Αγροτικά & μειονότητα μονοπώλησαν την περιοδεία Ντόρας Μπακογιάννη στη Ροδόπη

Κατήγγειλε τους μεσάζοντες εμπόρους και υποστήριξε αίτημα του πρόεδρου της κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών Εσάτ Χουσεΐν για απευθείας διάθεση του προϊόντος

Περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση των 6.000 και πλέον καπνοπαραγωγών και κατάφερε να αποσπάσει για αρκετή ώρα την πλήρη προσοχή της...
προέδρου Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη, εκμαιεύοντας από αυτήν προτάσεις και υποσχέσεις στήριξης. Ο λόγος για τον πρόεδρο της κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών Ν. Ροδόπης Εσάτ Χουσεΐν, ο οποίος βρέθηκε στο δημαρχείο Φιλύρας και καλωσόρισε την πρόεδρο του κόμματος...με ένα υπόμνημα προβλημάτων, αιτημάτων και προτάσεων. Με αφετηρία την απόφαση της Ε.Ε. για περικοπή του 50% των επιδοτήσεων, ο κ. Χουσεΐν μίλησε για τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι καπνοπαραγωγοί του νομού μας, καταγγέλλοντας παράλληλα τις κυβερνητικές εξαγγελίες, “από την αρχή μας είχαν πει οι διάφοροι υπουργοί ότι δεν θα χάσετε ούτε ένα ευρώ. Οι 6.000 παραγωγοί που ζουν από τον καπνό, αν δεν δικαιωθούν τουλάχιστον από τις τιμές τους, σκεφτείτε πως θα ζήσουν… Εδώ και 6 χρόνια εφαρμόζουμε ολοκληρωμένη διαχείριση. Μας λένε οι κυβερνήσεις ότι θα πληρωθούμε, αλλά ήδη οι άνθρωποι έχουν πληρώσει για την ολοκληρωμένη διαχείριση. Τελευταία που συναντηθήκαμε με τον κ. Σκανδαλίδη και τον κ. Κουτσούκο που είναι υπεύθυνοι για τα καπνά, μας είπαν θα πληρωθούμε. Μας ξεγέλασαν 2-3 χρόνια”, ανέφερε ο πρόεδρος της κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών παραδίδοντας το υπόμνημα στην Ντόρα Μπακογιάννη και ζητώντας την έμπρακτη στήριξή της.

Κατήγγειλε τα κέρδη των μεσαζόντων εμπόρων η Ντόρα Μπακογιάννη
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να στηριχθούν ο αγροτικός τομέας και να έρθουν επενδύσεις στη Θράκη, απάντησε στα λεγόμενα του προέδρου καπνοπαραγωγών η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Η κ. Μπακογιάννη προέβλεψε ότι  προβλέπεται στην επόμενη δεκαετία να αυξηθεί 20% το αγροτικό προϊόν, εξηγώντας ότι τα τρόφιμα θα αυξηθούν κατά 20%. “Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εμείς πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε με διαφορετικές λογικές, με λογικές αυξημένης και ποιοτικής παραγωγής. Υπάρχουν ατελείωτοι κάμποι, τα γεωθερμικά μας πεδία που μέχρι τώρα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε ανταγωνιστικά και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα, γιατί μόνο τότε η Ελλάδα θα ξαναβρεί τον ρυθμό ανάπτυξης, τον οποίο χρειάζεται σήμερα”.

Η πρόεδρος του κόμματος είπε κατηγορηματικά ότι είναι καιρός να σταματήσουν να ζουν οι αγρότες μόνο από τις επιδοτήσεις, όπως συνέβαινε τα τελευταία 30 χρόνια. “Είναι καιρός οι αγρότες να εργαστούν για ανταγωνιστικά προϊόντα και σωστή διάθεση τους στην αγορά. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα η κ. Μπακογιάννη κατήγγειλε τους μεσάζοντες εμπόρους, λέγοντας, ότι, “δεν έχει λογική να αγοράζει η τελική εταιρία επεξεργασίας του καπνού με 9 ευρώ τον καπνό και ο αγρότης να εισπράττει 2 ευρώ. Αυτό πρέπει να αλλάξει άρα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε υγιείς συνεταιρισμούς να έχουν την δυνατότητα διάθεσης του προϊόντος τους απευθείας στην αγορά. Αυτό λένε οι νόμοι της αγοράς, αυτό θα στηρίξει το αγροτικό εισόδημα αύριο και θα δώσει προοπτική για τον καπνό”. Στη συζήτηση στο δημαρχείο στη Φιλύρα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας έγινε αποδέκτης αιτημάτων, όχι μόνο καπνοπαραγωγών, αλλά και παραγωγών από την ορεινή ζώνη, που ζήτησαν στήριξη προϊόντων, όπως η πατάτα, τα κράνα και η ρίγανη.


Φορολογία 20% σε αναπτυξιακές ζώνες στη Θράκη, η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας
Πριν κάνει στάση στο δημαρχείο της Φιλύρας, η Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκε στον Ίασμο, πρώτο σταθμό της περιοδείας της στη Ροδόπης. Εκεί την υποδέχτηκε ο δήμαρχος Καδή Ισμέτ, αντιδήμαρχοι και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, παρουσιάζοντας το αγροτικό προφίλ του δήμου και τονίζοντας ιδιαίτερα την αύξηση αγροτικού εισοδήματος, που απέφερε η δημιουργία συνεταιρισμού κερασοπαραγωγών. Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στον Ίασμο, έναν δήμος πρότυπο συμβίωσης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, αλλά και πρότυπο αγροτικής παραγωγής, όπως τον χαρακτήρισε.  Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να επιμείνει στην ύπαρξη αναπτυξιακών ζωνών, που είναι η μόνη λύση για τη Θράκη, λέγοντας ότι αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί πάρα πολύ γρήγορα. Διαχώρισε βέβαια τη θέση της από όσα το τελευταίο διάστημα ακούγονται περί ελεύθερων οικονομικών ζωνών, λέγοντας ότι, “υπάρχει διαφορά μεταξύ της ελεύθερης οικονομικής ζώνης και της αναπτυξιακής ζώνης. Αναπτυξιακή ζώνη είναι η ζώνη που θα έχει τη δυνατότητα αυξημένων κινήτρων για παραγωγή. Εμείς δε μιλάμε απλώς για μια ζώνη που θα γίνει ελεύθερο το εμπόριο, όπως υπάρχει ως πρόταση. Εμείς μιλάμε για συγκεκριμένες ζώνες, όπου θα υπάρχουν κίνητρα για να έρθουν ταχύτερα οι επενδύσεις”.
Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, όπως την περιέγραψε η κ. Μπακογιάννη είναι 20% φορολογία στις αναπτυξιακές ζώνες. Τέλος σημείωσε ότι την ώρα που η ανεργία καλπάζει, η αγορά στενάζει και οι επιχειρηματίες της Θράκης έχουν φθάσει στα όρια τους, θα πρέπει να υπάρξει μια οικονομική πολιτική μείωσης της φορολογίας και ένα άνοιγμα στις καινούργιες αγορές.

Υπέρμαχος της τουρκικής γλώσσας και στα νηπιαγωγεία

Υπέρμαχος της τουρκικής γλώσσας και στα νηπιαγωγεία, υιοθετώντας το αίτημα της μειονότητας για δίγλωσσα νηπιαγωγεία, εμφανίστηκε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας ερωτώμενη σχετικά για τη μειονοτική εκπαίδευση. Εξήρε το μέτρο της ποσόστωσης για την εισαγωγή μουσουλμάνων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ζήτησε τα ευεργετικά μέτρα να επεκταθούν και στα νηπιαγωγεία. “Τα παιδιά πρέπει να μάθουν και τις δύο γλώσσες κανονικά, δεν καταλαβαίνω γιατί τα παιδιά να χρειάζεται να επιλέξουν. Εμένα τα δικά μου παιδιά μεγάλωσαν με δύο γλώσσες, εγώ μεγάλωσα με δύο γλώσσες, μετά προστέθηκε τρίτη και τέταρτη γλώσσα, αυτός είναι ο πλούτος που έχει η μειονότητα. Με αυτή τη λογική πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Τα ελληνικά σχολεία πρέπει να έχουν ως δεύτερη γλώσσα τα τούρκικα”. Παράλληλα έκκληση στον ανδρικό πληθυσμό της μειονότητας να ωθούν στην εκπαίδευση ισότητα αγόρια και κορίτσια. “Δικαιούται το κορίτσι να πηγαίνει στο σχολείο, να πηγαίνει στο πανεπιστήμιο, όπως και το αγόρι. Ζούμε σε κοινωνίες σύγχρονες, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, τα κορίτσια πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα αγόρια και σήμερα η ελληνική πολιτεία έχει υποχρέωση να το προσφέρει αυτό”.
xronos.gr
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου