Η καλή κουβέντα πρέπει να λέγεται: Αλλά πότε θα παραδεχθεί η Αμερική ότι η Τουρκία έφυγε από το δυτικό “μαντρί” εδώ και χρόνια;

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*

Όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει δηλώσεις και εκδίδει ανακοινώσεις προς την ορθή κατεύθυνση, πάντα πρέπει να λέμε την καλή την κουβέντα μας, διότι έτσι πρέπει. Είναι και δεοντολογικά ορθό για τους δημοσιογράφους, καθώς οι περισσότεροι κρύβουν βαθιά μέσα τους τον αντιαμερικανισμό της μεταπολίτευσης, έστω και αν δεν την είχαν ζήσει.

Όπως ορθή είναι και η κριτική όταν οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων δεν είναι δίκαιες και γίνονται στη βάση μόνο συμφερόντων. Συχνά μας θυμώνουν με τη στάση τους απέναντι στην κατοχική Τουρκία, διότι της συγχωρούν εγκλήματα στο όνομα αυτών των συμφερόντων, που πλέον τα χαρακτηρίζουν στρατηγικά.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λοιπόν, απάντησε στα σχόλια και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και ειδικά του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξελίσσεται στον πλέον φανατικό, από την ημέρα που του απάντησε, μέσα στο γήπεδό του, στο τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών, ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας.

  • Οι ερωτήσεις της Hellas Journal και της ΕΡΤ, αφορούσαν τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού, με τους οποίους πρόσβαλε την κυριαρχία της Ελλάδας.

Και η καθαρή απάντηση του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών ήταν η αρμόζουσα:

«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται» (σ.σ. εννοεί τα νησιά που αμφισβητεί η Τουρκία).

Η συγκεκριμένη ερώτηση της Hellas Journal ήταν η εξής:

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τα σχόλια που είχε κάνει και την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα είναι έτοιμη να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο.

Αναφέραμε επίσης και τον άλλο ισχυρισμό του Τσαβούσογλου ότι δήθεν:

«Η Ελλάδα έχει παραβιάσει το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, επομένως η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά. Διαφορετικά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία», ήταν η κουβέντα του Τσαβούσογλου, που κινητοποίησε τους Αμερικανούς διπλωμάτες, οι οποίοι προφανώς νόμιζαν ότι επρόκειτο περί της γνωστής «τρέλας» του Ταγίπ Ερντογάν.

Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφορά την ερώτηση στο σύνολό της, γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη αξία. Ο εκπρόσωπος είπε:

Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Αυτό το είπε ως γενική αρχή. Και πρόσθεσε ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Απ’ εκεί και πέρα, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους Συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, -όπως αναφέρει η δήλωση, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος τονίζει ότι:

  • Προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ, καταλήγει η δήλωση.

Βεβαίως, πρέπει να σημειώσουμε -κάτι που αποφεύγει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- ότι η ρητορική και οι προκλήσεις προέρχονται μόνο από την Τουρκία και μάλιστα στο πιο υψηλό επίπεδο.

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν καθυβρίζει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ο ίδιος ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας δεν θεωρεί τα νησιά του Αιγαίου ελληνικά, των οποίων -όπως ανέφερε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η κυριαρχία.

Έγραφα τις προάλλες ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν παθαίνει αφωνία όταν το θέμα αφορά την Τουρκία. «Κουβαλά» μαζί του τις «αμαρτίες» προηγούμενων δημοκρατικών κυβερνήσεων, οι οποίες πάντα έβαζαν όλα τα αυγά τους στο καλάθι της Τουρκίας.

Τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο για την Αμερική σε ότι αφορά την κατοχική δύναμη. Εξελίχθηκε σε μία εχθρική χώρα, η οποία έξυπνα δρώντας παραμένει μέσα στο ΝΑΤΟ, στο οποίο δημιουργεί προβλήματα εξυπηρετώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πόσοι δυτικοί αναλυτές έχουν υπερτονίσει το ίδιο ακριβώς πράγμα; Ότι το βέτο στη Σουηδία και τη Φινλανδία και οι απειλές εναντίον της Ελλάδας είναι βούτυρο στο ψωμί του Ρώσου αυταρχικού ηγέτη. Είναι ο μόνος που κερδίζει από τον εκβιασμό της Τουρκίας εναντίον του ΝΑΤΟ.

Όμως, ο γενικός γραμματέας της Δυτικής Συμμαχίας, ο γνωστός φιλότουρκος Στόλτενμπεργκ, επέμενε στο γνωστό ψέμα: ότι η Τουρκία είναι ένας ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Πως όμως μετριέται αυτή η ισχύς; Και ποιο είναι το όφελος της Συμμαχίας. Είναι βεβαίως μηδενικό.

Τις τελευταίες 24 ώρες ακούμε και φωνές που ζητούν την εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Δεν είναι εύκολο, βεβαίως, να πραγματοποιηθεί λόγω του Καταστατικού. Όμως, διαβάζω ότι τρόπος θα βρεθεί, φτάνει η Ουάσιγκτον να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να παραδεχθεί ότι η Τουρκία έχει φύγει από το δυτικό «μαντρί» εδώ και κάτι χρόνια!

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου