πολιτική γενναιότητα, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα, αλλά και για τη δημοκρατική παράταξη.
Άρα λοιπόν κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει, ή να αμφισβητήσει τις προθέσεις του σε σχέση με το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Υποθέτουμε ότι εφόσον γίνει η διαδικασία για την εκλογή νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές, παράδειγμα το Φεβρουάριο, οι υποψήφιοι διεκδικητές θα παραιτηθούν από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Μπορεί να γίνει κάτι άλλο;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Τίθεται ένα πρακτικό ζήτημα. Να πω πρακτικό για να μην πω πολιτικό ζήτημα. Ασφαλώς οι υποψήφιοι που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου δεν αντιλαμβάνομαι πώς θα είναι δυνατόν, παράλληλα με τα κυβερνητικά τους καθήκοντα που είναι πάρα πολύ σημαντικά, να δώσουν τη μάχη την εσωκομματική για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Εκεί τίθεται ένα ζήτημα και αν θέλετε ένας από τους προβληματισμούς του κ. Παπανδρέου για την διαχείριση αυτής της μεταβατικής φάσης ήταν και αυτό το οποίο επισημάνθηκε πολύ σωστά προηγουμένως.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, αλλά υπάρχει μια θεωρία ότι μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία express, ώστε να φτάσουν στο ΠΑΣΟΚ στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, παραμένοντας οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης στην κυβέρνηση. Μπορεί να υπάρξει αυτός ο συνδυασμός;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Οι διαδικασίες express, κατά την άποψή μου, είναι βαθιά αντιδημοκρατικές. Έχουν να κάνουν με άλλους χώρους της κοινωνικής μας ζωής και όχι με ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται, όπως σας είπα, σε κρίση ταυτότητας και φυσιογνωμίας που πρέπει να συζητήσει για την πορεία του τα τελευταία χρόνια, για την πολιτική του φυσιογνωμία και τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθούν την επόμενη περίοδο.
Άρα οι διαδικασίες fast food ή fast track, δεν εξυπηρετούν το βασικό πολιτικό μας στόχο, που είναι η συζήτηση, ο διάλογος, οι αναγκαίες συνθέσεις, η ανάδειξη των προβλημάτων και η επίλυση των προβλημάτων.
Η πολιτική μας βάση, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θέλουν να συζητήσουμε. Δεν μπορούμε να πάμε σε εσπευσμένες, αγχωτικές διαδικασίες να λύσουμε ένα πρόβλημα από τη μια πλευρά και να δημιουργήσουμε, ή να αφήσουμε άλυτα πολλά από τα πολιτικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν σήμερα την παράταξή μας.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Η βάση του ΠΑΣΟΚ αντέχει το διάλογο; Λέτε ότι τον θέλει. Τον αντέχει; Γιατί μπορεί να είναι επώδυνος αυτός ο πολιτικός διάλογος και βλέπουμε με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων 1/3 των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ συσπειρωμένους γύρω από τον κ. Παπανδρέου και 2/3 να έχουν αντιρρήσεις για την πολιτική Παπανδρέου, χωρίς να ξέρουν με ποιον ακριβώς να πάνε και τι να κάνουν.
Άρα σε αυτό το σύνθετο πολιτικό τοπίο υπάρχει η πολιτική αντοχή για μια προωθημένη διαδικασία που περιγράφετε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να σας πω το εξής: συμφωνώ μαζί σας ότι ο διάλογος μπορεί να είναι επώδυνος, όμως προτιμώ έναν επώδυνο διάλογο με εσωτερικές αντιπαραθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια λυτρωτική πορεία το ΠΑΣΟΚ, παρά ένα κουκούλωμα, παρά μια προσπάθεια, μια ψευδεπίγραφη προσπάθεια να καλυφθούν τα προβλήματά μας. Αυτό θα οδηγούσε σε περισσότερα προβλήματα. Θα πολλαπλασίαζε πολύ σύντομα, ακόμη και πριν τις εθνικές εκλογές τα προβλήματά μας. Άρα καλύτερα να ματώσουμε σήμερα μέσα από έναν ειλικρινή ανοιχτό διάλογο, παρά να σπεύσουμε λόγω της συγκυρίας και εξυπηρετώντας σκοπιμότητες να κουκουλώσουμε τα προβλήματά μας.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Συνεπώς στο Εθνικό Συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου θα επαναφέρει την πρότασή του για δυαρχία μέχρι τον Ιούνιο.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η εβδομάδα που εκτυλίσσεται μπροστά μας θα είναι πολύ σημαντική. Θα υπάρξουν συζητήσεις, θα υπάρξουν επαφές, θα υπάρξουν προσπάθειες γενικότερων συνθέσεων. Αν αυτό δεν επιτευχθεί βεβαίως ο καθένας θα κατέβει στο Εθνικό Συμβούλιο με την πρότασή του και με το στόχο να υπερψηφιστεί η πρότασή του. Τίποτε αυτή τη στιγμή δεν μας λέει ότι οι προτάσεις που ακούστηκαν και οι εναλλακτικές προσεγγίσεις που εκφράστηκαν την τελευταία περίοδο θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι το Εθνικό Συμβούλιο.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Ο κ. Παπανδρέου, μαθαίνουμε, είναι στο εξωτερικό.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι για λίγες ημέρες εκτός Αθήνας, προκειμένου κι αυτός να ξεκουραστεί. Άνθρωπος είναι μετά από μια περίοδο καταιγιστικών εξελίξεων.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Αυτή η καταγγελία που έκανε σε βάρος των εκδοτικών συμφερόντων και προσωπικά του κ. Ψυχάρη τι είναι; Είναι ένα πολιτικό άλλοθι ενός αποτυχημένου, σύμφωνα με την αντίληψη ορισμένων, ηγέτη; Είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί; Ποια είναι η άποψή σας;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι μια πραγματικότητα την οποία εξέφρασε και ανέδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου ως ένα από τα παθογενή συμπτώματα της πολιτικής και οικονομικής μας ζωής. Και θα έλεγα, κι αυτό πρέπει να επισημανθεί, και δεν μπορεί κανείς εύκολα να το αμφισβητήσει, ότι ο Παπανδρέου λειτούργησε στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της αποκοπής όλων των γνωστών παραδοσιακών ομφάλιων λώρων που συνέδεαν την πολιτική με την οικονομική εξουσία.
Κι αυτό προφανώς σε ορισμένους στα εκδοτικά συγκροτήματα, οι οποίοι είχαν παραδοσιακές και γνωστές σχέσεις στο παρελθόν δεν άρεσε. Αυτή είναι η ουσία. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Γιατί όμως δίνει μια –θα έλεγα- βρώμικη διάσταση σ’ αυτή την υπόθεση, γιατί ένα μέσο ενημέρωσης, κι εγώ εκδότης είμαι, κάτω ορισμένες πολιτικές επιλογές. Για παράδειγμα μπορεί μια εφημερίδα να είναι υπέρ του κ. Βενιζέλου τα τελευταία 4-5 χρόνια και να είναι εναντίον του κ. Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά ή τα παραταξιακά του ΠΑΣΟΚ. Γιατί πρέπει να μπει σε αυτή την υπόθεση και ένα δάνειο που δόθηκε, δε δόθηκε, υπήρξε παρέμβαση, δεν υπήρξε παρέμβαση; Γιατί δεν πρέπει να μένουμε σε επίπεδο πολιτικών επιχειρημάτων και να βάζουμε μια σκοτεινή διάσταση σε αυτές τις υποθέσεις που εμποδίζει και το δημόσιο διάλογο;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σε αυτή τη συζήτηση, καλύτερα σε αυτή την ανάδειξη πρόσφατων περιστατικών, δεν μπήκε καμία σκοτεινή πτυχή που θα είχε να κάνει περισσότερο με το αστυνομικό, ή με το παραπολιτικό ρεπορτάζ. Το αντίθετο θα έλεγα. Εμείς παραμένουμε μόνο στο πλαίσιο των διακριτών σχέσεων και της θέσπισης διαφανών κανόνων, λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, του τραπεζικού συστήματος και βεβαίως του συστήματος των εκδοτικών συγκροτημάτων.
Ο καθένας από εκεί και πέρα κάνει τις επιλογές του. Αναλαμβάνει τις ευθύνες του να τοποθετηθεί υπέρ του ενός, ή υπέρ του άλλου. Αυτό είναι τελείως αδιάφορο. Θα έλεγα ότι είναι δευτερεύον. Όμως δεν είναι καθόλου αδιάφορο και δεν είναι δευτερεύον να επιχειρείται η χειραγώγηση και η επιβολή συγκεκριμένων επιλογών στην κοινή γνώμη.
Εξάλλου εσείς είστε ένας έγκριτος δημοσιογράφος με μεγάλη διαδρομή, πιστεύω ότι συμφωνείτε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε την αυτονομία για λόγους δημοκρατίας, την αυτονομία των μέσων ενημέρωσης από την πολιτική ζωή και από την ζωή των πολιτικών κομμάτων.
Κανείς δεν αμφισβητεί τη μια ή την άλλη επιλογή. Αμφισβητούνται όμως συγκεκριμένες πρακτικές και συμπεριφορές οι οποίες δεν συνάδουν με τη δημοκρατική μας ζωή.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Σας καλημερίζουμε κ. Μπεγλίτη.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα σας.
photo:tovima.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου