Χαμός στην Τουρκία με τη βεβήλωση της σορού Κούρδου (βίντεο, φωτο)

Σάλος έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στην Τουρκία μετά την ανάρτηση βίντεο που δείχνει πτώμα Κούρδου αντάρτη να σέρνεται από αυτοκίνητο της αστυνομίας στους δρόμους της πόλης Σιρνάκ, σαν να είναι αντικείμενο.


Οι αντιδράσεις έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της γειτονικής χώρας, με τις διεθνείς οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καλούν την υπηρεσιακή κυβέρνηση να τιμωρήσει παραδειγματικά τους Τούρκους αστυνομικούς οι οποίοι βεβήλωσαν τη σορό του Κούρδου αντάρτη που σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Ο Χάτσι Λοκμάν Μπιρλίκ, 24 ετών, σκοτώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στη διάρκεια μιας επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην πόλη Σιρνάκ.
Στη συνέχεια το πτώμα του δέθηκε σε τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας και σύρθηκε στους δρόμους της κουρδικής πόλης.
Οι εικόνες ήταν φυσικό να προκαλέσουν αγανακτισμένες αντιδράσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και στον Τύπο που πρόσκειται στην αντιπολίτευση.
Δικαιολογίες Νταβούτογλου
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι επρόκειτο «για έναν ένοπλο τρομοκράτη που επιτέθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας με εκτοξευτήρα ρουκετών, όμως αυτό δεν δικαιολογεί με κανέναν τρόπο τα μεταχείριση του θύματος». Παράλληλα πρόσθεσε ότι ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα.
Άλλες εικόνες που μεταδόθηκαν μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την αστυνομία να προσβάλλει το θύμα. Ένας από τους αστυνομικούς ακούγεται να συγχαίρει τον συνάδελφό του που σκότωσε τον Κούρδο.
Τι λέει το φιλοκουρδικό HDP
Σύμφωνα με το κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το θύμα, που ήταν κουνιάδος ενός βουλευτή του κόμματος, μαχόταν στο πλευρό του Πατριωτικού Επαναστατικού Κινήματος Νεολαίας (YDG-H), τη νεολαία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Ο 24χρονος άνδρας συνελήφθη, τραυματίστηκε και στη συνέχεια εκτελέστηκε στο περιθώριο των συγκρούσεων με τις τουρκικές δυνάμεις.
«Ακόμα και οι πρωτόγονες φυλές δεν συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο στους νεκρούς» κατήγγειλε ο Λεβέντ Γκιοκ, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ζητώντας να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι αστυνομικοί που ευθύνονται για το συμβάν.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου