Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Πάνο Μπεγλίτη...
καλημέρα σας.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Καλή χρονιά! Τι πρέπει να περιμένουμε σήμερα από το Πολιτικό Συμβούλιο κ. Μπεγλίτη;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πιστεύω ότι πρέπει να περιμένετε την απάντηση μέσα από την αγωνία του δημοσιογραφικού κόσμου και γενικότερα των πολιτών, σχετικά με τις εξελίξεις και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Οι οποίες θα είναι;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πρέπει να περιμένουμε μια καθαρή τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου, σε σχέση με το πολιτικό πλαίσιο, με τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν στο ΠΑΣΟΚ την επόμενη περίοδο και πάντα σε συνάρτηση με το χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό είχε συμφωνηθεί στην τελευταία διευρυμένη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου που συνεκλήθη την προηγούμενη εβδομάδα.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Με συγχωρείτε κ. Μπεγλίτη, στην τελευταία διευρυμένη σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα; Γιατί εγώ δε θυμάμαι κάτι.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, σε συνάρτηση με το χρονοδιάγραμμα, το οποίο σήμερα θα αποφασιστεί. Αυτό είπα.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Μάλιστα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Άρα επομένως θα έχουμε μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με το πολιτικό πλαίσιο, το χρονοδιάγραμμα και τη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο διαδικασιών που θα ανοίξει το ΠΑΣΟΚ.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Επιδίωξή σας είναι να τελειώσουν οι διαδικασίες γρήγορα ή να έχουμε μια μακρά διαδικασία εσωτερικού διαλόγου;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Με βάση την ολοκληρωμένη τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα υπάρξει συζήτηση και τελική απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ώστε να εισηγηθεί στη συνέχεια, σύμφωνα με το καταστατικό, στο Εθνικό Συμβούλιο, μέχρι τέλος του Ιανουαρίου. Εξάλλου, αυτό ήταν κατ΄ αρχήν το πλαίσιο το οποίο είχε συμφωνηθεί στην τελευταία συνεδρίαση, για την οποία σας μίλησα.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Δηλαδή;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το πιο σημαντικό, αν μου επιτρέπετε, είναι η απόλυτα ξεκάθαρη θέση του Γιώργου Παπανδρέου, σε σχέση με τα ζητήματα που τέθηκαν την τελευταία περίοδο, στο πλαίσιο της παράταξής μας.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ναι, ρωτώ: Η ξεκάθαρη αυτή θέση θα περιλαμβάνει κατά το καταστατικό εκλογή Αρχηγού και εν συνεχεία τακτικό συνέδριο, θα περιλαμβάνει κάτι άλλο;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ας έχουμε λίγο υπομονή. Σήμερα το απόγευμα θα έχουμε την απόλυτα καθαρή εικόνα σε σχέση με τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τις διαδικασίες που θα ανοίξουν στο ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να απαντώνται όλα τα ερωτήματα, όλα τα ενδεχόμενα, τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν τεθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο την τελευταία περίοδο.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Να υποβάλλω αλλιώς το ερώτημα: Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα λάβει υπόψη του τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα; Δηλαδή πότε για παράδειγμα θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης, πότε θα ολοκληρωθεί το PSI, πότε θα υπάρξει η προκήρυξη εκλογών, πότε θα κλείσει αυτός ο κύκλος που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες με την ανάθεση στον κ. Παπαδήμο της Πρωθυπουργίας της χώρας;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θέτετε ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Πολλές φορές, στο πρόσφατο παρελθόν, και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κι εγώ αλλά και πολλοί από τους συναδέλφους είχαν θέσει αυτό το ζήτημα και βεβαίως είχαμε πει ότι τίποτα δεν μπορούμε να αποφασίσουμε, εάν δε δούμε γενικότερα την πορεία και τις εξελίξεις της χώρας γύρω από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που θα έχουμε μετά τις 15 Ιανουαρίου.
Δεν μπορούμε με έναν τρόπο εσωστρεφή, με έναν τρόπο, θα έλεγα, «ομφαλοσκόπησης», να συζητάμε στο ΠΑΣΟΚ, σα να είμαστε ξεκομμένοι από την πραγματικότητα, από τις εξελίξεις της χώρας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές φορές μάλιστα όταν το λέγαμε αυτό δημιουργούνταν και παρεξηγήσεις, γιατί πολλοί άλλοι συνάδελφοί μας στο ΠΑΣΟΚ έθεταν ημερομηνίες ή έθεταν διλήμματα τα οποία ήταν ξεκομμένα από αυτές τις εξελίξεις.
Αλίμονο αν μια μεγάλη παράταξη, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο συμμετέχει στην Κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, δε λαμβάνει υπόψιν του όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία και την προοπτική της χώρας.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Μάλιστα, καταλάβαμε. Μετά τις εκλογές ότι είναι να γίνει. Η ερώτηση: Το χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινώσει σήμερα ο κ. Παπανδρέου, θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Πολιτικό Συμβούλιο;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σύμφωνα με το καταστατικό μας, το Πολιτικό Συμβούλιο είναι το θεσμικό όργανο το οποίο λαμβάνει αποφάσεις. Ασφαλώς και η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι μία από τις διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται στο καταστατικό.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Η διαρχία κ. Μπεγλίτη είναι ένα σενάριο το οποίο κερδίζει έδαφος ή όχι; Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ναι, είναι ένα ερώτημα που είναι πάρα πολύ εύλογο και το οποίο τίθεται από πολλούς.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Μα το θέτουν πολλοί, ενδιαφέρει.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Άλλοι από τους συναδέλφους μου το έχουν θέσει και επίσημα ως πρόταση, ως εναλλακτικό σενάριο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ, που είναι ένα θέμα, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στη βάση της ολοκληρωμένης εισήγησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη είναι έτοιμος ο κ. Παπανδρέου να αντιμετωπίσει μια πιθανή οργανωμένη αντίδραση στο χρονοδιάγραμμά του;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πολλές φορές, στο πρόσφατο παρελθόν και σε μεγάλες κρίσεις, το ΠΑΣΟΚ είχε τη δυνατότητα να απορροφά τους εσωκομματικούς κραδασμούς υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι πάντα είχε μια ολοκληρωμένη στρατηγική, ξεκάθαρες θέσεις και όλοι είχαν την ίδια στόχευση, δηλαδή τη συντεταγμένη συμπόρευση της παράταξης.
Αυτό πιστεύω ότι ισχύει και σήμερα. Αυτή η θεμελιώδης προϋπόθεση, ισχύει για όλους σήμερα. Και για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, πιστεύω ισχύει για όλους.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Θέλω να σας διαβάσω ένα μήνυμα που μας έστειλε μόλις τώρα ακροατής μας, ο οποίος λέει το εξής, και θέλω να το σχολιάσετε: «Φίλοι μου, ξέρετε πολλούς Έλληνες που τραβάνε ζόρι, τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σήμερα;»
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι μια αγωνιώδης, θα τη χαρακτήριζα, παρατήρηση, η επισήμανση του συμπολίτη μας που δείχνει ότι εάν δε λάβουμε υπ' όψιν μας τις εξελίξεις στη χώρα, τότε θα είμαστε μια παράταξη και αυτό δεν αφορά μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αφορά και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Θα είμαστε πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες «ομφαλοσκοπούν» όπως σας είπα και προηγουμένως, δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.
Εμείς είμαστε μέσα στην πραγματικότητα. Προσπαθούμε ν’ ανατρέψουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση με τη θετική συμμετοχή μας στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Σωστά το θέτει ο συμπολίτης μας, ο ακροατής σας, και γι’ αυτό λέμε ότι όλες οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχουν σχέση με τις εξελίξεις στη χώρα. Αντιλαμβάνομαι ότι οι προτεραιότητες των συμπολιτών μας, είναι οι προτεραιότητες της οικονομικής και κοινωνικής επιβίωσης και της υπέρβασης της κρίσης. Όμως, η υπέρβαση της κρίσης δε μπορεί να γίνει ερήμην των πολιτικών δυνάμεων.
Κατά συνέπεια και τα πολιτικά κόμματα έχουν συμμετοχή σε αυτή τη συλλογική εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης. Όμως, το συγκρατώ, το ακούω πολλές φορές κι εγώ ως Βουλευτής στην τοπική μου κοινωνία, στην Κορινθία, ο κόσμος έχει άλλες προτεραιότητες, έχει άλλα βάσανα, προβλήματα τα οποία πρέπει να κατανοήσουμε βγαίνοντας από την εσωστρέφειά μας.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Να σας πάω σ’ ένα άλλο θέμα εκτός ΠΑΣΟΚ λοιπόν, ένα γενικότερο θέμα. Υπάρχει η κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά προβλήματα, υπάρχει έντονη εσωστρέφεια και στην κυβέρνηση αυτή, με αντιπαραθέσεις μεταξύ Υπουργών και υπάρχει ο κίνδυνος κάποια από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αυτή, να άρουν την εμπιστοσύνη τους. Είναι έτοιμο το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει μόνο του την κυβέρνηση Παπαδήμου;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θέτετε ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα που ως ενδεχόμενο είναι υπαρκτό. Ο κίνδυνος είναι ορισμένες πολιτικές δυνάμεις - θα μιλήσω συγκεκριμένα, ο ΛΑΟΣ και η Νέα Δημοκρατία - αξιοποιώντας προσχηματικά διάφορα προβλήματα, να άρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση Παπαδήμου ή, με θεαματικό τρόπο να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ήδη βλέπουμε τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ προσχηματικά ή κατά τρόπο απαράδεκτο, να θέτει όρους επεμβαίνοντας στα εσωτερικά των άλλων πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, να θέτει όρους απαράδεκτους και ν’ απειλεί για την αποχώρησή του από την κυβέρνηση. Ο καθένας στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Όποιος θέλει να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, μπορεί να το κάνει και θ’ αναλάβει βεβαίως το κόστος αυτής της επιλογής, χωρίς κανέναν εκβιασμό, χωρίς απειλές. Νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να τοποθετηθεί.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς. Εμείς είμαστε έτοιμοι, το έχουμε δείξει και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με πλήρη κάλυψη και με πλήρη εμπιστοσύνη την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Είσαστε πολύ σαφής.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Το άλλο που θέλω να ρωτήσω κ. Μπεγλίτη: Εντάξει, από την άλλη πλευρά υπάρχουν αυτά τα δυο κόμματα τα οποία ακολουθούν αυτή την τακτική την οποία είπατε προσχηματική, αξιοποιούν προσχηματικά και θεωρούν ότι μπορούν να είναι προς όφελός τους να βγουν από την κυβέρνηση. Υπάρχει όμως και στο εσωτερικό της κυβέρνησης ο διαγκωνισμός..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αν μου επιτρέπετε απλώς να υπενθυμίσω κάτι: Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να είναι το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα. Μην το ξεχνάμε αυτό.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Προφανώς, με βάση το Σύνταγμα μπορεί να συνεχίσει..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μια γενικότερη πολιτική και κοινοβουλευτική υπενθύμιση κάνω.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Πολύ σωστά το θέτετε, γιατί είναι κρίσιμο στοιχείο για την πολιτική συζήτηση. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει να στηρίζει αυτή την κυβέρνηση γιατί με βάση το Σύνταγμα αυτή η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει από τη στιγμή που υπάρχει η δεδηλωμένη στη Βουλή. Αυτό όμως που θέλω να ρωτήσω είναι:
Εντάξει, από τη μια πλευρά υπάρχει η τακτική της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καρατζαφέρη, από την άλλη όμως ο εσωτερικός διαγκωνισμός των εν δυνάμει δελφίνων, διαδόχων για την καρέκλα του κ. Παπανδρέου, βοηθάνε την κυβέρνηση; Δε θα έπρεπε όλοι αυτοί οι οποίοι θέλουν να πάρουν την καρέκλα του κ. Παπανδρέου, να μείνουν στην άκρη, να είναι εκτός κυβέρνησης, για να διευκολύνουν και το έργο της κυβέρνησης;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ξεκαθαρίζοντας σήμερα το τοπίο των διαδικασιών που ανοίγουν στο ΠΑΣΟΚ..
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Το καταλαβαίνετε, δε μπορεί να είναι ταυτόχρονα Υπουργός και παράλληλα να τρέχει σε όλη την Ελλάδα..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Βεβαίως το καταλαβαίνουμε. Βέβαια αυτό αφορά πρωτίστως στο κάθε στέλεχός μας που μετέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου ν’ αναλαμβάνει τις ευθύνες του, να εργάζεται για την ολοκλήρωση της αποστολής της κυβέρνησης Παπαδήμου, άρα έχει σχέση και με την προσωπική πολιτική ευθύνη του κάθε στελέχους μας. Από κει και πέρα όμως ξεκαθαρίζοντας σήμερα το τοπίο των επόμενων βημάτων και των επόμενων διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, πιστεύω ότι αυτό το θέμα που θέτετε, τελικά θα λυθεί.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή χρονιά.
photo:onalert.gr
καλημέρα σας.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Καλή χρονιά! Τι πρέπει να περιμένουμε σήμερα από το Πολιτικό Συμβούλιο κ. Μπεγλίτη;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πιστεύω ότι πρέπει να περιμένετε την απάντηση μέσα από την αγωνία του δημοσιογραφικού κόσμου και γενικότερα των πολιτών, σχετικά με τις εξελίξεις και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Οι οποίες θα είναι;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πρέπει να περιμένουμε μια καθαρή τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου, σε σχέση με το πολιτικό πλαίσιο, με τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν στο ΠΑΣΟΚ την επόμενη περίοδο και πάντα σε συνάρτηση με το χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό είχε συμφωνηθεί στην τελευταία διευρυμένη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου που συνεκλήθη την προηγούμενη εβδομάδα.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Με συγχωρείτε κ. Μπεγλίτη, στην τελευταία διευρυμένη σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα; Γιατί εγώ δε θυμάμαι κάτι.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, σε συνάρτηση με το χρονοδιάγραμμα, το οποίο σήμερα θα αποφασιστεί. Αυτό είπα.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Μάλιστα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Άρα επομένως θα έχουμε μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με το πολιτικό πλαίσιο, το χρονοδιάγραμμα και τη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο διαδικασιών που θα ανοίξει το ΠΑΣΟΚ.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Επιδίωξή σας είναι να τελειώσουν οι διαδικασίες γρήγορα ή να έχουμε μια μακρά διαδικασία εσωτερικού διαλόγου;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Με βάση την ολοκληρωμένη τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα υπάρξει συζήτηση και τελική απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ώστε να εισηγηθεί στη συνέχεια, σύμφωνα με το καταστατικό, στο Εθνικό Συμβούλιο, μέχρι τέλος του Ιανουαρίου. Εξάλλου, αυτό ήταν κατ΄ αρχήν το πλαίσιο το οποίο είχε συμφωνηθεί στην τελευταία συνεδρίαση, για την οποία σας μίλησα.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Δηλαδή;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το πιο σημαντικό, αν μου επιτρέπετε, είναι η απόλυτα ξεκάθαρη θέση του Γιώργου Παπανδρέου, σε σχέση με τα ζητήματα που τέθηκαν την τελευταία περίοδο, στο πλαίσιο της παράταξής μας.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ναι, ρωτώ: Η ξεκάθαρη αυτή θέση θα περιλαμβάνει κατά το καταστατικό εκλογή Αρχηγού και εν συνεχεία τακτικό συνέδριο, θα περιλαμβάνει κάτι άλλο;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ας έχουμε λίγο υπομονή. Σήμερα το απόγευμα θα έχουμε την απόλυτα καθαρή εικόνα σε σχέση με τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τις διαδικασίες που θα ανοίξουν στο ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να απαντώνται όλα τα ερωτήματα, όλα τα ενδεχόμενα, τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν τεθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο την τελευταία περίοδο.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Να υποβάλλω αλλιώς το ερώτημα: Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα λάβει υπόψη του τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα; Δηλαδή πότε για παράδειγμα θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης, πότε θα ολοκληρωθεί το PSI, πότε θα υπάρξει η προκήρυξη εκλογών, πότε θα κλείσει αυτός ο κύκλος που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες με την ανάθεση στον κ. Παπαδήμο της Πρωθυπουργίας της χώρας;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θέτετε ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Πολλές φορές, στο πρόσφατο παρελθόν, και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κι εγώ αλλά και πολλοί από τους συναδέλφους είχαν θέσει αυτό το ζήτημα και βεβαίως είχαμε πει ότι τίποτα δεν μπορούμε να αποφασίσουμε, εάν δε δούμε γενικότερα την πορεία και τις εξελίξεις της χώρας γύρω από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που θα έχουμε μετά τις 15 Ιανουαρίου.
Δεν μπορούμε με έναν τρόπο εσωστρεφή, με έναν τρόπο, θα έλεγα, «ομφαλοσκόπησης», να συζητάμε στο ΠΑΣΟΚ, σα να είμαστε ξεκομμένοι από την πραγματικότητα, από τις εξελίξεις της χώρας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές φορές μάλιστα όταν το λέγαμε αυτό δημιουργούνταν και παρεξηγήσεις, γιατί πολλοί άλλοι συνάδελφοί μας στο ΠΑΣΟΚ έθεταν ημερομηνίες ή έθεταν διλήμματα τα οποία ήταν ξεκομμένα από αυτές τις εξελίξεις.
Αλίμονο αν μια μεγάλη παράταξη, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο συμμετέχει στην Κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, δε λαμβάνει υπόψιν του όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία και την προοπτική της χώρας.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Μάλιστα, καταλάβαμε. Μετά τις εκλογές ότι είναι να γίνει. Η ερώτηση: Το χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινώσει σήμερα ο κ. Παπανδρέου, θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Πολιτικό Συμβούλιο;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σύμφωνα με το καταστατικό μας, το Πολιτικό Συμβούλιο είναι το θεσμικό όργανο το οποίο λαμβάνει αποφάσεις. Ασφαλώς και η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι μία από τις διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται στο καταστατικό.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Η διαρχία κ. Μπεγλίτη είναι ένα σενάριο το οποίο κερδίζει έδαφος ή όχι; Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ναι, είναι ένα ερώτημα που είναι πάρα πολύ εύλογο και το οποίο τίθεται από πολλούς.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Μα το θέτουν πολλοί, ενδιαφέρει.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Άλλοι από τους συναδέλφους μου το έχουν θέσει και επίσημα ως πρόταση, ως εναλλακτικό σενάριο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ, που είναι ένα θέμα, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στη βάση της ολοκληρωμένης εισήγησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη είναι έτοιμος ο κ. Παπανδρέου να αντιμετωπίσει μια πιθανή οργανωμένη αντίδραση στο χρονοδιάγραμμά του;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πολλές φορές, στο πρόσφατο παρελθόν και σε μεγάλες κρίσεις, το ΠΑΣΟΚ είχε τη δυνατότητα να απορροφά τους εσωκομματικούς κραδασμούς υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι πάντα είχε μια ολοκληρωμένη στρατηγική, ξεκάθαρες θέσεις και όλοι είχαν την ίδια στόχευση, δηλαδή τη συντεταγμένη συμπόρευση της παράταξης.
Αυτό πιστεύω ότι ισχύει και σήμερα. Αυτή η θεμελιώδης προϋπόθεση, ισχύει για όλους σήμερα. Και για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, πιστεύω ισχύει για όλους.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Θέλω να σας διαβάσω ένα μήνυμα που μας έστειλε μόλις τώρα ακροατής μας, ο οποίος λέει το εξής, και θέλω να το σχολιάσετε: «Φίλοι μου, ξέρετε πολλούς Έλληνες που τραβάνε ζόρι, τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σήμερα;»
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι μια αγωνιώδης, θα τη χαρακτήριζα, παρατήρηση, η επισήμανση του συμπολίτη μας που δείχνει ότι εάν δε λάβουμε υπ' όψιν μας τις εξελίξεις στη χώρα, τότε θα είμαστε μια παράταξη και αυτό δεν αφορά μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αφορά και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Θα είμαστε πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες «ομφαλοσκοπούν» όπως σας είπα και προηγουμένως, δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.
Εμείς είμαστε μέσα στην πραγματικότητα. Προσπαθούμε ν’ ανατρέψουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση με τη θετική συμμετοχή μας στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Σωστά το θέτει ο συμπολίτης μας, ο ακροατής σας, και γι’ αυτό λέμε ότι όλες οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχουν σχέση με τις εξελίξεις στη χώρα. Αντιλαμβάνομαι ότι οι προτεραιότητες των συμπολιτών μας, είναι οι προτεραιότητες της οικονομικής και κοινωνικής επιβίωσης και της υπέρβασης της κρίσης. Όμως, η υπέρβαση της κρίσης δε μπορεί να γίνει ερήμην των πολιτικών δυνάμεων.
Κατά συνέπεια και τα πολιτικά κόμματα έχουν συμμετοχή σε αυτή τη συλλογική εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης. Όμως, το συγκρατώ, το ακούω πολλές φορές κι εγώ ως Βουλευτής στην τοπική μου κοινωνία, στην Κορινθία, ο κόσμος έχει άλλες προτεραιότητες, έχει άλλα βάσανα, προβλήματα τα οποία πρέπει να κατανοήσουμε βγαίνοντας από την εσωστρέφειά μας.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Να σας πάω σ’ ένα άλλο θέμα εκτός ΠΑΣΟΚ λοιπόν, ένα γενικότερο θέμα. Υπάρχει η κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά προβλήματα, υπάρχει έντονη εσωστρέφεια και στην κυβέρνηση αυτή, με αντιπαραθέσεις μεταξύ Υπουργών και υπάρχει ο κίνδυνος κάποια από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αυτή, να άρουν την εμπιστοσύνη τους. Είναι έτοιμο το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει μόνο του την κυβέρνηση Παπαδήμου;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θέτετε ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα που ως ενδεχόμενο είναι υπαρκτό. Ο κίνδυνος είναι ορισμένες πολιτικές δυνάμεις - θα μιλήσω συγκεκριμένα, ο ΛΑΟΣ και η Νέα Δημοκρατία - αξιοποιώντας προσχηματικά διάφορα προβλήματα, να άρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση Παπαδήμου ή, με θεαματικό τρόπο να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ήδη βλέπουμε τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ προσχηματικά ή κατά τρόπο απαράδεκτο, να θέτει όρους επεμβαίνοντας στα εσωτερικά των άλλων πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, να θέτει όρους απαράδεκτους και ν’ απειλεί για την αποχώρησή του από την κυβέρνηση. Ο καθένας στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Όποιος θέλει να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, μπορεί να το κάνει και θ’ αναλάβει βεβαίως το κόστος αυτής της επιλογής, χωρίς κανέναν εκβιασμό, χωρίς απειλές. Νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να τοποθετηθεί.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς. Εμείς είμαστε έτοιμοι, το έχουμε δείξει και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με πλήρη κάλυψη και με πλήρη εμπιστοσύνη την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Είσαστε πολύ σαφής.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Το άλλο που θέλω να ρωτήσω κ. Μπεγλίτη: Εντάξει, από την άλλη πλευρά υπάρχουν αυτά τα δυο κόμματα τα οποία ακολουθούν αυτή την τακτική την οποία είπατε προσχηματική, αξιοποιούν προσχηματικά και θεωρούν ότι μπορούν να είναι προς όφελός τους να βγουν από την κυβέρνηση. Υπάρχει όμως και στο εσωτερικό της κυβέρνησης ο διαγκωνισμός..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αν μου επιτρέπετε απλώς να υπενθυμίσω κάτι: Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να είναι το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα. Μην το ξεχνάμε αυτό.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Προφανώς, με βάση το Σύνταγμα μπορεί να συνεχίσει..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μια γενικότερη πολιτική και κοινοβουλευτική υπενθύμιση κάνω.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Πολύ σωστά το θέτετε, γιατί είναι κρίσιμο στοιχείο για την πολιτική συζήτηση. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει να στηρίζει αυτή την κυβέρνηση γιατί με βάση το Σύνταγμα αυτή η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει από τη στιγμή που υπάρχει η δεδηλωμένη στη Βουλή. Αυτό όμως που θέλω να ρωτήσω είναι:
Εντάξει, από τη μια πλευρά υπάρχει η τακτική της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καρατζαφέρη, από την άλλη όμως ο εσωτερικός διαγκωνισμός των εν δυνάμει δελφίνων, διαδόχων για την καρέκλα του κ. Παπανδρέου, βοηθάνε την κυβέρνηση; Δε θα έπρεπε όλοι αυτοί οι οποίοι θέλουν να πάρουν την καρέκλα του κ. Παπανδρέου, να μείνουν στην άκρη, να είναι εκτός κυβέρνησης, για να διευκολύνουν και το έργο της κυβέρνησης;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ξεκαθαρίζοντας σήμερα το τοπίο των διαδικασιών που ανοίγουν στο ΠΑΣΟΚ..
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Το καταλαβαίνετε, δε μπορεί να είναι ταυτόχρονα Υπουργός και παράλληλα να τρέχει σε όλη την Ελλάδα..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Βεβαίως το καταλαβαίνουμε. Βέβαια αυτό αφορά πρωτίστως στο κάθε στέλεχός μας που μετέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου ν’ αναλαμβάνει τις ευθύνες του, να εργάζεται για την ολοκλήρωση της αποστολής της κυβέρνησης Παπαδήμου, άρα έχει σχέση και με την προσωπική πολιτική ευθύνη του κάθε στελέχους μας. Από κει και πέρα όμως ξεκαθαρίζοντας σήμερα το τοπίο των επόμενων βημάτων και των επόμενων διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, πιστεύω ότι αυτό το θέμα που θέτετε, τελικά θα λυθεί.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή χρονιά.
photo:onalert.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου