Νίκος Δένδιας: Απορρίπτουμε πλήρως τα νεοοθωμανικά νταηλίκια – Περιμένουμε στήριξη από τους συμμάχους στα αυτονόητα Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με την Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, απαντώντας στις απειλές του Ερντογάν και των Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως καθημερινά η Ελλάδα αντιμετωπίζει σειρά απειλών και δηλώσεων, οι οποίες είναι «εξωφρενικές», ενώ κατά διαστήματα δημοσιεύονται χάρτες, οι οποίοι απεικονίζουν ελληνικά νησιά ως τουρκικό έδαφος.

Αυτή είναι η Τουρκία

Ο κ. Δένδιας, αφού ευχαρίστησε την Γαλλίδα ομόλογό του για την ενημέρωση αναφορικά με τις επαφές της στην Τουρκία, τόνισε πως συμμερίζεται απόλυτα τη θέση που εξέφρασε στον τούρκο ΥΠΕΞ να μην υπάρχει κλιμάκωση και να μην υπάρχει ρητορική έξαρση.

Και προσέθεσε: «Με λύπη μου πρέπει να πω ότι σε σχεδόν καθημερινή βάση, Τούρκοι αξιωματούχοι προβαίνουν σε εξωφρενικές δηλώσεις. Εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Εναντίον της κυβέρνησης της πατρίδας μου».

Στη συνέχεια, μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας παρέθεσε μία-μία τις εξωφρενικές κινήσεις της Άγκυρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Εμφανίζονται χάρτες που δείχνουν ελληνικά νησιά, σαν τουρκικά.

Δηλώνεται από την τουρκική πλευρά ότι τα νησιά αυτά βρίσκονται ‘υπό ελληνική κατοχή’.

Δηλώνεται, επανειλημμένα, πιο πρόσφατα σήμερα κατά τη διάρκεια της παραμονής σου εκεί, ότι ‘μπορούν να έρθουν ξαφνικά μέσα στη νύχτα’. Δηλαδή, να εισβάλουν στα νησιά.

Θα ήθελα να θυμίσω ότι απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης και μια πλήρης τουρκική στρατιά.

Χθες μόλις, ειπώθηκε ότι ‘η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας. Και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής της’.

Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα (casus belli), εάν εφαρμόσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Και βέβαια, η τουρκική πλευρά παραβιάζει σε καθημερινή βάση την εθνική μας κυριαρχία.

Φέτος μόνο, έχουν γίνει πάνω από 6.100 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Και 1.000 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων. Δεν νομίζω ότι έχει ξανασυναντήσει ανάλογο αριθμό παραβιάσεων στον πλανήτη.

Κατέχει έδαφος ευρωπαϊκής χώρας, της Κύπρου

Δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό».

«Η Τουρκία θέλει να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία»

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης πως, «δυστυχώς, η Τουρκία θέλει να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας πίσω. Να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία».

Και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μιλά με καθαρές κουβέντες:

«Και λέμε ότι οι δηλώσεις και οι πράξεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες. Είναι ανήκουστες. Και καταδικαστέες».

«Αλλά, δεν πτοούμαστε. Ούτε φοβόμαστε», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας πως έχουμε αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερες απειλές στην ιστορία μας».

«Απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταϊλίκια»

Στη συνέχεια, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να είμαι σαφής Απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταϊλίκια».

Όπως σημείωσε, μάλιστα: «Χρησιμοποιώ λέξη τουρκικής προέλευσης, για να είναι απολύτως κατανοητή».

Και προσέθεσε πως «δεν θα παρασυρθούμε από το παραλήρημα».

«Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, μια σύγχρονη Δημοκρατία. Προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στις Διεθνείς Συμβάσεις. Είμαστε πάντα υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο κ. Δένδιας και, απευθυνόμενος στην Γαλλίδα ομόλογό του δήλωσε χαρακτηριστικά: «Και αναμένουμε από τους εταίρους και συμμάχους την στήριξη στα αυτονόητα».

Κολονά: «Ήμασταν και θα είμαστε στο πλευρό Ελλάδας – Κύπρου»

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε, σχετικά με την επίσκεψή της στην Τουρκία, ότι συνομίλησε με τον Έλληνα ομόλογό της για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και ανέφερε:

«Μιλήσαμε για την αύξηση των εντάσεων από την Τουρκία κατά των γειτόνων της τους τελευταίους μήνες και αναφέρθηκα στην ανησυχία της Γαλλίας. Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, όταν υπάρχουν απειλές και παραβιάσεις εναντίον γειτονικών χωρών. Ήμασταν και θα είμαστε στο πλευρό σας».

Και προσέθεσε ότι ξεκαθάρισε και στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως κανείς δεν θέλει όξυνση, κλιμάκωση και πώς όλοι θα πρέπει να επιδείξουν εγκράτεια. Η περιοχή δεν χρειάζεται εντάσεις», τόνισε η Κατρίν Κολονά.

«Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία προβλέπει αμοιβαία συνδρομή»

Μάλιστα, η κυρία Κολονά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης επί ελληνικού εδάφους, υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής στην ελληνογαλλική συμφωνία που έχει υπογραφεί και η οποία, στο άρθρο 2, περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση: Αν υπάρξει ένοπλη επίθεση, προβλέπεται αμοιβαία αμυντική συνδρομή.

Τόνισε ωστόσο πως «όλοι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

https://www.tovima.gr/


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου