"Η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας εάν τα Σκόπια δυναμιτίσουν με την προκλητικότητά τους την διαπραγμάτευση στον ΟΗΕ"

Ομιλία ευρωβουλευτή ΝΔ, κ. Γ. Κουμουτσάκου, σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ
Βρυξέλλες, 10 Ιανουαρίου 2012
Σε τρεις βασικούς άξονες (Διαφύλαξη-Διαπραγμάτευση-Δέσμευση) για την ελληνική πολιτική σε...
σχέση με την πΓΔΜ, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις της ΕΕ με την υποψήφια προς ένταξη χώρα, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με θέμα: "Τα επόμενα βήματα στις σχέσεις Ελλάδας - πΓΔΜ".

    Διαφύλαξη. Το κεκτημένο του Βουκουρεστίου θα πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε προσπάθεια, εφόσον αποτελεί ένα πολύτιμο κεκτημένο και ένα εξαιρετικά χρήσιμο διαπραγματευτικό εφόδιο. Η βασική "λογική" του Βουκουρεστίου αντανακλάται και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την ΕΕ.

"Η λογική "λύση-ένταξη" δεν έχει σκοπό τον αποκλεισμό των Σκοπίων από τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς ούτε βέβαια την παράταση της σημερινής κατάστασης. Έχει ως σκοπό την ενίσχυση και την υποβοήθηση της διαπραγμάτευσης.

Κατ' ουσίαν –ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος- η ομόφωνη απόφαση του Βουκουρεστίου επανέφερε την ισορροπία στη διαπραγμάτευση. Ισορροπία την οποία είχε ανατρέψει το Νοέμβριο του 2004 σε βάρος της συμμάχου Ελλάδας, η επιπόλαιη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία με το λεγόμενο συνταγματικό της όνομα.  

Έτσι η λογική "λύση-ένταξη" λειτουργεί ως ισχυρή προτροπή προς τη πΓΔΜ και ειδικότερα προς τον κ. Γκρουέφσκι και την Κυβέρνησή του, να φανούν λιγότερο αδιάλλακτοι, λιγότερο προκλητικοί, λιγότερο αντιπαραγωγικοί, ώστε να μας συναντήσουν "στο μέσο της διαδρομής", στο οποίο η Ελλάδα τους περιμένει από το 2007. Όταν δηλαδή η Ελλάδα έκανε το γενναίο βήμα να οριοθετήσει τη θέσή της με το γνωστό «μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων – erga omnes».

    Διαπραγμάτευση επίμονη, σταθερή και ενεργός στη βάση αυτής της θέσης που είναι ενιαία και αδιάσπαστη. Η Ελλάδα, επιδιώκει μια στέρεη οριστική λύση, που υπηρετεί τη μείζονα ελληνική στρατηγική επιλογή για ασφαλή, σταθερά, δημοκρατικά Βαλκάνια αμοιβαίας συνεργασίας μέσα στην Ευρώπη.

Στις υπό τον ΟΗΕ διαπραγματεύσεις που ξεκινούν πάλι σε μερικές μέρες στη Νέα Υόρκη, η Ελλάδα, μπορεί να είναι «ένα βήμα μπροστά», με παραγωγικές προτάσεις για την ουσία και την διαδικασία ώστε να αποκαλυφθεί η εμμονή της άλλης πλευράς στην αδιαλλαξία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

    Δέσμευση. Η έως τώρα εμπειρία δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι έχει αναγάγει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας σε συστατικό στοιχείο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να απαιτήσει τη δέσμευση των Σκοπίων ότι δεν θα προβούν σε προκλήσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν την απαραίτητη για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων ατμόσφαιρα ηρεμίας και μετριοπάθειας. Σε αντίθετη περίπτωση -και αυτό θα πρέπει να καταστεί σαφές προς όλους- η Ελλάδα θα μπορούσε άμεσα να προχωρήσει σε καταγγελία τ¨ης Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Όσον αφορά στην πρόσφατη Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η ετυμηγορία του είναι διαπιστωτικού χαρακτήρα για ήδη τετελεσμένα και συγκεκριμένα γεγονότα και δεν αλλοιώνει ούτε μεταβάλλει τη βαρύνουσα σημασία της ομόφωνης απόφασης των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008.

Το πλέον σαφές μήνυμα που στέλνει το Δικαστήριο για το μέλλον είναι ότι υπάρχει υποχρέωση διαπραγμάτευσης με καλή πίστη υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τέλος, ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε ότι η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές Δικαστήριο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε την απόφασή του. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι σε πολλές περιπτώσεις αγνοήθηκε πλούσιο αποδεικτικό υλικό σχετικά με τον αλυτρωτισμό και την εχθρική προπαγάνδα των Σκοπίων όπως π.χ. σχολικά εγχειρίδια, χάρτες μεγάλης Μακεδονίας κλπ. ενώ η αιτιολογία που χρησιμοποίησε το Δικαστήριο ήταν πολλές φορές ελλιπής, αυστηρά  φορμαλιστική, ενίοτε δε κατεξοχήν πολιτική και δευτερευόντως νομική.

photo:exagorefsis
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου