Τουρκία-Μακελειό στην Αγκυρα: Πάνω από 69 νεκροί από βομβιστική επίθεση πριν από «πορεία ειρήνης» (video)


Διπλή έκρηξη με στόχο διαδηλωτές έσπειρε τον θάνατο στον κόμβο του σιδηροδρομικού σταθμού - Αναφορές για βομβιστές αυτοκτονίας - Πάνω από 300 οι τραυματίες - Για «επίθεση μίσους» μίλησε ο... Ερντογάν!

Βομβιστική επίθεση με τουλάχιστον 69 νεκρούς στο κέντρο της Άγκυρας, με προφανή στόχο προσυγκέντρωση πορείας για το Κουρδικό: Διπλή έκρηξη έσπειρε θάνατο και πανικό στον κόμβο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού στην τουρκική πρωτεύουσα πριν τη συγκέντρωση για τη μεγάλη «πορεία ειρήνης». Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως στην διπλή έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 69 άτομα και έχουν τραυματιστεί πάνω από 300.


Με κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε ο πρόεδρος της Τουρκίας την πολύνεκρη «επίθεση μίσους» στην Άγκυρα, λέγοντας ότι «στοχεύσει την ειρήνη του έθνους». Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση για αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα απέναντι στην τρομοκρατία.

«Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτήν την επίθεση μίσους εναντίον της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας» ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας.

Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία. 

Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης μιλούν, σύμφωνα με το Reuters, για τρομοκρατική επίθεση και εξετάζεται αναφορά περί βομβιστών αυτοκτονίας. 

Ο τούρκος πρωθυπουργός συγκάλεσε εσπευσμένα σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας ενώπιον της επίθεσης. 

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στον κόμβο του κεντρικού σιδηροδρομικού το πρωί του Σαββάτου πριν από συγκέντρωση για μεγάλη «πορεία ειρήνης» με φόντο τη νέα σύγκρουση στο μέτωπο του Κουρδικού.

Λίγο μετά τις 10:00, όταν είχαν ήδη αρχίσει αρκετοί για την πορεία που διοργάνωναν συνδικάτα -αρκετοί με σημαίες του φιλοκουρδικού κόμματος HDP- σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη. Η δεύτερη ακολούθησε ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα.

Πλάνα στα τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν σορούς που κείτονταν στο δρόμο να έχουν καλυφθεί με σημαίες της συγκέντρωσης. Οι σοροί σχημάτιζαν σύο κύκλους, σε μικρή σχετικά απόσταση μεταξύ τους. 


 
Στο σημείο επικράτησε πανικός ενώ ασθενοφόρα και περιπολικά προσπαθούσαν να πλησιάσουν το σημείο. 

Τα αίτια της έκρηξης δεν είναι ακόμη διαπιστωμένα. Τουρκικά ΜΜΕ είχαν από τις πρώτες στιγμές μεταδώσει πως υπάρχουν αναφορές για βομβιστή αυτοκτονίας - που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί.


Μαζί με το θερμό μέτωπο του Κουρδικού, η έκρηξη σημειώνεται τρεις εβδομάδες πριν τις νέες εκλογές που στήνονται εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις κάλπες του Ιουνίου.  Στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, επιθέσεις είχαν βάλει στόχο συγκεντρώσεις του φιλοκουρδικού HDP σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ευρώπη και ΝΑΤΟ κάνουν εκκληση για ενότητα στην Τουρκία


Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να «παραμείνει ενωμένη απέναντι στους τρομοκράτες και τις απειλές τους» μετά την επίθεση που σημειώθηκε σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι.

«Ο τουρκικός λαός και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα η οποία αντιμετωπίζει πολλές απειλές» ανέφερε η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε επίσης την επίθεση: «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αυτή τη φρικτή επίθεση εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν για την ειρήνη» τόνισε.

Για «θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό.

Από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ μίλησε για «βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών», υποστηρίζοντας ότι οι δράστες επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα τρόμου και εκφοβισμού πριν από τις εκλογές.

Με κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε νωρίτερα και ο πρόεδρος της Τουρκίας την πολύνεκρη «επίθεση μίσους» στην Άγκυρα, λέγοντας ότι «στοχεύσει την ειρήνη του έθνους».

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση για αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα απέναντι στην τρομοκρατία.

Καταδικάζει η Αθήνα 


Την έντονη καταδίκη του εκφράζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για το πολύνεκρο μακελειό σε συγκέντρωση στην Άγκυρα, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άτομα.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στην Άγκυρα» αναφέρει η Αθήνα.

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αθώων θυμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη το μεσημέρι του Σαββάτου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την επίθεση.

Σοκ στις πρώτες σελίδες των Μέσων Ενημέρωσης

Πρώτο θέμα στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και στην κορυφή των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων βρίσκεται το πολύνεκρο μακελειό στην Άγκυρα, που απειλεί να εκτροχιάσει ακόμη περισσότερο το τεταμένο κλίμα στην Τουρκία. Τα ξένα ΜΜΕ υπογραμμίζουν ιδιαίτερα την εμπρηστική δυναμική της τραγωδίας στην πορεία προς τις κάλπες, με την Τουρκία να οδεύει σε εκλογές μέσα στο αίμα.

«Διπλή έκρηξη σκοτώνει τουλάχιστον 30 στην τουρκική πρωτεύουσα» είναι από το πρωί το πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του βρετανικού BBC, το οποίο που παρουσιάζει εκτενώς το νέο θερμό στάδιο του Κουρδικού αλλά και την ατμόσφαιρα πριν τις κάλπες.

Καθώς ούτε η προηγούμενη προεκλογική περίοδος δεν ήταν αναίμακτη, με στόχο συγκεντρώσεις του HDP, το δίκτυο επισημαίνει πως πολλοί φοβούνταν πως όσο πλησιάζουν οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου ενισχυόταν ο κίνδυνος επίθεσης.

Ο Guardian υπενθυμίζει από την πλευρά του πως κεντρική συγκέντρωση του HDP είχε γίνει στόχος πριν τις κάλπες του Ιουνίου και επισημαίνει πως «η χώρα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο συναγερμού έχοντας ξεκινήσει "συντονισμένο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", με επιδρομές κατά της ISIS, του PKK και "σκούπες" υπόπτων στο εσωτερικό».

«Η αστυνομία βλέπει τρομοκρατική επίθεση με στόχο διαδηλωτές» βάζει τίτλο η γερμανική FAZ, που επισημαίνει ότι η επίθεση γίνεται «λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, από τις οποίες το κόμμα του Ερντογάν θέλει να βγει αυτοδύναμο και να εκδιώξει το HDP από το Κοινοβούλιο».

Η Sueddeutsche Zeitung βλέπει την επίθεση «να καταστρέφει την ελπίδα για ειρηνικό προεκλογικό αγώνα», στο κείμενο ανάλυσής της μετά το μακελειό.

Μετά τα όσα δραματικά έχουν μεσολαβήσει από τις κάλπες του Ιουνίου, «το ΑΚΡ του Ερντογάν προσπαθεί να παρουσιαστεί ως κόμμα που καταπολεμά την τρομοκρατία και πως μόνο εκείνο αυτοδύναμο μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή σε ήρεμες εποχές», για να καταλήξει: «Η επίθεση δείχνει πως σε αυτές τις εκλογές θα κινητοποιηθεί κάθε μέσο».

tovima


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου