Συνεργασία σχεδιάζουν το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας, ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Δήμος Κομοτηνής

Εβδομάδα τοπικών προϊόντων, ονομάζεται ο νέος θεσμός που φιλοδοξούν να πραγματοποιήσουν το νέο έτος στην Κομοτηνή το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας, ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Δήμος Κομοτηνής. Οι βάσεις για τη διεξαγωγή μίας εβδομάδας αφιερωμένης στα τοπικά προϊόντα του νομού μας μπήκαν και ήδη άρχισαν να γίνονται συζητήσεις για την επιλογή της κατάλληλης χρονικής...
στιγμής. Αυτό ήταν και το θέμα της χθεσινής συνάντησης μελών του διοικητικού συμβουλίου του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη. Σε αυτήν παρέστησαν ο πρόεδρος Χρυσόστομος Κάρρος, ο γραμματέας κ. Σαψιμίδης και τα μέλη κ. Τσιώνης και Μπαϊράμ Αλή Ουμίτ. Ο μήνας Σεπτέμβριος, λόγω της προσέλευσης των πρωτοετών φοιτητών, ο Μάιος, μήνας των Ελευθερίων Θράκης ή ο μήνας των αποκριών, ήταν μερικές από τις ημερομηνίες που τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου, οι οποίες βέβαια ακόμα και υπό συζήτηση. Το σίγουρο είναι ότι μέσα στο 2012 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εβδομάδα τοπικών προϊόντων, δήλωσε με βεβαιότητα ο κ. Πετρίδης.

Συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο ενόψει Χριστουγέννων 
Βέβαια επειδή ακόμα η εβδομάδα τοπικών προϊόντων αποτελεί μία προφορική συμφωνία, το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας φροντίζει να υλοποιήσει άλλες δράσεις προβολής των προϊόντων της περιοχής μας. Έτσι ήδη στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εορτών και σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής, μέλη του Τοπικού Συμφώνου θα χορηγήσουν ορισμένα προϊόντα, όπως κρασί ή τσίπουρο, προκειμένου, όπως τόνισε ο κ. Κάρρος, «να λάβουν χώρα κάποιες εκδηλώσεις μέσα στην αγορά, όπου θα προσφέρονται κρασί ή τσίπουρο και σοκολάτα. Είναι μια πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου στην οποία είμαστε χορηγοί και άμεσοι συνεργάτες. Από εκεί και πέρα θα κάνουμε προσπάθειες για να αναδείξουμε και κάποια τουριστικά σημεία του νομού σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία και τους τουριστικούς πράκτορες, οργανώνοντας κάποιες εκδηλώσεις που αφορούν τον θεματικό τουρισμό και ίσως τον φυσιολατρικό τουρισμό». Μάλιστα τα μέλη του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας προγραμματίζουν μια συνάντηση με όλους τους επαγγελματίες της εστίασης και της φιλοξενίας, όπου θα παρουσιαστούν τα προϊόντα. Απώτερος στόχος αυτής της συνάντησης είναι υπογραφεί ένα σύμφωνο συνεργασίας, ώστε οι επαγγελματίες να προμηθεύονται τα τοπικά προϊόντα σε ειδικές τιμές και με τη σειρά τους να τα προωθούν στους καταναλωτές, ντόπιους ή ξένους. Επιπλέον το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας θα λειτουργήσει σύντομα ιστοσελίδα, όπου θα προβάλλονται τα προϊόντα των μελών του και θα μπορούν να γίνονται παραγγελίες ηλεκτρονικά. 

Ανταποδοτικά οφέλη σε επαγγελματίες που επιλέγουν ντόπια προϊόντα
Οι προτάσεις του διοικητικού συμβουλίου έγιναν δεκτές με αισιοδοξία από το δήμαρχο Κομοτηνής, που επισήμανε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση της προβολής της περιοχής. 
Κατέθεσε όμως και τη δική του ενδιαφέρουσα πρόταση, που αφορά στην καθιέρωση ανταποδοτικών οφελών σε επαγγελματίες που επιλέγουν μέσα από τα καταστήματά τους να προωθούν στο καταναλωτικό κοινό τοπικά προιόντα, «Ήδη έχουμε σχεδιάσει και μέσα στη χρονιά ξεκινάμε μια διαβούλευση και μια διαπραγμάτευση με επιχειρήσεις, είτε μεγάλες, είτε μεσαίες, ώστε να δημιουργήσουν, ειδικά οι μεγάλες επιχειρήσεις, ένα τμήμα τοπικών προϊόντων, ένα κομμάτι του καταστήματος όπου εκεί το τοπικό σύμφωνο ποιότητας θα έχει το δικό του διακριτικό χώρο εφόσον συμφωνηθεί με τις επιχειρήσεις. 

Ο δήμος ανταποδοτικά σ’ αυτή την προσπάθεια θα μπορούσε να παρέχει κάποια μορφή ατέλειας μέσα από μια κανονιστική απόφαση που θα ληφθεί στο δημοτικό συμβούλιο για τις επιχειρήσεις που θα προβάλλουν τα τοπικά προϊόντα. Σχεδιάζουμε να μιλήσουμε και με αλυσίδες όπου και εκεί σε μια λογική ανταποδοτικότητας θα μπορούσε ο δήμος να ενισχύσει ακόμη και την εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων προωθώντας τα σε καταστήματα αλυσίδων σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας», ανέφερε σχετικά ο κ. Πετρίδης. 
Στη συνάντηση στο δημαρχείο της Κομοτηνής τέθηκε και το θέμα του παραεμπορίου, ένα ζήτημα για το οποίο, ο κ. Πετρίδης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Έκανε όμως λόγο για «την τάξη που σιγά-σιγά επιβάλλεται στην λαϊκή αγορά». Ο δήμαρχος βέβαια ζήτησε τη συνεργασία όλων των επαγγελματιών στην πάταξη του παραεμπορίου και υποσχέθηκε την εντατικοποίηση των ελέγχων. 
Δήμητρα Συμεωνίδου xronos.gr
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου