Άτυπο «εμπάργκο» όπλων των ΗΠΑ… βλέπει η «Χουριέτ»


Η παραχώρηση από τις ΗΠΑ τεσσάρων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία εκκρεμεί, λόγω των διαφορετικών αντιλήψεων των δύο χωρών στα περιφερειακά ζητήματα και ειδικά στο Συριακό.
Η Τουρκία ζητά από τις ΗΠΑ έξυπνα πυρομαχικά για τον περιορισμό των ανθρώπινων απωλειών σε «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ. Η Τουρκία είχε αγοράσει μη έξυπνα πυρομαχικά PMG, το 2010, τα οποία όμως τελειώνουν.

Το 2014 αιτήθηκε την αγορά νέων, αλλά ακόμα το αίτημά της εκκρεμεί. Αν οι ΗΠΑ εξακολουθήσουν να αρνούνται την πώληση η Τουρκία θα στερηθεί κρίσιμο πολεμικό υλικό για τις επιχειρήσεις της κατά του ΡΚΚ.
Η Τουρκία ζητά επίσης από τις ΗΠΑ drone και ελικόπτερα, φρεγάτες και στρατιωτικά οχήματα. Η Τουρκία υπέβαλε δύο επίσημα αιτήματα, το 2008 και το 2009 για την απόκτηση drone Predator και MQ-9 Reaper. Οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει το 2010, αλά διακόπηκαν μετά το περιστατικό με το Μαβί Μαρμαρά.
Τον Φεβρουάριου του 2014, εξάλλου, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Sikorsky για την απόκτηση 109 ελικοπτέρων, τα οποία θα κατασκευάζονταν, μάλιστα στην Τουρκία, η οποία θα είχε το δικαίωμα να κατασκευάζει και αν πουλά ελικόπτερα. Το σχετικό συμβόλαιο όμως εξακολουθεί να περιμένει την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Τέλος, η Τουρκία είχε ζητήσει να αγοράσει τρεις φρεγάτες κλάσης Perry, η μια για ανταλλακτικά. Στα τέλη του 2012 οι ΗΠΑ απέσυραν δύο φρεγάτες Perry, οι οποίες αναμενόταν να σταλούν στην Τουρκία. Παρά την πίεση και του τουρκικού λόμπι στις ΗΠΑ, όμως, το θέμα δεν προχώρησε.

defence-point


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου