Κοινός ο “βηματισμός”: Η Αθήνα και η Λευκωσία συντονίζονται λόγω και της νέας πρόκλησης με το “Αμπντουλχαμίτ Χαν” Η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται σε διαρκή και στενό συντονισμό ιδιαίτερα υπό το φως των τουρκικών απειλών για δημιουργία νέων τετελεσμένων τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα, δήλωσαν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ενόψει και της εξαγγελθείσας παράνομης γεώτρησης από το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν».

Σε κοινές δηλώσεις ύστερα από συνάντησή τους στη Λευκωσία, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης είπε πως υπάρχουν έξι δυνητικά σημεία στα οποία θα μπορούσε να γίνει η παράνομη γεώτρηση και πρόσθεσε πως συζητήθηκαν κάποιες κινήσεις με την ελπίδα αποτροπής των νέων εντάσεων, ενώ ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε ότι βρίσκονται σε ισχύ οι σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αναμένουμε ότι το γεωτρύπανο θα έλθει και έχουμε επίσης συζητήσει για κάποιες κινήσεις, με την ελπίδα ότι αυτές θα αποτρέψουν τη δημιουργία αυτών των εντάσεων στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

Όπως είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, «υπάρχουν πάνω από έξι σημεία» στα οποία θα μπορούσε να γίνει η παράνομη γεώτρηση, υπενθυμίζοντας ότι την απόφαση για το πού θα γίνει επακριβώς θα την πάρει ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σημείωσε δε πως τα έξι δυνητικά σημεία δεν περιορίζονται μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε πως «βρισκόμαστε πάντα σε διαρκή και στενό συντονισμό, ιδιαίτερα υπό το κράτος της απειλής απόπειρας δημιουργίας νέων τετελεσμένων τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα, παρά το διεθνές δίκαιο και παρά το δίκαιο της θάλασσας».

«Θυμίζω ότι οι σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ισχύουν και αναμένουμε η Τουρκία να συμμορφωθεί με αυτές τις αποφάσεις», πρόσθεσε

Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη περίπτωση κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου

Εξάλλου και οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι η περίπτωση της Ουκρανίας δεν είναι η μόνη περίπτωση παραβίασης του διεθνούς δικαίου, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να υπενθυμίζει ότι η τουρκική εισβολή έχει γίνει εδώ και 48 χρόνια.

«Η διεθνής κοινότητα δεν αντέδρασε στην εισβολή στην Κύπρο με τον τρόπο που έπρεπε να αντιδράσει και πρέπει να θυμίζουμε ότι η εισβολή και η παράνομη κατοχή εδαφών στην Ουκρανία δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα εισβολής στην Ευρώπη, όπως επίσης δεν θα πρέπει να παραλείπουμε να υπογραμμίζουμε ότι ο αναθεωρητισμός έχει πάψει να αποτελεί αποδεκτή πρακτική και επίσης έστω και παθητικά δεν είναι δυνατόν να το αποδεχθεί η διεθνής κοινότητα».

Υπενθύμισε επίσης πως τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα τήρησαν στάση αρχής, εφαρμόζοντας πλήρως τις ευρωπαϊκές κυρώσεις παρά το κόστος που αυτές σημαίνουν για τις κοινωνίες τους.

Στη δική του αναφορά, ο κ. Κασουλίδης τόνισε πως όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας, το Κυπριακό ήταν και παραμένει ζήτημα εισβολής και κατοχής. «Οι ίδιες αρχές που παραβιάζονται στην περίπτωση της Ουκρανίας, παραβιάζονται και στην περίπτωση της Κύπρου για 48 συναπτά έτη», συμπλήρωσε.

  • Κρεσέντο προκλητικής ρητορικής

Παράλληλα, ο κ. Κασουλίδης τόνισε «οι συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και η συνεχιζόμενη υβριδική τακτική της Τουρκίας διαμορφώνουν ένα δυσχερές περιβάλλον που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

«Παρακολουθούμε στις παρεμβάσεις της Τουρκίας ένα κρεσέντο προκλητικής ρητορικής, συνεχείς απειλές, έναν σκληρό δημόσιο διάλογο για θέματα εξωτερικής πολιτικής», είπε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως «σε ό,τι μας αφορά θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε το δρόμο του ορθολογισμού, που δεν είναι άλλος από αυτόν του διεθνούς δικαίου των διεθνών συνθηκών, περιλαμβανομένης της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».

«Η δική μας ρητορική ακολουθεί χαμηλούς τόνους, πράγμα που διαπιστώνει κανείς καθημερινά. Συζητούμε πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης τόνισε πως παρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για προώθηση συγκεκριμένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που είχαν σκοπό να δημιουργήσουν κινητικότητα και να ενισχύσουν το κλίμα εμπιστοσύνης, η τ/κ πλευρά προχώρησε στην απόρριψή τους, προτάσσοντας τη λύση δύο κρατών.

«Στόχος ήταν και παραμένει η επίλυση του Κυπριακού, στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε.

Εξάλλου, εκφράζοντας στήριξη στα ΜΟΕ που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε λύπη για την αναμενόμενη, όπως είπε, απόρριψή τους από την τ/κ πλευρά.

«Συμμεριζόμαστε τη ρεαλιστική προσέγγισή σας όσον αφορά τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων που βέβαια δυστυχώς δεν είναι ευοίωνες», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Απορρίπτοντας και καταδικάζοντας «οποιαδήποτε πρόταση περί λύσης δύο κρατών, την οποία επαγγέλλονται Τούρκοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της τ/κ κοινότητας», ο κ. Δένδιας τόνισε πως η επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου «αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Η μόνη θετική ψηφίδα, όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, είναι ότι «η συζήτηση για το νέο κείμενο απόφασης για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Συμβούλιο Ασφαλείας διεξήχθη σε ένα συναινετικό κλίμα, παρά την γενικότερη πόλωση που επικρατεί αυτή την περίοδο».


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου