Γαλλία: Ηττα και στο εφετείο για τον Σαρκοζί, για έναν χρόνο θα φέρει ηλεκτρονικό βραχιόλι


Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος αποφεύγει με τον τρόπο αυτόν τη φυλακή

 Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδικάσθηκε την Τετάρτη στο Παρίσι σε δεύτερο βαθμό σε φυλάκιση τριών ετών, το ένα από τα οποία χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, μια ποινή πρωτοφανή για πρώην πρόεδρο της χώρας. Ωστόσο αντί να πάει στη φυλακή θα φέρει βραχιολάκι για τον υπόλοιπο χρόνο.

Το δικαστήριο επικύρωσε την ποινή φυλάκισης τριών ετών. Ανέφερε ότι δύο από αυτά τα χρόνια είχαν ανασταλεί και ότι ο Σαρκοζί θα φορέσει ηλεκτρονικό βραχιόλι αντί να πάει στη φυλακή 

Ο παλιός δικηγόρος του κ. Σαρκοζί, Τιερί Ερζόγκ, και ο πρώην υψηλόβαθμος δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, καταδικάσθηκαν στις ίδιες ποινές.

Το Εφετείο στέρησε επίσης από τον κ. Σαρκοζί τα πολιτικά δικαιώματά του για τρία χρόνια, πράγμα που του απαγορεύει να θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί. Επέβαλε επίσης στον κ. Ερζόγκ απαγόρευση να δικηγορεί για τρία χρόνια.

Ο κ. Σαρκοζί έφτασε στο δικαστήριο φορώντας ένα σκούρο γκρι κοστούμι και εμφανίστηκε νευρικός. Χτύπησε φιλικά στην πλάτη τους δικηγόρους του και χαμογελούσε περιστασιακά, καθώς καθόταν πριν ξεκινήσει η διαδικασία.

Πρωτοβάθμιο δικαστήριο το 2021 είχε κρίνει τον κ. Σαρκοζί ένοχο για απόπειρα δωροδοκίας δικαστή μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα και για διαπραγμάτευση επιρροής με αντάλλαγμα εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με μια έρευνα για τα οικονομικά της εκστρατείας του το 2007.

Η καταδίκη του σηματοδότησε μια εκπληκτική πτώση από την κορυφή για έναν πρώην πρόεδρο που κάποτε είχε κατακτήσει τον κόσμο, ενώ πρόκειται για μια από τις πολλές νομικές μάχες που δίνει ο κ. Σαρκοζί την τελευταία δεκαετία.

Ο 68χρονος Σαρκοζί, ο οποίος υπηρέτησε για μία θητεία ως πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, αρνείται συνεχώς οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Η συνήγορός του, Ζακλίν Λαφρόν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η απόφαση είναι μοναδικά άδικη και ότι «βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας, θα το πάμε μέχρι τέλους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/ https://ift.tt/IpWhG6Z


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου