Το 1ο Πανελλήνιο παιδικό Πρωτάθλημα, το 1983, μέσα από περιγραφή και φωτογραφίες, που προσφέρει αποκλειστικά το greekhandball.com (Μέρος 1ο)


Ο ΚΥΧΡΕΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ 1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ


*Σημειώνεται πως σε οποιαδήποτε, τυχόν, αναπαραγωγή (κειμένου ή και μεμονωμένων φωτογραφιών, ακόμα και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ΠΡΕΠΕΙ, αυστηρά, να αναφέρονται ως πηγή, σε εμφανές σημείο, τόσο το greekhandball.com, όσο και ο Μανώλης Νεόφυτος. Σε άλλη περίπτωση, επιφυλασσόμαστε των νόμιμων δικαιωμάτων μας, όπως απορρέουν από το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο.


Ακολουθεί το θέμα, με την υπογραφή του Μανώλη Νεόφυτου:


1983: Μια χρονιά ορόσημο για όσους την έζησαν στο νεογέννητο άθλημα το χάντμπολ. Ήταν η χρονιά, που έμελλε να φέρει και με την συνέχειά της, την μεγάλη ανάπτυξη του αθλήματος και να βγάλει αθλητές που επάνδρωσαν αρχικά όλους τους ελληνικούς συλλόγους, αλλά και τις Εθνικές ομάδες.
Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τον αθλητισμό στην χώρα μας σε όλα τα αθλήματα, ομαδικά και ατομικά. Κάτι που τόλμησε μια παρέα ρομαντικών, για εκείνη την εποχή, ανθρώπων, οι οποίοι είχαν αρχίσει πριν από σχεδόν μία πενταετία να αναπτύσσουν το χάντμπολ με τα λιγοστά έως ανύπαρκτα εφόδια, που υπήρχαν, αντιμετωπίζοντας παράλληλα πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία επέβαλαν λύσεις. Και κάθε φορά, που θα ανατρέχω σ' εκείνα τα χρόνια, δεν μπορώ να μην τα αναφέρω, γιατί τα έζησα και έβλεπα τις διαφορές, που είχε το χάντμπολ από το μπάσκετ και το βόλλεϋ, αλλά και την μεταχείριση, που είχε σε όλες του τις διαστάσεις. Τι να πρωτοθυμηθώ; Την πενιχρή οικονομική βοήθεια στις επιχορηγήσεις, την αρνητική  στάση (ευτυχώς όχι από όλες) των διοικήσεων των κλειστών γυμναστηρίων, για να γίνουν οι αγώνες ομάδων, που δεν είχαν ούτε αλάνα για προπόνηση; Και πολλά άλλα...
Σήμερα, το θέμα μας είναι άλλο. Είναι, συγκεκριμένα, το 1ο Πανελλήνιο παιδικό Πρωτάθλημα (το πρώτο στις μικρές ηλικίες), το οποίο άφησε ΕΠΟΧΗ με κεφαλαία. Όσοι το έζησαν θα το θυμηθούν σήμερα (όσο μπορώ να τους το θυμήσω) και θα μάθουν οι νεότεροι γι' αυτό.
Έγινε με την συνεργασία ΟΧΕ - ΓΓ Αθλητισμού και του Υπουργείου Προνοίας και Υγείας, όπου ανήκαν οι κατασκηνώσεις στην Πεντέλη, από τις 19 έως τις 26 Ιουνίου του 1983.
Στην τελική φάση προκρίθηκαν 12 ομάδες από όλη την Ελλάδα μετά από αγώνες πρόκρισης. Οι ομάδες είχαν χωριστεί σε δύο ομίλους με σύστημα ένας προς όλους και φυσικά, ίσχυε βαθμολογία. Συμμετείχαν γεννηθέντες το 1968 και μετά.

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 

Οι δύο όμιλοι: 

Α΄ όμιλος: Κυχρέα Σαλαμίνας, Δούκας, ΑΟ Σερρών, Αρίων Μυτιλήνης, ΧΑΝ Καλαμαριάς (ΧΑΝΘ), Μεδεώνας Βοιωτίας.

Β΄ όμιλος: Φίλιππος Βέροιας, ΑΟ Δράμας, Αθηναϊκός Βύρωνα, ΑΕ Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών, Πανελλήνιος ΓΣ, Σπόρτιγκ Πάτρας.

Οι αγώνες ξεκίνησαν την Κυριακή 19 Ιουνίου, στις 3 το μεσημέρι.

Τα πέντε από τα έξι παιχνίδια της πρεμιέρας ήταν συναρπαστικά με εξαίρεση το Κυχρέας Σαλαμίνας-Αρίων Μυτιλήνης 20-9 (13-4) με 9 γκολ του Γραμματικού και 8 του Χατζηαργυρίου από τα 9 (!) της ομάδας του Αρίωνα.
Ακολούθησαν πέντε ντέρμπι από δέκα σχεδόν ισάξιες ομάδες, που «άναψαν» το ενδιαφέρον από την πρώτη κιόλας ημέρα και όλοι καταλάβαμε ότι θα δούμε ένα συναρπαστικό Πρωτάθλημα.

1η 'μέρα: Στο πρώτο παιχνίδι, που άρχισε στις 3 το μεσημέρι:
Αθηναϊκός-ΑΕΕΑ 15-15, ενώ ο Αθηναϊκός προηγήθηκε στο 48΄ 15-13 (7-9) με κορυφαίο σκόρερ τον Βασιλακάκη, που σημείωσε 8 τέρματα.
Ισοπαλία και στο Πανελλήνιος-Σπόρτιγκ Π. 12-12 (4-5). Ο Μεδεώνας νίκησε 11-10 την ΧΑΝΚ (4-4). Ο Φίλιππος Β. επικράτησε, μετά από μάχη, με 19-18 του ΑΟ Δράμας και ενώ προηγήθηκε στο 49΄ με 19-16, αλλά ο νεαρός Προδρομίδης είχε κατεβάσει... ρολά, ενώ ο Ψωμιάδης σκόραρε 9 φορές. Μάχη και στην νίκη του Δούκα, κόντρα στον ΑΟ Σερών (17-16). Η ομάδα των Εκπαιδευτηρίων έχανε 7-10 στο ημίχρονο.

2η 'μέρα: Δύσκολα Δούκας, Κυχρέας και Φίλιππος διπλασίασαν τις νίκες τους «και οι χοροί καλά κρατούν», όπως έλεγε ο αείμνηστος Νίκος Σωτηρίου, ο κάπτεν της κατασκήνωσης. Ντέρμπι και πάλι, με το ενδιαφέρον αμείωτο.
Δούκας - ΧΑΝΚ 16-14 (9-6) με 9 γκολ του Κορώνη του Δούκα.
Φίλιππος - Πανελλήνιος 16-15 (9-5), αφού προηγήθηκε στο 34΄ 16-12 και δεν σκόραρε για 16 λεπτά, με 9 τέρματα, ξανά από τον Ψωμιάδη.
Δράμα - Αθηναϊκός 17-16 (8-8) με γκολ του Καραλίδη λίγο πριν την λήξη, ενώ ο Αθηναϊκός είχε προηγηθεί 14-12 στο 32΄ και έχασε πέναλτι στο 35΄.
Κυχρέας - Σέρρες 10-8, Αρίων - Μεδεώνας 18-11 και ΑΕΕΑ - Σπόρτιγκ 15-4 (7-1).

3η 'μέρα: Αήττητοι με 3 στα 3 Κυχρέας, Δούκα και Φίλιππος.
Κυχρέας - Μεδεώνας 21-11 (11-7) και από 7 γκολ Γραμματικός - Καπετάνιος.
Φίλιππος Β. - Σπόρτιγκ 15-9 (6-4). Δούκας - Αρίων 26-16 (14-7) από 6 γκολ Κορώνης -Δαβρής του νικητή και 6 γκολ ο Χατζηαργυρίου του Αρίωνα.
Αθηναϊκός - Πανελλήνιος 20-12 (13-5) από 8 γκολ Σελλάς και Βασιλακάκης.
Σέρρες - ΧΑΝΚ 14-10 (με 6 γκολ του Μπαρα) και Δράμα - ΑΕΕΑ 17-15 (7-9) με 7 τέρματα του Χατζηκυριάκου.

4η 'μέρα: Δούκας - Μεδεώνας 28-22, Κυχρέας - ΧΑΝΚ 19-8, Σέρρες - Αρίων 15-7, Αθηναϊκός - Σπόρτιγκ 29-14, Δράμα - Πανελλήνιος 29-14 και ΑΕΕΑ - Φίλιππος 22-17 στον κρίσιμο αγώνα για τον Φίλιππο, που με την ήττα αυτή στερήθηκε την συμμετοχή του στον τελικό. Αν νικούσε ο Φίλιππος, θα ισοβαθμούσε με την Δράμα και θα έπαιρνε την πρώτη θέση, επειδή είχε νικήσει στη μεταξύ τους αναμέτρηση.

ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ


ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ  1983  ΚΥΧΡΕΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Πάνω αριστερά: Βαγγέλης Ρασπίτσος, Θεοδώσης Μαθιός, Δημήτρης Ελευσινιώτης, Γιώργος Τσεβάς, Νίκος Γραμματικός, Μπάμπης Αλαΐσκας, Άκης Φουρίκης, Πέτρος Νάνος, Γιώργος Μπινιάρης.
Κάτω αριστερά: Γιώργος Πέππας (συνοδός), Γιάννης Δρυγούτης, Σωτήρης Καπετάνιος, Λάζαρος Καρνέσης, Σπύρος Σπαθής, Παναγιώτης Φουρίκης, Νίκος Κρουστάλλης, Θέμης Σοφράς (συνοδός).
Από την φωτογραφία λείπει ο προπονητής Αντώνης Τσεβάς λόγω προπονητικού σεμιναρίου, στην Ιταλία.


ΑΟ ΣΕΡΡΩΝ
Πάνω αριστερά: Θανάσης Χαραλαμπίδης (έφορος), Σπύρος Μπαράς, Στράτος Χαραλαμπίδης, Νίκος Μαστόρου, Σπάρτακος Μαρινάκης, Αργύρης Τζελέπης, Γιάννης Τζελέπης, Θανάσης Μαρινάκης (προπονητής).

Κάτω αριστερά: Κώστας Κωτσάλας, Κουγιουμτζόπουλος, Θωμάς Ανδρεάδης, Χρήστος Ζώργιος, Θεόφιλος Χαραλαμπίδης, Άρης Μαρινάκης.


ΜΕΔΕΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 

Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

1.  Κυχρέας Σαλαμίνας           88-51   10
2.   ΑΣΕ Δούκας                    102-86    8
3.   ΑΟ  Σέρρες                        84-60     6
4.   Αρίων Μυτιλήνης              62-83     4
5.   Μεδεώνας Βοιωτίας           71-98     2
6.   ΧΑΝΚ                                 53-72     0


ΑΟ ΔΡΑΜΑΣ
Πάνω αριστερά: Κούλης Χατζηκυριακού, Κούλης Γρηγορίου, Στάθης Καραλίδης, Μπάμπης Σαπουρίδης, Ηλίας Πρέπος, Απόστολος Παπαδόπουλος, Στέλιος Κουρομιχελάκης (προπονητής).

Κάτω αριστερά: Χρήστος Καραγιαννίδης, Γιώργος Ναλτζατζιάδης, Παναγιώτης Σαλωνίδης, Παναγιώτης Μαυρίδης, Βασίλης Χατζηεφραιμίδης, Μάριος Παπαδόπουλος. Απουσιάζει ο Στέλιος Γεωργιάδης.


ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΒΥΡΩΝΑ 
Πάνω αριστερά: Βασίλης Σελλάς (αρχηγός), Τάσος Μαγκούτας, Σπύρος Χατζησταματίου, Γιάννης Βοτέας, Χρήστος Μπαρούς, Νίκος Χαρδαλιάς, Τάσος Μαρτζούκος, Τάσος Βασιλακάκης, Γιώργος Ζαχαράκης (προπονητής).
Κάτω αριστερά: Παναγιώτης Μπουχάνης, Ανδρέας Τσιαμάκης, Δημήτρης Κατούντας, Γιώργος Μανιάτης, Δημήτρης Κατούντας, Θωμάς Τσιαμάκης.


AΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Πάνω αριστερά: Δημήτρης Κοντεκάκης (συνεργάτης προπονητής), Γιώργος Πουλαδάκης, Δημήτρης Τριβυζάς, Γιώργος Μακαβέλος, Δημήτρης Ανδριόπουλος (συνεργ. προπον.), Κώστας Παπαχρήστου, Λουκάς Κορωνέλλος, Δημήτρης Γεωργαλάς, Σπύρος Κουρκουνάκης (προπονητής).

Κάτω αριστερά: Αντώνης Κορωνέλλος, Γιώργος Ρήγας, Χρήστος Χρήστου, Γιάννης Ντάλας, Πέτρος Γιαννούλης, Γιώργος Γεωργαλάς.


ΧΑΝΚ
Πάνω αριστερά: Γιώργος Ιασωνίδης (προπονητής), Γιάννης Πεκιαρίδης, Σπύρος Παυλίδης, Χρήστος Τοπαλίδης, Λάκης Πατρινός, Στέφανος Καραχάλιος, Βλαδίμηρος Ιωαννίδης, Μιχάλης Μιχαηλίδης.
Κάτω αριστερά: Παναγιώτης Βελλής, Θανάσης Παπαδόπουλος, Στάθης Παρασκευαίδης, Πρόδρομος Μηλόπουλος, Δημήτρης Ξενάκης, Σάκης Παπαδόπουλος.

Β΄  ΟΜΙΛΟΣ

1.   ΑΟ Δράμας                        103-69    8
2.   Αθηναϊκός                          108-74    7
3.   Εμποροϋπάλληλοι                89-61    7
4.    Φίλιππος Βέροιας                84-92    6
5.    Πανελλήνιος                         57-97    1
6.    Σπόρτιγκ Πάτρας                  48-96    1

ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

1η - 2η θέση     Κυχρέας Σαλαμίνας - ΑΟ Δράμας               19-17
3η - 4η θεση      Αθηναϊκός - Δούκας                                    28-27
5η - 6η θέση     ΑΟ Σερρών - ΑΕ Εμποροϋπαλλήλων          16-11
7η - 8η θέση     Φίλιππος Βέροιας -Αρίων Μυτιλήνης          19-17
9η - 10η θέση    Μεδεών Βοιωτίας - Πανελλήνιος ΓΣ            21-17
11η - 12η θέση   Σπόρτιγκ Πάτρας - ΧΑΝΚ                           16-15

*Πρώτος σκόρερ ο Βασιλακάκης του Αθηναϊκού και καλύτερος τερματοφύλακας ο Προδρομίδης του Αθηναϊκού.


Βασιλακάκης


Προδρομίδης

ΠΡΩΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 30 ΟΜΑΔΩΝ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τα προκριματικά σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν 30 ομάδες, για να περάσουν οι 10. Ήταν οι εξής: Αθηναϊκός, Ιωνικός Ν.Φ., ΑΣΕ Δούκας, Καματερό, Άρης Νίκαιας, Άφοβος, Κυχρέας, Τελαμώνας, Βριλήσσια, Ρέντης, Χαλάνδρι, ΑΕΕΑ, Πανελλήνιος, Αρίων Μυτιλήνης, ΓΑΣ Λέσβου, ΑΟ Μυτηλήνης, Σπόρτικ,Φοίνικας, Έσπερος, Μεδεών Βοιωτίας, Φαίακας Κέρκυρας, ΑΟ Σερρών, Τρίτων ΒΑΟ, ΧΑΝΚ, Μ. Αλέξανδρος Γιαννιτσών, ΑΟ Δράμας, ΓΣ Δράμας, Φίλιππος Βέροιας, ΓΕ Βέροιας.
Επιπλέον, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως στην Αθήνα οι ομάδες ήταν χωρισμένες σε ομίλους από τους οποίους αρχικά προκρίθηκαν 10 ομάδες. Στη συνέχεια (αρχές Ιουνίου 1983), στα πλαίσια των Δ' Νικολαίδειων, στο ουδέτερο γήπεδο του Άρη Νίκαιας, που διέθετε παρκέ, έγιναν αγώνες νοκ άουτ, για να προκριθούν οι 5, για τους τελικούς.
Τα αποτελέσματα ήταν: Αθηναϊκός -Τελαμώνας 21-17 (10-5), Κυχρέας - Χαλάνδρι 24-20 (μετά από παράταση (19-19 κ.α. 10-7 ημ), Πανελλήνιος- Καματερό 12-7 (6-3), Δούκας - Άρης Ν. 14-11 (6-4), ΑΕΕΑ - Ιωνικός Ν.Φ. 18-16.
Στη συνέχεια του τουρνουά, έπαιξαν στον τελικό Δούκας - Κυχρέας με νικητή τον Δούκα 27-17 (11-7), αφού στα ημιτελικά ο Δούκας απέκλεισε τον Αθηναϊκό με 23-18 (9-10) και ο Κυχρέας τον Πανελλήνιο με 21-15 (9-6). 

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου