Κοινό κείμενο υπέγραψαν Τραμπ - Κιμ


Δέσμευση της Β. Κορέας ως προς την αρχή «της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου»

Με την υπογραφή ενός κοινού κειμένου επισφραγίστηκε η ιστορική συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στο πολυτελές ξενοδοχείο Capella, στο νησί Σεντόσα της Σιγκαπούρης. 

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, στο κείμενο ο Βορειοκορεάτης ηγέτης επαναλαμβάνει την δέσμευσή του για την «πλήρη αποπυρνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», ενώ οι ΗΠΑ δεσμεύονται να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας». Σύμφωνα με φωτογραφία του κειμένου που έχει στην διάθεσή του το ίδιο πρακτορείο, στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της αμερικανικής πλευράς για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», φόρμουλα που σημαίνει την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων και την αποδοχή επιθεωρήσεων, αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση.
«Είχαμε μία ιστορική συνάντηση και αποφασίσαμε να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας» ανέφερε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν σε κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, κατά την υπογραφή του κειμένου. «Ο κόσμος θα δει μία μεγάλη αλλαγή» πρόσθεσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Κιμ για την «επιτυχή διάσκεψη» και επισήμανε ότι η διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης θα ξεκινήσει «πολύ σύντομα». Πρόσθεσε ακόμη ότι με τη σημερινή συνάντηση διαμορφώνεται μία νέα, διαφορετική σχέση με τη Βόρεια Κορέα. Ερωτηθείς εάν θα προσκαλέσει τον ηγέτη της Β. Κορέας στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ απάντησε: «Όπωσδήποτε».
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το κείμενο που υπογράφηκε αναμένεται θα γνωστοποιηθούν στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν οι δύο ηγέτες.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου