Εκνευρισμό Προκαλεί σε Ελλάδα και Ρωσία η Στάση του Μπορίσωφ για τον αγωγό Μπουργκάς

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση της Βουλγαρίας να εγκαταλείψει το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αφού χθες η Transneft μίλησε με αυστηρή γλώσσα ενάντια στην κυβέρνηση Μπορίσωφ και τόνισε ότι δεν ενημερώθηκε επισήμως. Στην Αθήνα, ο τομεάρχης Ενέργειας της Ν.Δ. καταλόγισε ευθύνες στον Γ. Παπανδρέου και τον κατηγόρησε ότι δεν ασχολήθηκε με το έργο, ως όφειλε. Ωστόσο, ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γ. Μανιάτης επιμένει ότι δεν...
υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για απόσυρση της Βουλγαρίας.

Πιο αναλυτικά, ο ο τομεάρχης Ενέργειας της Ν.Δ., κ. Σ. Καλαφάτης ανέφερε σε δήλωσή του ότι «η διπλωματία των αγωγών αποτέλεσε κύριο συστατικό της ενεργειακής στρατηγικής για τη Νέα Δημοκρατία» και χαρακτήρισε ως «χρέος της ελληνικής κυβέρνησης και του αρμόδιου Έλληνα υπουργού να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η χώρα μας να μη δεχθεί οποιοδήποτε πλήγμα το οποίο θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε οικονομικό, ενεργειακό και κυρίως σε εθνικό επίπεδο». Παράλληλα, άφησε αιχμές για τους χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, ότι εγκατέλειψε το σχέδιο στην τύχη του και δεν πίεσε την βουλγαρική πλευρά, όπως θα έπρεπε.
Επίσης, η Transneft δηλώνει ενοχλημένη που δεν ενημερώθηκε επισήμως για την πρόθεση της βουλγαρικής κυβέρνησης, τη στιγμή μάλιστα που το Νοέμβριο έγινε δεκτή η περιβαλλοντική μελέτη του έργου από το αρμόδιο υπουργείο.
Παρ' όλ΄ αυτά, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης δήλωσε εχθές:
«Δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για απόφαση του Βουλγαρικού Υπουργικού Συμβουλίου για απόσυρση της Βουλγαρίας από την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Η Ελλάδα παραμένει απολύτως σταθερή στη διαχρονική στρατηγική επιλογή μας τόσο για τη χρησιμότητα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη για την Ελλάδα και την Βουλγαρία, όσο και για τη χρησιμότητα του αγωγού ως στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
Συνεχίσουμε τις δράσεις μας με βάση την πρόσφατη ελληνοβουλγαρική συνάντηση για προώθηση των περιβαλλοντικών μελετών στις τοπικές κοινωνίες, όπως άλλωστε συζητήθηκαν και στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΚΑ με τη συμμετοχή των Βουλευτών, του Περιφερειάρχη και των δημάρχων του Έβρου, προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα ».
Εν τω μεταξύ, κύκλοι της μικτής κοινοπραξίας Trans Balkan Pipeline, που έχει συσταθεί για την κατασκευή του αγωγού, επίσης δήλωναν χθες ότι «δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από πλευράς βουλγαρικής κυβέρνησης». Επισημαίνουν ωστόσο ότι «επειδή η απόφαση της Σόφιας αφορά στην απόσυρσή της από την τριμερή διακρατική συμφωνία, αρμόδια να απαντήσει είναι η ελληνική κυβέρνηση, όχι το κονσόρτσιουμ».
Από την πλευρά τους,πάντως, στελέχη της βουλγαρικής κυβέρνησης δήλωσαν την Τετάρτη ότι πρόκειται να αποσταλούν στην Ελλάδα και τη Ρωσία και επίσημες επιστολές όπου θα αναφέρεται η βούληση της χώρας να αποχωρήσει από το σχέδιο του αγωγού.

Ως αιτία της απόσυρσης από το σχέδιο, ο βούλγαρος υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Traycho Traykov, μιλώντας στο πρακτορείο Focus, προέβαλε την αμέλεια που επέδειξαν, σύμφωνα με τον ίδιο, τα άλλα μέρη της κοινοπραξίας.
Εξάλλου, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της χώρας, Simeon Djankov, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιβολής κυρώσεων στη Βουλγαρία για τη συγκεκριμένη απόφαση.
energia.gr 
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου